El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un exconseller d’Interior desafia Elena amb la primera prova de foc al Parlament

Primera jugada tàctica del Govern alternatiu de Salvador Illa. A més, en una qüestió força delicada i que va ser part de l’acord de governabilitat entre ERC i la CUP: la defensa judicial per part del Govern dels agents d’ordre públic denunciats per la seva actuació. L’exconseller d’Interior, Ramon Espadaler, i portaveu del ram del PSC al Parlament, ha registrat un proposta de resolució titulada “sobre la defensa judicial dels agents del Cos de Mossos d’Esquadra”. Una iniciativa, carregada d’intenció, amb la que es busca el debat i el posicionament dels grups que fan costat al Govern sobre “garantir” que els policies tinguin lletrats de l’administració quan són denunciats per la seva actuació en operacions d’ordre públic. Serà el primer desafiament que tindrà el conseller Joan Ignasi Elena al Parlament. 

Espadaler i la portaveu dels socialistes, Alicia Romero, signen aquesta resolució que en la seva exposició de motius ja marquen el camp de joc. “En el terreny particular de la gestió de l’ordre públic al llarg dels darrers anys s’aprecia una tendència creixent a la judicialització com a conseqüència del nombre creixent de denúncies interposades tant per persones físiques, com per entitats o associacions disconformes amb l’ús de la força exercit per l’autoritat policial”, constata. “Aquesta creixent judicialització”, continua la resolució, “de les actuacions policials ha propiciat l’aparició de veus que reclamen o bé la dissolució del cos de lletrats responsables de prestar les esmentades defenses, o bé la retirada de les mateixes”

Aquesta explicació no és gratuïta. És una claríssima referència al punt 6.b de l’acord entre ERC i la CUP de governabilitat. Un apartat que establia el compromís per part d’ERC d’una de les reiterades peticions dels cupaires. En concret, la “retirada de les acusacions particulars contra participants en mobilitzacions socials i polítiques, exceptuant aquelles on hi hagin lesions a agents acreditades amb certificat mèdic”. “A les actuacions actuals i futures, la personació de la Generalitat es limitarà als casos de lesions acreditades, si s’escau, i es centrarà en el rescabalament de la responsabilitat civil en casos de lesions no lleus”, afegia l’acord. Fins i tot, l’exconseller Miquel Sàmper havia temptejat la possibilitat que la defensa d’aquest tipus de casos fos concertada i no a través dels mecanismes jurídics de la Generalitat.

Ara la resolució entra de ple en aquest debat, esperant que la Junta de Portaveus obri el tràmit d’esmenes. El text remarca que els “cossos policials dels països democràtics, el departament o ministeri competent en matèria de seguretat assumeix la responsabilitat de prestar protecció penal als agents dels cossos i forces de seguretat atenent la seva condició d’autoritat”. “Aquesta protecció”, remarca, “pot produir-se en una doble vessant: quan un funcionari resulta lesionat en acte de servei o bé quan és investigat per raó de la seva actuació”. Precisament, és en aquest darrer cas que els socialistes collen al Govern tot i que recorden que el cos té mecanismes interns per corregir  “actuacions policials subjectes a controvèrsia”. 

En tot cas, la resolució insta al Govern a complir cinc punts que de ben segur, embolicaran la troca entre els socis de Govern, les pretensions del sindicat i el dret administratiu que acompanya els funcionaris de la Generalitat. El primer punt és directe: “Garantir la defensa judicial als agents del Cos de Mossos d’Esquadra l’actuació policial dels quals s’ha vist judicialitzada com a conseqüència de la interposició d’una denuncia, particularment en aquelles actuacions que, tenint per objecte la restitució de l’ordre públic, es veuen abocades a fer us de la força, òbviament sota els paràmetres de proporcionalitat, congruència i oportunitat establerts per la legislació vigent”. 

En segon terme, Garantir que el Departament d’Interior compareixerà com a acusació particular en les diligències judicials en aquells casos en que els agents hagin resultat lesionats en exercici de la seva responsabilitat. En tercer lloc, fer complir el que estableix la llei de la Policia. I en darrer terme, “mantenir al si del Departament d’Interior el cos de lletrats especialitzats en la defensa dels agents investigats per raó de la seva actuació policial, dotant aquest cos dels recursos humans i materials necessaris i evitant la seva dissolució o trasllat a altres Departaments”. El debat està servit.

 Una curiositat d’aquesta resolució rau  en els dos protagonistes que mostren com s’ha trasbalsat la política catalana en els darrers anys. Elena, provè del PSC i ara milita a ERC. Per la seva banda, Espadaler provè d’Unió i és diputat d’Units per Avançar integrat a les files del PSC. D’una manera o altra, el PSC serà protagonista d’aquest debat. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: El gover paral·lel a juny 08, 2021 | 21:38
  El gover paral·lel juny 08, 2021 | 21:38
  No existeix idio....
  • Icona del comentari de: Josep a juny 09, 2021 | 07:30
   Josep juny 09, 2021 | 07:30
   ta
 2. Icona del comentari de: Ramon a juny 08, 2021 | 21:40
  Ramon juny 08, 2021 | 21:40
  Ramon Espadaler ja no és "da dretas". Ramon Espadaler ara és molt de progrés.
  • Icona del comentari de: Espadaler, la ronya animal a juny 09, 2021 | 05:30
   Espadaler, la ronya animal juny 09, 2021 | 05:30
   El duran.espardarnyer, busca el progres de la seva butxaca, per alimentar als seus fills independentistes, pobre fullaraca nazional.psoecialista. La ronya per menjar, fa que una persona es torni un gos rabiós i amb instint animal irracional
 3. Icona del comentari de: Ramon a juny 08, 2021 | 22:38
  Ramon juny 08, 2021 | 22:38
  L'esquerranisme de les esquerres sucursalistes però també el d'ERC i fins i tot la CUP és només espanyolisme conscient o de facto.
 4. Icona del comentari de: valeri a juny 08, 2021 | 23:09
  valeri juny 08, 2021 | 23:09
  Ramon Espadaler: Un caragirat que nomes busca un carrec. Ah, Espadaler ¿Que en vareu fer dels diners de l'extinta Unio Democratica? On es el prtit fundat per Carraco i Formiguera, que tu i uns pocs desaprensius vareu lqudar en quatre dies.
 5. Icona del comentari de: Junqueras, el psoecialisme penitent catolic cope a juny 09, 2021 | 05:25
  Junqueras, el psoecialisme penitent catolic cope juny 09, 2021 | 05:25
  M'encanta que el psoe d'aqui boicotegi al Sanchez.155 i al seu junqueras espanyolitzat. Pobre Erc, fent de sucursal catalana del psoe junqueril
  43
  Icona de dislike al comentari de: Junqueras, el psoecialisme penitent catolic cope a juny 09, 2021 | 05:25 39
  Respon
 6. Icona del comentari de: Ramon a juny 09, 2021 | 09:52
  Ramon juny 09, 2021 | 09:52
  Aquesta imatge és de Pulitzer. Tan, tan, però tan reveladora!
  • Icona del comentari de: Ramon a juny 09, 2021 | 10:33
   Ramon juny 09, 2021 | 10:33
   Aquesta imatge ens hauria de ser arma política, electoral, recurrent, sistemàtica. Goita tu com la Comuna Pudent i Ce Ce O O, per no parlar de la també sucursalista màfia sociata que el posa de núm. 3 a les llistes i tot, goita com tota aquesta purriassa de merda que s'escuda en esquerranismes puerils, antidemocràtics i antediluvians per no sumar mai en cap cas per a res amb el catalisme polític, amb el nacionalisme català, amb Convergència abans, amb Junts per Catalunya ara i sempre amb la xerrameca que són "la dreta", "l'extrema dreta", "l'espai neo (o post) convergent", "kumbaryènsia am un altra nom" o "els del tresparsent", goita com tota aquesta immundícia cap problema i tota la comoditat en anar del bracet amb la part d'UDC que va trair Catalunya. Deu ser, entenc, que aquesta mitja UDC era molt d'askerras i que aquesta mitja en concret no hi tenia res a veure amb cap finançament estrany.
 7. Icona del comentari de: Ramon a juny 09, 2021 | 11:32
  Ramon juny 09, 2021 | 11:32
  Només hi ha un eix: Catalunya o Espanya.
 8. Icona del comentari de: Ramon a juny 09, 2021 | 11:33
  Ramon juny 09, 2021 | 11:33
  Jessica Albiach i Ce Ce O O són Vox. Són Franco. Són Aznar. Són el Menistro de la Mort. Són Espanya.
 9. Icona del comentari de: RAMON A a juny 09, 2021 | 12:10
  RAMON A juny 09, 2021 | 12:10
  Caram Espadaler.Quines cosas es tener de fer per tenir una caira
 10. Icona del comentari de: TONET a juny 09, 2021 | 12:22
  TONET juny 09, 2021 | 12:22
  Aixo de govern pararel no existeix ni a la conchinchina! periodistes feu el favor de fer els "guapos" ni no nombreu aquesta aberracio' de govern pararel ??
 11. Icona del comentari de: mala peça a juny 09, 2021 | 12:23
  mala peça juny 09, 2021 | 12:23
  el espadaler un perill públic per la democràcia, a l'enterrar un partit polític històric, però sobretot perquè d'un vividor, que no respecte els anhels del poble d e Catalunya, un o pot esperar res de bo
 12. Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a juny 09, 2021 | 15:21
  uno que vive en Tabarnia juny 09, 2021 | 15:21
  res el noiet esta estalviant per pagar e 19 mil.lions de € del forat deixat per el seu partidet, i com que no te cap merit es te que guanyar les garrofes llepant el cul de IZ
 13. Icona del comentari de: Joan de Canyamars a juny 09, 2021 | 20:17
  Joan de Canyamars juny 09, 2021 | 20:17
  Una pregunta que em be al cap: al parla ment de Madrid. també faran la mateixa proposta els del PSC?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa