El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Lesmes elogia els jutges de Catalunya per haver “superat pressions”
  • CA

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha assegurat aquest divendres a Barcelona que els jutges catalans han viscut en els últims anys “moments de màxima exigència social” i han “superat amb dignitat crítiques, pressions i desqualificacions”, actuant amb “honorabilitat, respecte a la legalitat i total transparència”. En un acte de reconeixement a veterans magistrats catalans al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Lesmes els ha agraït la feina feta, per la qual s’han guanyat “la confiança de la ciutadania espanyola i el respecte dels companys”, informa l’agència ACN.

“Els jutges de Catalunya heu viscut moments d’una màxima exigència social. I durant els moments més difícils heu actuat amb absoluta honorabilitat, respecte a la legalitat i total transparència, sempre sota els límits que el procediment us permetia, i així us heu guanyat la confiança dels ciutadans de Catalunya i de la resta d’Espanya i el respecte dels vostres companys”, ha afirmat. “Heu suportat amb freqüència crítiques, pressions i desqualificacions que, no obstant, heu superat amb la dignitat que teniu com a membres i representants públics d’un poder de l’Estat, el poder judicial”, ha manifestat.

Els estrets vincles de la carrera judicial amb Catalunya

El president del TS i del CGPJ ha subratllat “l’estret i especial vincle” que uneix la carrera judicial amb Catalunya, seu de l’Escola Judicial en la qual s’han format el 67% dels jutges i magistrats en actiu a tot Espanya; i ha assegurat que l’òrgan de govern dels jutges és conscient dels problemes de mobilitat i de vacants que pateix la planta judicial a Catalunya, als quals es tracta de donar resposta amb les noves promocions de jutges i sol·licitant un complement de destí específic similar a l’existent a altres territoris.

Al seu discurs, Lesmes ha dit als magistrats amb més antiguitat a Catalunya que l’acte d’aquest divendres “va més enllà d’un mer reconeixement” i que representa el seu saber fer, el seu honor, la seva professionalitat i la seva acèrrima defensa de la legalitat. “És el símbol que us distingeix a tots els que durant anys heu prestat els vostres serveis sota l’escrupolós respecte de la llei en defensa dels drets i llibertats de tots els ciutadans i en aplicació de la Constitució, pedra angular sobre la qual se sosté l’ordenament jurídic, com a clau de volta de la convivència pacífica a Catalunya i a la resta de l’Estat”, ha afegit, per a dir també que els jutges estan obligats a vetllar pel compliment de la llei i de la Constitució “sense ambigüitats i sense càlculs oportunistes”, perquè aquesta és l’única manera de donar resposta als problemes dels ciutadans. “Sé que no fallarem en aquesta tasca. Vosaltres no heu fallat. Els ciutadans poden estar tranquils”, ha conclòs.

Barrientos defensa els valors constitucionals

Per la seva part, el president del TSJC, Jesús María Barrientos, ha assegurat que amb aquest acte s’homenatja “el treball i l’esforç de tots els que contribueixen al fet que el sistema judicial pugui, d’una banda, seguir dispensant la tutela efectiva a cada ciutadà que ho demanda i, de l’altra, servir de contrapès i garant dels valors constitucionals sobre els quals s’assenta la democràcia”.

Lesmes i Barrientos / ACN

Barrientos, que ha destacat “l’extraordinari rendiment” dels òrgans judicials catalans en els últims dos anys tot i l’impacte de la pandèmia de coronavirus, ha destacat el paper decisiu que, juntament als jutges i magistrats, desenvolupen els lletrats de l’Administració de Justícia, els fiscals, els metges forenses, els funcionaris i els diferents operadors jurídics.

També ha fet referència al protagonisme de les administracions prestacionals, el Ministeri de Justícia i la Generalitat, a les quals ha recordat que la qualitat del servei que presta la justícia està en relació directa amb els recursos que es posen a la seva disposició i ha advertit sobre els desajustos de la planta judicial, que es tradueixen en “insuportables” càrregues de treball en algunes jurisdiccions, i el progressiu i alarmant increment de les vacants judicials a Catalunya, que ha xifrat en 84 a 31 de desembre de 2021.

Barrientos reclama incentius per fer Catalunya un destí atractius pels jutges

“Urgeix l’aprovació d’incentius que facis atractius els destins judicials a Catalunya”, ha afegit el president del TSJC, que ha afirmat que “la mobilitat, la provisionalitat, la interinitat i la rotació constant de jutges al capdavant d’òrgans judicials unipersonals són obstacles insuperables pel normal funcionament dels òrgans que els pateixen”.

La iniciativa de celebrar-ho va partir de la Sala de Govern del TSJC, que a la reunió del 18 de març passat va acordar convocar un acte públic per efectuar el lliurament dels reconeixements que, segons va decidir el CGPJ el desembre de 2019, havien de concedir-se als membres de la carrera judicial que en els anys 2020 i 2021 acreditessin una antiguitat de 25 anys o arribessin a la jubilació. A aquests, s’hi sumen els reconeixements concedits pel TSJC als que en aquell mateix període hagin acreditat 35 anys d’antiguitat.

Durant la cerimònia també s’han lliurat les quatre condecoracions de l’Ordre de Sant Raimon de Penyafort, en la seva modalitat de Creu Distingida de Primera Classe, concedides pel Ministeri de Justícia el juny de l’any passat al magistrat de la sala d’apel·lacions del TSJC Francisco Segura; al magistrat de la secció 15a de l’Audiència de Barcelona Luis Rodríguez; al president de la secció segona de l’Audiència de Barcelona, ​​Jose Carlos Iglesias; ​​i a la magistrada d’aquesta mateixa Audiència Amelia Mateo.

A més de Lesmes i Barrientos, han assistit a l’acte els membres de la Sala de Govern del TSJC, vocals del CGPJ, la delegada del govern espanyol a Catalunya, María Eugènia Gay; la subsecretària del Ministeri de Justícia, Ana Sánchez; i el secretari per a l’Administració de Justícia de la Generalitat, Eusebi Campdepadrós, entre altres autoritats.

Més notícies
La façana del Tribunal Suprem, a Madrid, on es decidirà el futur de la condemna del Said Ben Azza / Q.S.
Els jutges que decidiran si tomben els indults i tornen els líders del Procés a la presó
Notícia: Els jutges que decidiran si tomben els indults i tornen els líders del Procés a la presó
Comparteix
Un advocat de l'exèrcit, la mà dreta de Gallardón i una membre de la JEC decidiran el futur dels presos polítics ara en llibertat
Sánchez i Feijóo en un acte l'any passat / Europa Press
Els ciutadans estan farts de la crispació política i volen pactes d’Estat
Notícia: Els ciutadans estan farts de la crispació política i volen pactes d’Estat
Comparteix
Una enquesta del CIS revela que més del 90% exigeixen als polítics que rebaixin el to dels debats i busquin acords
Pedro Sánchez, a la seu del CNI
El Catalangate mostra la feblesa del control judicial del CNI
Notícia: El Catalangate mostra la feblesa del control judicial del CNI
Comparteix
El permís per utilitzar Pegasus, sense el ministeri fiscal i en mans de només un jutge
El magistrat Manuel Marchena
El Suprem, forçat a pronunciar-se sobre la “minoria nacional catalana”
Notícia: El Suprem, forçat a pronunciar-se sobre la “minoria nacional catalana”
Comparteix
El Grup d'Advocats Independents presenten recurs de reforma per la recusació de magistrats que ha tombat el tribunal

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 27, 2022 | 15:16
    El cit campejador maig 27, 2022 | 15:16
    ya es hora. En Euskadi, en tiempo de ETA, tenían una compensación. Aquí la están esperando. Estamos al borde de una guerra civil por culpa de los supremacistas lazis.
    • Icona del comentari de: Aucaliptus a maig 27, 2022 | 19:23
      Aucaliptus maig 27, 2022 | 19:23
      aquí todavía no los hemos matado....
  2. Icona del comentari de: a pastar fang a maig 27, 2022 | 15:21
    a pastar fang maig 27, 2022 | 15:21
    que els paguin un mes de vacances a la metropoli. Estar a la colonia de manera continuada esgota.
  3. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 27, 2022 | 15:24
    Pere LLimonera i Citronell maig 27, 2022 | 15:24
    ... y cierra España. (¿Presiones unionistas? Noooooooo).
  4. Icona del comentari de: Els jutges de la monarquia bananera son de part a maig 27, 2022 | 15:26
    Els jutges de la monarquia bananera son de part maig 27, 2022 | 15:26
    Només acceptan presions dels hidalgos mesetarios. Com és que no ho sap en Lesmes?
  5. Icona del comentari de: La injustícia al poder a maig 27, 2022 | 15:56
    La injustícia al poder maig 27, 2022 | 15:56
    Es deu referir a presions dels del todo por la tapia, dels del anticatalanisme, del antidemòcrates...
  6. Icona del comentari de: Ricard a maig 27, 2022 | 17:12
    Ricard maig 27, 2022 | 17:12
    Cal fer-li un aclariment a aquest miserable. Si diu que els jutges han tingut pressions, se suposa que il·legals, cal que ho denuncïi. És jutge aquest personatge, o fiscal, i deu saber com es fan aquestes coses. Ara bé, si les pressions als "pobres" jutges han estat simplement socials vol dir que LA SOCIETAT QUE ELS ACULL NO VEU LES COSES DE LA MATEIXA MANERA QUE ELLS. I jo em pregunto: els jutges han d'aplicar la Llei amb una visió diferenta de la que té la societat que els acull? Els jutges són uns marcians que es deuen a les seves opinions sense importar-los l'opinió que té la societat. En definitiva "Senyor" Lesmes, pretén que la seva colla de jutges o similars vagi a la seva, i mostri un total despreci per als seus conciutadans? O és que els catalans no tenim dret a tenir jutges que s'adiguin a la societat a la que serveixen? O és que Vostè, "Senyor" Lesmes, considera que els jutges no són servidors públics, així doncs no són pas funcionaris, sinó un cos d'èlit vingut de no se sap on a fer de justiciers, amb tot el poder i impunitat, i per tant amb tota la irresponsabilitat d'un virrei colonial? Ens ho pot aclarir?
  7. Icona del comentari de: TSJC, franquisme sotanero a maig 27, 2022 | 17:38
    TSJC, franquisme sotanero maig 27, 2022 | 17:38
    Pidolant els nous piolins del opus.dei, secta judicial racista conta els catalans
  8. Icona del comentari de: Quins miserables a maig 27, 2022 | 17:41
    Quins miserables maig 27, 2022 | 17:41
    El típic cinisne de l'inquisidor.
  9. Icona del comentari de: Uyuyui a maig 27, 2022 | 18:32
    Uyuyui maig 27, 2022 | 18:32
    La gente antes quería a Cataluña y al Catalán ....pero se han dado cuenta que todo era una mentira una careta te ponían buena cara pero te detestaban ...estaban cargados de odio ...yo soy catalán y también me siento que mi tierra está colonizada por supremacistas independentistas...que se creen herederos de la creación ....Dios creó a los independentistas..
    • Icona del comentari de: Ricard a maig 27, 2022 | 20:01
      Ricard maig 27, 2022 | 20:01
      Que bonica era la "seva" terra quan els catalans, esclavitzats, els obeïen submissament als "catalans" com vostè que ja no es"estimen" la llengua catalana (no s'entén que vostè hi fiqui la llengua catalana i els catalans en el seu comentari) fins al punt que vostè ni l'empra. Curiosa "catalanitat" de paper de fumar la seva. Per cert, si el dia que vagi a votar el venen a atonyinar uns individus d'un país veí suposo que comprendrà que l'odi que un votant pot sentir per aquests estrangers serà infinitament superior a l'odi racista que vostè diu que existeix per nosaltres no sé on. Espero que hagi entès el meu comentari en la llengua odiada i per vostè no emprada.
    • Icona del comentari de: Doncs ja ho saps a maig 27, 2022 | 21:46
      Doncs ja ho saps maig 27, 2022 | 21:46
      Fes les maletes i de cap a la meseta amb els hidalgos. Ets tant català que ni l'idioma català utilitzas...
  10. Icona del comentari de: LESMES AL TRULLO a maig 27, 2022 | 23:58
    LESMES AL TRULLO maig 27, 2022 | 23:58
    Aquest miserable acabarà jutjat fora d'espanya oi?? No se que tardem a portar-lo a tribunals extranjers i que vagin tastant la seva pròpia medicina.
  11. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a maig 28, 2022 | 00:05
    L'OBSERVADOR ASTORAT maig 28, 2022 | 00:05
    És un autèntic i palmari reconeixement des de la mateixa cúpula del Sistema Judicial Ñ, que consideran a CAT com una "COLÓNIA".
  12. Icona del comentari de: JordiP a maig 28, 2022 | 10:37
    JordiP maig 28, 2022 | 10:37
    Mira que ets trolero i exagerat, Lesmes, co.ny! Segurament alguns jutges han rebut pressions, però més aviat les han rebut de tu mateix, quan es tractava d'algun cas contra catalans i, sobre tot, contra catalans sospitosos de perilloses tendències soberanistes. I no diguem si eren separatistes declarats. La mateixa fraseologia que empres et desqualifica per a valoracions polítiques dels temes judicials: la justícia, per a ser justícia, ha de ser neutral i cega. La justícia s'ha d'aplicar independentment de la ideologia del subjecte i no segons la simpatia que ens desperti el justiciat. A veure si us ho fiqueu al coco, co.ny! Els drets bàsics i la veu del poble estàn SEMPRE per sobre de la llei, ende, per sobre de la voluntat dels que l'apliquen.
  13. Icona del comentari de: JordiP a maig 28, 2022 | 10:40
    JordiP maig 28, 2022 | 10:40
    Barrientos, has pensat en com fer la professió de jutge atractiva per als catalans? No fora més adient tenir més jutges catalans que haver-los d'"importar" de Sòria, Badajoz o Cuenca? Això que proposes denota una mentalitat colonialista: els policies, els funcionaris, els militars, els capellans i els jutges, originaris de la metròpoli. Així, entre tots, mentenen més lligada la societat aborígen, oi?
  14. Icona del comentari de: Molt bé a maig 28, 2022 | 13:05
    Molt bé maig 28, 2022 | 13:05
    Feliciti també a ERC Junts i Cup per resistir les pressions de l'Independentisme i prioritzar les menjadores. Han ajudat molt al estado podrit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa