El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Lesmes avisa que els jutges combatran la “desjudicialització” del Procés
  • CA

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicia, Carlos Lesmes, ha lloat aquest matí la feina dels jutges contra el Procés, que ha descrit com “estremidor” per a la “nació espanyola”. Ho ha afirmat davant el monarca espanyol, Felip de Borbó, en l’acte solemne d’obertura de l’any judicial a la sala principal del Tribunal Suprem a Madrid. De fet, Lesmes ha posat la lluita contra la corrupció i contra l’independentisme com els dos “exemples paradigmàtics” de la feina de la judicatura per defensar la llei i la Constitució. I ha emès un avís a navegants: res de “desjudicialització” perquè els jutges no tenen cap culpa del que ha passat.

En aquest sentit, Lesmes s’ha vantat que gràcies a la feina del poder judicial, la “preocupació” de la societat espanyola per la possibilitat d’independència ha “disminuit substancialment”. D’aquí que hagi arribat a sentenciar que “Espanya no serà un estat democràtic sinó garanteix el respecte al Dret”, arran de les converses que ERC intenta amb el govern espanyol de desjudicialització que compromet el “compliment inexcusable de la llei”.

“Sense vergonya”

El president dels jutges espanyols ha assegurat que els jutges van aturar, juntament amb la fiscalia, els fets d’Octubre de 2017 qye van “estremir la nació espanyola”. D’aquí que hagi emès una alerta general a tots els poders polítics de l’Estat: la judicatura no posarà fàcil un intent de desjudicialització del conflicte espanyol amb Catalunya. “Es parla així, sense vergonya de la necessitat de fugir dels jutges que garanteixen l’aplicació de la llei com a fórmula de solució pacífica i ordenada de les controvèrsies, com si fossin els jutges els que haguessin provocat els conflictes amb les actuacions en defensa de la legalitat”, ha avisat.

“La fortalesa del nostre Estat de Dret en aquell moment i l’actuació posterior de els jutges arran de les querelles presentades per la Fiscalia General de l’Estat van servir per preservar la nostra convivència i garantir la primacia de la nostra Constitució”, ha afegit. En aquest sentit, ha emfatitzat que la “indissoluble unitat de la nació espanyola és la base última, nuclear i irreductible de tot el dret de l’Estat” i que “aquest mandat jurídic directe li corresponia garantir-lo al Poder Judicial amb la resta de poders de l’Estat, i essent per a tots un deure d’inexcusable compliment”.

Si bé, Lesmes ha admès i “fins i tot pondera positivament” que la política requereix de “mesures excepcionals per solucionar, o mitigar, alguns dels greus problemes que afecten la nació espanyola, en especial, els de naturalesa territorial”. “Existeix el risc que de materialitzar-se la desjudicialització el que s’acabi produïmnt és una fugida de la llei, o el que encara és més greu, del principi d’igualtat davant la llei”, ha asseverat. Per a Lesmes, hi hauria un “triomf de la indissimulada pretensió de la impunitta de determinades categories de subjectes davant de la resta dels ciutadans pel simple fet de la seva capacitat d’influència política”. “Ni és lícit contraposar el principi democràtic amb el principi de legalitat, ni admissible que una autoritat pública invoqui el seu origen democràtic per infringir la llei”, ha conclòs.

“Som jutges europeus” i el “nyap” de la renovació

El president del Consell General del Poder Judicial també ha argüit que els jutges espanyols “també són jutges europeus” i que la seva independència “resulta vital per a l’eficàcia i l’aplicació uniforme del Dret de la Unió”. Precisament en aquest punt s’ha apuntat l’informe de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea arran del cas de les euroordres dels exiliats polítics catalans que insistia que no hi havia discriminació i que no atorgar-les topadava amb el principi de lleial col·laboració judicial.

Però Lesmes ha estat especialment dura amb la situació del Consell General del Poder Judicial, caducat des de fa tres anys. Lesmes ha esperonat a arribar a un acord al PSOE i al PP per tal d’arrenjar l’anomalia. Però ha anat més enllà, proposant un canvi legislatiu per renovar i escollir els consellers. “És indubtable que l’elecció parlamentària proporciona al Consell una especial legitimitat per a totes aquelles tasques de govern que transcendeixen de l’interès corporatiu de Jutges i Magistrats per afectar la societat sencera, però no és menys cert que aquest model genera una percepció negativa, molt generalitzada, de politització, de maneig interessat pels polítics, que compromet la seva aparença de neutralitat i la confiança en la Justícia, percepció que, a més, s’ha incrementat exponencialment els darrers anys precisament per les circumstàncies que envolten la no renovació”, ha retret. També ha titllat “d’estrall” els efectes “devastadors” de la llei Orgància 4/21 que no permet la renovació dels càrrecs del Consell.

Més notícies
Carlos Lesmes, al costat de Flip VI | ACN
Ofensiva de Costa contra Lesmes 
Notícia: Ofensiva de Costa contra Lesmes 
Comparteix
L’exvicepresident del Parlament presenta una recusació contra vuit membres del Consell General del Poder Judicial
Carles Lesmes a Barcelona / ACN
Lesmes elogia els jutges de Catalunya per haver “superat pressions”
Notícia: Lesmes elogia els jutges de Catalunya per haver “superat pressions”
Comparteix
El president del CGPJ demana al Ministeri de Justícia un complement salarial pels jutges destinats a territori català
El president del CGPJ i el Tribunal Suprem, Carlos Lesmes | ACN
Junts demana la compareixença de Lesmes i Delgado pels àudios del jutge Andreu
Notícia: Junts demana la compareixença de Lesmes i Delgado pels àudios del jutge Andreu
Comparteix
La formació de Jordi Turull i Laura Borràs reclama explicacions per la seva inacció després que El Món hagi destapat aquesta conxorxa contra Trias
Felip VI, enfadat amb els nebots - Europa Press
Felip de Borbó, fart de “l’exhibicionisme exagerat” dels nebots
Notícia: Felip de Borbó, fart de “l’exhibicionisme exagerat” dels nebots
Comparteix
El monarca espanyol els acusa de "no ser conscients" de la família a la que pertanyen
Una moment de la reunió de la taula de diàleg / Govern
La taula diàleg fa una declaració d’intencions sense cap concreció per desjudicialitzar el Procés
Notícia: La taula diàleg fa una declaració d’intencions sense cap concreció per desjudicialitzar el Procés
Comparteix
Els dos governs pacten mesures per la llengua en consonància amb la llei aprovada al Parlament amb el PSC

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vicenç a setembre 07, 2022 | 13:40
    Vicenç setembre 07, 2022 | 13:40
    Molts de catalans fa temps que hem deixat d'ésser espanyols, llevat del moment de fer alguns tràmits burocràtics. Tant de bo ben prompte no haguéssim de fer més tràmits en delegacions de Madrid.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 14:30
      Gonzalo setembre 07, 2022 | 14:30
      Sólo algunos trámites burocráticos? TODOS! Jajaja! Cuando te caduque el DNI español, no te olvides de renovarlo, que son 300 euros de multa. Jajaja!
      • Icona del comentari de: GONZALO QUE N'ETS DE LLEST a setembre 07, 2022 | 16:51
        GONZALO QUE N'ETS DE LLEST setembre 07, 2022 | 16:51
        ÉS UN TRÀMIT BUROCRÀTIC, LLEST! i T'AGRADA QUE HAGUEM DE SER ES`PANYOLS PELS TRÀMITS BUROCRÀTICS?
      • Icona del comentari de: Anònim a setembre 07, 2022 | 17:30
        Anònim setembre 07, 2022 | 17:30
        con lo fàcil que es conseguir otro pasaporte, renovar el dni es un acto que se hace para ir a tirarse pedos a la comisaria de turno
      • Icona del comentari de: Ha!, ha!, ha! a setembre 07, 2022 | 19:01
        Ha!, ha!, ha! setembre 07, 2022 | 19:01
        En Gonça sap llegir i interpretar allò que llegeix ?
      • Icona del comentari de: Tu padre a setembre 07, 2022 | 22:57
        Tu padre setembre 07, 2022 | 22:57
        Data de caducitat, Gonzalgo hijo de algo.
  2. Icona del comentari de: Lesmes a setembre 07, 2022 | 13:40
    Lesmes setembre 07, 2022 | 13:40
    Somos jueses aunque justisia no me interesa mucho, pero IDEOLOGÍA me chifla, no somos ni de izquierdas ni de derechas, que votemos a VOX y vayamos a lo mítines de VOX no quiere decir nada, somos jueses neutrales y hacemos justisia con Mayúsculas; jusgamos por y para la PATRIA; a quién no le chifle la PATRIA está mucho mejor en la hoguera, eso es justisia con Mayúsculas.
  3. Icona del comentari de: Salvi a setembre 07, 2022 | 13:45
    Salvi setembre 07, 2022 | 13:45
    L’estat espanyol té un aparell coercitiu (exèrcit, policia, jutges, fiscals afinadors) que li permet prescindir de la legitimitat, si cal i veu amenaçada la seva fal·làcia de la unitat d'Espanya. Una "unitat" en separació constant i pèrdua de territoris pretesament inseparables... des l'any 1587. Si no comprenem això no podrem capir res del què està passant des de fa anys. Despertem-nos.
  4. Icona del comentari de: Estremiments a setembre 07, 2022 | 13:47
    Estremiments setembre 07, 2022 | 13:47
    Lesmes: Som feixistes, sense vergonya. Fem servir les eines judicials per convertir-nos en poder legislatiu i executiu i combatre el dret a la autodeterminació dels pobles colonitzats.
  5. Icona del comentari de: Gràcies Fuigpelmón a setembre 07, 2022 | 13:49
    Gràcies Fuigpelmón setembre 07, 2022 | 13:49
    Per haver suspès la DUI i fugir deixant-ho tot enmerdat, cinc anys després els catalans seguim pagant les teves rucades. En lloc d'assolir la independència has donat corda a la monarquia mesetaria per collar més als catalans.
    • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a setembre 07, 2022 | 15:58
      uno que vive en Tabarnia setembre 07, 2022 | 15:58
      ets una mica grandet per anar ploran per fer lo que tu tindries que fer i no fas, perque no tens el que es te que tenir, no busquis excuses
      • Icona del comentari de: pel tabarnès a setembre 07, 2022 | 17:59
        pel tabarnès setembre 07, 2022 | 17:59
        jo ni vaig suspendre la DUI, ni vaig fugir, ni he deixat a ningú enmerdat. vaig votar sota les porres dels piolines per després ser estafat per un batxiller foll que mai vam votar.
  6. Icona del comentari de: Joan de l'Os a setembre 07, 2022 | 13:50
    Joan de l'Os setembre 07, 2022 | 13:50
    Mentre el PSOE fa veure que mig emparaula un desjudicialitzacio per a donar uns mica de peixet a ERC i justificar els vots lliurats a canvi de res, per altra banda estan ben tranquils perquè hi ha assegurat que l'aparell judicial mantindrà la repressió i ells podran carregat la culpa als "conservadors" i tot arreglat. La repressió assegurada, la culpa de les dretes i ERC cornuts i enganyats. Que més volem?
    • Icona del comentari de: Anònim a setembre 07, 2022 | 19:50
      Anònim setembre 07, 2022 | 19:50
      Home, estava més assegurada quant governava junts i el de les pancartes, que la Gene es personava com a acusació contra independentistes i represaliats. Si no entens que això ha canviat en menys d'un any i que la Gene ja no es part de l'acusació, no cal dir res mes. Sempre podreu tornar a dir "apreteu apreteu" que us enviaré als mossos a engarjolar-vos i penjar un altre pancarta. Com anyoreu aquells dies oi?
  7. Icona del comentari de: Ricard a setembre 07, 2022 | 13:55
    Ricard setembre 07, 2022 | 13:55
    Més racisme de castellans.
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 13:58
    Gonzalo setembre 07, 2022 | 13:58
    Da gusto ver que todavía quedan personas integras y comprometidas con la ley, el orden, y su país. Gracias por no dejarnos solos frente a estos intolerantes. Gracias.
    • Icona del comentari de: Lesmes a setembre 07, 2022 | 14:18
      Lesmes setembre 07, 2022 | 14:18
      ????????????
      • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 14:32
        Gonzalo setembre 07, 2022 | 14:32
        Venga trolete, que empiezan las clases en el cole! Llegas tarde! Deja el móvil de tu puta madre y sal corriendo, que no llegas. Jajaja!
        • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 15:19
          Gonzalo setembre 07, 2022 | 15:19
          ???????????
        • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 15:58
          Gonzalo setembre 07, 2022 | 15:58
          ??????????????
  9. Icona del comentari de: Manel a setembre 07, 2022 | 14:16
    Manel setembre 07, 2022 | 14:16
    Togues ñordes esteu empestades de merda feixista...sou la pura vergonya del món. Visca Catalunya lliure i independent.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 14:33
      Gonzalo setembre 07, 2022 | 14:33
      Viva la comunidad autónoma catalana libre de ratas como vosotros.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 15:20
        Gonzalo setembre 07, 2022 | 15:20
        ????????
      • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a setembre 07, 2022 | 16:02
        uno que vive en Tabarnia setembre 07, 2022 | 16:02
        una preguntita? haber no se si tienes capacidad de poder responderla, porque cada dia te superas en cuestion de estupideces, tu madre no supo completar la labor y te dejo bastantes cables sueltos que te inducen al chisporroteo, y te lo pregunto en un idioma que tu eres lo suficiente corto para destrozarlo, ERES EL TONTO UTIL?
        • Icona del comentari de: Anònim a setembre 07, 2022 | 18:59
          Anònim setembre 07, 2022 | 18:59
          Es A ver i no haber ignorant.Si callessis ningú sabría lo tonto que ets
  10. Icona del comentari de: ProuJa a setembre 07, 2022 | 14:29
    ProuJa setembre 07, 2022 | 14:29
    A veure que tarden el Doctroll, el gonzalito i la resta d'imbècils espanyols a parlar de corruptgents, esquerranosos, junqueras, ferrovial, andorra i tota aquesta porqueria. L'enemic es espanya i els ñols com ells. I l'aixecament de la DUI es a tocar no ho oblideu.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 15:06
      Gonzalo setembre 07, 2022 | 15:06
      Saben aquel que DUI? JAJAJA!
    • Icona del comentari de: Anònim a setembre 07, 2022 | 19:53
      Anònim setembre 07, 2022 | 19:53
      T'agradi o no, necesites "la merda d'esquerranosos" per fer la independència, o et mentalitzes o ves comptant mosques español.
  11. Icona del comentari de: CAGAÑISTAN a setembre 07, 2022 | 14:29
    CAGAÑISTAN setembre 07, 2022 | 14:29
    YA OS CAERÁ EL PALO DE EUROPA ZOQUETES
  12. Icona del comentari de: Gonçalu a setembre 07, 2022 | 14:30
    Gonçalu setembre 07, 2022 | 14:30
    Quina vergonya fa formar part d'aquest país, tindriem que fer un boicot important i potent contra espanya, ben sincronitzat, així sel's hi acabi la tonteria.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 15:07
      Gonzalo setembre 07, 2022 | 15:07
      Si se os escapan los borregos hasta en la Diada, que coño pretendéis hacer? Jajaja!
  13. Icona del comentari de: Retardeds a setembre 07, 2022 | 14:31
    Retardeds setembre 07, 2022 | 14:31
    Pero esta gentuza de jueces no son los sacados del tribunal de orden público franquista?? España en que siglo vive?? Para mi que se quedaron congelados en la edad media. País de retardados.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 15:08
      Gonzalo setembre 07, 2022 | 15:08
      Y tanto que es una región de retardados. Eso de ponerse un huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berrean andapandanchia... jajaja!
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 07, 2022 | 19:07
        Doctor Strangelove setembre 07, 2022 | 19:07
        Algú s'imagina Gonzalo amb el barret de torejador al cap i el vestit il·luminat que marca els genitals? Ell se'ls deu posar a l'esquerra o a la dreta?,Doc
  14. Icona del comentari de: T@M a setembre 07, 2022 | 16:18
    T@M setembre 07, 2022 | 16:18
    Només amb poques paraules : NO M'HO CREC
  15. Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 07, 2022 | 19:02
    Gonzalo setembre 07, 2022 | 19:02
    Transformaremos Madrid en un lindorro vergel, Bilbao en una gran fábrica y Barcelona en un inmenso solar.
  16. Icona del comentari de: Cat a setembre 07, 2022 | 19:56
    Cat setembre 07, 2022 | 19:56
    La foto és antològica, 2 franquistes feixistes decidint que han de fer i ser els ciutadans. Diuen que és una democràcia i és una sàtrapia bananera. Estan tant endarrerits que no entenen que per ser súbdit se n'ha de voler ser, i si no ho volem ser, ells se'n van a la merda.
  17. Icona del comentari de: Ehem ! a setembre 07, 2022 | 21:12
    Ehem ! setembre 07, 2022 | 21:12
    Alça ! La "imparcialitat" de la justícia espanyola on és ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa