Aragonès repta l’Estat a “atrevir-se a guanyar” un referèndum

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reptat aquest dimecres l’estat espanyol, en el marc d’una conferència al Club Siglo XXI de Madrid, a “atrevir-se” amb la convocatòria d’un nou referèndum d’independència per Catalunya en què pugui “guanyar”, però que també “pugui perdre”. Aragonès, que ha iniciat la conferència defensant que “el referèndum és necessari”, també ha fet referència a les declaracions de Villarejo sobre el 17-A per reclamar “la màxima transparència per dissipar qualsevol tipus de dubte”. “Si hi ha algun dubte que s’investigui i es depurin responsabilitats”, ha assegurat.

Aragonès, que ha denunciat “la causa general contra l’independentisme català”, ha emmarcat aquesta petició de nou referèndum en el “respecte a la voluntat majoritària” dels ciutadans de Catalunya per “decidir el futur polític” del país, “de forma pacífica i democràtica“, ha remarcat. Pel president de la Generalitat, l’origen del conflicte és la manca de proposta per Catalunya per part de l’estat espanyol. “L’origen del conflicte polític és la incapacitat demostrada fins a dia d’avui per les institucions de l’estat de permetre la demanda majoritària de decidir el futur polític a través d’un procés democràtic reconegut per totes les parts”.

El president ha posat com a exemple al via d’Escòcia al Regne Unit: “Volem decidir com volem viure, sense por, i decidir-ho en llibertat, això és el que fan les democràcies madures, modernes i avançades”. Per Aragonès, la via escocesa “és el camí que hem de recórrer, amb voluntat d’acord”. El màxim dirigent català ha reclamat ser “imaginatius per trobar la fórmula” que faci el referèndum “possible”. “Jo m’hi atreveixo”, ha afirmat Aragonès, emplaçant Espanya a fer el mateix. “Ho faig amb tot el convenciment que també guanyarà la nostra opció [independentista], per aquesta raó apostem per la negociació i el diàleg”.

Aragonès ha remarcat que la voluntat de diàleg és “una aposta sincera” i ha recordat que “tots els projectes han de ser possibles en democràcia”. El president ha rebutjat especular sobre dates de reunió per la taula de diàleg, que aquesta setmana s’ha convertit en polèmica, i ha demanat “no dilatar les negociacions” perquè aquesta “no és una opció que puguem assumir”. Aragonès ha enviat un missatge a PSOE i Unidas Podemos per advertir-los que “estem davant d’una oportunitat històrica que no podem desaprofitar”. PSOE i Podemos, ha dit Aragonès, “han de tenir clar que difícilment hi haurà una segona oportunitat si no hi ha capacitat de resoldre ara el conflicte polític amb Catalunya mitjançant les urnes”.

Aragonès també ha denunciat les interferències de la justícia espanyola en els processos polítics a Catalunya i ha citat la sentència contra l’Estatut i el “qüestionament del model d’immersió lingüística”. El president ha remarcat que el seu objectiu és que Catalunya esdevingui un país independent en el marc de la Unió Europea (UE).

Després de la conferència, s’ha obert un torn de preguntes dels periodistes. Moltes de les preguntes giraven al voltant de les alternatives que hi pot haver a un referèndum d’independència pactat. Sense concretar, Aragonès ha reiterat que els catalans volen exercir el seu dret a decidir. Presentat per Manuela Carmena, dos ministres del govern de Pedro Sánchez han assistit a la conferència: el ministre d’Universitats, Joan Subirats, i la ministra portaveu, Isabel Rodríguez.

Comentaris

  Gonzalo Gener 12, 2022 | 20:01
  Garbancito, ya se celebró un referéndum. Y ese si que fue legal y vinculante. 6 de diciembre de 1978. Más de un 90% de catalanes apoyaron la Carta Magna.
  Anònim Gener 12, 2022 | 20:49
  El referèndum ja l'hem fet i l'hem guanyat, i a la taula d'en Bernat qui no hi és no és comptat. DUI i a defensar el país
   Si que'l vam guanyar, sota les porres dels piolines... Gener 13, 2022 | 07:28
   Després, un poc honorable batxiller va trigar setmanes a donar el resultat, segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot enmedat. Qui la va suspendre l'havia de reactivar, però el covard va prometre tornar fa anys i encara l'esperem. Per reclamacions has d'anar a Waterloo...
  Rosa Gener 12, 2022 | 21:24
  Aquest pobre xicot és patetic i sembla que ni ell ni el seu partit no sé n'adonen. O no volen saber-ho?.El Sánchez se li pixa a sobre i ell es pensa que és algú. Colla de babaus!
   Si nena, Gener 13, 2022 | 07:32
   si dius que aquest nen se't pixa a sobre, què diries del batxiller foll? Que se't va cagar a sobre quan va suspendre la DUI i va fugir deixant-ho tot enmerdat???
  Luisnomeacuerdo Gener 12, 2022 | 21:36
  Milhaus ya lo tenemos ganado, porque no se va a hacer y los camisas pardoamarillas lo sabéis. Ale a llorar a la via del anuncio del butireferemdum.
  Una Gener 13, 2022 | 00:04
  Quin referèndum? El que van voler impedir en Junqueras i la SSS?
   No pas... Gener 13, 2022 | 07:36
   El referèndum que vam votar i guanyar sota les porres dels piolines, però després un batxiller foll i gens preparat va trigar 8 segons a suspendre'l i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat. Per reclamacions hauràs d'anar a Waterloo, és fàcil de trobar, viu a un palauet a un barri de rics...
  NO Gener 13, 2022 | 00:52
  El referèndum ja es va fer i si algún dia es repetís algún altre seria per fer-se a través d'Europa.
   L'1-O se'l va carregar Fuigpelmón Gener 13, 2022 | 07:40
   El va suspendre en 8 segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat per vergonya dels catalans que vam votar sota les porres. El batxiller foll i gens preparat va acabar sent la riota d'Europa, un cero a l'esquerra...
  2022 Gener 13, 2022 | 02:16
  Pot haver un referèndum més democràtic que el que va ser defensat pels ciutadans? Té la barra aquest home de dir que va posar la gent a primera fila a rebre cops i que ara s'ha de repetir amb permís de l'estat? Però és que no hi ha ningú que conegui la història de la relació entre Catalunya i Espanya a aquest hivern de titelles? O la coneixen però es fan els babaus per anar xuclant sense cap vergonya?
   Si noi, Gener 13, 2022 | 07:43
   defensat pels catalans i menystingut pel batxiller foll i gens preparat que'l va suspendre en 8 segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat. Va triar com hereu a dit, costum corruptgent, a un pallasso que només jugava amb pancartetes i sempre obeïa als jutges.
  xerox Gener 13, 2022 | 02:37
  El menys que pot dir, pobret, després que surt la noticia que estàn disposats a pelar nos. Quina pallasada.
   Si noi, Gener 13, 2022 | 07:47
   a mi em va pelar el batxiller foll quan va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot enmerdat. Va fer el pallasso com Torra? Va ser traïció? Covardia?
  Veterà antifranquista. Gener 13, 2022 | 08:16
  Sr. Aragonés, no ens volgueu prendre el pèl; sabeu perfectament què contra Catalunya i els catalans val tot. ABSOLUTAMENT TOT.
  Pendre el pel? Gener 13, 2022 | 09:29
  Com Miss Catalunya i la costellada de tres respostes sense cap transcendència? Com el batxiller foll i gens preparat suspenent la DUI en segons i fugint deixant-ho totenmerdat? Com Fuigpelmón prometent tornar i encara l'esperem? Com el pallasso Torra jugant amb pancartetes i sempre acabava obeint als jutges?...
  Pere LLimonera i Citronell Gener 13, 2022 | 10:18
  Es Clar... Independencia para 4171... o Referéndum para 4171 la secesión seria algo mas tarde... ;-D Sí... en la Mesa de Dialogo, creo que Sánchez va a proponer una fecha con una carga simbólica relacionada con esas cosas inventadas que celebran los separatas... Creo que en honor a Rafael Casanova (que, pese a las chorradas indepas era mas Español que Bertín Osborne) han elegido la fecha de 4171... Así, con una fecha ya puesta para un futuro referéndum de verdad y con garantías democráticas -y no otro Botifaréndum con todo falsificado-, todo el mundo espera que los indepas se calmen y porten como personas sensatas y ciudadanos ejemplares sin dar la Brasa continuamente al resto de la sociedad hasta la fecha señalada... Creo, que hasta la UE aprueba esta iniciativa el Gobierno Español, calificándola como ejemplar, en aras de la Paz Social y el restablecimiento de la economía... Apa, adeu...

Nou comentari