Estàvem jugant al pòquer i jugàvem de farol i ja està, no cal donar-li més voltes“. Així va ser l’atzucac del 8 de juny de 2018 de l’exconsellera i ara eurodiputada, Clara Ponsatí, que va encetar un autèntic terrabastall en el món sobiranista. Era en un acte organitzat per l’ANC per valorar i explicar què va passar l’octubre de 2017. La cruesa de les paraules de Ponsatí es corresponen al seu caràcter polític i a la seva desacomplexada convicció independentista. Ara, la mateixa contundència l’ha portat a desvincular-se del Consell per la República. Un divorci anunciat en diverses webinars de l’ANC que encara no s’havia formalitzat i motivat en entendre que el Consell per la República no fa les funcions ni la feina que li pertoca. Tot i això, el seu entorn assegura que “vol deixar clar que quan en un futur es valorin les decisions d’ara no consti que ella hi estava conforme i hi va participar”.

Així ho va demostrar quan va formar part del secretariat nacional de l’Assemblea abans de ser nomenada consellera d’Ensenyament, a la crisi de Govern de Carles Puigdemont arran de “l‘Operació Patrimoni” de juliol de 2017. Ponsatí sempre s’ha mostrat com una freelance, disposada a criticar el que no li sembla bé d’un Procés polític que l’ha portada a l’exili i a denunciar judicialment la policia espanyola pel robatori de la tauleta i l’ordinador durant el Primer d’Octubre. Fins i tot, va escriure el pròleg del llibre d’un dels considerats Octubristes, Jordi Graupera“Una proposta per a Barcelona”, (Destino, 2018), en la que fou la seva precampanya electoral a l’Ajuntament de Barcelona. 

La decisió d’aquest dimarts és un cop al Consell per la República, un instrument que ha nascut marcat per la lluita caïnita dels darrers anys entre les formacions independentistes

La decisió d’aquest dimarts és un cop al Consell per la República, un instrument que ha nascut marcat per la lluita caïnita dels darrers anys entre les formacions independentistes. En un comunicat, l’economista explica que l’entitat de l’exili “no contribuïa a deslligar-lo de les lògiques electorals ni, més endavant, de les discussions sobre la formació i la coalició de govern de la Generalitat”. És a dir, Ponsatí es desvincula del Consell en considerar que “opera supeditat a les dinàmiques de la política i el govern autonòmics“. L’exconsellera assegura que havia pres la decisió el passat 23 de desembre, coincidint amb el moment en què Carles Puigdemont va fer públic que es presentava com a número u a les llistes de Junts.

L'eurodiputada de JxCat, Clara Ponsatí, a la seva arribada a l'Euroca
L’eurodiputada de JxCat, Clara Ponsatí, a la seva arribada a l’Eurocambra amb els també eurodiputats Carles Puigdemont i Toni ComínEl manifest de l’esquerra independentista dóna suport al Consell per la República (ACN)

Vaig posposar l’anunci públic d’aquesta decisió a l’espera que el Consell entrés en una nova etapa després de les eleccions a l’Assemblea de Representants, però davant dels reiterats retards en aquesta convocatòria, ara prevista per finals d’octubre, crec que tinc el deure d’informar sobre aquesta situació als membres del Consell i a altres persones interessades”, afegeix el comunicat. Aquesta economista, amb una reputació acadèmica reconeguda internacionalment per, a més de la Universitat de Saint Andrews —on exercia abans de ser consellera—, la Universitat de Minnesota, Georgetown, San Diego i Toronto, no està per brocs ni per ambigüitats i no es mossega la llengua.

Contra el “pragmatisme mal entès”

Com exemple, unes declaracions de novembre de l’any passat quan va criticar sense embuts els partits independentistes en plena precampanya electoral. “S’està veient com el pragmatisme mal entès, això dels governs efectius, ens està portant a un atzucac que està esmicolant el país”, va afirmar aixecant polseguera. En declaracions al Matí de Catalunya Ràdio, Ponsatí opinava que era una “equivocació” que el Govern insistís a pretendre governar el país a través de les eines autonòmiques.

Aleshores, ja es mostrava desconfiada amb la línia del procés en concloure que s’estava parlant “massa poc” de com afrontar un embat amb l’Estat i desconfiava que s’avancés en aquesta qüestió durant la campanya electoral: “Em temo que no sabrem exactament què estaran votant els electors, si un Govern que ho faci una mica millor que el d’ara, cosa que és clarament molt fàcil, o si un govern que faci un pas endavant i acabi la feina que vam deixar empantanegada el 2017″. Tota una declaració política.

La decisió de Ponsatí no ha sorprès ni a la resta de membres del Consell per la República, ni tampoc als seus companys de files de JxCAT

La decisió de Ponsatí no ha sorprès ni a la resta de membres del Consell per la República, ni tampoc als seus companys de files de JxCAT. Dilluns va avisar formalment als membres de la direcció del Consell tot i que feia tres mesos que els avançava que segurament abandonaria el Consell. “Les discrepàncies han estat des del primer dia de creació del Consell”, apunten les mateixes fonts. De fet, Ponsatí va modular el discurs i el va adaptar per “responsabilitat” seguint el curs polític i l’estratègia europea de Junts, és a dir, la contraofensiva judicial i les eleccions europees que li van suposar un escó a l’Europarlament.

Ponsatí és un dels símbols dels unilaterals que seguint la seva metàfora no vol participar en més ‘farols’ en el benentès que considera que el Consell no fa la feina per la que considera que es va crear. “Lamento que un instrument com el Consell, que podria ser útil per reprendre la via cap a la independència i fer efectiu el mandat de l’1 d’Octubre, operi supeditat a les dinàmiques de la política i el govern autonòmics”, emfatitza en el seu comunicat.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pedro a agost 31, 2021 | 21:59
  Pedro agost 31, 2021 | 21:59
  ¿ Teneis 00s de publicar esta notícia ? https://www.thetimes.co.uk/article/clara-ponsati-accused-of-breaching-trust-of-scottish-justice-system-rppkfwpfl
 2. Icona del comentari de: Pepe a agost 31, 2021 | 22:05
  Pepe agost 31, 2021 | 22:05
  Ponsatí diu prou a més ‘farols’ = fanals. Catxa, catxa, catxa.
 3. Icona del comentari de: Guillem_ a agost 31, 2021 | 22:08
  Guillem_ agost 31, 2021 | 22:08
  Una persona integra i independent. Si es presentes la votaria. Calen mes com ella.
 4. Icona del comentari de: Grácies Clara, per ser com ets a agost 31, 2021 | 22:14
  Grácies Clara, per ser com ets agost 31, 2021 | 22:14
  Te tota la raó, es la única persona que es coherent, jo soc soci del consell, i de moment ho continuare sent, peró si no avança amb mes contundencia, amb borrare,
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 01, 2021 | 11:07
   Doctor Strangelove setembre 01, 2021 | 11:07
   Tu el que hauries de fer és apuntar-te a una escola, tros d'analfabet! A veure si aprens a escriure en català, talòs! Doc.
 5. Icona del comentari de: Octubrista a agost 31, 2021 | 22:21
  Octubrista agost 31, 2021 | 22:21
  La senyora Ponsatí és un dels cervells més lúcids amb els que comptem els independentistes. Espero que la seva decisió sacsegi el Consell i trenqui amb els sectors autonomistes de JUNTS. Necessitem un Govern i un Parlament de la República deslligats de la dinàmica autonomista de la Generalitat
 6. Icona del comentari de: Farolera o no, si tractes amb la Clara vigila la teva cartera a agost 31, 2021 | 23:06
  Farolera o no, si tractes amb la Clara vigila la teva cartera agost 31, 2021 | 23:06
  Pràcticament la interlocutòria de la fiscalia escocesa ve a dir que va incomplir tot allò acordat per a la seva posada en llibertat i es va donar a la fuga d'Escòcia. https://www.copfs.gov.uk/media-site-news-from-copfs/1970-clara-ponsati-extradition-hearing-26-august-2021
 7. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 01, 2021 | 00:10
  Luisnomeacuerdo setembre 01, 2021 | 00:10
  Esta fascista independentista pierde en las distancias cortas , solo le falta afeitarse el bigote.
  • Icona del comentari de: uuuuf a setembre 01, 2021 | 09:04
   uuuuf setembre 01, 2021 | 09:04
   El luislenguaenelculo esta que trina,pobra bestia ,que hi farem
  • Icona del comentari de: Al xovinista espanyol i desmemoriat a setembre 01, 2021 | 16:17
   Al xovinista espanyol i desmemoriat setembre 01, 2021 | 16:17
   Els xovinistes espanyols son especialistes amb insultar amb els seus propis atributs i misèries... son ben bojos. Si pel fet que una persona sigui independentista, aquest tros de quòniam desmemoriat li atribueix directament el "feixisme", està considerant de "feixistes" quasi totes les persones que son ciutadans d'estats independents ( uns 190 i escaig al món ) i doncs la major part independentistes per se i de fet del seu propi estat.
  • Icona del comentari de: MHP a setembre 01, 2021 | 17:47
   MHP setembre 01, 2021 | 17:47
   Tampoc li vindria malament unas sessions de siquiatre.
 8. Icona del comentari de: Jaume l¡altre a setembre 01, 2021 | 00:36
  Jaume l¡altre setembre 01, 2021 | 00:36
  Aquesta dona, des del punt de vista polític no en te ni la més remota idea. Com va dir, molt encertadament un dia el malaurat Ramon Trias Fargas, hi ha sinceritats que maten. En aquests cas diríem “que destrueixen” en lloc de construir.
 9. Icona del comentari de: toni a setembre 01, 2021 | 06:32
  toni setembre 01, 2021 | 06:32
  S'està acabant el bròquil juntaire . Sempre ens queda la Rahola per fer bullir l'olla.
 10. Icona del comentari de: Desgovern de Lladres, Aragones es FERROVIAL.JUNQUERAS a setembre 01, 2021 | 06:44
  Desgovern de Lladres, Aragones es FERROVIAL.JUNQUERAS setembre 01, 2021 | 06:44
  La calçotada del DESGOVERN ARAGONES, pura butifarrada a la INDEPENDENCIA es la cosa més indigna que ha patit mai Catalunya. ERC.JUNTS, pura mafia de robar nomines, de col.locar primos, chorizos i ferrovials es senzillament un GOBIERNO DE CHORIZOS DE ESPAÑA. ARAGONES , ROBAR ES PECAT, JUNQUERAS, ROBAR ES PECAT, CATOLICS DE MA LLARGA
 11. Icona del comentari de: Català a setembre 01, 2021 | 08:06
  Català setembre 01, 2021 | 08:06
  Ara veig que, quan vaig estripar les cartes, no anava tan desencamiinat.
  • Icona del comentari de: Cors a setembre 01, 2021 | 17:23
   Cors setembre 01, 2021 | 17:23
   A tu les cartes que el van i les que mai estripes son les espanyoles, tros de botifler.
 12. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a setembre 01, 2021 | 08:08
  Veterà antifranquista. setembre 01, 2021 | 08:08
  Ha quedat clar que tot plegat era una catxa. (Alló que en castellà s'en diu "Farol")
 13. Icona del comentari de: Marc a setembre 01, 2021 | 09:28
  Marc setembre 01, 2021 | 09:28
  "Diu prou" però per continuar cobran d'eurodiputada no. Quins venedors de fum.
 14. Icona del comentari de: federalista a setembre 01, 2021 | 09:45
  federalista setembre 01, 2021 | 09:45
  en fi quina pena ara pot fer un minipartidet, amb l'espot la carracelas la orriols el xarnego cotalelo, i algu friki mes que n'hi haja per ahi i amb sort omplir un trolebus, o en el seu defecte la cuina de ma casa, es que es molt gran la cuina vull dir jajajaja, i amb mes sort treure mig esco de 135 es clar jajaajajajaj inda indapandenchia.
 15. Icona del comentari de: Tal com raja a setembre 01, 2021 | 09:58
  Tal com raja setembre 01, 2021 | 09:58
  Exconsellera, hauríem d'anar tots a una. Dividits no sumem. D'aquesta manera, dividits, és com ens volen.
 16. Icona del comentari de: Ponsatí té zero credibilitat a setembre 01, 2021 | 10:59
  Ponsatí té zero credibilitat setembre 01, 2021 | 10:59
  I si ara també va "de farol"?
 17. Icona del comentari de: Ningú es veu el jep a setembre 01, 2021 | 11:00
  Ningú es veu el jep setembre 01, 2021 | 11:00
  D'acord, les coses no són com voldríem, però no podia esperar a que pasés l'11 de septembre? O fins i tot esperar que d'aquí uns dies la Taula de diáleg descarrilés. Es només ella, i ella, i ella, i les seves circumstàncies.
 18. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 01, 2021 | 11:11
  Doctor Strangelove setembre 01, 2021 | 11:11
  Aquesta iaia és un personatge nefast que només mira per la seva butxaca, tant i tants anys cobrant del Gobierno de Ñ, i llavors es passa a l'independentisme per cobrar més, però tot s'acaba iaia! Un personatge que no ha treballat en sa punyetera vida! Doc
  • Icona del comentari de: Merkin Muffley a setembre 01, 2021 | 13:34
   Merkin Muffley setembre 01, 2021 | 13:34
   Ets un poca-solta, et penses que no envelliràs mai i que sempre seràs com ara, un nen, galifardeu i estúpid.
   • Icona del comentari de: Dani a setembre 01, 2021 | 15:40
    Dani setembre 01, 2021 | 15:40
    He investigat aquest tal Doctor Strangelove, no es cap nen, però ai estúpid, es un mosso,
   • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a setembre 01, 2021 | 16:08
    Lionel Mandrake setembre 01, 2021 | 16:08
    El doctoret.doc no és pas dels que els hi agrada veure passar els anys i envellir, per això l'etern doctoret.doc és més dels joves "demòcrates" il·luminats Berlusconi, Trump, Putin... Ha, ha, ha.
 19. Icona del comentari de: GROC a setembre 01, 2021 | 11:39
  GROC setembre 01, 2021 | 11:39
  Juntaires , ja han teniu un altra per llensarli tota la merda que fabrique. Ponsatí i ERC A POR ELLOS
  • Icona del comentari de: Groc un español 155 a setembre 01, 2021 | 17:25
   Groc un español 155 setembre 01, 2021 | 17:25
   Junts i erc son el mateix, putos españols
 20. Icona del comentari de: Donec Perficiam a setembre 01, 2021 | 12:17
  Donec Perficiam setembre 01, 2021 | 12:17
  El que ha fet Clara Ponsatí és absolutament coherent, veient l'absoluta inoperància de politics, partits, assembleas, etc. etc. i farta de sentir només bla,bla bla però cap acció contundent davant Caspaña, sino tot el contrari. La majoria d'independentistes pensem com ella i si estiguerem ficats a la politica, fariem el mateix. Davant d'aquesta vergonyosa reculada dels dos darrers anys, hem perdut la credibilitat davant d'Europa, Caspaña se'ns riu a la cara descaradament, i en comptes de defensar-nos, ens possem de genolls per tal que ens segueixin trinxant. Davant de tota la judicialització feixista diaria, les presons, exilis i venjança volcada damunt dels independentistes, no hi ha hagut reacció politica, només del carrer....Patètic.
 21. Icona del comentari de: Llengua a setembre 01, 2021 | 13:28
  Llengua setembre 01, 2021 | 13:28
  Se'n diu fer una catxa. Prou a fer més catxes.
  • Icona del comentari de: I per què no 'bluf'? a setembre 01, 2021 | 18:10
   I per què no "bluf"? setembre 01, 2021 | 18:10
   En el cas del procés i al que es refereix Ponsatí sembla molt més adequat "bluf". https://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=bluf
 22. Icona del comentari de: Junqueras es VOX, ES ESPAÑA, ES ERC a setembre 01, 2021 | 16:31
  Junqueras es VOX, ES ESPAÑA, ES ERC setembre 01, 2021 | 16:31
  Ponseti o junqueras.155. Robar i adorar españa, independentisme junquwras.anal
 23. Icona del comentari de: Adam a setembre 01, 2021 | 17:21
  Adam setembre 01, 2021 | 17:21
  Si hi escriviu prou de fer catxes, no us caldrà posar-hi cometes.
 24. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a setembre 01, 2021 | 17:35
  LLARENA dPENA setembre 01, 2021 | 17:35
  Moltísimes grácies, Clara. Per la seva posició i actitud devant de tanta farsa i misseria partidista. I per deixar ben clar el que veiem cada dia entre els partits catalans teóricament independentistes, especialment per actitut d'ESGERRO AUTONOMISTA de CAT, antiga ERC, qui no vol perque no l'interessa, la existència del Consell peró no s'atreveix a sortir.ne (amb la mateixa dignitat com ho has fet tú) perquè no es es vegui tant clar que no estan per la independéncia, cosa ja confirmada després de la seva ruptura amb Junts x SI. El que cada dia entenc menys és la inexistència d'en Puigdemont, com si hagués renunciat a matenir-se encara com el "nostre Prresident" de tants catalans.

Nou comentari

Comparteix