El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Illa manté els macroprojectes a la proposta de pressupostos: “És de mínims”
  • CA

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, sosté que els macroprojectes que reclama al Govern per aprovar els pressupostos per al 2023 –el Hard Rock, l’ampliació de l’Aeroport del Prat o la B-40– són propostes “de mínims per tornar a posar Catalunya en marxa“. El socialista manté obertes les converses i negociacions amb l’executiu de cara a l’aprovació dels comptes, si bé manté la posició del partit respecte d’aquestes grans obres que exigeix que s’hi incloguin.

En una intervenció durant el congrés nacional dels socialistes catalans, Illa ha reiterat la disposició del partit a negociar, si bé no es desfà de les conflictives línies vermelles que alenteixen l’acord. Segons el representant, intervencions com les que exigeix la seva formació faran que Catalunya reprengui “el camí de l’excel·lència que mai hauria d’haver perdut”.

Illa ha destacat, en la mateixa línia, l’excepcionalitat que suposaria arribar a un acord entre Govern i la primera força de l’oposició a l’hora de tancar uns comptes. “No és habitual que el primer partit del Parlament i el cap de l’oposició s’ofereixin perquè hi hagi pressupostos” remarca el primer secretari, tot argumentant que encara hi ha espai per negociar. “No és una proposta de màxims, tot o res”.

Conflicte amb els Comuns

El primer soci de l’executiu de Pere Aragonès en les negociacions per als pressupostos han estat els Comuns. El partit de Jessica Albiach i Ada Colau va tancar fa setmanes amb el Govern una sèrie d’acords, entre els quals destaquen qüestions com l’establiment de l’elèctrica pública com a comercialitzadora, entre altres. Davant les reclamacions dels socialistes, però, han deixat veure que el seu suport als comptes encara no està assegurat, tot amenaçant Aragonès amb retirar el seu vot afirmatiu en cas que aquelles s’incloguin als comptes.

Sobre aquesta negativa, Illa ha criticat la “intransigència d’alguns” –més, subratlla, davant la feblesa parlamentària de l’actual executiu–. “Sorprèn l’actitud intransigent dels que presideixen el Govern més dèbil de la història de l’autogovern de Catalunya”, ha etzibat el primer secretari. “Sembla, de vegades, que el problema no són les propostes, sinó el fet que les plantegi el PSC”, afegeix.

Pedro Sánchez “se la juga”

Durant la seva intervenció, Illa ha lloat la posició del president espanyol Pedro Sánchez durant la cimera hispano-francesa del passat dijous. Segons el primer secretari, la decisió de celebrar a Barcelona la reunió amb el president de la república francès, Emmanuel Macron, posa “la ciutat al primer nivell”. “Pedro Sánchez se l’està jugant per Catalunya”, assegura el socialista.

Més notícies
Albano-Dante Fachín i Josep Costa durant la xerrada-col·loqui 'El Procés no s'ha acabat' / Mireia Comas
VÍDEO | Els millors moments de la xerrada ‘El Procés no s’ha acabat’
Notícia: VÍDEO | Els millors moments de la xerrada ‘El Procés no s’ha acabat’
Comparteix
Albano-Dante Fachín i Josep Costa ho peten en una conferència a Granollers i la repesquen amb un vídeo amb guia per triar el fragment que t'interessa
l'Àlex estès al terra a l'avinguda Marquès de Montoliu a Tarragona després de rebre l'impacte d'un contenidor empès per una furgoneta dels Mossos. Imatge del 16 d'ocutbre del 2019/ACN.
El jutge torna a arxivar l’atropellament d’un manifestant amb un furgó dels Mossos
Notícia: El jutge torna a arxivar l’atropellament d’un manifestant amb un furgó dels Mossos
Comparteix
El TC va obligar a reobrir el cas però l'instructor considera que els fets "no tenen rellevància penal" | La defensa de la víctima anuncia un nou recurs
Ferran Bel: “El PSOE s’equivoca si pensa que les aspiracions independentistes s’han acabat”
Entrevista: Ferran Bel: “El PSOE s’equivoca si pensa que les aspiracions independentistes s’han acabat”
Comparteix
ENTREVISTA a Ferran Bel, portaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats, que encara els últims mesos de legislatura
Santi Trullenque, director de cine 19/01/2023 / Mireia Comas
Santi Trullenque: “Tinc la sensació que vivim en un món governat per Tinky Winky”
Entrevista: Santi Trullenque: “Tinc la sensació que vivim en un món governat per Tinky Winky”
Comparteix
ENTREVISTA al director de la pel·lícula 'El fred que crema', un "drama familiar d'odi" amb personatges durs, "de pedra picada"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal un model diferent a gener 21, 2023 | 13:05
    Cal un model diferent gener 21, 2023 | 13:05
    Illa fa propostes que són més del PP que del mínim que se li podria demanar al PSC. Proposa fer obres per omplir les butxaques dels de sempre, i sense tenir en compte les necessitats reals. Catalunya necessita invertir en projectes que donin feina al talent, que ara ha de marxar.
  2. Icona del comentari de: La Guineu sense Carasseta a gener 21, 2023 | 15:10
    La Guineu sense Carasseta gener 21, 2023 | 15:10
    Rufian no te res a dir ?
  3. Icona del comentari de: Roger de Sarria a gener 21, 2023 | 15:17
    Roger de Sarria gener 21, 2023 | 15:17
    El tres per cent era transversal. L unic que mo ho sabia era en Maragall
  4. Icona del comentari de: Anònim a gener 21, 2023 | 17:32
    Anònim gener 21, 2023 | 17:32
    Fora feixistes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa