Una Mesa del Parlament insòlita i pionera. Tot arran d’una petició de l’ajuntament de Tornabous, municipi del que depèn El Terrós, poble natal del president Lluís Companys. Aquest matí, la Mesa s’ha reunit a l’espai Lluís Companys, el memorial dedicat al president màrtir assassinat per l’Estat. Un fet inèdit a la vista que des de la restauració de la democràcia i de les institucions catalanes, la Mesa no s’havia reunit mai fora dels murs del Palau del Parlament. La simbologia també augmenta si, com ha assenyalat la presidenta Laura Borràs, s’emfatitza que és la reunió de Mesa que formalitza la “represa del curs polític” amb dues dates claus en el calendari immediat, la Diada i el debat de política general del 28 de setembre.

El motiu de la celebració de la Mesa és la petició del ple del consistori a la cambra del passat mes de juny. En principi, l’ajuntament proposava celebrar-hi un plenari atès la resolució parlamentària del dos de juny per la que es reconeix com a primera legislatura la de 1932, de la que Companys va ser-ne president de la Generalitat. Una decisió que comporta que l’actual legislatura passi a ser la XIV legislatura. Un acord que es fonamenta en el fet que el sis de desembre de 1932 es va constituir el Parlament, com a resultat de les eleccions del 20 de novembre, i que va ser interrompuda per la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Una imatge de la Mesa d’avui a El Terrós/QS

Qüestions logístiques i les mesures per la COVID complicaven la possibilitat d’organitzar un plenari a Tornabous, i es va optar per la primera mesa del curs polític. De fet, la reunió ha servit per tramitar les qüestions ordinàries de la cambra com l’admissió a tràmit de preguntes i respostes del Govern, resolucions o dues peticions de compareixença del president Pere Aragonès així com el primer projecte de llei de la legislatura, presentat com a tal, de la llei de Ciència i la creació de dues comissions: sobre incendis forestals i les residències de gent gran. Les compareixences i les comissions han de passar per ple encara abans de ser aprovades.

La trobada s’ha celebrat amb un to institucional, i ha estat suspesa passades la una del migdia, per continuar després fora de l’espai Companys. Abans de la reunió, els membres de la Mesa, les vicepresidentes Alba Vergès i Eva Granados, els secretaris Ferran Pedret, Pau Juvillà, Ruben Wagensberg i Aurora Madaula han estat rebuts al consistori on han signat al llibre d’honor i han lliurat la rèplica de la senyera del Parlament a l’alcalde, David Vilaró. L’escenari escollit és un reconeixement a una figura de la que fins i tot, el PSC n’havia fet bandera i apropiació.

Un dels cartells editats pel PSC amb reconeixement de Companys/Fundació Campalans

Comentaris

 1. Icona del comentari de: bona iniciativa a setembre 01, 2021 | 14:41
  bona iniciativa setembre 01, 2021 | 14:41
  la rottenmeier granados, avui deu haver passat un mal dia, el seu estomac ho deu haver passat molt malament
 2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 01, 2021 | 17:35
  Doctor Strangelove setembre 01, 2021 | 17:35
  President d esquerres? Però si a casa seva eren terratinents! Finalment, m,ha sorprès gratament que al Terròs hi hagi taules! Doc.
 3. Icona del comentari de: SinChan a setembre 01, 2021 | 17:55
  SinChan setembre 01, 2021 | 17:55
  Per al independentisme tot ès simbolic
 4. Icona del comentari de: Autonomisme tipus Rufián. a setembre 01, 2021 | 18:36
  Autonomisme tipus Rufián. setembre 01, 2021 | 18:36
  He llegit "mesa s'embolica al poble de Companys". Potser és aixó el que volien dir.

Nou comentari

Comparteix