El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Agressions, atropellament i fuga: la història del cop de Junts i PSC a ERC al Segrià
  • CA

Un autèntic culebrot rural amb acusacions d’agressions, atropellaments, conflictes emocionals i grans inversions en joc pel futur de poble s’amaga darrere el cop que l’Alternativa per Puigverd (PSC) i JxCat (Junts per Puigverd) preparen contra una alcaldessa d’ERC a Puigverd de Lleida, al Segrià, un poble de menys de dos mil habitants. Socialistes i Junts s’han aliat per presentar una moció de censura contra la republicana Sandra Barberà, de Tots Fem Puigverd (ERC). La moció arriba després que el regidor socialista dins de l’equip de govern des del 2019 decidís dimitir perquè ERC ha incomplert l’acord de cedir-li l’alcaldia durant l’últim any de mandat.

L’incompliment del pacte va fer que també dimitís una regidora d’ERC, Meritxell Gilabert, que és parella del regidor del PSC. Després d’aquestes dues dimissions els republicans s’han quedat en minoria. La previsió és que la moció de censura es debati el 25 d’agost i s’espera que l’alcaldia del municipi l’assumeixi Josep Solsona, de Junts.

Però, per quina raó s’ha arribat ara a aquesta situació? Segons ha pogut saber EL MÓN, darrere d’aquest conflicte s’hi amaga una història amb múltiples components i tints de culebrot. Per començar l’alcaldessa republicana, Sandra Barberà, ha admès en declaracions a aquest diari que ERC ha decidit incomplir el pacte que tenia amb el PSC i que així ho han decidit acusant el regidor socialista d’haver-se comportat amb “agressivitat” cada cop més en els darrers tres anys.

ERC vol impedir que arribi a l’alcaldia algú que “fa por al poble”

Barberà considera que el pacte no es pot complir perquè no es pot permetre que arribi a l’alcaldia algú que “faci por al poble”. L’alcaldessa relata un incident juliol passat amb Vilalta a l’edifici consistorial que hauria acabat amb una discussió en la qual el regidor socialista hauria acabat insultant-la a ella i a una altra regidora. A més, Barberà acusa Vilalta d’haver-la perseguit quan marxava en cotxe i d’haver colpejat el vehicle amb un bastó.

“Un dia que estàvem jo i la regidora ultimant coses de la festa major el regidor ens va començar a faltar al respecte i a dir-nos paraules que no vénen al cas, insults; ens va arribar a dir que parlaria amb les empreses on treballem perquè ens quedéssim sense feina”, relata Barberà. És en aquest moment que decideix agafar la furgoneta i marxar. Aleshores es produeix l’episodi del bastó. “Em va seguir, es va parar davant del cotxe, vaig parar perquè vaig agafar por, vaig sentir que amb el bastó em va donar un cop a la furgoneta, vaig donar tombs per si ho havia fet amb algun motiu”, explica la republicana, que assegura que ha interposat una denúncia als Mossos contra Vilalta per “falses acusacions”.

Al micròfon, l'alcaldessa de Puigverd de Lleida
Al micròfon, l’alcaldessa de Puigverd de Lleida

L’alcaldessa acusa el regidor socialista de maquinar una “estratègia”

L’alcaldessa diu que va començar a rebre trucades d’algú des del poble “per la presència dels Mossos i una ambulància davant de l’ajuntament”. L’alcaldessa sosté que això formava part “d’una estratègia que havia ideat” el socialista que, segons diu, hauria explicat a altres membres de l’equip de govern que ella l’havia atropellat per acte seguit sortir fugint del lloc dels fets.

Contactat per EL MÓN, Vilalta nega la història que denuncia l’alcaldessa d’ERC i diu que tot són invencions de la republicana. Segons ell, Barberà ha quedat com “una malvada” en no haver complert el pacte del 2019 i ara està buscant “excuses” per justificar-se. Segons aquest regidor socialista, no hi ha hagut cap agressió verbal i, pel que fa a l’atropellament, explica que el que va passar és que l’alcaldessa va fer “una maniobra imprudent” i li va trepitjar un peu a ell. “Vaig anar al CAP, però afortunadament no tenia res trencat”, comenta.

El socialista centra les acusacions contra ERC per la intenció d’incomplir l’acord des del principi. De fet, afirma que la informació va ser ocultada a la seva parella, regidora d’ERC. Els dos van dimitir quan van conèixer les intencions dels republicans de no complir el pacte. “Mai havien tingut intenció de complir-lo”. Després d’aquest trencament Barberà ha intentat pactar amb Junts, partit que, segons explica, s’havia solidaritzat amb ella pels fets que ha denunciat en reunions de poble respecte la suposada “agressivitat” de Vilalta contra l’alcaldessa.

Barberà tenia a punt una proposta per Junts però abans de tancar qualsevol acord, Josep Solsona, el regidor de Junts, li va comunicar que s’aliava amb el PSC per tirar endavant la moció de censura. L’alcaldessa d’ERC denuncia el canvi de posició de Junts i lamenta que s’arribi a un acord amb una persona de qui en denuncia un comportament agressiu.

EL MÓN ha pogut parlar amb el regidor de Junts Josep Solsona. Sosté que ni justifica ni comparteix els fets que ha denunciat l’alcaldessa en cas que siguin certs. En tot cas, Solsona creu que cal canviar el lideratge perquè considera que l’alcaldessa republicana “no està a l’altura del càrrec”. A més, considera que si va veure que Vilalta era tan agressiu ella hauria d’haver pres una decisió abans. A Solsona no li incomoda anar de la mà del PSC en aquest cas: “155 ni oblit ni perdó, però no pots deixar que el teu poble vagi a la deriva”.

“Quan hi vam pactar no el coneixíem [a Vilalta], vivia als afores del poble, si l’haguéssim conegut com el coneixem ara no hauríem arribat a un pacte”, diu Barberà. En declaracions a EL MÓN el regidor socialista diu que no pensa denunciar Barberà malgrat que consideri que estigui atacant la seva imatge. “No vull soroll”, diu.

El regidor socialista avisa que hi ha inversions milionàries en joc

Més enllà del conflicte personal, el regidor socialista, que s’encarregava de l’àrea d’urbanisme, diu que els republicans volen fer marxa enrere en diversos projectes industrials en els quals ell ha treballat i que suposarien obtenir més de dos milions d’euros per a les arques públiques. Vilalta sosté que ERC vol fer marxa enrere a possibles inversions que tenen relació amb els fons Next Generation de la Unió Europea. Per part de Junts, Josep Solsona assegura que no saben res d’aquest projecte. El regidor socialista, qüestionat sobre les empreses que hi ha darrere, diu que no pot revelar noms.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fa riure a agost 12, 2022 | 13:08
    Fa riure agost 12, 2022 | 13:08
    Puerto Urraco en versió politico-catalaneta. És així l'extremadura catalana.
  2. Icona del comentari de: Miren a agost 12, 2022 | 14:06
    Miren agost 12, 2022 | 14:06
    Ja no em crec res d'aquest teatrillo. Fa vergonya. Renteu els draps bruts a casa vostra i no feu més el ridícul.
  3. Icona del comentari de: Abstencionista. a agost 12, 2022 | 14:20
    Abstencionista. agost 12, 2022 | 14:20
    Una història digna d'uns polítics. I encara hi ha badocs que van a votar.
  4. Icona del comentari de: Anònim a agost 12, 2022 | 14:27
    Anònim agost 12, 2022 | 14:27
    "Acabaramos" tot canvia quant arriba la pasta dels fons europeus. A qui li extranya sabent aixo que JuntsXlapasta canviï d'opinió? Tot plegat patètic.
  5. Icona del comentari de: De ponent a agost 12, 2022 | 14:49
    De ponent agost 12, 2022 | 14:49
    A part del fet que em sembla barrut que la d'ER busqui a Junt per salvar-se la cadira, quan ella va prendre l'alcaldia a Junts, pactant amb el PSC, tot i no haver guanyat. Però en aquesta historia, hi ha coses que no quadren. La d'ERc diu q no coneixien al del PSC, però la seva dona estava a la llista d'ERc?? Tampoc la coneixien? Coneixien a ella que vivia a les afores, però a ell no? La gent de poble no te ben bé la mateixa percepció que l'alcaldessa.... de fet n'estan bastant tips de la seva gestió a l'ajuntament.
  6. Icona del comentari de: Cge a agost 12, 2022 | 15:23
    Cge agost 12, 2022 | 15:23
    Quin tuf a plantilla Francesc de Dalmases, recomano a ERque s'inventi un altre excusa perquè aquesta ja la han fet servir. Últimament ER està fent unes acusació cap a altres partits i persones que fan sospitar a campanya de distracció del gran fracàs de la tauleta de nit. NO COLA I NO SÓC DEL PSC.
    • Icona del comentari de: No ets del PSC, ets corrtgent a agost 14, 2022 | 10:10
      No ets del PSC, ets corrtgent agost 14, 2022 | 10:10
      Votas a corruptes com Laura Borràs, pallassos com Torra i batxillers foll que suspenen la DUI en segons i fugen deixant-ho tot enmerdat.
  7. Icona del comentari de: Pako Jones Menda a agost 12, 2022 | 17:01
    Pako Jones Menda agost 12, 2022 | 17:01
    Cuperjunts+PSC, molta merda i res més
  8. Icona del comentari de: ERC, productora de pelis... i en espanyol clar. a agost 12, 2022 | 18:59
    ERC, productora de pelis... i en espanyol clar. agost 12, 2022 | 18:59
    Oriol, Oriol Bond.
  9. Icona del comentari de: Anonima veneciana a agost 12, 2022 | 23:52
    Anonima veneciana agost 12, 2022 | 23:52
    Molta barra és el que hi ha, als pobles ja se sap... tu com et dius i de quina casa ets? L'únic que saben fer aquests de puigverd d'erc, és correr son tan soques, no saben portar casa seva i volen portar tot un poble, penós, però les destrosses ja estan fetes.
  10. Icona del comentari de: Groc a agost 13, 2022 | 10:24
    Groc agost 13, 2022 | 10:24
    Tots contens JxC i PSC ,tenen el mateix dret que la DiBa
  11. Icona del comentari de: Guaskingnaights a agost 13, 2022 | 12:23
    Guaskingnaights agost 13, 2022 | 12:23
    Deunido, aquí hay tomate!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa