El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fiscalia demana per a Borràs 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació més 144.000 € de multa
  • CA

El ministeri fiscal interpreta que l’actual presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, hauria comès un delicte de prevaricació i de falsedat documental amb l’agreujant de ser un càrrec públic. Tot per la fragmentació de 18 contractes menors de webs i aplicacions, menys de 18.000 euros sense IVA, quan era presidenta de l’Institut de les Lletres Catalanes. Per tot plegat li demana 6 anys de presó, 21 anys d’inhabilitació i una multa de 144.000 euros. Per Isaías Herrero, el beneficiari dels contractes, en demana la mateixa condemna, però li rebaixa la multa a la meitat. A Andreu Pujo, el tercer implicat, demana 3 anys de presó i 10 anys d’inhabilitació així com una multa de 30.000 euros.

Laura Borràs durant un acte després de les eleccions del 14-F / Europa Press

La qualificació provisional de la fiscalia arriba en una setmana on tota la pressió política apunta Borràs, en si ha de continuar al càrrec de la segona sindicatura de Catalunya, o bé s’ha de mantenir fins l’obertura del judici oral. Ara resta pendent l’escrit de defensa i la resolució dels recursos interposats pels seus advocats així com la qüestió de constitucionalitat plantejada per tal de decidir si ha de ser jutjada per un Tribunal Popular.

Dos delictes

La fiscalia superior de Catalunya ha reduït a tres delictes el comportament administratiu de contractació de Borràs al front de l’Institut de les Lletres Catalanes. En concret la prevaricació amb els delictes continuats de falsedat documental i falsedat documental en destí. De fet, les dues fiscals que signen l’escrit d’acusació remarquen que en cap cas la instrucció ha pogut demostrar que els treballs encomanats i adjudicats per Borràs tinguessin un cost inferior al que finalment van costar. Així descarten, contràriament al que apuntava el jutge instructor, que hi hagi indicis de frau administratiu i malversació de fons públics.

Ara bé, el ministeri públic remarca que sí hi havia una “aparença fingida de respecte als principis de publicitat i pública concurrència” en la tramitació de les adjudicacions. De fet, ambdues fiscals estan convençudes que actuaven així a consciència de la seva “actuació il·lícita”. A més, l’escrit detalla amb tota la concreció cadascuna de les adjudicacions, el seu historial i els referencia amb les comunicacions intervingudes i la prova documental que consta en el sumari. Així conclouen que tots els implicats actuaven sabent que “infringien obertament el compliment de la normativa en matèria de contractació pública”.

La qualificació de Borràs feta per la fiscalia/QS
La qualificació de Borràs feta per la fiscalia/QS

Més notícies
La presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs / ACN
Borràs recorda l'”extrema fragilitat” de les institucions catalanes
Notícia: Borràs recorda l'”extrema fragilitat” de les institucions catalanes
Comparteix
Aquest dimarts es va conèixer que la Fiscalia li demanarà entre 3 i 6 anys de presó
Miquel Iceta prometent el càrrec de ministre de Cultura i Esports davant de Felip VI el 12 de juliol del 2021 (ACN)
Iceta, sobre Borràs: “Si m’hagués passat a mi, ja hauria plegat”
Notícia: Iceta, sobre Borràs: “Si m’hagués passat a mi, ja hauria plegat”
Comparteix
El ministre ha demanat ser curosos amb la presumpció d'innocència i ha recordat el cas de Núria Marín
Laura Borràs / ACN
La Fiscalia demanarà presó de fins a 6 anys per a Borràs per falsedat documental
Notícia: La Fiscalia demanarà presó de fins a 6 anys per a Borràs per falsedat documental
Comparteix
Li imputen delictes de prevaricació i falsedat documental
La portaveu del PSC, Èlia Tortolero / ACN
El PSC recorda a Borràs que el reglament el van aprovar independentistes
Notícia: El PSC recorda a Borràs que el reglament el van aprovar independentistes
Comparteix
Els socialistes defensen la presumpció d'innocència de la presidenta del Parlament

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Àcrata. a juliol 14, 2022 | 12:26
    Àcrata. juliol 14, 2022 | 12:26
    Tots els polítics es mereixen una cosa així.
  2. Icona del comentari de: Vis a vis. a juliol 14, 2022 | 12:29
    Vis a vis. juliol 14, 2022 | 12:29
    Doy por hecho que será su marido ó ¿ quizás sea algún amigo drogui ?.
    • Icona del comentari de: Mal p. a juliol 14, 2022 | 12:52
      Mal p. juliol 14, 2022 | 12:52
      Mal educat
    • Icona del comentari de: Justicia a la carta a juliol 14, 2022 | 13:02
      Justicia a la carta juliol 14, 2022 | 13:02
      Igual que a la Nuria Marín, no?
  3. Icona del comentari de: Ricardo B. a juliol 14, 2022 | 12:35
    Ricardo B. juliol 14, 2022 | 12:35
    que contents que deuen estar a esguerra, forca pels botiflers i garrot pels ñords
  4. Icona del comentari de: Narcís a juliol 14, 2022 | 12:35
    Narcís juliol 14, 2022 | 12:35
    Bé!
  5. Icona del comentari de: mn a juliol 14, 2022 | 12:46
    mn juliol 14, 2022 | 12:46
    que estrany que no demanin tortura física i que després la penjin pel coll al mig de la plaça Sant Jaume
  6. Icona del comentari de: en fi a juliol 14, 2022 | 12:46
    en fi juliol 14, 2022 | 12:46
    una més de la españa del todo atado y bien atado, del país més antidemocràtic de la història de la democràcia, de la injustícia española
  7. Icona del comentari de: ERC estàs contenta, oi? això formava part del vostre pacte amb el PSOE? a juliol 14, 2022 | 12:58
    ERC estàs contenta, oi? això formava part del vostre pacte amb el PSOE? juliol 14, 2022 | 12:58
    Si fos d'ERC no li hauria passat res, i ja no dic dels altres partits. Colau ho ha fet molt sovint, està declarat pel tribunal de cuentas i, què?, res de res. Borràs és de Puigdemont i ho ha de pagar car. Ara ja es diu que eren contractes de feines diferents en diferents anys. Caram amb el fraccionament dins un any que s´han inventat. ERC est´à molt contenta, tenia por de Borràs: 21 anys d'inhabilitació.... o sigui fins mai. ERC estàs contenta, oi? això formava part del vostre pacte amb el PSOE? ERC crec que un dia ho pagareu car. La justícia espanyola és una patàfia.
  8. Icona del comentari de: Junts a la deriva a juliol 14, 2022 | 13:11
    Junts a la deriva juliol 14, 2022 | 13:11
    Presidenta de Junts i del Parlament. Se suposa que és una jugada mestra de Waterloo per aconseguir el màxim desprestigi, i per seguir amb la seva política de sonats. De moment, la major part dels catalans estem esperant que aquesta senyora deixi el Parlament, i es pugui recuperar el prestigi de la institució.
  9. Icona del comentari de: Joan de l'Os a juliol 14, 2022 | 13:49
    Joan de l'Os juliol 14, 2022 | 13:49
    Davant de la desproporció de les peticions s'alça la indignitat d'ERC, del president Aragones, na Forcadell i tota la trepa de negar rotundament el caràcter polític i repressiu del cas. Vergonya i més vergonya dels rendits.
  10. Icona del comentari de: jg a juliol 14, 2022 | 14:49
    jg juliol 14, 2022 | 14:49
    habeis oido los audios? son de verguenza
  11. Icona del comentari de: A tot porc... a juliol 14, 2022 | 14:56
    A tot porc... juliol 14, 2022 | 14:56
    Caram, demanen aproximadament el mateix que per un homicidi. Això, la mateixa justícia que exculpa a Juan Carlos, no actua d'ofici contra els jutges que van conspirar amb Villarejo, permet que qualsevol ex alt càrrec polític entri a l'administració d'una empresa elèctrica o similar, etc. Dubto que hi hagi cap ajuntament que no hagi fet això de fraccionar factures. De fet, les que va fraccionar Laura Borràs no eren ni del mateix exercici comptable. Es veu tan clar que és joc brut que fa vergonya. CUP i ERC, còmplices d'aquesta caça de bruixes, que després de les revelacions de Vilarejo no heu exigit "pel bé de la institució" que Colau demani disculpes per haver fet servir mentides contra Trias, però ara no sabeu com saltar-li al coll a la MHP Borràs. Tard o d'hora pagareu per la traïció que esteu fent al poble català. Us arribarà l'hora perquè a Madrid no en tenen mai prou, i per molt que us agenolleu, acabareu fent nosa i aniran a buscar-vos. Sembla mentida que encara no ho hàgiu vist. El dia que us toqui, Vilalta, Sol, Rufián, Tardà, Junqueras etc, demaneu llaços grocs i caixa de solidaritat a la vostra mare.
  12. Icona del comentari de: Molt tova la fiscalia a juliol 14, 2022 | 15:08
    Molt tova la fiscalia juliol 14, 2022 | 15:08
    Li atribueixen a la choni els delictes continuats de prevaricació i falsedat documental, però es descarta el frau i la malversació continuada. Tracte de favor per ser vós qui sou.
  13. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a juliol 14, 2022 | 16:59
    LLARENA dPENA juliol 14, 2022 | 16:59
    Malgrat tanta falsetat i tanta merda, jo estic absolutament segur que tot és un montatge per carregarse la Presidenta Borràs. Per part de l'estat, res de nou atés que la fiscalia i els jutges "te lo afinan". El que m'indigna i em fa sentir vergonya és tots els miserables que, per carregarse.la, donen credibilitat a tantes mentides. Molt especialment la colla d'ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, l'antiga ERC. I molt més greu encara és que gent que jo suposava seria com la Forcadell, és posicionin a favor del seu partit i facin tot el possible per carregar.se la Laura i la institució que representa amb l'excusa, hipócrita, de protegir la institució. ESGUERRO no vol competidors i fa tot el possible perquè desapareixin. Només cal veure que va fer en Torrente quan era president del Parlament, amb uigdemont, Turull, Torra i tothom que no els hi covenia.
  14. Icona del comentari de: ton c. a juliol 14, 2022 | 17:18
    ton c. juliol 14, 2022 | 17:18
    s´apropa un nou tripartit peró aquesta vegada estarà fprmat per el PSC, el PP, i VOX, Cs, ja no li poso perque desapareixeràn d´aquì a quatre dies, ja han fer la feina que els havíen encomanat, i potser amb aquest iripartit, d´una vegada per totes trenquem els ous i fem la truita. Ah, em deixaba els Comuns, que dir d´aquestos?
    • Icona del comentari de: Et deixes el principal a juliol 14, 2022 | 18:58
      Et deixes el principal juliol 14, 2022 | 18:58
      I ERC.
  15. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 14, 2022 | 19:23
    Luisnomeacuerdo juliol 14, 2022 | 19:23
    Ala lazipija se le va a congelar su sonrisita de odio y a poner el flequillo como la escoba de una cuadra. Borras y cuenta nueva.
  16. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a juliol 15, 2022 | 14:20
    Tripartit no, gràcies juliol 15, 2022 | 14:20
    Aplaudiments amb les orelles de tot tripartit. Per ara encara no s'atreveixen a cridar "arribaspana!" (n amb cagarret a sobre), però tot arribarà
  17. Icona del comentari de: almogaver.cat a juliol 15, 2022 | 14:53
    almogaver.cat juliol 15, 2022 | 14:53
    Es persecució. I amb ER, PS, i el MHP. (el Mini my d'en Junqueres) fent de quintacolumnistes. Amb la campanya del dilluns en contra de la MHPP Laura Borràs. I al Més 3/24 Dos professors van desacreditar la seva reputació en el seu empeny l'un Mr. Marti dient que l'article 25.4 no atacava la presumpció d'innocència, "bé... una miqueta" I l'altre el P. Queralt, amb ulls desorbitats i espavents posant a parir a la MHPP Sra. Laura Borràs. I a més, fen ús d'informació privilegiada. Anem a pams: Una llei que ataca la presumpció d'innocència no es pot complir -Ras i Curt-. Si un acusat, proclama davant del Parlament la seva innocència, l'article 25,4 se'n va a Guantánamo. Aquest article és injust i contrari a una llei natural superior. A Israel, (abans de Jesús) no es podia vulnerar la innocència d'un acusat fins a ser jutjat. Això fa més de 2000 anys. Perquè ha de fer el contrari el Parlament? I aquesta setmana professors d'universitats de Barcelona caragolen i recaragolen amb l'objectiu obert d'intentar arruïnar, una honorable persona. És deplorable. Diuen que aprendre un estudiant atemorit és temps perdut i ensenyar un professor sicari del poder (Jimenez de Parga) és crear mediocritat i por; trepes i llepes. Per no parlar de fer ús d'informacio privilegiada, amb l'objetiu d'arruinar la l'honor d'una persona. I això Srs... Si, que és currupccio.
    • Icona del comentari de: Miquel Myers a juliol 15, 2022 | 20:29
      Miquel Myers juliol 15, 2022 | 20:29
      Als delinqüents se'ls persegueix i la delinqüència es reprimeix. Quin problema hi ha a perseguir la presumpta delinqüent Borràs?.
  18. Icona del comentari de: Anònim a juliol 15, 2022 | 17:33
    Anònim juliol 15, 2022 | 17:33
    No puc parar de meravellar-me de la insistència d'un Sr. Insisteix en malferir la reputació de la MHPP Sra. Laura Borràs. P. Queralt ja no ens fa ostentació d'informació privilegiada, afirma'n el dilluns, de les penes de què acusarien la MHPP Sra. Laura Borràs (recomano mirar el 3/24 de dilluns/dímers. Abans que sortís pel diari el dia després. Avui escriu, que va... "Intuir? ...endevinar?" Clavat a Caifàs, cap del Sanedrí. Realment és (dié Josep) Li deien Caifas: "l'endevinador" Per la gran "intuïció" en/de, complaure i intuir el que els romans esperaven abans que obrissin la boca. El Professor, igual que Caifàs, endevina bé, el que s'espera d'ell. Si fos estudiant, potser pensaria canviar-me de... "endevinaoor" Per cert, si Déu vol: la MHPP Sra. Laura Borràs d'impecable carrera i modèlica família sobreviurà i suportarem vers endevinadors i difamacions injustes i monstruoses acusacions. (personalment) No crec en la injustícia revanxera espanyolista.
  19. Icona del comentari de: almogaver.cat a juliol 15, 2022 | 17:43
    almogaver.cat juliol 15, 2022 | 17:43
    No puc parar de meravellar-me de la insistència de malferir la reputació de la MHPP Sra. Laura Borràs. El P. Queralt ja no ens fa ostentació d'informació privilegiada, afirma'n el dilluns, de les penes de què acusarien la MHPP Sra. Laura Borràs (recomano mirar el 3/24 de dilluns/dímars. Abans que sortís pel diari el dia després. Avui escriu, que va... "Intuir? ...endevinar?" Clavat al Caifàs, del Sanedrí. Realment és (dié Josep) Li deien Caifas: "l'endevinador" Per la gran "intuïció" en/de complaure el que els romans esperaven del Sanedri, abans que obrissin la boca. El professor, igual que Caifàs, endevina bé el que s'espera d'ell. Si fos estudiant de Dret, pensaria en canviar-me de... "endevinaoor" Per cert, si Déu vol: la MHPP Sra. Laura Borràs d'impecable carrera i modèlica família sobreviurà i suportarem, vers endevinadors i difamacions injustes i monstruoses acusacions. (personalment) No crec en la injustícia revanxera espanyolista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa