L’ONU renya Espanya pels “obstacles legals” per investigar crims del franquisme

El Comitè contra la Desaparició Forçada urgeix a "eliminar obstacles legals" per investigar desaparicions del franquisme

Espanya haurà d’aprovar “ràpidament” la llei de memòria democràtica. Així els ha instat el Comitè contra la Desaparició Forçada de l’ONU, que ha urgit l’estat espanyol a aprovar el projecte que van presentar el passat juliol. En les conclusions de l’examen que es va fer a Espanya sobre aquest aspecte, els experts assenyalen que ajudaria a garantir els drets de les víctimes i a “reparar” les ferides obertes, però critiquen que s’excloguin les indemnitzacions i que hi hagi “obstacles legals” que “impedeixen” investigar les desaparicions del franquisme.

El Comitè contra la Desaparició Forçada de l’ONU demana a l’estat espanyol que impulsi la creació d’un mecanisme que pugui determinar “la veritat sobre les violacions de drets humans ocorregudes en el passat”. Com en anteriors ocasions, els experts tornen a instar l’estat espanyol a garantir que els autors de desaparicions forçades siguin “jutjats i sancionats d’acord amb la gravetat dels seus actes” i que “les institucions participin en la investigació de les desaparicions”. A més, els experts recomanen a Espanya incloure la desaparició forçada al Codi Penal com a delicte específic.

Aquesta petició coincideix amb un moment en què el focus està posant en la prefactura de la Via Laietana, on es van produir moltes tortures durant el franquisme i els primers anys de la transició. De fet, la comissaria de Via Laietana va colar-se a la comissió d’Interior del Parlament de Catalunya celebrada dimecres passat. Els portaveus de la matèria van mantenir un dur teva meva amb Vox i PP, que defensaven a capa i espasa el manteniment de la seu de la policia espanyola malgrat les diferents iniciatives que reclamen el seu trasllat.

D’aquell debat va sorprendre el posicionament dels socialistes. Per una banda, el del portaveu del PSC-Units per Avançar, l’exconseller d’Interior Ramon Espadaler, que va mostrar la seva posició favorable al trasllat arran del “dolor que per molta gent genera el record de l’edifici”.

Comentaris

  .Claravalls 30/09/2021 2:27 pm
  És que els ñordos tenen el puto franco al seu ADN...en el seu cervell tenen incrustat al puto assassí i per més que facin no se'l poden treure del cap.Son una colla de descerebrats amargats i reprimits.Son uns cavernícoles per sempre més. Catalunya no és ni serà mai España.//*// Som República.//*//
  Tano 30/09/2021 2:47 pm
  La ONU només serveix per renyar i para de contar. En aquesta fastigosa "España" se la té de quadrar d'una puta vegada. Ja n'hi ha prou de feixisme incontrolat VOX, PP, C,S Etc.
  GAVANENC 30/09/2021 3:19 pm
  L'ONU no para de renyar els ñols, ja sería hora que els fotesin un correctiu, perque els goberns ñols s'ho passen tot per el forro....
  Gonzalo 30/09/2021 4:18 pm
  Si los naZilaZis tienen ONU, nosotros tenemos DOS.
  Josep 01/10/2021 4:24 pm
  Pobrets els de l'ONU, no saben amb qui se les tenen? Encara son tan passerells?

Nou comentari