El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El jutge arxiva la causa de David Madí en el sumari Volhov

El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha decidit arxivar la instrucció oberta en la macrocausa Volhov a David Madí, ex mà dreta del president Artur Mas. La interlocutòria, avançada per El Periódico i a la qual ha tingut accés El Món. És el tercer gran arxivament d’aquesta instrucció, després de tancar la carpeta sobre la presumpta trama russa del Procés, amb Josep Lluís Alay, cap de l’oficina del president a l’exili, Carles Puigdemont, com un dels principals afectats. L’altre arxiu va ser instat per la fiscalia europea sobre una les suposades maniobres de Madí per accedir als fons europeus postpandèmia. De fet, la mateixa fiscalia va decidir tancar l’afer perquè no hi va veure cap indici de delicte per enlloc.

En concret, el jutge ha fet cas del que feia temps que advertia el fiscal del cas, Fernando Maldonado –ara destinat a València–, que en diversos escrits carregava contra una instrucció que tot sovint qualificava de prospectiva. Així, Aguirre tanca i arxiva dues investigacions per tràfic d’influències per aconseguir llicències de VTC i en benefici de la companyia Aigües de Catalunya per adquirir Aigües de Barcelona. Dues negociacions que el mateix magistrat admet que van acabar de la “pitjor manera possible”. L’arxiu obre possibilitats legals a Madí per buscar explicacions a quatre anys d’investigacions sense cap resultat. El jutge és concloent en afirmar que no es dona cap dels tipus penals pels quals se l’investigava.

Part dispositiva de la interlocutòria que arxiva la investigació de la Volhov de Madí
Part dispositiva de la interlocutòria que arxiva la investigació de la Volhov de Madí

Ni negocis, ni Rússia

En la interlocutòria, Aguirre precisa que el nivell d’influència de Madí en els càrrecs institucionals que visitava era més aviat escàs. Fins i tot, adduint els atestats dels seguiments de la Guàrdia Civil, manifesta que les reunions amb l’administració eren poca cosa més que cortesia “protocol·lària”. És més, apunta que les relacions comercials delegades de les empreses que representava es van esberlar, un fet que demostraria el nul resultat de les seves activitats.

Per altra banda, i amb relació a la trama russa, el jutge dona per bona la tesi de Madí respecte de la seva declaració. En aquest sentit, recorda que mai va donar credibilitat als projectes o afirmacions de Víctor Tarradellas, l’exsecretari de relacions internacionals de CDC, sobre un hipotètic suport rus a la independència de Catalunya. Tarradellas continua investigat pel jutge per la causa mare del Volhov, el cas Estela, és a dir, per les subvencions que rebia la fundació Catmon que presidia aquest activista sobiranista. Madí va ser detingut l’octubre del 2020 en una ràtzia d’arrestos dirigits per la Guàrdia Civil on també van ser emmanillats l’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell i l’empresari cultural Oriol Soler, entre d’altres. De fet, tots dos continuen investigats en altres peces separades.

Més notícies
Francesc de Dalmases / ACN
Tarradellas apunta a Dalmases en la causa mare de la Volhov
Notícia: Tarradellas apunta a Dalmases en la causa mare de la Volhov
Comparteix
Declaració de l'exdirigent de CDC en el cas Estela, que investiga subvencions de la Diputació a fundacions i ONGs
Alexander Dmitrenko surt de declarar del jutjat d'Instrucció 1 de Barcelona arran de la causa Volhov on ha negat ser espia i treballar en favor del Procés/David Zorrakino(EP)
El jutge del Volhov arxiva la peça separada sobre la trama russa del Procés
Notícia: El jutge del Volhov arxiva la peça separada sobre la trama russa del Procés
Comparteix
El magistrada Joaquín Aguirre admet que no hi ha indicis delictius
Fiscalia General de l'Estat
Fiscalia ja inclou el cas Volhov en la carpeta de “terrorisme” a Catalunya
Notícia: Fiscalia ja inclou el cas Volhov en la carpeta de “terrorisme” a Catalunya
Comparteix
La memòria anual del ministeri públic destaca la secretíssima investigació de la 104/2017
Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president a l'exili, Carles Puigdemont / Jordi Borràs
L’Audiència tomba l’ordre d’investigar el patrimoni d’Alay pel cas Volhov
Notícia: L’Audiència tomba l’ordre d’investigar el patrimoni d’Alay pel cas Volhov
Comparteix
El jutge volia investigar el patrimoni del líder independentista en el marc de l'Operació Volkhóv

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Investigació prospectiva a abril 04, 2023 | 11:44
    Investigació prospectiva abril 04, 2023 | 11:44
    Algú no afino bé el relat.
  2. Icona del comentari de: Policia nefasta, es deixa portar per l'odi a Catalunya a abril 04, 2023 | 13:18
    Policia nefasta, es deixa portar per l'odi a Catalunya abril 04, 2023 | 13:18
    Tot es va aclarint, Heu fet patir durant 4 anys aquesta persona per acabar dient que no hi havia res. No us fa pensar que els policies estan mal preparats per investigar catalans i sols es deixen portar pel seu odi i s'inventen les causes?
    • Icona del comentari de: Al despistat a abril 04, 2023 | 17:26
      Al despistat abril 04, 2023 | 17:26
      No és que ens ho faci "pensar," ara és que ho fan des fa més de 8 anys. Has sentit parlar del lawfare de la justícia espanyola ? Saps que és el lawfare de la justícia espanyola ? Has sentit parlar de l'espionatge il·legal i el cas CatalanGate ? has sentit parlar de villareco i els seus enregistraments ? Has sentit parlar de la fiscalia espanyola afinadora ? Has sentit parlar dels delators Fernandez i Sanchez-Camacho ? Saps que és el G. O. I. ? Has sentit parlar dels informes i atestats "tacito" ? Necessites més proves ? No has pensat que entre ells no s'investigaran res o com a molt si tenen molta pressió internacional, faran veure que "investiguen" alguna cosa ? Assanbenta't bé, no és solament un afer "policial" espanyol, hi és implicat TOT l'estat espanyol. Desperta't !
  3. Icona del comentari de: Delfí Artós a abril 04, 2023 | 13:37
    Delfí Artós abril 04, 2023 | 13:37
    Una altra investigació prospectiva del clavegueram espanyol que ha finit en no res. Des l'octubre del 2020 empaitant, emmerdant, fent perdre el temps... (objectius de la lawfare de manual) a persones innocents que pateixen represàlia i repressió espanyola pel fet d'ésser partidaris de la independència del nostre país. Ja comença a ésser l'hora de fer "l'inventari" del seguit de judicis farsa, empresonaments "preventius" que acaben en no res, confinament de persones dins del seu municipi durant mesos, ràtzies de matinada, acusacions de "terrorisme", espionatge il·legal, repetició de judicis, jutges de part, fiscals afinadors, trampes, advocacia de l'estat espanyol posant-hi cullerada... Tot plegat, prevaricació, mala praxi judicial, odi, revenja, mala fe, càstig "exemplar", mal ús de diners públics... de tot això n'és responsable el miserable estat espanyol. Despertem-nos !
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 04, 2023 | 15:02
    Gonzalo abril 04, 2023 | 15:02
    Pobre hombre....con la ilusión que le hacía pertenecer al "grupo objetivamente identificable"....y este juez franquista, fascista y todo eso que soltais cuando una sentencia no os es favorable, le ha dejado en libertad! Será posible? Pero si estamos en una dictadura! Peor que en Corea del Norte!
    • Icona del comentari de: Al xovinista espanyol de pa sucat amb oli a abril 04, 2023 | 19:50
      Al xovinista espanyol de pa sucat amb oli abril 04, 2023 | 19:50
      Cínic.
  5. Icona del comentari de: Se os ve el plumero a abril 05, 2023 | 01:20
    Se os ve el plumero abril 05, 2023 | 01:20
    Suposo que arxiven per no fer el puto ridicul a europa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa