Podemos espera que juny sigui el mes dels indults

Jaume Asens diu que ha arribat l'hora de passar de les "paraules als fets"

El president del grup parlamentari d’Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens, espera que els indults als presos polítics arribin aquest mes de juny, encara que en tot cas confia que s’abordin abans de l’estiu. D’altra banda, ha assenyalat que no li consta que estigui sobre la taula la possibilitat d’una remodelació del govern espanyol malgrat els “rumors” que han vist en la premsa, encara que ha especificat que és una decisió que competeix al president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

En aquest sentit, Unides Podemos pensa que el govern espanyol “ha funcionat bé fins ara”, i posa com a mostra l’aprovació dels Pressupostos Generals, encara que reconeix que ara s’arriba a una nova etapa i a qui li “toca” valorar si ha d’haver-hi canvis és a Sánchez. En declaracions a RNE, recollides per Europa Press, Asens ha manifestat que no el preocupa la proposició no de llei (PNL) registrada pel PP perquè el Congrés es pronunciï en contra d’atorgar l’indult als líders independentistes.

El PP busca “intoxicar” l’opinió pública

De fet, Asens ha augurat que es visibilitzarà “una majoria que no està en contra dels indults” i que demostrarà les “mentides” que, al seu judici, empren els ‘populars’ per a tractar de “intoxicar” a l’opinió pública sobre aquest tema. Sobre aquest tema, ha assenyalat que el Consell d’Europa recordava recentment, amb la seva aposta per la reforma del delicte de sedició per a considerar l’indult als polítics catalans a la presó, l’“anomalia” que suposa la seva pena de presó i, per tant, creu que no es pot continuar “ajornant aquesta decisió”.

“Ara toca passar de les paraules als fets”, ha emfatitzat Asens per a afegir que, des d’Unides Podemos, esperen que arribin el mes de juny o, en tot cas, abans de l’estiu. I és que des del moment en què el Tribunal Suprem va fer públic el seu informe negatiu respecte als indults, es posa la pilota sobre la taula del Consell de Ministres de cara a resoldre els últims tràmits i gestar uns expedients, que han d’estar motivats i ser individuals.

Qüestionat sobre si l’independentisme català ha de fer gestos per a facilitar la posada en llibertat dels presos, el també dirigent d’En Comú Podem ha apreciat que “ja ho estan fent” i tots els que vinguin més seran “benvinguts”. “El gest que estàvem esperant tots és que s’asseguin a una taula a negociar i renunciïn a la via unilateral“, ha postul·lat Asens per a reivindicar que s’ha de donar una “oportunitat al diàleg”, vist el resultat de les “receptes de la dreta”. I sobretot perquè, en la seva opinió, “no hi ha alternativa” a aquest diàleg atès que l’altra opció són “els errors que es van cometre en el passat”. En conseqüència, s’ha d’avançar en aquesta via dialogada malgrat el “foc creuat d’un costat i de l’altre” entre els que pensen que Espanya és “irreformable” i només és el país del “‘A por ellos’ i la ‘foto de Colón’ i els que creuen que l'”independentisme” només se’l pot vèncer amb “presó, cops, indefensió i immobilisme”.

També ha destacat que Unides Podemos serà present en aquesta mesa de diàleg. Tal com ha relatat, el “normal” és que continuï el ministre d’Universitats, Manuel Castells, mentre que el lloc que ocupava l’exsecretari general de la formació habitada Pablo Iglesias l’assumirà la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz; que lidera ara aquest espai polític dins del Govern.

El president del grup parlamentari d’Unides Podem ha destacat que la reforma del delicte de sedició és un “element clau”, perquè aquest tipus penal és una “relíquia del passat” que no té “parangó a Europa”. Per tant, el compromís compartit de PSOE i Unides Podemos és “acabar amb aquesta anomalia”. Finalment, ha subratllat que els indults han d’arribar “abans” que es reformi el Codi Penal, atès que no “avançar” els efectes d’aquest canvi, generaria una situació de “injustícia”.

Comentaris

  Ramon 05/06/2021 10:44 am
  El govern espanyol sociato-pudent necessita vendre un relat a Catalunya per liquidar Puigdemont (no per altra raó) mentre que necessita vendre'n un de diametralment contrari a Espanya perquè el seu electorat no es passi en massa al PP i Vox.
   Jordi 35 05/06/2021 8:17 pm
   És evident el que dius, els del 155 volen la mort política d'en Puigdemont, i alguns que no són 155 també.
  Ricard 05/06/2021 10:32 am
  I el juliol el de les rebaixes, oi? Comuns, si no calleu quedeu més en evidència. Sou uns venuts als castellans.

Nou comentari