Cop de porta de Moncloa al traspàs de Rodalies i l’acord immediat per blindar el català

El govern espanyol tanca la porta per ara a un traspàs de les vies de Renfe –que són propietat d’Adif- i a un acord imminent pel blindatge del català a la Llei Audiovisual, segons han explicat diverses fonts de La Moncloa a l’Agència Catalana de Notícies. Aquestes fonts veuen impossible assolir una entesa amb ERC pel blindatge del català abans del debat i votació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l’Estat, que tindrà lloc els dies 3 i 4 de novembre i on l’executiu espanyol necessitarà els vots dels republicans per tirar-los endavant. Els 13 vots dels republicans són crucials i Gabriel Rufián va recordar aquesta setmana que un cop eliminat Cs de l’equació “agradi o no” l’acord passa per ERC.

El Ministeri d’Economia –que és qui pilota el projecte de la Llei Audiovisual- discrepa amb el concepte de blindatge del català que reclamen els grups independentistes. En canvi, Rufián evita posar terminis, però apunta que aspiren a tancar un acord sobre la presència del català a la Llei audiovisual que prepara el govern espanyol abans d’abordar a fons una eventual aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021.

Aquest acord, segons el govern espanyol, no es produirà en cap cas abans de la votació de les esmenes a la totalitat dels comptes, els dies 3 i 4 de novembre, i existeixen “dificultats serioses” perquè es produeixi després, perquè el Ministeri d’Economia “té una altra concepció de la llei” i no vol parlar de cap “blindatge” del català.

Les mateixes fonts apunten que malgrat totes les dificultats ERC i PNB són socis prioritaris en aquests contactes de cara a l’aprovació dels pressupostos, i expliquen també que hi ha hagut contactes amb el conseller d’Economia, Jaume Giró, tot i que no veuen factible a hores d’ara que Junts acabi donant suport als comptes.

Altres fonts assenyalen també que malgrat les peticions de la Generalitat el traspàs de Rodalies no podrà incloure les vies i infraestructures d’Adif. És el que va apuntar la ministra Raquel Sánchez aquesta setmana a les Corts: una cosa és el servei i el finançament, que és el que es negocia ara, i una altra les infraestructures, que pertanyen a Adif. Segons aquestes fonts el fet que les vies siguin utilitzades per altres serveis de llarg distància i mercaderies impossibilita que es pugui fer la transferència en el marc legal vigent.

Comentaris

  Tano Octubre 15, 2021 | 18:26
  Si jo fos Esquerra Republicana, us faria una botifarra més llarga que un dia sense pa, a l'hora d'aprovar els pressupostos.
  Veterà antifranquista. Octubre 15, 2021 | 18:34
  Absolutament normal i previsible.
  A qui ferro mata a ferro mor Octubre 15, 2021 | 18:34
  Si ERC i JxCat no es planten, després dels pressupostos el PSOE s'oblidarà de rodalies i la llei de l'audiovisual.
  fat boy Octubre 15, 2021 | 18:42
  Pero vaja, que aixo no ha d'afectar l'aprovacio dels pressupostos, ni la taula, ni les poltrones.
  Vendetta Octubre 15, 2021 | 18:55
  Kins fruits mes bons ke dona la taula de sumisio no? Foteu fora el mamaratxo dels 18 mesos, penjeu el judas feu net de tots els botiflers y feu la vida imposible a cacanya y llavors potser tindreu algo a pelar
  Ricard Octubre 15, 2021 | 19:03
  Els del PSOE, i la resta de castellans també, són tan "constitucionalistes" que les llengües de l'estat se'ls en refoten. I després ens diuen "separatistes". Quines penques tenen aquests desgraciats.
  Agustí Vilella Guasch Octubre 15, 2021 | 19:13
  I llavors sortirà el quinqui portaveu a Madrid dient que han votat a favor dels pressupostos perquè ells són molt responsables i si no ho fessin vindria la dreta dolenta (diuen que el PSOE és d'esquerra!)
  Dani_Andreuenc Octubre 15, 2021 | 19:22
  13 vots que anirán a les escombraries. Com sempre.
  Nano Octubre 15, 2021 | 19:37
  ERC son els PAGAFANTAS de moda,
  Ferran Octubre 15, 2021 | 19:47
  Que malos estrategas son los de ERC están anivel de párvulos.
  ton c. Octubre 15, 2021 | 20:00
  ah, preró hi ha portes a la Moncloa, jo pensaba que només hi havíen portes GIRATORIES.
  Pitxolí Octubre 15, 2021 | 20:00
  Ni traspàs dels trens de rodalia, ni traspàs de l'aeroport del Prat (ni converses sobre com resoldre el problema), ni blindatge del català en la llei de l'audiovisual, ni evitar l'intent d'arruïnar les famílies de dirigents independentistes... ¡Sort que som imprescindibles perquè el PSOE aprovi els pressupostos! Quin panxó de riure es deuen fer García Page, A. Guerra, Lambán, F. Glez, Ayuso, Casado (i "la madre que los parió", que afegiria Aznar) Però no cal que ens preocupem. Sortirà molt, seriós i formal, Aragonès afirmant que passa justament el contrari del que passa, i que farà justament el contrari del que farà.
  Gaf Octubre 15, 2021 | 20:11
  A la merda espanya independencia ya a la brava
  Las vias Octubre 15, 2021 | 20:11
  Ahora sí que sóis buenos periodistas- habéis aclarado que ERC quiere LAS VIAS de Renfe. Y eso no pasa en ingún país, pero como el nivel del inteligencia no es muy alto...
  roc Octubre 15, 2021 | 20:13
  Junts es plantarà i votarà no...espero que ERC faci el mateix...
  Jou Octubre 15, 2021 | 20:24
  Traspàs? de que? però si rodalies es ple de infiltrats espanyols, com collons voleu que es faci efectiu el traspàs. ERC no hauria de aprovar res, però, molt em temo que ho faran.
  Clar Octubre 15, 2021 | 20:45
  Això vol dir que malgrat tot el que faci el PSOE, ERC li aprovarà els pressupostos per evitar un altre 39? Ho hem entès bé?
  Espectador Octubre 15, 2021 | 20:50
  Cap problema,ERCs'agenollará i llepará el terra de Sanchez.
  Rufi Octubre 15, 2021 | 21:16
  Els botiflers d'ERC aprovaran els pressupostos d'Espanya, i del finançament, Rodalies, protecció del català al audiovisual, dret d'autodeterminació, etc, si eso ya tal.

Nou comentari