El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ramon Tremosa: “El Procés neix per superar el peix al cove perquè era insuficient”
  • CA

El diputat de Junts per Catalunya al Parlament Ramon Tremosa (Sant Boi de Llobregat, 1965), va ser conseller d’Empresa i Coneixement a l’executiu de Quim Torra i té una llarga experiència com a parlamentari, perquè va ser eurodiputat per Convergència i Unió entre el 2009 i el 2019. En la cartera d’Empresa i Coneixement va substituir Àngels Chacón, que va ser cessada després del trencament entre Junts i el PDeCAT. Alhora, és professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona, on és investigador en el Centre d’Anàlisi Econòmica i de las Polítiques Socials. Acaba de publicar el llibre Energia sobirana. Com Catalunya pot ser autosuficient en energia renovable (Pòrtic), en coautoria amb Jaume Morron.

Com ha vist la sortida de Junts del Govern?

És públic i notori que jo em vaig posicionar a favor del sí, de quedar-nos-hi. He vist la ruptura amb tristesa, perquè fa vint anys que defenso que els governs que poden fer país són els de Junts i Esquerra o Esquerra i Junts.

Creu que s’ha gestionat bé internament?

Quan es trenca un Govern de coalició la principal responsabilitat és del president. Si va perdre la confiança en el seu vicepresident [Jordi Puigneró, de Junts] és que potser no havia creat l’espai necessari de confiança previ perquè això no passés. És evident que aquest Govern d’ara té molt poc recorregut parlamentari. Si aquesta operació Esquerra l’ha dissenyat, ja que hi ha una part d’ERC que volia trencar amb Junts, per preparar les municipals… Un decret que va fer el Govern de funcionaris temporals no el porten al Parlament perquè no tenen majoria. Per tant, és evident que havent trencat amb el soci, amb 33 diputats aprovaràs molt poques coses, per no dir res. Aquest Govern no pot durar tota la legislatura. Pregunto: Aquest Govern s’ha fet perquè els consellers no faran res legislatiu i estaran tot el dia fent campanya per Catalunya per a les municipals? És aquest l’objectiu d’ERC? Parar totes les lleis en curs, no entrar res al Parlament de cap tema i dedicar-se a les municipals des d’una posició privilegiada de poder únic que els catalans no els va donar el 14 de febrer, ja que no va aconseguir 60 diputats.

Quin tipus d’oposició ha de fer Junts?

El cas Dalmases va tapar que durant tota la setmana passada ERC va perdre totes les votacions en totes les comissions. Han estirat el cas durant 10 dies per terra, mar i aire. Tertúlies, diaris, pàgines… i la setmana passada hi havia comissions i ERC hi va perdre totes les votacions. D’això no ha sortit ni en una línia als mitjans. La setmana que ve hi ha plenari. També seguirem amb el cas Dalmases per tapar les derrotes o els decrets que no arribaran?

La llei d’estadística va ser elaborada per Jaume Giró i Joan Canadell i vostès no van votar-hi a favor…

Això ho hauries de preguntar al Joan Canadell, que va portar la discussió final i un parell de coses que no van ser recollides finalment tal com voldríem. Quan ens van fer fora del Govern, automàticament, tot el que teníem en curs s’acaba. Els pressupostos que presentarà el Govern ja no són els de Jaume Giró, perquè l’exconseller volia negociar una rebaixa de l’IRPF. Una deflactació, tal com vol el PSOE de València. Nosaltres hem anat a negociar, malgrat sentir-nos expulsats del Govern, i hi hem anat amb el programa electoral aprovat pel Congrés de Junts per una àmplia majoria, que és rebaixar la pressió fiscal.

Quan era conseller l’any 2020, jo em vaig gastar el 99,5% del pressupost de la meva conselleria. N’hi ha d’altres que van deixar romanents molt grans. Si tenies un pressupost de 1.000 i en vas gastar 700, què passa amb els 300 restants? Que si no t’ho autoritza Madrid, es perden. Llavors, potser no cal collar tant els catalans amb la pressió fiscal si al final aquests diners es perden. Hauríem de fer la feina més eficient.

El diputat de Junts per Catalunya Ramon Tremosa / Jordi Play
El diputat de Junts per Catalunya Ramon Tremosa / Jordi Play

Com veu la gestió de Junts en el cas Dalmases?

El dia 29 de juliol va aparèixer un carter del TSJC que imputava la senyora Laura Borràs. El dia següent, ERC, CUP i PSC la suspenien com a presidenta del Parlament. Això va ser un xoc emocional per a la militància. Durant el debat de política general, Junts recorda al president que es va comprometre a fer una qüestió de confiança al cap de dos anys de legislatura. Aleshores, li tocava al març i l’hi vam suggerir que l’avancés, ja que portàvem dos mesos dient-li que no podíem seguir així, ja que el pacte d’investidura no s’estava complint. El president va respondre que havia perdut la confiança en el seu vicepresident i el va cessar, fet que ens expulsa de facto del Govern. Crec que sense l’expulsió de Puigneró una majoria hauria apostat per seguir al Govern, ja que a la consulta la militància hi arribava amb un xoc emocional. Junts viu una persecució judicial evident. Exiliats, inhabilitats, suspesos, el cessament de Puigneró… Junts no és un partit que visqui en condicions normals i la premsa no li és favorable.

De diputats d’un estil que parlen amb els periodistes no de manera tranquil·la en tenen tots els partits. Igual que de trols, ERC i PSC en tenen dotzenes, i ningú n’ha dit res. El tema Dalmases tapa que el PSC és un partit submís al centralisme espanyol, que els fons europeus no arriben a Catalunya ni a les PIMES, que els competidors catalans ja tenen fons europeus i com que Espanya ho té tot centralitzat això no arriba… El PSC com vol governar Catalunya si calla davant la discriminació inversora, de l’espoli fiscal o davant la situació del català? El PSC no pot liderar res amb la submissió del centralisme espanyol. ERC no pot liderar res amb 33 diputats, havent expulsat el seu soci, que el va fer president. Tot plegat es tapa amb el cas Dalmases i la Joana Masdeu.

Internament Junts ho ha gestionat bé? La presidenta del partit, Laura Borràs, va pressionar l’autora de l’informe Dalmases, Magda Oranich…

Junts no és una secta. Hi ha diversitat d’opinions. Convergència era un catch all party. Jordi Pujol deia que érem un moviment i Miquel Roca deia que érem un partit. Laura Borràs diu que som un moviment i Jordi Sànchez diu que som un partit. Quan tens un partit que guanya eleccions, que treu un tant per cent dels vots força elevat i tens centenars d’alcaldies… Tens diverses sensibilitats i Junts no les reprimeix. La discussió no té perquè abocar a una escissió. CIU ho va gestionar molt bé durant moltes dècades. El que és sospitós són els partits on no hi ha cap dissidència. Tots els militants d’ERC estan d’acord en el balanç que ERC ha tret de Madrid en quatre anys? Jo l’altre dia vaig dir al Parlament que el PNB practica llobarro al cove, CIU era sardineta al cove, ERC és un cove sense peix? Ja no parlo de federalisme i independència, però almenys Duran i Lleida amb coses concretes donava resultats concrets per Catalunya. ERC no té un balanç semblant. Gabriel Rufián farà bo Duran i Lleida?

Junts ha d’emular l’estratègia de CIU al Congrés?

No, no. Precisament. Junts supera el peix al cove perquè era sardineta. I perquè, per cobrir les necessitats de Catalunya per competir en un món cada cop més competitiu i obert, ens cal un corredor Mediterrani, un finançament que no ens discrimini, unes infraestructures que no venen. La llei de finançament de les comunitats autònomes està caducada des del 2014. Cobrem per sanitat com si tinguéssim la població del 2009 i som 700.000 catalans més. El Procés neix per superar el peix al cove perquè era insuficient. Ara que ERC vol fer de Convergència, la pregunta és: quin peix portes?

Però la solució és votar constantment contra els pressupostos de l’Estat?

Junts presenta esmenes a la totalitat. La solució segur que no és votar a canvi de res.

Creu que ERC vota a canvi de res?

És evident. L’exemple és que el Turó de l’Home encara no s’ha traspassat. De veritat els votants d’ERC ho troben natural i els tornaran a votar? Si estem en aquesta dinàmica som el País Valencià.

Més notícies
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, descarta una moció de censura contra el president de la Generalitat, Pere Aragonès | Europa Press
Illa critica Aragonès per no haver-lo citat en les reunions pels pressupostos
Notícia: Illa critica Aragonès per no haver-lo citat en les reunions pels pressupostos
Comparteix
El cap de l'oposició reitera la seva oferta de negociar les partides sense "barrejar altres llibretes"
L'eurodiputat Jordi Solé, en una imatge d'arxiu | ACN
Jordi Solé demana a Metsola que defensi els drets com a càrrec electe
Notícia: Jordi Solé demana a Metsola que defensi els drets com a càrrec electe
Comparteix
El diputat d'ERC espera que tiri endavant la proposta de poder parlar en català al Parlament Europeu
Diada de la Catalunya Nord / Col·lectiu 7 de novembre
La Diada de la Catalunya Nord reivindica el català i exigeix una autonomia
Notícia: La Diada de la Catalunya Nord reivindica el català i exigeix una autonomia
Comparteix
El Col·lectiu 7 de novembre organitza una manifestació i una marxa de torxes aquest cap de setmana
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez | ACN
El PSOE seria el partit més votat a les municipals, segons el CIS
Notícia: El PSOE seria el partit més votat a les municipals, segons el CIS
Comparteix
El partit de Pedro Sánchez avantatjaria els populars amb 6 punts en uns comicis locals i amb 3 en les espanyoles

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Juan Ripollés a novembre 06, 2022 | 13:24
    Juan Ripollés novembre 06, 2022 | 13:24
    “El Procés neix per superar el peix al cove perquè era insuficient” . Sr Tremosa, clar i catalá, estem igual o pitjor que am el peix al cove, ara estem am la morralla al cove.
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a novembre 06, 2022 | 22:59
      Pere LLimonera i Citronell novembre 06, 2022 | 22:59
      Quedar-se a Espanya no serà millor, cal intentar assolir la independència, la repressió no cessarà.
  2. Icona del comentari de: De Roquetes vinc a novembre 06, 2022 | 14:41
    De Roquetes vinc novembre 06, 2022 | 14:41
    I tot que es creuen que l'han matat 50 vegades, segueix ben viu. Som-hi, nois ! Benzina i collons !
  3. Icona del comentari de: Quan un corruptgent diu això, fa por... a novembre 06, 2022 | 15:24
    Quan un corruptgent diu això, fa por... novembre 06, 2022 | 15:24
    Superar el peix al SEU coba!
  4. Icona del comentari de: Delfí Artós a novembre 06, 2022 | 17:35
    Delfí Artós novembre 06, 2022 | 17:35
    No cal embolicar la troca, ni justificar-se de res, el procés cap a la independència va començar quan molts de catalans se'n van adonar que el nostre país havia de tenir les mateixes eines, reconeixement i dret a decidir que altres estats europeus, de dins i fora de la UE, és a dir un estat propi. I el procés cap a la independència finirà el dia que molts de catalans decideixin, entre tots de finalitzar-lo, i doncs, fer efectiva la independència. És això, és així.
    • Icona del comentari de: Juan Ripollés a novembre 06, 2022 | 20:40
      Juan Ripollés novembre 06, 2022 | 20:40
      Am el permis del Pais Vasco i de Navarra.
      • Icona del comentari de: Gavanenc a novembre 07, 2022 | 11:06
        Gavanenc novembre 07, 2022 | 11:06
        Encara no has aprés ni entès què és i com funciona el concert econòmic i les quotes als territoris forals de Biscaia, Guipúscoa, Àlaba i Navarra ? Informa't bé i deixa de tocar allò que no sona, et fas molt pesat. I també has d'aprendre que en la majoria de llengües, inclosa la nostra, Basc s'escriu amb una B, Pays Basque, the Basque Country, País Basc...
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 06, 2022 | 20:57
      Gonzalo novembre 06, 2022 | 20:57
      ...por el monte las sardinas, tralara, por el monte, las sardinas... jajaja!
  5. Icona del comentari de: Manel a novembre 06, 2022 | 20:11
    Manel novembre 06, 2022 | 20:11
    D'imbècils n'hi ha a tot arreu. Si a vostè la cultura i la llengua se li suden, com a mínim tingui la cara de dir estupideses en castellà.
  6. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 06, 2022 | 20:19
    Gonzalo novembre 06, 2022 | 20:19
    10/12/2014. El conseller de Territorio, Santi Vila, ha vinculado hoy el proceso soberanista con los recortes de más de 6.000 millones de euros que ha llevado a cabo el gobierno catalán y se ha preguntado: "¿cómo se hubiera podido hacer un sacrifico tan importante sin un proyecto ilusionante al otro lado de la balanza?". Esa es la puta verdad. Para justificar los mayores recortes de todas las CCAA, se enfrascaron con esta tontería. Simplemente, se les fue de las manos. El camino se acabó, pero los tontos siguieron andando.
    • Icona del comentari de: El cid campejador a novembre 07, 2022 | 20:07
      El cid campejador novembre 07, 2022 | 20:07
      Si, ya se ha acabado, ahora todos queremos ser españoles, esa nación tan antigua y prestigiosa allén de los mares. Epaña e una potensia mundiá y en la UE y la OTAN no se decide nada sin epaña! coño! Yo soy epañó epañó epañó! yo soy epañó epañó epañó!
  7. Icona del comentari de: Lerele a novembre 06, 2022 | 20:25
    Lerele novembre 06, 2022 | 20:25
    Com és que tots els convergents tenen la mateixa cara de tanoques? Els hi prenien els entrepans a l'escola segur, els típics panolis.
  8. Icona del comentari de: Ens preneu el pèl? a novembre 07, 2022 | 00:43
    Ens preneu el pèl? novembre 07, 2022 | 00:43
    Ramón, som una colònia. N'altros en som conscients. Però vosaltres...?
    • Icona del comentari de: Jeremies a novembre 07, 2022 | 10:58
      Jeremies novembre 07, 2022 | 10:58
      Xeic, aprèn a escriure bé. Ramon s'escriu Ramon. Per a prendre consciència primer cal desconnectar d'Espanya.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 07, 2022 | 13:02
      Doctor Strangelove novembre 07, 2022 | 13:02
      Sí, Nenuco perquè no a Varón Dundy arribeu, colla de perdedors! Doc.
      • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a novembre 07, 2022 | 16:03
        Lionel Mandrake novembre 07, 2022 | 16:03
        E comentarista vol dir colònia, un territori ocupat, ço és un territori sotmès al domini polític, militar i econòmic de la "potència" forana Espanya, regit per una legislació especial anomenada estatut d'autonomia. El teu nivell per sota de batxiller fa que no hi arribis, per això t'ho expliquem.Doc
        • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 07, 2022 | 17:44
          Gonzalo novembre 07, 2022 | 17:44
          Id a la ONU y contadle la milonga esa.. jajaja! A ver el casito que os hacen. Colonia, dice el analfabeto... jajaja!
  9. Icona del comentari de: Optimista a novembre 07, 2022 | 11:48
    Optimista novembre 07, 2022 | 11:48
    Si l'estat espanyol fos un estat democràtic aleshores fiscals i jutges investigarien les declaracions de l'abjecte Barrionuevo...
  10. Icona del comentari de: Fake news Tremosa a novembre 07, 2022 | 17:02
    Fake news Tremosa novembre 07, 2022 | 17:02
    L'ofici de Tremosa és emetre i difondre fake news. La resta de la seva activitat és menyspreable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa