El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Eulàlia Reguant: “Oblidem-nos del marc del 52% independentista perquè no existeix”

Eulàlia Reguant (Barcelona, 1979), portaveu de la CUP al Parlament, serà jutjada al setembre al Tribunal Suprem per la seva negativa a respondre les preguntes de Vox en el judici del Procés. En aquesta entrevista concedida a EL MÓN, la diputada anticapitalista demana que el procés de desjudicialització que treballen el Govern i el govern espanyol a la taula de diàleg no la beneficiï perquè hi està “en contra”. La diputada anticapitalista es mostra decididament crítica amb el Govern i acusa ERC i Junts de ser dos partits que —proclames a part— treballen en pro dels interessos de les elits de l’estat espanyol després d’haver assumit, per molt que diguin, l’agenda del reencuentro. Sobre Laura Borràs, Reguant repta la presidenta suspesa a que posi “sobre la taula” el paper que demostri l’admissió a tràmit del vot delegat de Pau Juvillà. “No l’hem vist”, revela.

El plantejament de la taula de diàleg del Govern amb l’Estat obliga la CUP a redefinir les relacions amb el Govern?

Les relacions amb el Govern fa molt de temps que són relacions parlamentàries i poca cosa més. El que sí li preguntaria, sobretot a ERC, és quina és la diferència de la taula de diàleg tal i com està ara amb una comissió bilateral Estat-Generalitat. S’assembla més a una taula de negociació entre ERC i el PSOE que no pas a la suposada de taula de diàleg que havia de parlar d’amnistia i autodeterminació.

El descafeïnament de la taula de diàleg creu que és per incapacitat del Govern a arrossegar el govern espanyol al seu terreny o per voluntat pròpia?

Jo no diria descafeïnament. És un canvi. La taula de diàleg s’ha convertit en una espècie de comissió bilateral on parlen del català i no parlen d’amnistia i autodeterminació. I és fruit d’un Govern que no té iniciativa ni política ni social ni nacional. Cal que hi hagi iniciativa per condicionar la taula. Si no es condiciona evidentment es transforma i es converteix en una cosa que no era en cap cas allò que el poble o la gent mobilitzada exigia, que era amnistia i autodeterminació.

Quins punts ha deixat perdre el Govern per condicionar aquesta taula?

Se’ls ha deixat perdre tots. Ha assumit l’agenda del reencuentro, de la normalitat. Ha assumit el marc que Foment [del Treball], i per tant les elits i les oligarquies de l’Estat, exigien, que era el retorn a la normalitat amb una clara voluntat d’homologar-se al PSOE i a Pedro Sánchez. Per tant, ha canviat i ho ha virat absolutament. Cal que hi hagi iniciativa social, econòmica i política perquè hi hagi algun incentiu. Sense cap tipus d’iniciativa política és evident que el govern de l’estat no té cap mena d’incentiu per posar sobre la taula l’amnistia i l’autodeterminació.

Quins podrien ser a parer vostre aquests incentius?

No haver aplanat el camí al TSJ amb l’assumpció de la sentència del 25% del castellà, no ser tant proactiu en la persecució i repressió del moviment per l’habitatge en lloc d’aplicar la llei anti-desnonaments. Malgrat el que digui el TC, haver respost de manera clara a la suspensió de la llei de regulació dels lloguers, una llei àmpliament demanada per moviments i col·lectius i per la societat catalana. Tot aquest tipus de coses, que és portar a la iniciativa política per garantir drets, més enllà del que digui l’statu quo o el TC. És allò que el Govern no està fent i és allò pel que aquesta legislatura havia de servir. 

Aquest retrat suposarà un impediment perquè comenci algun tipus de conversa pels pressupostos?

El Govern ha de decidir quines són les polítiques que vol impulsar i cap a on es vol dirigir. Si es vol dirigir a donar resposta a nivell estructural a la crisi sistèmica que vivim, que ara es tradueix en la crisi provocada per la inflació, o si vol continuar com fins ara reproduint els esquemes de tota la vida amb grans macro-projectes que no van enlloc —i ja ho hem vist— i maquillar una mica la situació. És el Govern que ha decidir el què vol fer. L’any de legislatura ens porta a pensar que el Govern vol continuar com fins ara. Per tant, nosaltres no tenim cap incentiu per abordar uns pressupostos, que seguiran la lògica del 2022. El 2022 vam ser clars i vam dir no, per tant, continuem en el mateix marc. És el Govern que ha d’explicar quines són les seves prioritats polítiques i com vol donar resposta a la situació.

Quin balanç està fent la CUP de l’execució del pressupost del 2022 que ja d’entrada vau rebutjar?

Negatiu. Entenem que el Govern no ha apostat per les grans transformacions, per canvis estructurals. Aragonès es va comprometre, no amb la CUP, al Parlament i als pressupostos a internalitzar el 061 i ha tornat al licitar-lo per quatre anys multiplicant per quatre el pressupost i veurem qui acaba guanyant la licitació. Ha seguit apostant per un gran esdeveniment com són els Jocs Olímpics d’Hivern, malgrat la situació climàtica que vivim i malgrat que el COE va renunciar a presentar la candidatura, i el Govern continua entestat en un projecte fallit ja de partida. El Govern no esta fent allò que havia vingut a fer. 

Eulàlia Reguant / Mireia Comas

Entenc que esteu molt decebuts amb ERC i ara per ara no el veieu com a soci perquè no teniu incentiu per seure a taula. Donada l’aposta pel diàleg i el pacte amb el govern espanyol això serà així mentre no hi hagi canvis?

No és que estiguem decebuts amb ERC. Aquí hi ha una retòrica que ha utilitzat tothom que és la retòrica del 52% de l’independentisme, que és pura retòrica. Si no es tradueix en polítiques concretes el 52 % no existeix. El 52% al Parlament ara mateix no existeix i per tant aquesta és la nostra primera premissa. Per sempre o no per sempre, no sé com seran les relacions en un futur. Nosaltres el que llegim ara mateix d’aquest govern d’ERC i Junts és que estan reproduint les polítiques que ja van bé a la patronal i a les elits. Per tant, no donen resposta a les necessitats de la gent treballadora d’aquest país. 

Tot i així el Govern ha volgut marcar perfil social. Creieu que s’han apropiat d’un discurs que després no es converteix en realitat?

Es poden abordar les coses des de dos vessants. Una des d’una vessant més conjuntural i una més estructural. Vivim una crisi que no és nova, que en el fons és sistèmica, és fruit de les dinàmiques del sistema en què vivim. Per tant, si un vol donar resposta a les necessitats de la gent el que ha de fer és canvis estructurals. No es pot quedar només fent propostes o polítiques conjunturals perquè no aborden la problemàtica de fons. Està molt bé fer grans discursos, però si un no aborda allò que és estructural seguirem així. El que cal és fer propostes i polítiques que canviïn de fons allò que s’ha fet en aquest país durant 40 anys.

S’espera una tardor de dificultats. Això pot fer que la CUP s’hi posi bé per mirar d’influir en els pressupostos?

És una qüestió estructural. Que ara hi hagi una crisi d’inflació del 10,8%, que és la inflació més alta en els darrers 40 anys, i que en canvi els salaris només estiguin pujant un 2,5% el que fa és empobrir la gent. En un país on més de 300.000 treballadors (amb contractes) viuen al llindar de la pobresa perquè malgrat tenir un contracte laboral no tenen suficient per viure i 500.000 persones viuen en la pobresa severa allò que cal no són —o poden ser útils en el curt termini— certes polítiques més caritatives o de donar resposta immediata. Però allò que cal és canviar el fonament, canviar com funciona el sistema sanitari, que permanentment drena diners públics cap a la sanitat privada. Allò que call és fer polítiques socials que realment vagin a l’arrel del problema i a garantir un mínim per viure a la gent. A nosaltres ens agradaria que aquest Govern, enlloc de defensar de forma tan fèrria els Jocs Olímpics estigués defensant de manera clara i diàfana la renda bàsica universal. Això sí que és una política estructural i no ho està fent. Aquest és el problema. Que la tardor serà complicada? És evident. I és trist i preocupant que ahir surti el president de la Generalitat i digui que el país va bé, quan hi ha una sèrie de dinàmiques econòmiques que, més enllà de les dinàmiques macro-econòmiques catalanes, posen en relleu que la tardor serà molt complicada per molta de la gent treballadora d’aquest país.

Es critica que la CUP és molt maximalista, que és tot o res. És així la CUP?

La CUP és “què necessita la gent?”, no és el tot o res. La CUP és què necessita la gent i què és útil per la gent, ja no només en el curt termini sinó en el mitjà i llarg termini perquè, com hem vist en els darrers 15 anys, hem anat vivint crisis cícliques en les que sempre tothom s’ha posat a la boca la necessitat de donar una resposta a les necessitats, però com que no es fan canvis estructurals no s’aborda l’estructura sòcio-econòmica del país. Si no s’aborda això, cíclicament tindrem aquests problemes. 

Quin balanç fa la CUP de la presidència de Laura Borràs fins a ser suspesa?

Diria que molta retòrica i escenificació i poca solució a problemes. És cert que davant dels discursos racistes de Vox ha plantat cara, però també hem acabat veient com al final no s’ha aconseguit variar aquests discursos, ni s’ha pogut fer front a això més enllà de que ella, un cop ells intervenen, fa el discurs. Aquí tenim un problema, ja no només de Laura Borràs sinó col·lectiu del Parlament de com abordem aquests discursos. Les dietes dels diputats continuen empantanegades malgrat hi ha un proposta del nostre grup parlamentari sobre la taula des de fa mesos que ningú ha volgut abordar; hem vist com amb els treballadors del Parlament s’ha admès a cop de polèmica solucionar els problemes i trobar solucions que satisfessin a totes les parts. A vegades Borràs s’ha convertit més en l’oposició al Govern que l’oposició real.

No menciona la gestió de l’escó de Pau Juvillà o la delegació de vot de Pau Juvillà. Fa uns dies el seu company, Dani Cornellà, deia a Twitter que Borràs havia mentit en el cas Juvillà. Creu que Borràs ha mentit, ha confós o ha presentat la informació de manera poc clara?

Diria que tots aquests mesos s’ha jugat a la confusió, sobretot en el cas Pau Juvillà. Se li va retirar l’acta de diputat malgrat el reglament del Parlament. El reglament de Parlament diu que, fins que no hi hagi sentència ferma no es retira l’acta de diputat i a Juvillà se li va retirar, aquesta és la realitat. I aquí és on hi ha elements visibles per tothom. La sentència de Juvillà no és ferma a hores d’ara i ell no té acta de diputat. Crec que el que expressava Dani Cornellà als tuits és fruit de que a Twitter Laura Borràs explicava que ella va firmar l’admissió a tràmit de la delegació de vot de Juvillà. El que nosaltres tenim, i té a l’abast tothom, és una acta de Presidència del 3 de febrer de 2022 que diu que no s’admet a tràmit la delegació de vot de Juvillà. Això és el que nosaltres tenim. Aquest és el document —públic— que tenen tots els grups parlamentaris i que s’ha fet públic en captura de pantalla a les xarxes socials. Aquesta és la realitat. Si n’hi ha un altra, que posin el document sobre la taula. No l’hem vist.

Eulàlia Reguant / Mireia Comas

Amb Lluís Puig es viu també una situació confosa. S’està a l’espera d’una acta que Borràs diu que si ella no ha signat és perquè hi ha un secretari de la Mesa que ho està bloquejant.

Jo diria que Ruben Wagensberg ha dit clarament que ell signarà l’acta. Per tant, crec que intentar passar-se aquesta patata calenta o intentar anar responsabilitzant els altres no és el que hauria de ser. Nosaltres estem contents que amb Puig hagin fet el que ens hagués agradat que passés amb Pau Juvillà. Entenem que la Mesa arriba a un acord que és garantir la delegació de vot de Lluís Puig i això és el que s’està fent. Veurem després de l’estiu com evoluciona, però fins ara, en els dos darrers plens que hi ha hagut, Puig ha pogut votar amb vot delegat, ha pogut finalment també participar en les comissions de manera telemàtica i entenem que aquest és el camí que s’ha de seguir.

Tot i així aquest camí de resistències toparà finalment amb un mur.

Ja hi arribarem, si trobem el mur. El debat està ara mateix aquí, en com a l’acta queda recollit i en com es fa valer. I aquest és l’escenari que haurem de veure, on probablement toparem amb un mur i aquí haurem de constatar que la sobirania del Parlament de la que tant parlem en el marc jurídic polític actual té uns límits i que per això, per garantir la regulació dels lloguers, per garantir la llei anti-desnonaments, però també per garantir la sobirania del Parlament cal iniciativa política social per part del Govern, però també per part de la gent, per assolir l’amnistia i l’autodeterminació, per arribar a la independència del nostre país. 

El debat polític se centra molt en com arribar al mur, però no en com saltar-lo. La discussió sobre el nou embat democràtic ha desaparegut.

Per això deia que parlar del 52% independentista és una retòrica que no és real, aquesta és la primera constatació. En la situació actual,no existeix un 52%, no és útil. Per tant, oblidem-nos d’aquest marc. És necessari avançar en la garantia de certs drets material com el dret a l’habitatge, on hi ha un moviment organitzat de gent que defensa aquest dret, i que cal que el Govern i les institucions es posin del costat de la gent per superar els murs imposats pel TC i pels fons voltors, que utilitzen el poder judicial per blindar-se i blindar els seus drets. Cal també que aprofitem la dinàmica de debat al voltant del referèndum escocès, que veurem també com acaba. El debat al voltant al dret a l’autodeterminació en una dinàmica internacional torna a estar o pot tornar a estar a l’agenda política¡ i per tant cal que ens hi posem també i aprofitem aquesta onada per parlar del dret a l’autodeterminació a casa nostra.

Precisament aquests dies, es parla d’Escòcia no només per la intenció del govern escocès de fer el referèndum sinó perquè qui té tots els números de rellevar Johnson probablement s’hi oposi, més en línia espanyola…

Aquí també es posa de manifest una realitat que sovint part de l’independentisme a casa nostra ha obviat, que ha lloat la democràcia al Regne Unit, quan és evident que no ha estat mai un exemple de democràcia tampoc, com per exemple amb les colònies. Per tant quan aquí estem parlant de la democràcia dels estats tal i com els concebem fins ara. El que fan aquestes anomenades democràcies és blindar els seus interessos. El Regne Unit fa exactament el mateix que l’estat espanyol, que és protegir-se i blindar el seu status quo. Però sí que és cert que en la dinàmica de relacions internacionals hi ha certes potències a qui interessa que Escòcia debiliti el Regne Unit. Aprofitem que a nivell internacional es tornarà a parlar de dret a l’autodeterminació i de referèndum d’autodeterminació per ubicar-nos nosaltres també en aquest debat. No per fer símils entre el que fa l’estat espanyol i el Regne Unit, per posar al debat el dret a l’autodeterminació i per recuperar aquesta iniciativa política i social que en els darrers anys pre-pandèmia, en el Govern de Quim Torra, es va perdre en aquest país.

L’article 25.4 del reglament amb el qual s’ha suspès Borràs ha estat controvertit. La mateixa presidenta suspesa ha dit que es reformularà. La CUP és permeable a les crítiques rebudes? Realment creu que viola drets fonamentals com ha dit recentment una declaració del Consell per la República?

El 25.4 és fruit d’una transacció amb Junts pel Sí el 2017, votat per tots els grups parlamentaris exceptuant el PP. El va votar el PSC, Catalunya Sí que es Pot, Cs, Junts pel Sí i la CUP. Entenem que el 25.4 no viola drets fonamentals. La presumpció d’innocència no està en discussió. Per tant, aquí no hi ha cap violació. Que es pot variar la redacció perquè sigui més clar? Potser sí. Ell sentit del 25.4 és perfectament vigent i vàlid.

Us ha molestat que part de l’independentisme el deslegitimi?

No ens ha molesta. Entenem que s’ha utilitzat políticament aquest article per criticar un altre part de l’independentisme. 

El seu judici al Suprem coincidirà amb el debat de política general al Parlament. Creu que el procés de desjudicialització acordat pel Govern i el govern espanyol pot beneficiar-la a vostè en el seu procés judicial?

Espero que no em beneficií perquè estic absolutament en contra d’aquest procés de desjudicialització i de sortides personals. Aquí cal una sortida col·lectiva, que és l’amnistia per a totes les represaliades.

Però tem que hi hagi un intent en aquest sentit o possibilitat?

Crec que no hi és i que si això estés en qüestió algú, com a mínim, em diria alguna cosa.

Com enfocarà la CUP el debat de política general?

Hi estem treballant, però és evident que la situació econòmica i social que es viurà a la tardor condicionarà el debat de política general. És evident que la crisi de la inflació ha de marcar certes propostes i que en aquest marc nosaltres ens situarem en la necessitat de començar a donar respostes estructurals a la situació econòmica i social.

Els darrers dies les xarxes han animat la idea de l’existència d’un trumpisme català per la denúncia d’insults racistes rebuts per una diputada d’ERC per part de persones concentrades en suport a Laura Borràs. A parer seu, existeix un trumpisme català?

Sí que existeix i és una realitat cada cop més preocupant. Dijous de la setmana passada va aflorar tot això, els crits a una diputada d’ERC. Algunes persones a Twitter han intentat dir que és mentida, però tinc companys que des del pati del Parlament ho van sentir, els crits hi van ser. Si eren només dues persones, per què la resta de gent no els va fer fora? No val a minimitzar-ho dient que són només dues persones. Són dues persones que estan en una concentració molt concreta. La gent, si no comparteix aquests crits i considera que són racistes, els ha de fer fora. Si no alimentem aquesta dinàmica i lògica del trumpisme i el populisme que genera més antipolítica, i no una dinàmica de debat i confrontació política.

Membres de Junts van denunciar els fets.

Ho celebro i trobo normal i lògic. Minimitzar això en el fons és avalar certs discursos. Un, dos o cent, és igual. El projecte independentista treballa per garantir drets i per no reproduir dinàmiques del sistema o d’aquest racisme i masclisme. Un també mereix condemna, encara que sigui només una persona. Cal una condemna clara d’un projecte polític que treballa per garantir drets que en el marc de l’estat espanyol no existeixen.

Eulàlia Reguant / Mireia Comas

Està satisfeta amb la resposta de Junts?

Em preocupa que alguna gent de Junts ho hagi minimitzat. Vull creure que no és Junts, sinó unes persones. Però s’ha d’anar molt en compte perquè avalar certs discursos i marcs dóna aire a tot una proposta política que el que no fa és treballar per garantir drets, sinó per seguir reproduint dinàmiques de desigualtat.

ERC aposta per taula de diàleg i Junts és qui en la seva ponència política apuntava un escenari per activar la DUI. Quina opinió li mereix aquest plantejament?

No he llegit la ponència i no sé què proposen exactament més enllà de dir que recuperarem la iniciativa. Nosaltres creiem que, més enllà de grans frases i proclames calen fets concrets. I el que hem vist fins ara de Junts al Congrés és que ha comprat fil per randa l’agenda del reencuentro: aeroport, Jocs Olímpics… va comprant tots aquests macro-projectes que l’Estat defensa, Junts els negocia a porta tancada i els defensa de manera molt proactiva, acaba defensant els interessos de les elits i oligopolis de l’Estat. Ens haurà d’explicar què vol dir que a partir de l’1-O recuperem la iniciativa.

ERC i Junts continuen sent “companys de viatge” per la CUP?

Tots volem arribar a la república catalana. Ara bé, el viatge o el camí del viatge ara mateix no és el mateix.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies. Quatripartit tampoc a agost 03, 2022 | 22:07
  Tripartit no, gràcies. Quatripartit tampoc agost 03, 2022 | 22:07
  Els cupaires, van de pet a fer companyia els pudents de la Colau, parlen del 52 % per no parlar del 92 % del 1 d'octubre. Es veu que estar a Madrid fent acatament als colonialistes i parlant en la seva llengua els ha acabat de convèncer de que això de la independència és cosa de burgesos convergents. Han actualitzat la xerrameca aquella de la lluita "anti-heteropatriarcal" que havia quedat una mica dèmodée i, pel que sembla, aquesta tardor es portarà l'"anti-trumpisme" que és més modern
 2. Icona del comentari de: gatemprenyat a agost 03, 2022 | 22:29
  gatemprenyat agost 03, 2022 | 22:29
  En canvi el marc de seguir sent una colònia d'Espanya és molt útil. I tant.
 3. Icona del comentari de: Gonzalo a agost 03, 2022 | 22:38
  Gonzalo agost 03, 2022 | 22:38
  No le ha preguntado nada referente a la "Suiza".
 4. Icona del comentari de: Pilar a agost 03, 2022 | 22:38
  Pilar agost 03, 2022 | 22:38
  Totalment d'acord en lo del 52%. Tant els Ñerkis com els cupaires són genuflexors del R78 i botxins d'indepes. Ni uns ni altres es poden considerar indepes. Treure el Trumpisme a passejar se'n diu desviar el focus d'atenció per a que no ens fixem en el paper galdós que han tingut aquestes darreres setmanes: tornada de Gabriel acceptant la legitimitat de la injusticia Ñorda i el sacrifici de na Borrás passant-se la pressumpció d'innocència i saltant-se els protocols i lleis del Parlament per on no sona...
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a agost 04, 2022 | 18:16
   Pere Llimonera i Citronell agost 04, 2022 | 18:16
   Pilarica, N0 te dejas arrastrar por pensamientos y ficciones fascistoides... N0 hay ningún 52% por ciento de separatas suprematas en Catalunya... Nunca los ha habido y sospecho que nunca los habrá... eso es solo un resultado electoral regional temporal (la única vez) con mas de 1'5 Millones de votantes menos que en los anteriores comicios, por lo que con las ventajas que les supone el Sistema Hont de v0ttacion los separatas suprematas se hicieron con el poder autonómico con un 51%; pero eso N0 significa ReaLMeNTe NaDa... Los DesoCUPats, entre tanta sandez, alguna vez dicen algo racional... Seria gracioso que llegaran al poder algún día, para demostrar que todas sus fantasías y todo lo que dicen, pero N0 arriesgan nada, N0 es mas que un inmenso BLuFF; mayor aun que el de los demás partidos supremtas independencieros de la Burbuja...
 5. Icona del comentari de: Telly Saballas a agost 03, 2022 | 23:21
  Telly Saballas agost 03, 2022 | 23:21
  Si sera jutjada ja sabem el perque del titular. un altra que sen va a casa neta
 6. Icona del comentari de: Independentista a agost 04, 2022 | 06:14
  Independentista agost 04, 2022 | 06:14
  En una cosa teniu raò, Sra. Reguant: el 52 % independentista no existeix..... ja , perquè vosaltres, els polítics, l'heu desactivat. No teniu perdó. És clar que l'única cosa que podem fer nosaltres, el Poble, és quan hi hagi eleccions quedar-nos a casa. És el que faré i espero que siguem força els que ho fem.
  • Icona del comentari de: Guillem.😊 a agost 04, 2022 | 15:42
   Guillem.😊 agost 04, 2022 | 15:42
   Millor votar en vlanc
 7. Icona del comentari de: Mai no hi va haver una representació indepe del 52% al Parlament a agost 04, 2022 | 08:29
  Mai no hi va haver una representació indepe del 52% al Parlament agost 04, 2022 | 08:29
  Va ser un número que es va treure l'ANC de la màniga sumant malament i arrodonint pitjor. Vegem-ne els resultats de les eleccions: PSC: 23,03% - 33 dip. / ERC: 21,30% – 33 dip. / JxCat: 20,07% - 32 dip. / Vox: 7,67% - 11 dip. / Cup: 6,68% - 9 dip. / Comuns-Podem: 6,87% - 8 dip. / C's: 5,58% - 6 dip. / PP: 3,85% - 3 dip. El vot representat al Parlament va ser del 95,05% dels vots vàlids emesos. La suma de percentatges d'ERC, JxCat i CUP va ser del 48,05%, autèntica representació del vot indepe al Parlament.
  • Icona del comentari de: Narcís ( aquest 52 % es roman curt .. i i més amb el munt de votants gens ni mica catalans que fan gala de no ser-ho ! ) a agost 04, 2022 | 10:00
   Narcís ( aquest 52 % es roman curt .. i i més amb el munt de votants gens ni mica catalans que fan gala de no ser-ho ! ) agost 04, 2022 | 10:00
   Per curiositat .. els vots de catalans exteriors fets i no fets ( especialment no fets o facilitats o rebuts ) .. quants sumaven, quin percentatge donava ? PD : i no diguem-ne de catalans que puguin haver a espanya per raons quines siguin sense dret de vot a Catalunya !
  • Icona del comentari de: Apren a fer números a agost 04, 2022 | 10:22
   Apren a fer números agost 04, 2022 | 10:22
   48,05% de vot independentista sobre 95,05% de vot vàlid és més del 50%
   • Icona del comentari de: Doncs bé a agost 05, 2022 | 15:11
    Doncs bé agost 05, 2022 | 15:11
    Però l'arbitrària operació que proposes (què significa?) no arriba ni de conya a 52%. Prova-ho i no parlis sense saber de què.
  • Icona del comentari de: Que ruc ets... a agost 04, 2022 | 10:24
   Que ruc ets... agost 04, 2022 | 10:24
   També et falta sumar a l'unionisme els que no van votar?
   • Icona del comentari de: Llegeix bé, burro a agost 05, 2022 | 15:12
    Llegeix bé, burro agost 05, 2022 | 15:12
    No saps el què dius.
  • Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a agost 04, 2022 | 12:44
   1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya agost 04, 2022 | 12:44
   L'únic cop que s'ha preguntat als catalans si volem ser independents o continuar sota el jou colonial va ser el 1d'octubre ara farà cinc anys i va guanyar la opció independentista per més del 92%. Treure conclusions sobre la evolució de la voluntat de ser independents, en funció del que vota la gent en les eleccions autonòmiques, municipals...etc és absurd, un absurd interessat en fer oblidar la gran victòria del poble català.
   • Icona del comentari de: No diguis ximpleries a agost 04, 2022 | 22:51
    No diguis ximpleries agost 04, 2022 | 22:51
    L'1-O no va ser un referèndum. Només va arribar a performance nacionalista i poca cosa més.
    • Icona del comentari de: Ricard a agost 05, 2022 | 11:05
     Ricard agost 05, 2022 | 11:05
     Va arribar a referendum legal i a agressió violenta nacional castellana als catalans. 2 en 1.
     • Icona del comentari de: Doncs no a agost 05, 2022 | 15:09
      Doncs no agost 05, 2022 | 15:09
      Un referèndum no és ficar papers en un taper xinès. Hi ha més coses importants que l'1-O ni van estar ni se les esperava. No ho van reconèixer ni els observadors internacionals pagats per la Gene.
      2
      Icona de dislike al comentari de: Doncs no a agost 05, 2022 | 15:09 2
  • Icona del comentari de: Ricard a agost 05, 2022 | 11:03
   Ricard agost 05, 2022 | 11:03
   I els dependentistes no arriben al 40%.
   • Icona del comentari de: Et falta el context noi a agost 05, 2022 | 15:48
    Et falta el context noi agost 05, 2022 | 15:48
    Lo que dius tal com ho dius no té cap sentit.
 8. Icona del comentari de: Eugeni a agost 04, 2022 | 08:37
  Eugeni agost 04, 2022 | 08:37
  Ara toca dir, amb el mateix to de suficiència i superioritat moral de sempre, que som uns babaus i uns innocents i que el 52 no existeix...no fos cas que es veiéssin obligats a fer res apart de marejar la perdiu Res, un altre col.laborador necessari disfressat de revolucionari. Una vergonya que els perseguirà sempre.
 9. Icona del comentari de: Fàstic de gentola a agost 04, 2022 | 08:38
  Fàstic de gentola agost 04, 2022 | 08:38
  Diu que hi ha 500.000 en pobresa severa. El que emprenya la CUP és que n'hi hagi que no ho estan. Si per elles fos ens igualarien a tots al màxim nivell de pobresa. Clar que després ningú podria pagar la festa dels impostos a tot que tan agraden a aquestes fanàtiques. Partit de ressentides dogmàtiques i totalitàries.
 10. Icona del comentari de: Jcc a agost 04, 2022 | 08:43
  Jcc agost 04, 2022 | 08:43
  És el platejament de fer la revolución sense aixecar-se del sofá. Ella, com la Gabriel, eren al pont de comanament i, per tant, responsables del desànim on ens han portat.
 11. Icona del comentari de: elMónCprruptgent.Cot a agost 04, 2022 | 08:47
  elMónCprruptgent.Cot agost 04, 2022 | 08:47
  Quina casualitat Joan Antoni Guerro Valls, l'educat i respectuós comentari que t'he dirigit a primera hora encara no s'ha publicat. Espero que tingueu suficient professionalitat per fer-ho pròximament.
  • Icona del comentari de: Doncs no l'has publicat a agost 04, 2022 | 10:31
   Doncs no l'has publicat agost 04, 2022 | 10:31
   Tens por que'l teu amo Cot el corruptgent et fagi fora? Fas merits per que't pujin el sou? Ets corruptgent de socarrel com la mare superiora dels missals Andorrans? El que demostras es no ser Periodista, però com a corruptgent t'auguro un futur prometedor i podrit...
 12. Icona del comentari de: Gonzalo a agost 04, 2022 | 08:56
  Gonzalo agost 04, 2022 | 08:56
  ¿Qué hago yo sin mi cubata matutino? Necesito el chute.
 13. Icona del comentari de: teix a agost 04, 2022 | 09:04
  teix agost 04, 2022 | 09:04
  No se’n pot esperar altra dels de la CUP, d’ofici mosques colloneres del procés independentista de les quals n’és representant destacada la Reguant
 14. Icona del comentari de: Albert a agost 04, 2022 | 09:06
  Albert agost 04, 2022 | 09:06
  Oblidem-nos de les CUP perquè no serveixen per a res…
 15. Icona del comentari de: Pako Jones Menda a agost 04, 2022 | 09:12
  Pako Jones Menda agost 04, 2022 | 09:12
  Amb Cuperjunts, fins l'infinit i més enllà.
 16. Icona del comentari de: Narcís ( fart de farsants baliga-balaga ) a agost 04, 2022 | 09:22
  Narcís ( fart de farsants baliga-balaga ) agost 04, 2022 | 09:22
  Vinga a fer/asfaltar carreteres .. vinga a fer rases .. vinga a escorxar .. vinga a plantar arbres als vessants de la muntanya .. . vinga a netejar vaixelles i mateixes cuines de restaurants .. vinga a cadena seleccionant i empaquetant hortofrutícola .. vinga a recollir síndries del camp .. vinga a . . . . . . . . .. . I deixeu de prendre el pèl als catalans cercadors de sa llibertat nacional ! PD : hi entri tothom a Catalunya .. visca la misèria aliena .. visca la Catalunya misera .. visca l' espanyolisme anticatalà.. i visca els complexes i enveges que ens dóna força ( desvergonyiment ) per seguir enfilats pro la bona vida que no pas els que ara hi puguin ser !
  • Icona del comentari de: sisplau Narcís a agost 04, 2022 | 13:19
   sisplau Narcís agost 04, 2022 | 13:19
   deixa de beure o pendre drogues
 17. Icona del comentari de: Oportunistes mentiders sense ètica a agost 04, 2022 | 09:41
  Oportunistes mentiders sense ètica agost 04, 2022 | 09:41
  Cap persona de les que estaven concentrades a l'entrada del Parlament va sentir cap crit racista, però els seus "companys" sí que el van sentir des del patinatge interior. I l'estulta ja carrega contra els concentrats per no haver fet fora (amb quin dret es pot fer fora persones d'un lloc públic?) als presumptes racistes que ningú dels de fora va escoltar. Ergo si l'insult es va sentir des de dins potser que el devia deixar anar algú de dins, o bé és una invenció per tacar els "capitalistes" de Junts? Dirien la mateixa mentida i retret si els concentrats haguessin estat de la CUP? Clar que no. Contra Junts i Borràs tot s'hi val. Colla de demagogs mentiders. Racisme és posar diputats precisament en funció de la seva procedència i religió. I això és el que fa ERC, igual que posar Rufians precisament per la seva condició de castellanoparlant.
  • Icona del comentari de: Si noi, a agost 04, 2022 | 10:17
   Si noi, agost 04, 2022 | 10:17
   a can Corruptgència posan els candidats per la seva qualitat de corruptes i crispadors com Laura Hagrid Borràs?
   • Icona del comentari de: Clara a agost 05, 2022 | 11:44
    Clara agost 05, 2022 | 11:44
    Renoi, si noi, quina ratllada! De jocs de paraules n'hi ha per a tots els gustos i de tots els colors. ERCorruptes, CUPruptes... Sort que la "superioritat moral" que sermpre han volgut atribuir-se aquests i altres decantats a l""esguerra", vist el que s'està veient, ja ningú no els fa cas, llevat de quatre caps calents de pocs anys i poquetes llums.
 18. Icona del comentari de: en fi a agost 04, 2022 | 10:30
  en fi agost 04, 2022 | 10:30
  sobretot perquè la cuuuuuuup, no ha fet res de res, com sempre quan s'han d'assumir responsabilitats, la cuuuup, es fa popo
 19. Icona del comentari de: Aneualamerda a agost 04, 2022 | 10:39
  Aneualamerda agost 04, 2022 | 10:39
  Per això us diem que sou unes porques traïdores, per que laCup, Erc i Junts demanàveu el vot dient que ereu independentistes. Sou una colla de covardes.
 20. Icona del comentari de: Català a agost 04, 2022 | 11:18
  Català agost 04, 2022 | 11:18
  Si, Albert, que serveix la CUP. Serveix per a facilitar les coses als nacionalistes espanyols.
 21. Icona del comentari de: Ricard a agost 04, 2022 | 12:29
  Ricard agost 04, 2022 | 12:29
  Té raó. El 52% és processisme i no farien la independència ni regalada. A ells els van les performances folklòriques, els llacets grocs i les arrossades. Inclosa la CUP, naturalment.
  • Icona del comentari de: Ricard a agost 05, 2022 | 11:07
   Ricard agost 05, 2022 | 11:07
   El vot de certa gent no té la legitimitat del d'altra gent? Quin demòcrata...
 22. Icona del comentari de: Exvotant de la CUP a agost 04, 2022 | 13:16
  Exvotant de la CUP agost 04, 2022 | 13:16
  Cap a l'independència sí, però no amb vosaltres. Fins que ERC, Junts i la CUP no desapareguin no avançarem res. Sou uns paràsits del sistema (escalfar poltrona i parar la mà durant 4 anys) a canvi de no fer res, a part de molta xerrameca buida i molt twit. Foteu molta pena i mereixeu una bona temporada a l'oposició com a cura d'humilitat. El meu vot ja l'heu vist prou! Que us mantingui papa o mama.
 23. Icona del comentari de: Rosa a agost 04, 2022 | 13:43
  Rosa agost 04, 2022 | 13:43
  És molt curiós el sistema de censura del Guerrero Val. Els insults els tolera força bé. Ara, no li toquis els seus ídols o dir la veritat sobre la mà que li dóna de menjar. I no és precisament la "corrupgent" com diuen alguns sinó la subvenció presidencial!
  • Icona del comentari de: Si nena, a agost 05, 2022 | 10:10
   Si nena, agost 05, 2022 | 10:10
   subvenció que'l mamporrero oficial corruptgent, Cot, ha disfrutat generosament mentres manava l'amo corruptgent i ara es queixa que li han retallat. Jo li suprimiria, segueix censuran només els comentaris que ensenyan les vergonyes dels corruptgents, en canvi plublica tot al nostrat sonat discapacitat que no hi ha qui l'entengui, només escriu insults sense cap sentit.
 24. Icona del comentari de: Robert a agost 04, 2022 | 13:50
  Robert agost 04, 2022 | 13:50
  Per cert, parlant de censura, és curiós que el Món no hagi publicat res sobre el paper d'ER en l'elecció del director de TV3?: Abstenció en favor del candidat socialista i en contra de Miquel Calçada. ER botiflera suma i segueix i el Mon subvencionat amagant-ho. https://twitter.com/miquelcalcada/status/1554914352578416640?t=QDNUzcxAqu4KAkxOT-xlrw&s=08
 25. Icona del comentari de: Joan Carles a agost 04, 2022 | 14:44
  Joan Carles agost 04, 2022 | 14:44
  Eulàlia, no confonguis el teu entorn o les directives de la CUP i ERC amb el país. El país va votar i tots sabem qui va guanyar, si després resulta que ens traïu, no donis la culpa al país. Vosaltres sous els culpables.
 26. Icona del comentari de: Fat boy a agost 04, 2022 | 15:31
  Fat boy agost 04, 2022 | 15:31
  Que passa amb El 63 per cent dels pressupostos que no han executat?. Molt trumpisme I molta polla en vinagre pero del que ens roben els socialfeixistes I els estalinistes espanyols no diuen res.
 27. Icona del comentari de: Edgar a agost 04, 2022 | 19:20
  Edgar agost 04, 2022 | 19:20
  Alguna cosa está clara, Eulalia: s'acosta el judici i ja ets mansa com una ovella. Amb dirigents com tu perderem totes les batalles. No parlis que és pitjor.
 28. Icona del comentari de: ernst a agost 05, 2022 | 01:03
  ernst agost 05, 2022 | 01:03
  catalunya no avança cap a la independencia. Com pot avançar cap a qualsevol cosa sensata, havent un nombre de gent considerable que vota a la CUP
  • Icona del comentari de: Anònim a agost 05, 2022 | 18:32
   Anònim agost 05, 2022 | 18:32
   I ERE
  • Icona del comentari de: Heredia 'no el que surt a TV3' a agost 05, 2022 | 18:36
   Heredia "no el que surt a TV3" agost 05, 2022 | 18:36
   i encara pitjor els que voten ER "C? o E"
 29. Icona del comentari de: Ricard a agost 05, 2022 | 11:01
  Ricard agost 05, 2022 | 11:01
  Si no hi ha "marc del 52%"quin marc hi ha? El de la "lluita de classes" i prou? Ens ho pot aclarir?
 30. Icona del comentari de: mike a agost 06, 2022 | 09:51
  mike agost 06, 2022 | 09:51
  si el 52% no existe, segun este "personaje" por que la persecucion sin limites a LAURA BORRAS y cualquier lider independentista a través de la corruptela politica que no piensa y cree que el INDEPENDENDENTISMO dejo de ser una OPCION VALEDERA PARA CATALUÑA ????..te la dejo picando para que lo pienses...
 31. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a agost 27, 2022 | 05:33
  Veterà antifranquista. agost 27, 2022 | 05:33
  No, Guillem. No votar en blanc; abstenció. El vot en blanc o nul complica la tasca dels pobres als que els han encolomat una mesa electoral ; no els ho vulguis fer més dificil. T`'ho puc dir jo, que hi he estat set vegades en una mesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa