El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els whatsapps que revelen que la policia patriòtica considerava De Alfonso un dels seus

El magistrat Daniel de Alfonso va substituir el fiscal anticorrupció David Martínez Madero, mort sobtadament el gener de 2012, al capdavant de l’Oficina Antifrau de Catalunya. Una mort que reivindicava la policia patriòtica com a causada, “probablement”, per les seves pressions. El juny del 2016, De Alfonso va saltar a la palestra mediàtica –i va caure en desgràcia– quan es van difondre les seves converses amb l’aleshores ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, on li passava suposada informació sobre conductes corruptes per part de polítics sobiranistes.

Ara, un atestat policial i missatges de Whatsapp intervinguts per la Unitat d’Afers Interns del Cos Nacional de Policia, als quals ha tingut accés El Món, mostren que De Alfonso era un col·laborador molt valorat de la brigada política de l’Operació Catalunya. De fet, els alts càrrecs d’Interior i de la policia reclamaven la seva protecció i assegurar-li un futur, fins i tot de jutge d’enllaç espanyol a Itàlia, amb seu a Andorra. Tot i que De Alfonso va ser destituït i substituït pel llavors president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miquel Ángel Gimeno, va continuar passant informació als vells camarades fins com a mínim, l’any 2018.

Reclamaven “carinyo” per a l’excap de l’Oficina Antifrau de Catalunya

Les comunicacions de Whatsapp intervingudes per la policia s’han incorporat a la macrocausa Tàndem, del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional. Uns missatges on apareix De Alfonso com un bé a protegir. Per exemple, el 13 de març del 2017, a les 12.17 hores del migdia, Eugenio Pino, exdirector adjunt operatiu del Cos Nacional de Policia, màxim comandament uniformat del cos fins uns mesos abans, informa l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez, alies Chisco o Paco Bomba: “Hi ha 66 informes que Antonio [Antonio Giménez Raso, expolicia, un dels coordinadors de l’Operació Catalunya] va demanar i que ningú sap que n’ha fet, t’ho dic perquè el nou Ses [secretari d’Estat de Seguretat] els sol·liciti de cara a la comissió [sobre l’Operació Kitchen i la policia patriòtica], i, per altra banda, heu de donar una mica de carinyo a Daniel de Alfonso. Ja saps on em tens”. Martínez respon: “Gràcies, ho tindré en compte”.

Part de la conversa entre Pino i Martínez on demanen donar carinyo a Daniel de Alfonso/Quico Sallés
Part de la conversa entre Pino i Martínez on demanen donar carinyo a Daniel de Alfonso/Quico Sallés

El 23 de maig del mateix any, tornen a aparèixer més missatges amb De Alfonso pel mig entre els dos interlocutors. Tot comença per un comentari de Pino a Martínez. La queixa és que “hi ha voluntaris per investigar el PP, i per investigar Podem hi ha mil excuses”. “Doncs, que bé!”, ironitza Martínez. “Millor que bé, fantàstic”, replica Pino per remetre un altre whatsapp amb el retret: “I nosaltres parant De Alfonso, Vicky [en referència l’examant de Jordi Pujol Ferrusola]…”. A continuació, l’ex DAO addueix com qui no vol la cosa: “Per cert, Daniel de Alfonso…”. “Està fotut?”, pregunta l’ex número dos d’Interior. Pino respon que “molt” i recorda que “Roma es queda vacant” per la plaça de “jutge d’enllaç”.

Part de la conversa on Pino proposa a Martínez enviar De Alfonso a Roma de jutge d'enllaç/Quico Sallés
Part de la conversa on Pino proposa a Martínez enviar De Alfonso a Roma de jutge d’enllaç/Quico Sallés

De Alfonso i el “boig” de Puigdemont

El dos de juny, torna aparèixer a les converses el magistrat exdirector de l’OAC. Pino informa Martínez que De Alfonso anirà al Parlament i que “està depre”, així que recomana que algú li fes un toc al ministre, o a ell mateix. Tres dies després, el 5 de juny, Pino hi torna i li demana a Martínez que se’n recordi de De Alfonso. L’endemà hi insisteix, preguntant si ha fet ja les gestions per l’exmagistrat. Martínez respon que ho farà “a la tarda”, que va al Congrés. I comparteixen missatges de veu que encara no han estat desencriptats dins de la causa.

Part de la conversa entre Martínez i Pino amb què demanen protegir i recordar-se'n de Daniel de Alfonso/Quico Sallés
Part de la conversa entre Martínez i Pino amb què demanen protegir i recordar-se’n de Daniel de Alfonso/Quico Sallés

El 14 de juny, Pino continua amb el neguit. Diu a Martínez: “Recorda Daniel de Alfonso”. Curiosament, De Alfonso torna a aparèixer en els missatges creuats en plena ebullició independentista a Catalunya, en concret el 4 d’octubre, tres dies després del referèndum de l’1-O i l’endemà de l’aturada de país del 3-O. Pino apunta la possibilitat que la declaració unilateral d’independència sigui el mateix dia 4. Un fet que no acaba de veure Martínez, tot i que alerta que “d’aquest boig [Carles Puigdemont] es pot esperar qualsevol cosa”. Pino li trasllada la font: “M’ho ha dit De Alfonso”. “Joder”, respon Martínez, una expressió que indica la credibilitat que atorguen a l’excap de l’OAC. És a dir, que la tardor de 2017 De Alfonso encara formava part dels informadors sobre Catalunya de la policia patriòtica.

Part de la conversa amb els whats entre Pino i Martínez sobre De Alfonso on tracten de boig a Puigdemont/Quico Sallés
Part de la conversa amb els whats entre Pino i Martínez sobre De Alfonso on tracten de boig a Puigdemont/Quico Sallés

El “majordom” de la policia patriòtica acompanya el jutge

Paral·lelament a aquests whatsapps, la Unitat d’Afers Interns del CNP va emetre l’informe 48/2017, que ara també s’ha integrat en la causa Tàndem, a través de la peça separada Kitchen, que investiga les maniobres de la policia patriòtica per espiar l’extresorer del PP, Luis Bárcenas. En aquest informe, els analistes relacionen De Alfonso amb aquests operatius especials i clandestins de direcció de la policia i del ministeri de l’Interior. En aquest punt, els investigadors apunten com es va portar a terme la famosa gravació de la conversa del 2014 entre el llavors director de l’OAC i el ministre Fernández Díaz que es va filtrar el 2016, la de “la Fiscalia t’ho afina”.

Segons l’atestat, al qual ha tingut accés El Món, l’inspector de policia José Ángel Fuentes Gago, “majordom” de la policia patriòtica i nexe entre el comissari José Manuel Villarejo i Eugenio Pino, va ser qui va recollir De Alfonso a l’Hotel Hesperia del passeig de la Castellana de Madrid per conduir-lo a la reunió amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, el 16 d’octubre de 2014, data en què es va gravar. Així ho indiquen els posicionaments telefònics del seu mòbil aportats pels investigadors. Fuentes Gago, un inspector nascut a Santander l’any 1971, era un dels coordinadors principals de la policia patriòtica i es va especialitzar, posteriorment, en l’espionatge a Podemos per encàrrec de la cúpula d’Interior. Continuarà.

Part de l'informe policial del 2017 on es relacionava Daniel de Alfonso amb la policia patriòtica/Quico Sallés
Part de l’informe policial del 2017 on es relacionava Daniel de Alfonso amb la policia patriòtica/Quico Sallés

Més notícies
Sandro Rosell, en una imatge d'arxiu / Europa Press
Els whatsapps de la policia patriòtica mostren que perseguien Rosell i Roures
Notícia: Els whatsapps de la policia patriòtica mostren que perseguien Rosell i Roures
Comparteix
Més missatges revelen la informació que acumulava la claveguera de l'Estat i com la utilitzava
El puzle de les clavegueres
Notícia: El puzle de les clavegueres
Comparteix
"La passió catalana d'explicar tot com si fos un conte a la vora del foc fa de l'independentisme un blanc fàcil"
Un excomissari de la Policia diu que va enregistrar la conversa de Fernández Díaz amb l’excap d’Antifrau
Notícia: Un excomissari de la Policia diu que va enregistrar la conversa de Fernández Díaz amb l’excap d’Antifrau
Comparteix
García Castaño declara a la comissió del Congrés sobre el cas Kitchen i atribueix a l'exministre l'Operació Catalunya
De Alfonso i Gimeno citats a comparèixer dijous al Parlament per irregularitats a l’Oficina Antifrau
Notícia: De Alfonso i Gimeno citats a comparèixer dijous al Parlament per irregularitats a l’Oficina Antifrau
Comparteix
Un informe de la Sindicatura de Comptes assenyala que De Alfonso va cobrar 70.000 euros de més el 2015

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a març 25, 2023 | 19:25
    JordiP març 25, 2023 | 19:25
    Cada dia tenim una nova entrega del futlletó "La piràmide de Keops en merda".
  2. Icona del comentari de: MHP a març 25, 2023 | 20:32
    MHP març 25, 2023 | 20:32
    Cada dia tenim un "nou" "drama-lazi", lazis, no teniu res més a fer? No teniu que "construir" un pais?, vinga, aneu per feina.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 25, 2023 | 22:15
      Pere Llimonera i Citronell març 25, 2023 | 22:15
      Oh noi, desfer-se d'Espanya costa. Un cop fora ningú però hi ha volgut tornar mai. I recorda, Madrid no paga traïdors.
    • Icona del comentari de: Ensenat a març 27, 2023 | 16:18
      Ensenat març 27, 2023 | 16:18
      L'infiltrat encara intenta fanfarronejar. El xovinisme ultra espanyol no té remei.
  3. Icona del comentari de: Basura made in spain a març 25, 2023 | 22:02
    Basura made in spain març 25, 2023 | 22:02
    Si ja sabíem que aquesta rata formava part de les clavegueres.
  4. Icona del comentari de: Manel a març 26, 2023 | 13:39
    Manel març 26, 2023 | 13:39
    Pregunto, qui va ser el iluminat que va possar aquest personatge fosc i corrupte, a dirigir la 0ficina antifrau?, sembla un acudit.
  5. Icona del comentari de: Ramon C a març 27, 2023 | 16:20
    Ramon C març 27, 2023 | 16:20
    Algú en dubtava que anés amb el bàndol espanyol ? Però si el primer que va fer en descobrir-se l'enregistrament amb el delator i col·labo fernandez Diaz, fou tornar a Espanya, d'on havia vingut ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa