El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Suprem reclama ara a Dolors Bassa 46.000 € que Marchena va deixar fora de la condemna
  • CA

L’exconsellera de Treball i Afers Socials Dolors Bassa, condemnada per sedició i malversació en el judici del Tribunal Suprem pel referèndum de l’1-O, torna a ser víctima d’una grotesca persecució judicial i econòmica que li podria costar 46.025 euros. És el mateix Suprem que, amb un canviant de criteri, estima a darrera hora un recurs de fiscalia. Per això li reclama aquest import per un peritatge que va presentar el ministeri públic i que el mateix tribunal sentenciador, presidit per Manuel Marchena, va desestimar. En síntesi, el Suprem li reclama ara, a través d’una taxació de costes, la factura d’un peritatge que la mateixa sala en sentència va considerar que no era vàlid per valorar la malversació.

El cas ha arribat al Tribunal Constitucional, que aquest dilluns ha començat a analitzar el recurs d’empara que el seu advocat, Mariano Berges, ha interposat per vulneració del dret a la tutela judicial efectiva i a un procés equitatiu. Segons ha pogut saber El Món, aquest dilluns ja s’ha informat la sala de l’altra magistratura constitucional del gruix del cas, que té com a ponent la magistrada progressista Maria Luisa Balaguer. El cas és un altre exemple de com el sistema judicial espanyol supera límits fins ara respectats per empaitar qualsevol encausat pel Procés sobiranista.

La part de la sentència del Procés on el Tribunal Suprem descartava utilitzar el peritatge de SEGIBSA que ara reclamen a Bassa per imputar la malversació
La part de la sentència del Procés on el Tribunal Suprem descartava utilitzar el peritatge de SEGIBSA que ara reclamen a Bassa per imputar la malversació

La malversació de rerefons

El recurs es remunta a la causa especial per la qual els presos polítics van ser condemnats, en total, a gairebé a cent anys de presó per sedició i malversació. El rerefons de tot plegat és, precisament, el delicte de malversació que aquests dies ha començat a circular com el proper article del Codi Penal a ser reformat, després del retoc del delicte de sedició. En el judici del Procés, el ministeri fiscal va demanar la condemna per malversació i a Bassa li imputaven el suposat valor de l’ús dels immobles de la seva conselleria utilitzats com a locals de votació pel referèndum del Primer d’Octubre. En total, 2.259 locals de titularitat pública.

Els fiscals del Suprem va proposar com a peritatge l’examen de la Societat Estatal de Gestió Immobiliària (SEGIPSA) i d’IBERTASA. La sala penal va acceptar l’encàrrec d’aquest informe en una diligència de 28 de maig de 2018. Posteriorment, fiscalia va aportar aquest peritatge per l’ús d’aquests immobles per al referèndum, una “votació declarada il·legal pel Tribunal Constitucional”. L’import del suposat valor de l’ús aquests locals durant un dia s’enfilava a 900.906,75 euros. Una xifra exagerada que va sorprendre les defenses i, com es va veure, els mateixos magistrats.

Dolors Bassa arriba al Parlament
Dolors Bassa arriba al Parlament

La defensa de Dolors Bassa va replicar

La defensa de l’exconsellera no es va quedar de braços plegats en estudiar el peritatge. De fet, els advocats de tots els processats que també estaven acusats de malversació sempre van negar no només les acusacions, sinó que també van negar aquest suposat cost de més de 900 mil euros. Per desacreditar l’estudi com a mitjà de prova del delicte de malversació, els acusats van aportar una pericial tècnica signada per dos experts en la matèria de reconegut prestigi. Concretament, Jordi Duatis i Joan Güell, arquitectes col·legiats, membres de l’Agrupació d’Arquitectes, experts pericials i forenses i professors d’arquitectura legal i valoracions de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura.

El seu informe no va ser sobre l’hipotètic cost de l’ús dels lloguers, sinó que tenia com a objecte “l’estudi i la consideració de la metodologia utilitzada per SEGIPSA”. En detall, sobre l’hipotètic valor d’arrendament dels immobles i la manera com els calculava aquesta entitat pública. Finalment, el 23 de maig del 2019, durant el judici del Procés, es van veure les cares a la sala de vistes els tècnics de SEGIPSA i els arquitectes pèrits aportats per la defensa de Bassa. La sentència, del 14 d’octubre, recollia el moment i el descrivia com un “viu i dinàmic debat” entre les parts del ministeri fiscal i la defensa.

Els fiscals que han intervingut aquest matí, Javier Zaragoza i Fidel Cardenal
Els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cardenal del tribunal Suprem que van aportar el peritatge

La sala va desestimar el peritatge que ara volen cobrar a l’exconsellera

Els magistrats, en la seva resolució, van concloure que el valor d’ús que calculava SEGIPSA (900. 906,70 euros) “havia de quedar exclòs del tipus objectiu del delicte de malversació” perquè no quedava acreditada “la determinació de l’efectiu perjudici que l’ús per al referèndum havia suposat”. “Cap funcionalitat del seu destí (dels immobles) ha quedat impedida o dificultada”, afegien els magistrats en la sentència. És a dir, que no es podia imputar a la malversació el càlcul fet per SEGIPSA perquè no era prou sòlid i no s’havia justificat que realment havia tingut aquest cost.

Per tant, tots els membres del Govern condemnats per malversació van ser absolts de la responsabilitat de la cessió dels locals de votació. De fet, si es va condemnar Dolors Bassa per malversació no va ser per l’ús dels locals, sinó que va ser per la seva responsabilitat per les despeses generades per les paperetes de votació que havien de ser utilitzades per a la consulta sobiranista. D’aquesta manera, els magistrats comandats per Manuel Marchena van rebutjar la taxació de SEGIPSA com una prova de la malversació.

Imatge exterior de la fa?ana del Tribunal Constitucional
Imatge exterior de la façana del Tribunal Constitucional

La porta de les costes

El gener del 2020, seguint les directrius de la sentència, es va calcular la taxació de les costes judicials, i en aquell moment es va incloure la factura per import de 46.025 euros que SEGIPSA havia emès per fer el peritatge. Una factura que no només va posar els pèls de punta per l’import sinó per pel contingut, en el sentit que la mateixa sentència havia desestimat aquell peritatge per condemnar per malversació. Les defenses van recórrer i el Tribunal Suprem, en una interlocutòria de 7 de març del 2022 els va donar la raó. “Cap argument pot servir de base per reclamar l’abonament de la taxació de costes, sinó que s’ha d’incloure a les costes d’ofici”, va assenyalar la sala penal. Això és, que la factura d’aquest peritatge entrava dins la despesa del judici i no era imputable als condemnats.

El fiscal, però, va recórrer, i aquesta vegada li van estimar el recurs: el Suprem va canviar diametralment de parer, en perjudici de la condemnada. La defensa de Bassa va plantejar el recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional reclamant la nul·litat d’aquestes costes. Així, el recurs, al qual també ha accedit El Món, remarca al TC que s’ha imposat una “càrrega econòmica per via de la taxació de costes que no va ser establerta per sentència”. “S’ha alterat la resolució contra el reu”, avisen el lletrat de l’exconsellera.

En aquest marc, el recurs recorda que topa amb el dret el fet que després de la sentència s’imputi com a part de les costes una despesa que “expressament i de forma motivada la sentència va entendre que no havia servit per fonamentar cap delicte”. “Un fet que suposa un canvi en el raonament inicial i ferm”, ressalta el recurs.

“Aquesta situació vulnera els drets de l’exconsellera, es fa una valoració de la prova diferent a la realitzada en sentència, un judici valoratiu nou i una interpretació contra el reu d’una qüestió ja valorada en sentit contrari pel propi tribunal”, es queixa la defensa. En aquest sentit, el recurs insisteix que permetre aquests canvis “obre la porta a aprofitar les costes per imputar qualsevol despesa”. “La sentència va argumentar que la prova era innecessària, i ara es contraria aquesta decisió, subratlla el recurs. “En traspassar aquest límit, entrem en el terreny de la indefensió i la inseguretat jurídica, doncs s’obre la porta a incloure en concepte de costes qualsevol despesa, excedint el que disposa la llei i desvirtuant la naturalesa de les costes”, conclou el recurs. Un exemple més que, contra el Procés, sembla que se superen tots els límits.

Més notícies
Junqueras, Bassa i Romeva presenten recurs al TEDH
Notícia: Junqueras, Bassa i Romeva presenten recurs al TEDH
Comparteix
El tribunal ja té sobre la taula els recursos de tots els ex presos polítics
Anna Gabriel alça el puny durant l'acte d'aniversari d'Òmnium a Elna / Jordi Borràs
Anna Gabriel es presenta per sorpresa davant del Tribunal Suprem
Notícia: Anna Gabriel es presenta per sorpresa davant del Tribunal Suprem
Comparteix
L'exdiputada de la CUP torna després de 4 anys a l'exili
Dolors Bassa a la comissió del 155 al Parlament
El TC desestima els recursos de Bassa i Forn tot i les discrepàncies
Notícia: El TC desestima els recursos de Bassa i Forn tot i les discrepàncies
Comparteix
Aquests són els últims recursos que quedaven pendents de resoldre sobre la sentència
El president de la sala II del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, torna a tenir a les seves mans el destí dels condemnats en el judici del Procés / Europa Press
Marchena torna a tenir la clau
Notícia: Marchena torna a tenir la clau
Comparteix
L'aplicació de la reforma del Codi Penal té tres possibilitats i totes passen pel Tribunal Suprem, que pot arribar a dinamitar la política de Pedro Sánchez

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Delfí Artós a novembre 28, 2022 | 22:25
    Delfí Artós novembre 28, 2022 | 22:25
    Emprenyar, mala praxi judicial, prevaricació, prepotència, cinisme, venjança, ara sí, ara no, canviar l'acusació, canviar la "doctrina", repetir judicis, fer perdre el temps... tot això és, si encara no us n'heu adonat, el miserable lawfare judicial espanyol. Cap agressió espanyola sense resposta pacífica i no violenta.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 29, 2022 | 15:31
      Gonzalo novembre 29, 2022 | 15:31
      Así os va, banda de cobardes. Jajaja! Que fácil es humillaros. Jajaja!
      • Icona del comentari de: Escurçó Negre a novembre 29, 2022 | 18:33
        Escurçó Negre novembre 29, 2022 | 18:33
        És molt fàcil acusar de covards a altres quan tu tens una posició de força. Aquest comportament dels invasors és propi d'un atracador de carrer. Tant de bo t'assaltin al carrer, Gonzalo, ja veuràs com no seràs tan " valent ".
        • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 30, 2022 | 06:23
          Gonzalo novembre 30, 2022 | 06:23
          ???????????
      • Icona del comentari de: Tu padre a novembre 29, 2022 | 21:16
        Tu padre novembre 29, 2022 | 21:16
        EspaÑa roba tros de merda
      • Icona del comentari de: fat boy a desembre 01, 2022 | 12:03
        fat boy desembre 01, 2022 | 12:03
        "España limita al sur con una verguenza". Ja fa 317 anys i sembla que va per llarg la humiliacio. Aixo tambe va per la Guinea Equatorial, Ifni, Sahara Occidental, etc. d'on vau sortir amb la sola de la sabata gravada al cul.
  2. Icona del comentari de: fat boy a novembre 28, 2022 | 23:17
    fat boy novembre 28, 2022 | 23:17
    Massa poc.
  3. Icona del comentari de: Joan a novembre 29, 2022 | 07:42
    Joan novembre 29, 2022 | 07:42
    Imagino ho pagara el seu partit ERC, jo no em preocuparia gaire.
  4. Icona del comentari de: vendetta a novembre 29, 2022 | 08:16
    vendetta novembre 29, 2022 | 08:16
    ara et rascas la butxaca botiflera
    • Icona del comentari de: Anònim a novembre 30, 2022 | 13:22
      Anònim novembre 30, 2022 | 13:22
      Comentari molt desafortunat. Pensis com pensis
  5. Icona del comentari de: Uyuyui a novembre 29, 2022 | 08:17
    Uyuyui novembre 29, 2022 | 08:17
    Es lo que tiene gastarse el dinero de todos ,en fiestas particulares ..
  6. Icona del comentari de: caua a novembre 29, 2022 | 08:20
    caua novembre 29, 2022 | 08:20
    cap llastima per tota aquesta gent que ens han trait
  7. Icona del comentari de: Presoner núm. 40232101 a novembre 29, 2022 | 08:37
    Presoner núm. 40232101 novembre 29, 2022 | 08:37
    És un problema entre constitucionalistes, bona sort a tots
  8. Icona del comentari de: Ferran a novembre 29, 2022 | 08:40
    Ferran novembre 29, 2022 | 08:40
    Los miserables lo son hasta que fallecen
  9. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 29, 2022 | 08:58
    Doctor Strangelove novembre 29, 2022 | 08:58
    Ofelia, paga! Doc.
    • Icona del comentari de: Tu padre a novembre 29, 2022 | 21:17
      Tu padre novembre 29, 2022 | 21:17
      A la vostre Mare.
  10. Icona del comentari de: Tècnic a novembre 29, 2022 | 09:14
    Tècnic novembre 29, 2022 | 09:14
    Espero que la ANC i caixa solidaria no li pagui res, que li pagui el partit o els seus afiliats, nosaltres, nomes pagarem per els represaliats NO POLITICS.
  11. Icona del comentari de: Pako Jones Menda a novembre 29, 2022 | 09:21
    Pako Jones Menda novembre 29, 2022 | 09:21
    Fer la gara gara a Ñordia, et passa factura.
  12. Icona del comentari de: Groc a novembre 29, 2022 | 10:22
    Groc novembre 29, 2022 | 10:22
    XAPO , per els faxistes catalans que estan a favor dels jutges i amb contra de les persones que varen fer posibla l'U d'octubre.
    • Icona del comentari de: MHP a novembre 30, 2022 | 10:05
      MHP novembre 30, 2022 | 10:05
      Encara tindrà que pagar poc aquest feixista supremaciste. Ving, a posar dinerets a la caixa de resistència, jejejeej
  13. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a novembre 29, 2022 | 11:00
    L'OBSERVADOR ASTORAT novembre 29, 2022 | 11:00
    Josep Costa: “Plantant més cara i sense demanar tant perdó hem tingut més bon resultat. ”Entrevista a l’ex-vice-president del Parlament, que alerta: “Com podràs dir ara que t’apliquen el dret penal de l’enemic si tu l’has pactat?”
  14. Icona del comentari de: Bon vent i barca nova a novembre 29, 2022 | 11:02
    Bon vent i barca nova novembre 29, 2022 | 11:02
    Jo, veient com els represaliats VIP han deixat tirats als més de quatre mil, que, amb gran esforç personal van mobilitzar-se, justament a favor de la llibertat dels VIP, ja no he tornat a posar un euro a la Caixa de resistència. I havia fet aportacions importants, tenint en compte els meus ingressos. Estic a l'espera de que s'obri una caixa EXCLUSIVAMENT per a les defenses dels quatre mil anònims. La sra. Bassa ja ha decidit que pot pagar-se les despeses venent Catalunya. Entenc que la presó ha de ser una experiència terrible. Però tenia altres opcions: no entrar en política; retirar-se a temps si veia que no podia seguir; no fer més declaracions i deixar la política un cop sortida de la presó; donar suport als represaliats NO famosos; no blanquejar la justícia espanyola. Em fa pena? Me'n feia. Ara me'n fan molta més els que han quedat lisiats, els ancians que van rebre cops el dia dels referèndum i totes les famílies que tenen el seu futur penjant de la decisió de la "justícia espanyola"
  15. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 29, 2022 | 15:28
    Gonzalo novembre 29, 2022 | 15:28
    Ofelia está tranquila. Ya pasaréis por la caja de solidaridad. Jajaja! A pagar, tractorianos! Jajaja!
    • Icona del comentari de: Tu padre a novembre 29, 2022 | 21:18
      Tu padre novembre 29, 2022 | 21:18
      A la vostre Mare també.
  16. Icona del comentari de: Gentuza made in spain a novembre 29, 2022 | 22:28
    Gentuza made in spain novembre 29, 2022 | 22:28
    Robar es l'unic que saber fer els cagañols. Espero que no pagui ni un centim a aquests bandarres.
  17. Icona del comentari de: JordiP a novembre 30, 2022 | 11:31
    JordiP novembre 30, 2022 | 11:31
    Les quatre saberudes d'Hisenda que van "deponer" (perdoneu, peró deponer no és sinònim de defecar?) en el judici al procés van deixar ben calar la doctrina: es pot fer malversació sense afectar ni un cèntim dels diners de l'Estat. Només falta que "algú" atiï la fiscalia (qui mana, a la Fiscalia?) contra tot el que faci olor a indepe perquè s'els reclami fins i tot el cost dels mistos per a encendre la pipa d'en Marchena. País de bandolers i asaltants de camins. Ni els Siete Niños de Ècija ho farien millor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa