El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Alemanya evita confirmar si Puigdemont va ser espiat al seu territori
  • CA

El ministeri de Justícia alemany evita confirmar o desmentir si el president a l’exili Carles Puigdemont va ser espiat quan l’any 2018 s’estava a Alemanya arran de la seva detenció. En una resposta parlamentària del 4 de novembre, a partir d’una pregunta del diputat socialista Andrej Hunko sobre la possibilitat que s’hagués espiat el mòbil del president per part del Centre Nacional d’Intel·ligència espanyol (CNI), el ministeri fa el murri. Així, replica que sobre aquest afer ha de mantenir la confidencialitat de la col·laboració judicial entre dos estats membres de la Unió Europea.

El diputat, un conegut activista al Bundestag, ha publicat el document en la seva pàgina web de transparència del mateix Parlament federal alemany. “Respecte del cas de Carles Puigdemont, cal assenyalar que el govern federal no fa comentaris sobre els detalls de les sol·licituds d’assistència judicial recíproca rebudes ni sobre els detalls de qualsevol procediment d’investigació subjacent o de cooperació judicial”, indica la resposta. De tota manera, el sumari de cas dels dos Mossos d’Esquadra que l’acompanyaven acreditaven la col·laboració entre el Centre Nacional d’Intel·ligència i els cossos de seguretat alemanys, fins al punt, que per a la seva detenció es van mobilitzar les forces especials d’intervenció de la policia federal alemanya.

La resposta parlamentària del govern alemany sobre el pressumpte espionatge a Puigdemont
La resposta parlamentària del govern alemany sobre el pressumpte espionatge a Puigdemont

Una pregunta i una resposta

La pregunta formulada pel diputat Hunko demanava concretar, en “l’opinió jurídica del govern federal, fins a quin punt les autoritats policials espanyoles han d’informar les autoritats alemanyes o sol·licitar autorització si porten a terme aquestes operacions, si utilitzen software d’espionatge estatal en territori alemany per vigilar els telèfons mòbils i en quina mesura aquesta informació o aplicació es va utilitzar l’any 2018, durant el temps que Carles Puigdemont es va trobar a l’estat federat de Schleswig-Holstein”. De fet, apuntava la possibilitat que s’hagués utilitzat el Pegasus en territori alemany.

La resposta de l’executiu alemany evita informar clarament sobre si l’estat alemany tenia notícia d’aquest espionatge. En aquest sentit, argüeix que el ministeri de Justícia no pot dir res –o no vol dir res– sobre les actuacions que s’emmarquen en la cooperació judicial entre dos Estats. Ara bé, la resposta sí que detalla quina és l’empara legal per portar a terme una intervenció d’aquestes característiques a Alemanya per part d’un Estat membre de la Unió, quin és el marc normatiu que ho permet. De fet, resumeix tot el protocol i els límits que la llei federal i la Constitució alemanya interposen. Així, el ministeri emfatitza que “especialment en el cas de la cooperació en matèria d’assistència judicial penal, la confidencialitat practicada internacionalment dels procediments és un requisit previ per a una futura cooperació efectiva”. De fet, el mateix diputat, a través del seu compte a Twitter, no gosa a assegurar que es va espiar de manera il·legal Puigdemont i utilitza l’adverbi “possiblement”.

Un informe del Bundestag

Precisament, arran d’aquesta pregunta, també ha sortit a la llum un informe del Bundestag titulat Sobre les activitats dels serveis secrets dels serveis d’intel·ligència estrangers a Alemanya i sobre la cooperació d’intel·ligència, datat l’any 2022, sense més concreció. Un document en què s’exposen els límits legals per a aquesta cooperació i aquestes pràctiques d’obtenció d’informació. En aquest informe, s’explica que Espanya participa en programes conjunts amb altres països europeus i Alemanya de contraintel·ligència i vigilància.

L’informe, però, deixa ben clar que “les activitats dels serveis secrets dels serveis d’intel·ligència estrangers a Alemanya són fonamentalment inadmissibles com a exercici de l’autoritat estatal estrangera, tret que la República Federal d’Alemanya ho permeti”. “Permetre o tolerar aquestes activitats de vigilància”, continua, “requereix una base legal a causa de la seva rellevància amb els drets fonamentals”. L’informe també demana distingir les vigilàncies a uns objectius concrets “de les activitats de vigilància dels serveis d’intel·ligència estrangers a Alemanya, que fins i tot poden ser punibles”.

Més notícies
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el canceller alemany, Olaf Scholz, al palau de Meseberg, prop de Berlín / ACN
Aliança entre l’Estat i Alemanya per tirar endavant el MidCat
Notícia: Aliança entre l’Estat i Alemanya per tirar endavant el MidCat
Comparteix
Ambdós constaten la "visió compartida" sobre la necessitat d'accelerar la interconnexió gasista entre els països
La ministra d'Hisenda i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero | EP
La Moncloa confia que Puigdemont serà extradit en “breu”
Notícia: La Moncloa confia que Puigdemont serà extradit en “breu”
Comparteix
Boye parla de "focs d’artifici” del govern espanyol i està convençut que el president podrà tornar a Catalunya
Boye, en un moment de la seva compareixença a la comissió Pegasus del Parlament/Quico Sallés
Boye, convençut que Llarena ha de considerar malversació l’ús de Pegasus
Notícia: Boye, convençut que Llarena ha de considerar malversació l’ús de Pegasus
Comparteix
L'advocat de Puigdemont compareix en la comissió del Parlament sobre l'espionatge a l'independentisme
Comissió Pegasus en el moment de la seva constitució/Quico Sallés
La comissió Pegasus comença amb brega entre el PSC i l’independentisme
Notícia: La comissió Pegasus comença amb brega entre el PSC i l’independentisme
Comparteix
Els diputats socialistes abandonen la sala del Parlament on acabaven d'iniciar-se els treballs

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 25, 2023 | 18:03
    Gonzalo gener 25, 2023 | 18:03
    Que esperabais, banda de payasos? Los estados se defienden y cubren entre ellos. Hoy por ti y mañana por mi. Pero vosotros, como sois unos pobres desgraciados, no tenéis ni pajolera idea de cómo funciona todo esto. Jajaja! Que infantiles y tiernecitos sois. Jajaja! Aún estáis dándole vueltas a lo de los famosos 8 segundos.... jajaja! Menuda banda de ridículos sois. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 25, 2023 | 19:41
      Gonzalo gener 25, 2023 | 19:41
      Venga trolete, ponte otro nick. Y si puede ser, inventariado. No es difícil. Hasta alguien tan pueril como un chavalín tú lo puede hacer. Jajaja! Si crees que con esa tontería de hacerte pasar por mi tocayo vas a conseguir que deje de lamentarme, lo tienes muy clarito. Jajajaja!
    • Icona del comentari de: Gonzalo eres un garrulo a gener 25, 2023 | 21:50
      Gonzalo eres un garrulo gener 25, 2023 | 21:50
      El que no tiene ni idea eres tu pobre diablo. Alemania no lo confirma porque seria escandaloso que unos pobres zoquetes de españistan se hayan saltado la seguridad alemana. No es ningún favor a españa. De hecho tendremos noticias. Vuelve al pueblo con los toros.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 26, 2023 | 00:10
        Gonzalo gener 26, 2023 | 00:10
        Adonde? A cardona? Jajaja! A las tierras del Ebro? Jajaja! Vete a tomar por culo, payaso asqueroso de mierda!
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 25, 2023 | 18:24
    Gonzalo gener 25, 2023 | 18:24
    Siento verguenza de ser español
  3. Icona del comentari de: Pere a gener 25, 2023 | 18:49
    Pere gener 25, 2023 | 18:49
    Prou que ho sabem, el regne d'Espanya, no dubta en involucrar i emmerdar estats democràtics europeus en la seva cacera d'independentistes catalans. L'estat espanyol fa trampes i il·legalitats a dojo, però, sempre espera que sigui amb el format vist i no vist, el seu problema és, a més de la perseverança en posar-los al descobert, que les ha de fer tot sovint i sense cap succés, de manera que a mig i llarg termini els seus estats "col·legues" de la Unió Europea i de la resta del món se n'afartaran.
  4. Icona del comentari de: Hans a gener 25, 2023 | 19:11
    Hans gener 25, 2023 | 19:11
    Cal recordar que el Codi Penal alemany preveu penes de fins a 5 anys de presó per activitats d'intel·ligència per a un servei secret estranger, i en el cas d'espionatge a sistemes informàtics de tercers parla d'una pena de 3 anys de presó ? Un altre cas podria ésser que l'estat espanyol demanés permís per a espiar en territori alemany, però, amb engany previ. Sigui com sigui és allò de deixar una altra patata calenta espanyola, una més, aquesta a alemanya... seguim.
  5. Icona del comentari de: Ricard a gener 25, 2023 | 20:21
    Ricard gener 25, 2023 | 20:21
    Si Alemanya ho admet l'espionatge dels racistes hauria de prendre repressàlies. Un cop més els castellans en surten impunes. Castellà, xusma criminal.
  6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 25, 2023 | 23:40
    Doctor Strangelove gener 25, 2023 | 23:40
    No fa falta espiar-lo, la seva ferum de batxiller hiperventilats deixa un rastre molt senzill! Doc.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 26, 2023 | 10:48
      Gonzalo gener 26, 2023 | 10:48
      Espiarlo adonde? A cardona? Jajajaja! A las tierras del ebro? Jajaja! Vete a tomar por culo, payaso asqueroso de mierda! Jajajaja!
  7. Icona del comentari de: MHP a gener 26, 2023 | 10:26
    MHP gener 26, 2023 | 10:26
    A la foto es veu més grassonet al Puigdemont, es veu que es viu bé a Bélgica. Apa nazi-onalistes varis, aneu omplint la caixa de resistència, que s'acaben els calerons.
    • Icona del comentari de: Ricard a gener 26, 2023 | 12:42
      Ricard gener 26, 2023 | 12:42
      Dir nazi a qui no pensa com Vostè denota que la seva imbecilitat era infinitament més gran de la un podia pensar.
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 26, 2023 | 13:25
        Doctor Strangelove gener 26, 2023 | 13:25
        I dir racistes als castellans no és d'imbècil, tros de soca amb potes? Mira que n'arribes a ser de gamarús! Doc.
        • Icona del comentari de: Ricard a gener 26, 2023 | 17:30
          Ricard gener 26, 2023 | 17:30
          Els castellans majoritàriament van ser com a mínim aliats dels nazis, i jo no gosaria qualificar un castellà de nazi pel sol fet de ser castellà. Ara bé per exemple la immensa majoria de castellans ens impedeixen votar si volem ser o no independents a bufetades, mentre ells es permeten votar-ho tot sense restriccions. A nosaltres ens ho impedeixen simplement perquè no som del seu grup nacional. Per tant amb nosaltres es comporten de manera racista. No tots, evidentment, però són majoritàriament racistes. Com també hi ha molt minoritàriament racistes catalans O, per exemple, armenis. Estaria encantat de saber com es justifica dir que som nazis. Jo crec que vostè no gosaria dir-ho, perquè no el tinc d'imbècil. D'altres no puc dir el mateix.
          • Icona del comentari de: Gonzalo a gener 27, 2023 | 14:55
            Gonzalo gener 27, 2023 | 14:55
            Que cansino eres, Ricardito. Jajaja! Como es posible que vivas tan amargado? Un consejo: intenta follar más. Pero fuera de la familia! Jajaja!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa