El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament presenta el recurs per l’escó de Torra sense demanar mesures cautelars
  • CA

El Parlament ha presentat el recurs al Tribunal Suprem (TS) contra l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l’escó de diputat al president de la Generalitat, Quim Torra. A diferència de l’escrit que va presentar el 16 de gener, ara no demana mesures cautelars perquè s’aixequi l’ordre de la JEC. El ple de la setmana passada, el 5 de febrer, va aprovar presentar el recurs amb el suport de JxCat, ERC, els comuns, la CUP, l’abstenció del PSC-Units i el vot en contra de Cs i el PPC. De fet, ja es va presentar al gener però el Suprem va respondre al Parlament que la Mesa no pot decidir si recórrer al TS sinó que ho havia de decidir el ple de la cambra.

Com que aquesta vegada el Parlament no demana mesures cautelars tampoc hi ha argumentació jurídica, a diferència del que va passar amb l’escrit del 16 de gener. Una argumentació jurídica que va aixecar polèmica ja que admetia que es podia interpretar que Torra no pot continuar exercint de president del Parlament en perdre l’acta de diputat.

En la seva intervenció durant el ple que va acordar el recurs al Suprem, el vicepresident del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, ja es va pronunciar a favor de no demanar cautelars argumentant que “ja no tenen sentit”. “S’eliminarà qualsevol confusió que s’hagi pogut generar en aquestes últimes hores respecte de quina és la posició dels lletrats del Parlament i el Parlament sobre la condició del president”, va afegir.

I és que la retirada de l’escó a Torra ha provocat una crisi en les relacions entre JxCat i ERC i, de fet, ha estat el detonant perquè el president de la Generalitat hagi anunciat que fixarà la data electoral quan el Parlament aprovi els pressupostos del 2020.

Una vegada el Suprem admeti a tràmit el recurs del Parlament, s’obrirà un període perquè la cabra catalana presenti al·legacions.

A partir d’ara el Suprem tindrà dos recursos contra la decisió de la JEC, el de Torra i el del Parlament, però no es tornarà a pronunciar fins que resolgui sobre el fons de la qüestió. El 23 de gener el tribunal ja va rebutjar suspendre cautelarment la decisió de la Junta com havia demanat Torra en el seu recurs, tot i que la fiscalia havia considerat “assumible” suspendre la inhabilitació fins que la sala es pronunciï definitivament sobre la qüestió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa