El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament de Catalunya, a les portes d’un xoc polític pel cas Borràs
  • CA

El Parlament de Catalunya es disposa a viure una nova setmana d’incertesa i tensió polítiques a causa del cas Borràs. Si en els propers dies es declara ferm l’acte d’obertura del judici oral contra la presidenta pel suposat fraccionament de contractes hi haurà finalment resposta a la pregunta tants cops plantejada les darreres setmanes: què faran ERC i la CUP? Les opinions de la majoria del 52% no estan alineades, segons les pistes que han deixat pel camí. S’espera un xoc polític en el qual JxCat a priori té les de perdre. A més, malgrat l’enrocament dels de Turull-Borràs, el partit no ha dit quines represàlies pensa aplicar als “companys de viatge” que en aquest cas han girat l’esquena a la presidenta. Junts es queixa, però no amenaça.

Fins al moment, republicans i cupaires no han explicitat què faran, però en canvi sí que han deixat ben clar què ha de fer la presidenta. Uns i altres han dit per activa i per passiva que Borràs ha de fer un pas al costat. El president d’ERC, Oriol Junqueras; el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la portaveu del partit, Marta Vilalta; la secretària general, Marta Rovira, tots han assenyalat el camí a Borràs.

Per part de la CUP, també han estat clars en el posicionament els seus portaveus al Parlament, Xavier Pellicer i Laia Estrada en repetides ocasions. La resta de partits a la cambra catalana també reclama que Borràs s’aparti: des del PSC, passant per Comuns, Cs i PP, fins arribar a l’extrema dreta de Vox. La petició d’un front per Borràs, que s’enfronta a una petició de 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació —més dels que es va demanar pels presos del Procés—, ha fracassat estrepitosament.

Les tres vies per suspendre Laura Borràs quan s’obri judici oral

Tots els grups parlamentaris menys JxCat reclamen l’aplicació del reglament del Parlament que regula amb el seu article 25 les vies per suspendre de drets i deures un parlamentari que estigui acusat d’haver comès algun delicte i a qui se li hagi obert judici oral. Es concep com una mesura transitòria, provisional i cautelar, que posa per davant preservar la dignitat de la institució. L’article disposa de tres vies per suspendre el parlamentari: la primera (25.1) és que un grup parlamentari demani un dictamen a la Comissió de l’Estatut dels Diputats i ho acordi el ple per majoria absoluta; la segona (25.2) és que el propi afectat demani ser suspès, la Comissió de l’Estatut dels Diputats fa un dictamen i la Mesa del Parlament resol la sol·licitud; la tercera (25.4) la Mesa ha d’acordar la suspensió de manera immediata quan l’acusació “sigui per delictes vinculats a la corrupció”.

La via 25.1 és la única que preveu que la suspensió s’acordi amb una votació en el ple per majoria absoluta, mentre que les vies 25.2 i 25.4, en canvi, deixen en mans dels membres de la Mesa la resolució del conflicte. La primera opció —la més garantista, segons les fonts consultades— és la que deixaria la foto de dos partits independentistes de la majoria del 52% permetent per acció o omissió fer caure Borràs, la líder d’un dels partits actualment formant coalició de Govern.

En les manifestacions públiques que han fet fins ara ERC i la CUP, els cupaires són els que han estat més explícits a l’hora de dir quin article consideren que s’hauria d’aplicar a Borràs. En concret, segons va dir el diputat Xavier Pellicer en una roda de premsa, hauria de ser el 25.2, que és el que està previst quan el propi afectat demana apartar-se. Sense fer referència explícita a cap article, els republicans també han demanat a Borràs que sigui ella la que s’aparti perquè entenen que és una decisió que ha de prendre ella i el seu partit. Això suposaria, doncs, acollir-se també a l’article 25.2.

A no ser que hi hagi canvis d’última hora, aquest pas al costat no es produirà si Borràs i JxCat es mantenen ferms en la denúncia de lawfare. Borràs ha fet dues compareixences públiques per advertir que no s’apartaria: una declaració al despatx d’audiències del Parlament i una roda de premsa al costat de Jordi Turull a la seu del partit el dia que la fiscalia va fer públic el seu escrit d’acusació.

Laura Borràs durant la compareixença al Parlament en què va dir que no dimitirà
Laura Borràs durant la compareixença al Parlament en què va dir que no dimitirà

A partir d’aquí, un cop la Mesa tingui la notificació d’obertura de judici oral, qui ha de fer el primer pas? Qualsevol grup parlamentari pot demanar que s’activi la suspensió i, si no, la Mesa no té altre marge que activar el 25.4, que pràcticament ordena als membres de l’òrgan rector a aplicar la suspensió de manera “immediata”.

Borràs es queda sola a la Mesa denunciant lawfare

Aquí Borràs, en aquesta qüestió, s’ha quedat sola, de manera que no sembla que la resta de membres de la Mesa tinguin dubtes sobre la vinculació del delicte de prevaricació —un pels quals se l’acusa— amb la corrupció i per tant poden suspendre-la directament. Ara bé, “si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte cal el dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats”, diu el text. Un dictamen que haurà d’elaborar la comissió que presideix Jaume Alonso-Cuevillas, proper a Borràs. La Mesa, aleshores, haurà de prendre una decisió no automàtica sinó en base al dictamen de la comissió.

L’exlletrat major del Parlament, el jurista Francesc Pau, afirma en declaracions a EL MÓN el paper decisori de la Mesa en aquesta qüestió: “La Mesa el Parlament ha de decidir-ho”. Per aquest exlletrat la denúncia de lawfare que fa Borràs no va enlloc perquè l’engranatge judicial segueix el seu curs: “Les resolucions judicials s’han de complir, és obligat, no hi ha massa cosa a dir: si la citen a declarar hi haurà d’anar i si no hi va el jutge pot ordenar que la detinguin”.

Per evitar ser suspesa a través del 25.4, Borràs i el seu entorn han fet campanya contra aquest article del reglament de la pròpia cambra. La presidenta va arribar a dir en la famosa entrevista que li van fer al FAQS de TV3 que aquest article vulnera el dret fonamental de la presumpció d’innocència i que s’hauria “d’eradicar”. En una entrevista que ha concedit aquest cap de setmana al programa Aquí parlem de TVE, Borràs assegura que en la reforma en curs del reglament s’haurà d’entomar la reformulació de l’article en qüestió. Des de Junts es promou la idea que és un article que “està mal fet” o que és “un nyap”.

L’informe Ridao, la munició de Borràs contra l’article 25.4 de la CUP

Els dubtes sobre aquest article, que va ser introduït fa cinc anys a proposta de la CUP en el marc d’una reforma del reglament que es va fer per permetre l’aprovació de les lleis de desconnexió per la via de la lectura única, van ser objecte d’anàlisi d’un informe dels serveis jurídics de la cambra el 2018, quan Joan Ridao —exsecretari general d’ERC— n’era el lletrat. Precisament aquest informe [PDF], que es va fer per analitzar els escenaris possibles en el cas de diputats processats per l’1-O, ha estat part de la munició que Borràs ha fet servir per desacreditar el 25.4.

En conversa amb EL MÓN, fonts coneixedores de l’informe Ridao, el dret parlamentari i les interioritats del Parlament de Catalunya i que prefereixen parlar en anònim, reconeixen que l’article 25.4, al qual es refereix com “la via cupaire”, sí podria estar vulnerant drets fonamentals, però destaca que quan Borràs fa servir l’informe no diu que el reglament preveu altres vies de suspensió, “que no ofereixen dubtes i que estan fetes amb les degudes garanties”. Es tracta de mecanismes que es troben “a tots els ordenaments jurídics”, diu, i recorda que el Parlament de Catalunya “no ha inventat la suspensió dels diputats”. “Hi ha molt interès en debatre sobre el 25.4, encara que hi ha altres vies de suspensió”, insisteix.

El jurista indica que el problema del 25.4 és la “manca de predeterminació normativa” perquè “invoca genèricament la corrupció i no hi ha cap delicte que digui això”. Així mateix, precisa que en matèria sancionadora el Tribunal Constitucional ha estat molt estricte de manera que no es pot aplicar sanció si no està tipificada. Per tant, es podria entendre que suspenent “per corrupció” la presidenta es genera “un problema de seguretat jurídica”. Així doncs, el 25.4 toparia amb l’article 9 de la Constitució. “Pot ser inconstitucional”, apunta la font. A l’article s’hi afegeix un altra crítica, el fet que la Mesa pugui decidir unilateralment sense ni tan sols requerir un informe: “L’article introdueix de manera matussera la Mesa perquè decideixi sense informe de garanties, és un òrgan governatiu i que no té necessàriament formació jurídica, no és l’òrgan per fer aquest tipus de coses”.

El 25.4 podria ser anticonstitucional i Borràs es podria defensar recorrent al TC

El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona (UB) Xavier Arbós opina també que el 25.4 és un article qüestionable. “No podem parlar d’una vulneració de la presumpció d’innocència, però sí que ens trobem en una situació en què es voreja”, opina en conversa amb EL MÓN. Arbós emmarca l’article 25 del reglament del parlament en el que és el conjunt de “mesures disciplinàries internes” que tenen tots els parlaments. A banda, el jurista apunt que “s’imposa un automatisme que podríem discutir si posa en dubte la pròpia autonomia de la institució, perquè la Mesa no té marge per dir sí o no”.

En el cas dels parlamentaris, aquestes mesures internes presenten algun problema pel fet que la condició de diputat o diputada no és permanent com sí ho és la d’un funcionari públic, recorda Arbós. L’ocupació de diputat es basa en un mandat representatiu i després té una durada limitada en el temps. Si finalment el parlamentari és exonerat en el judici el perjudici causat per la suspensió seria irreparable.

La presumpció d’innocència “pateix per dos aspectes”, diu Arbós. “Un el podem considerar fins a cert punt admissible, que és la discrecionalitat que pot tenir un parlament per tal d’assegurar la seva reputació abans que un diputat sigui condemnat; però d’altra banda, el problema de fons està en la indeterminació jurídica de l’expressió corrupció, que genera inseguretat jurídica”. Es dóna el cas que seria la primera vegada que aquest article s’aplica i es podria generar una situació rocambolesca: el mecanisme de defensa que tindria Borràs seria precisament presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional mentre en paral·lel és fan denúncies de lawfare.

La CUP defensa el 25.4 i recorda que és fruit del poder sobirà de la cambra

Malgrat els dubtes que ha generat el 25.4, des de la CUP es defensa l’article. “Estableix unes mesures a aplicar en cas que judicialment sigui necessari esclarir uns fets susceptibles de ser constitutius d’un delicte relacionat amb la corrupció”, apunta en declaracions a EL MÓN el diputat anticapitalista i jurista Xavier Pellicer. “Precisament i per tal de mantenir intactes tant la presumpció d’innocència del diputat o diputada afectat com també el prestigi del mateix Parlament, és necessari ser molt pulcres i transparents en el tractament d’aquest tipus de casos”, afegeix.

Els cupaires defensen que el 25.4 “no pretén atorgar al Parlament ni, concretament, a la Mesa la competència de jutjar sobre la culpabilitat de cap diputat o diputada” de manera que entenen que “no pot vulnerar la presumpció d’innocència perquè en cap cas jutja i perquè en el moment en què el procés judicial conclou amb una sentència ferma que el diputat o diputada no és culpable dels fets investigats, aquest pot recuperar la plenitud dels seus drets i deures”.

Pellicer defensa el 25.4 com a mesura que no limita la presumpció d’innocència, sinó que busca evitar que planegin dubtes sobre la institució: “És necessari que qualsevol càrrec públic, per les seves responsabilitats i projecció pública i per les seves tasques, donin exemple a tota la societat”. Així matexi, afegeix Pellicer, “el poder legislatiu, que és diferent del poder executiu i del poder judicial, i que és un poder sobirà, va decidir en un determinat moment dotar-se d’un article del Reglament al qual ens devem tots els diputats i diputades”. El cupaire recorda que es tracta d’un reglament “que en el seu dia es va dictar d’acord amb la potestat d’autoorganització que té reconeguda el poder legislatiu i que no es pot canviar en base a casos concrets”.

Més notícies
Oriol Junqueras / EP
Junqueras defensa l’aplicació del reglament del Parlament a Borràs
Notícia: Junqueras defensa l’aplicació del reglament del Parlament a Borràs
Comparteix
El líder republicà, sobre Dalmases: "Hauria de sentir una vergonya profunda"
Pere Aragonès / ACN
Aragonès, en ple debat pel cas Borràs: “La corrupció no la volem enlloc”
Notícia: Aragonès, en ple debat pel cas Borràs: “La corrupció no la volem enlloc”
Comparteix
Vilalta defensa la taula de diàleg: "El camí es fa caminant, no només a Twitter o amb grups de Whatsapp"
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l'inici de la sessió / EP
Borràs adverteix que la suspensió no implicaria la pèrdua del càrrec
Notícia: Borràs adverteix que la suspensió no implicaria la pèrdua del càrrec
Comparteix
Simplement, ha dit, algú la "substituirà" mentre duri la mesura i no es demostri la seva innocència
El diputat de la CUP Xavier Pellicer / ACN
La CUP revela la seva proposta en el cas Borràs: “Que s’aparti “
Notícia: La CUP revela la seva proposta en el cas Borràs: “Que s’aparti “
Comparteix
Els anticapitalistes proposen que s'apliqui l'article 25.2 del reglament i que la presidenta demani ser suspesa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Republicà. a juliol 24, 2022 | 10:37
    Republicà. juliol 24, 2022 | 10:37
    Que potser vindrà d'un?
  2. Icona del comentari de: jg a juliol 24, 2022 | 10:50
    jg juliol 24, 2022 | 10:50
    hay que escuchar los audios
  3. Icona del comentari de: Paparra a juliol 24, 2022 | 10:55
    Paparra juliol 24, 2022 | 10:55
    Espavileu que el xampany fa dies que espera a la nevera. Els de Junts haureu d'esperar fins que la feu fora de la vostra presidència. Ja ho ha deixat ben lligat, la trepa.
  4. Icona del comentari de: Misèria a juliol 24, 2022 | 11:00
    Misèria juliol 24, 2022 | 11:00
    Quí es creu les investigacións de la Guardia Civil?
    • Icona del comentari de: Res a veure amb la política a juliol 24, 2022 | 12:08
      Res a veure amb la política juliol 24, 2022 | 12:08
      A la Borràs la van enganxar els mossos quan investigaven un cas de falsificació de moneda i de tràfic de drogues. Els fets són anteriors a la persecució de polítics, i ningú ha fabricat el cas.
      18
      Icona de dislike al comentari de: Res a veure amb la política a juliol 24, 2022 | 12:08 16
      Respon
      • Icona del comentari de: Esteu fent el joc a l'ocupant a juliol 24, 2022 | 12:46
        Esteu fent el joc a l'ocupant juliol 24, 2022 | 12:46
        I com que els Mossos no va trobar res, ho va agafar la Guardia Civil que sempre troba quan es tracta d'independentistes. Esteu fent el joc a l'ocupant.
        • Icona del comentari de: La culpa sempre és dels altres a juliol 24, 2022 | 18:07
          La culpa sempre és dels altres juliol 24, 2022 | 18:07
          Els correus electrònics i els 18 contractes il·legals al seu amic no són res? Les mentides de la Borràs te les creus?
          • Icona del comentari de: Sisplau a juliol 25, 2022 | 09:46
            Sisplau juliol 25, 2022 | 09:46
            La Borràs no tortura ni assassina.
            2
            Icona de dislike al comentari de: Sisplau a juliol 25, 2022 | 09:46 2
          • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 25, 2022 | 12:16
            Doctor Strangelove juliol 25, 2022 | 12:16
            Al Sisplau, home si que tortura la Laura Hagrid Borràs, ens tortura a tots quan parla! I bé, la corrupció també és delicte, o és que si la fan els professionals del 3%, els hi ha de sortir gratis? Doc.
            1
            Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a juliol 25, 2022 | 12:16 2
      • Icona del comentari de: L'Aznar, com riua. 'Antes se pelearan ellos' a juliol 24, 2022 | 23:15
        L'Aznar, com riua. "Antes se pelearan ellos" juliol 24, 2022 | 23:15
        Els mossos van concloure que no hi havia cas. No sé perquè sempre afirmeu aquesta mentida. PARTITS INDEPENDENTISTES SENTIU COM RIU L'AZNAR
  5. Icona del comentari de: MHP a juliol 24, 2022 | 11:39
    MHP juliol 24, 2022 | 11:39
    Fora mafiòsos del parlament.
  6. Icona del comentari de: Vividors fora del nostre Parlament a juliol 24, 2022 | 12:05
    Vividors fora del nostre Parlament juliol 24, 2022 | 12:05
    Catalunya en situació d'emergència per l'espoli econòmic i l'atac dels colonialistes contra la nostra cultura i les nostres institucions i el tripartit fent pinya amb les clavegueres de l'estat colonial contra la senyora Borràs
    19
    Icona de dislike al comentari de: Vividors fora del nostre Parlament a juliol 24, 2022 | 12:05 11
    Respon
    • Icona del comentari de: Anònim a juliol 24, 2022 | 19:24
      Anònim juliol 24, 2022 | 19:24
      Més vividora que la Borràs no n'hi ha cap, amb el festival dels 17 contractes regalats al camell folliamic, que ara sembla que ha canviat pel culet rodó d'en Dalmases Fora lladres i corruptes, incomplidors de les nostres lleis, de les nostres institucions. Qui no les respecte, no és digne de respecte
      • Icona del comentari de: Us fa nosa Junts a juliol 24, 2022 | 23:23
        Us fa nosa Junts juliol 24, 2022 | 23:23
        Com pot ser que parleu així de coses que no en sabeu res. Com s'encomana l'odi? Que no veieu que la consigne és "tots contra Junts", l'estat, els partits catalans independentistes o no, tots... Tots voldríeu que Junts s'ensorrés. ERC etsés culpable perquè junts pensa el mateix qie pensàveu vosaltres fa un temps
  7. Icona del comentari de: Republicà. a juliol 24, 2022 | 12:32
    Republicà. juliol 24, 2022 | 12:32
    Doncs, si marxen tots els mafiosos no quedarà ningú. És clar que, per al què serverix, tan se val.
  8. Icona del comentari de: Beirut a juliol 24, 2022 | 12:35
    Beirut juliol 24, 2022 | 12:35
    Que caigui el govern mafios d,en barrufet i eleccions
  9. Icona del comentari de: El cit campejador a juliol 24, 2022 | 12:37
    El cit campejador juliol 24, 2022 | 12:37
    Estamos esperando ansiosos la publicación del acta con el voto de Lluís Puig dónde la presidente dio el voto por bueno verbalmente. Hace ya más de 3 semanas. La Mesa dijo que lo publicaría. Por favor, queremos verlo antes de agosto.
  10. Icona del comentari de: Aixequeu la DUI o plegueu a juliol 24, 2022 | 12:43
    Aixequeu la DUI o plegueu juliol 24, 2022 | 12:43
    Hi haurà mai un xoc polític al Parlament de Catalunya per el 155 que tots han acceptat i davant el que s'han agenollat miserablement? Aixequeu la DUI o plegueu.
  11. Icona del comentari de: Miren a juliol 24, 2022 | 13:02
    Miren juliol 24, 2022 | 13:02
    Del Parlament i del Govern tal com estan ara mateix no en podem esperar gran cosa, o res. Actuen segon el model de poder castellà, el català és just el contrari. "... Nos que un a un som igual que Vos i tots junts som més que Vos, us reconeixem com a rei i senyor, sempre i quan respecteu els nostres drets i sinó, NO" Jurament que es feia a les Corts en acceptació del Rei o Comte de Barcelona. Però tot això s'ha oblidat, ni tan sols coneixem la nostra història. I el poder castellà el recordem? No cal anar tan enrere de Felip V, repassen els més recents, la llista és llarga i aquest sí que van tots els poders a la una. Govern, mitjans, empresaris, jutges és com una xarxa que ens cau a sobre implacablement. No acceptaran mai la dissidència, només et deixen manar i ser si ets prou mesell. I així estem. Per cert, qui va instaurar les llicències per edat al Parlament?
  12. Icona del comentari de: Infiltrats al servei de la repressió a juliol 24, 2022 | 13:57
    Infiltrats al servei de la repressió juliol 24, 2022 | 13:57
    ERC ha fet més pel 155 que el PP i el PSOE junts.
    • Icona del comentari de: Anònim a juliol 24, 2022 | 19:29
      Anònim juliol 24, 2022 | 19:29
      Junt amb la Artadi, no ho oblidis mai lo by na minyona que va ser
  13. Icona del comentari de: luis andrés a juliol 24, 2022 | 15:51
    luis andrés juliol 24, 2022 | 15:51
    no hay banquillos en toda España q soporten la inmensa humanidad de esta presunta corrupta. es tan grande esta mujer, tan descomunal, que habrá q sentarla en un sillón especial para que pueda seguir el juicio con normalidad. es lo q tiene ser una giganta.
  14. Icona del comentari de: Joan de l'Os a juliol 24, 2022 | 15:52
    Joan de l'Os juliol 24, 2022 | 15:52
    Trist però ben cert, ERC el col·laborador necessari per a la submissió del país. Tot disposat per a ensorrar qualsevol persona o moviment que posi en entredit la seva política de rendició. Si Borràs és o no corrupta no interesa per res a ningú, allò que interessa és abatre el contrincant, si cal per això aliar-se amb tot l'aparell repressiu, endavant. Moral Junqueres.
    • Icona del comentari de: Anònim a juliol 24, 2022 | 19:28
      Anònim juliol 24, 2022 | 19:28
      No confonguis corrupció amb independentisme, ni prostitució amb institució. Ja en vàrem tenir prou d'això amb 30 anys de corrupgencia socialista.
  15. Icona del comentari de: ERC mana la fiscalia? a juliol 24, 2022 | 16:14
    ERC mana la fiscalia? juliol 24, 2022 | 16:14
    Ferrovial.Junqueras, PURA CORRUPCIO ERC, I NO PASSA RES. JUNQUERAS, PRESÓ I TORNA LA PASTA LLADRE, protegit per la justicia Borbònica
  16. Icona del comentari de: PROU ARAGONES i porqueria Ferrovial.junqueras a juliol 24, 2022 | 17:34
    PROU ARAGONES i porqueria Ferrovial.junqueras juliol 24, 2022 | 17:34
    Corrupcio es embutxacar diners, com el cas Junqueras.Ferrovial. La Borràs no ya embutxacat res de res. Ara si ERC.FERROVIAL ACTUA COM BONS FILLS D'ESPAÑA, JUNTS a de destruir el Gobierno Aragomes, pura colla de ferrovials
  17. Icona del comentari de: Anònim a juliol 24, 2022 | 18:04
    Anònim juliol 24, 2022 | 18:04
    +
  18. Icona del comentari de: Independ'encia o extinció a juliol 24, 2022 | 18:08
    Independ'encia o extinció juliol 24, 2022 | 18:08
    Cortines de fum, falsos dilemes i xerrameca barata per entretenir el públic. Dilema només n'hi ha un pels catalans: independència o extinció com a poble, ser o deixar de ser. Els col·laboracionistes fa temps que treballen per que deixem de ser catalans i ens convertim en uns castellans més
  19. Icona del comentari de: Uyuyui a juliol 24, 2022 | 18:09
    Uyuyui juliol 24, 2022 | 18:09
    Lo que hay que. Oír ....el independentismo acusando a todos los demócratas a diestro y siniestro sin ninguna prueba ... Ahora. Hablan de presunción de inocencia ...me parto .. Hay que tener jeta....
  20. Icona del comentari de: almogaver.cat a juliol 24, 2022 | 18:58
    almogaver.cat juliol 24, 2022 | 18:58
    Anem amb cura, amb informes de la G.incivil. Què menteixen? Doncs fou del tot evident en el judici del Procés per exemple. I fou la g-incivil en bloc; oficials i coronels inclosos. Varen per al seu honor Jurar en fals, "Perjurar" en el cas de la Sra. Borras, per avui, MHPP Sra. Laura Borràs, és del tot possible que la G incivil s'ho fabriques, sobre tot aquell barroer/ridicol diàleg més propi de rates quartelleres que de persones educades. (no es la primera volta que policies "fabriquen proves "Cas del Sr. Trias per exemple. O els enjendres policials que l'ex-rei els feia anar d'extorquidors/proxenetes contra una ramera, amenaçant la de mort, perquè tornes al exrei, el que li havia pagat per fer l'ofici més antic del món. I no crec que fos per espanya O si? Si... un tal Gómez coronel (segons l'FBI) un narco-traficant i lladre; apareixia pel quarter amb regals estil Pare Noel, o com la llebre espargeix generosament excrement per l'ample camp... Si em diguéreu: "A qui haig de creure?" A La MHPP Sra. Laura Borràs; que proclama la seva innocència, mantenir el seu lloc i el legitim dret a la presumpció d'innocència... O una perjura policia i els "mini me" d'en Junqueres i els seus reporters/es afins, que fan com la llebre però per internet? I els altres? Els altres realment no conten, els altres, sempre foren el que són. I a l'igual, que l'igual,amb l'igual s'ajunta i els traïdors amb traïdors s'ajunten, canviant demagògia i circumstància, però no d'intenció. No afuixi Sra. Presidenta. Mols, estem amb vos!
    • Icona del comentari de: Anònim a juliol 24, 2022 | 19:38
      Anònim juliol 24, 2022 | 19:38
      Aquesta dona no és prou digne per presidir les nostres institucions i les nostres lleis. Només ha calgut veure com mentia en el cas Dalmases per saber què es pasa el respecté per allà on no sona i a la seva conveniència. Fora!
      • Icona del comentari de: ATUREM el feixisme español d'erc a juliol 24, 2022 | 20:43
        ATUREM el feixisme español d'erc juliol 24, 2022 | 20:43
        calla feixista d'erc.espàña.una. ERC, SOU UNS DESGRACIATS AMB CORONETA COPE O DE VOX
  21. Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 24, 2022 | 22:38
    Gonzalo juliol 24, 2022 | 22:38
    Les opinions de la majoria del 52% no estan alineades. Juan Antonio, Juan Antonio...no sabes ni sumar. Erc, 21'30%, juntosporlapasta 20,07%, cup 6,68%. Total: 48,05%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa