ANÀLISI |Més del 50%: el món n’ha pres nota?

És crucial comptar amb el reconeixement de la premsa internacional però no n'hi ha prou. Ara cal que els estats, i sobretot les principals potències, prenguin nota d’aquesta lectura

Als anys 70s, es va fer famosa una canço que deia Now that we found love, what are we gonna do with it?. En l’independentisme ens trobem com a la cançó, preguntant-nos ara que tenim el cèlebre 50%, què en farem? La primera qüestió és saber si, a part de nosaltres, el món ha pres nota de l’avenç.

Sí, el món ha pres nota que a Catalunya les forces independentistes han superat el 50% dels vots emesos. De fet, això ja havia passat fa uns anys, perquè els partits unionistes sempre havien quedat molt per darrere, rondant el 40%, i només es podia dir que captaven més vots fent alguna trampa. Per exemple, incorporant-hi els Comuns, que mai s’han definit clarament sobre el tema, o forces extraparlamentàries, o els vots en blanc i els nuls… bé, tant és, ara fins i tot amb les estratagemes de sempre és innegable que l’independentisme ha assolit més de la meitat (oficialment 51,32%) -quan les forces espanyolistes tot just superen el 40%.

Això el món ho ha vist, sense filtres ni embuts. A les capçaleres més importants d’Europa, queda prou clara aquesta majoria eixamplada. La BBC diu que “els separatistes augmenten la majoria”; altres que “el govern català serà independentista” (La Stampa), que “El sentiment independentista no ha decaigut” (Washington Post), que “els independentistes obtenen més de la meitat de vots” (The Guardian), que “són líders” (Frankfurter Allgemeine), que “mantenen la majoria” (Die Welt), que “obtenen la majoria absoluta” (Le Monde), etcètera. És impressionant la rotunditat amb què es retrata la victòria independentista i l’assoliment de la majoria de vots, en una lectura netament plebiscitària.

Som al cap del carrer? Ja ho tenim? N’hi ha prou amb aquest reconeixement clar de la majoria que vol una República Catalana? No, de cap manera. Aconseguir els titulars esmentats és una passa de gegant, que facilitarà molt la pedagogia internacional, però no ens podem relaxar. Per començar, la maquinària de l’estat espanyol i de l’unionisme, quan es recuperi del disgust, farà tot el que pugui per desmerèixer la victòria. Tornarem a veure balls de percentatges; tindrem recomptes que només voldran sumar els partits parlamentaris, deixant fora el PDECAT, FNC, i altres que no han obtingut escons, com vam poder observar per uns instants, sorprenentment, al programa electoral de tv3, rebaixant així el percentatge just per sota del 50%.

No faran les mateixes giragonses, és clar, amb els partits del NO: aquí hi comptaran els Comuns, els extraparlamentaris, els nuls, els blancs i tot el que calgui. Tornarem a sentir que 1’5 milions de vots no són res, que hi havia massa abstenció per prendre’s seriosament els resultats, que quan només vota un 53’5% no és ben bé el mateix, que si el coronavirus ho distorsiona tot, que si no podem comptar blocs, atès que tot està molt fragmentat, que si la gestió de la pandèmia ha afectat els resultats, o el mal temps, o la patacada de Cs, que hi ha una pila de factors conjunturals que impedeixen lectures simples, i tot de cançonetes que ja coneixem.

Amb això el que ens cal és només insistir en haver superat el 50%. El relat és senzill, és meridià i ja estava establert abans de saber els resultats. Els mitjans mundials de referència ja ho han publicat; ara simplement els hem de recordar el que ells mateixos han sentenciat, i evitar que altres els ho desmuntin. Que el 51,32% se’l trobin a la sopa, com ja es troben els presos polítics, les sentències abusives i la repressió de l’estat. En aquest sentit, van ser molt importants les paraules en anglès i en castellà de Pere Aragonès la nit electoral. Cal perseverar en aquesta línia. No és només que el món hagi de saber o hagi de mirar; el món ha de ser martellejat, recordat fins a la sacietat, de la veritat dels fets. I convertir les xifres, les xifres que el món ha destacat en una primera reacció càndida, en una bandera.

Al flanc internacional, queda molta feina a fer, perquè hi ha vies d’aigua que cal saber taponar. Una d’important seria la de l’extrema dreta. Ben pocs opinadors mundials tenen la barra de posar l’independentisme català al sac dels ultres i xenòfobs; però encara és corrent que acusin el moviment democràtic català fer créixer la caverna. Per simplificar; al·leguen que la pujada de VOX és culpa de la provocació separatista. Aquí cal insistir molt que no, que un judici tan injust equivaldria a culpar els negres americans del racisme o els jueus del sorgiment del nazisme. El que cerca la llibertat no és culpable, no ho pot ser, del feixisme que se la vol carregar.

I hem de ser conscients que, encara que traguéssim un 80% a favor de la independència, encara n’hi hauria molts, a casa i a Espanya i al món, que no admetrien la legitimitat dels vots. Sempre hi hauria obstacles per no reconèixer la voluntat popular. El típic és la Constitució i la llei, com si fossin raons divines immutables, i no humanes i canviants. També alertarien de la divisió que provoca en la societat la independència (a diferència de l’unionisme, que aparentment no genera cap discrepància). O invocarien la història d’Espanya al seu gust, o l’inconvenient d’alguna crisi o alguna bonança, per retardar el que és inevitable: quan una majoria vol canviar el sistema polític, cal resoldre-ho políticament.

Per això és bàsic i és crucial comptar amb el reconeixement de la premsa internacional més solvent. És condició necessària, per descomptat, però no suficient. Ara cal que els estats, i sobretot les principals potències, prenguin nota d’aquesta lectura i pressionin per traduir-la en una eina democràtica viable. Un nou referèndum sembla la solució més idònia, i aquest cop hauria de comptar amb el reconeixement internacional. És l’element més destacat, de tots els possibles, que ens faria més forts que no pas l’octubre del 2017. Serà complicat, ho haurem de lluitar i ens intentaran frenar per moltes bandes. Però avui ho tenim una mica millor que abans d’ahir. Aprofitem-ho.

Comentaris

  Independentista 16/02/2021 7:52 am
  Em penso que a la resta de països se'ls en fot de nosaltres. Si de cas aniran en contra nostra perquè a cap estat li convenen coses així.
  Independentista 16/02/2021 7:52 am
  Em penso que a la resta de països se'ls en fot de nosaltres. Si de cas aniran en contra nostra perquè a cap estat li convenen coses així.
  No sólo son unos miserables golpistas, sino que encima son gilipollas. "YA NO CUELA". 16/02/2021 7:40 am
  ¿ El mundo nos mira y toma nota? ; sin la más mínima duda, las democrácias mundiales se han quedado "acojonadas" al comprobar que los miserables golpistas han pasado de un 37% a un 26% del total del censo de votantes en Catalunya y de la pérdida de 700.000 votos; por cierto Europa no ha perdido ni 8 segundos en contestar a esta mierda y a sus comprados medios de información.
  133
  76
  Respon
   ¡Que tonto eres! 16/02/2021 8:51 am
   Y del tema matematicas tampoco le das demasiado. ¡Que el golpista fue tu abuelo El Monohuevo! ¡Que la democracia aquí ni se huele! Y que estas aborregado y lovoxtomizado, españolito... perdón por este ultimo insulto...
  Bot 15/02/2021 10:39 pm
  El món sap que 33 és un número maçònic i 11 també.
  Bot 15/02/2021 10:38 pm
  El resultat de les eleccions les han donades els mitjans no han estat certificades encara, això no s'hauria de permetre
  Luisnomeacuerdo 15/02/2021 9:21 pm
  No se habla de otra cosa en el mundo que de las elecciones autonómicas de Cataluña, espabila o solo vas a vender las neveras en las islas feroes.
   Ya has encontrado trabajo, parasito de larga duracion? 16/02/2021 8:53 am
   No creo, no te quieren ni en tu casa. Y no sirves ni para estar escondido.
  Ramon 15/02/2021 6:19 pm
  Doncs a mi no m'és cap consol que el vot espanyolista també hagi minvat en xifres absolutes. Se suposava que el vot català, el vot independentista, estava més motivat, més mobilitzat. El vot espanyolista ja prou que es va mobilitzar quan espanyols i coscubieles van donar el toc d'alarma. Se suposava que ahir el diferencial d'abstenció era major en zones fortament colonitzades. Però tot i així hem perdut una quantitat de vots bestial. Qui més m'ha perdut, ERC. En segon lloc, l'espai postconvergent (que per tant ha augmentat l'avantatge en vot sobre ERC). Però fins i tot la CUP, ha perdut vot absolut tot i augmentar en escons. La pèrdua de vot independentista és conseqüència lògica d'haver fet les eleccions en un context mediàtic que no ens dóna mai ni un sol ínput en favor de la independència i que 999 de cada 1000 minuts ens parla de "confinaments" i "contagis" (el minut restant és per donar notícia de capellans catòlics acusats de pedofília). Ateses les circumstàncies, resistir és un miracle. Però perdre prop de tres quarts de milió de vots en relació amb el 2017 és una catàstrofe. "Eixamplant la base", eh, ERC!
  28
  159
  Respon
   Nomar 15/02/2021 7:43 pm
   El teu "problema" amb ERC, és patètic i crònic. La teva malaltia amb ERC no es pot guarir, però, es pot curar, ves a un centre d'assistència i deixa'ns tranquils a la resta. Do you understand ?
   60
   22
   Respon
  El món n’ha pres nota 15/02/2021 5:00 pm
  I li sua la polla.
  4
  108
  Respon
  El cit campejador 15/02/2021 4:08 pm
  Anàlisi: l'independentisme ha pasat de tenir els 37% dels votants a només el 24 % degut a la baixa participació. Han pasat de 2 milions de vots a 1,3 milions de vots.
  4
  130
  Respon
   Ep! 15/02/2021 4:33 pm
   Doncs amb la mateixa proporció ha baixat l'unionisme
    @Ep! 15/02/2021 7:47 pm
    Saps què, els espanyols no tenen pas supremacia ni son mai vanitosos... per això sempre ho interpreten tot a la manera egospanyola. Ara, d'arguments de bon rotllo per a intentar convèncer catalans dels "avantatges" de pertànyer a Espanya, cap ni un.
    Dias de Vivar 15/02/2021 4:50 pm
    No t'hi capfiquis, no hi perdis temps, un annexionista és un annexionista, i tenen una forma singular de reaccionar.
  Bot 15/02/2021 3:48 pm
  Les eleccions reals les ha guanyades JXCAT
  67
  24
  Respon
  Bot 15/02/2021 3:45 pm
  I no ERC no és independentista, només estem mirant una pel.lícula. Veure-ho com acaba.
   Estirabot 15/02/2021 7:38 pm
   Tu sí que estàs fet una bona pel·lícula.
  Pajaritu 15/02/2021 3:31 pm
  Ja som mes del 50%, tenim la força dels nostres 2 millions del poble. Ay, no. Espera... que ahora somos 1,3 millions... ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
   Pajaritu analfabet 15/02/2021 7:50 pm
   Ocellot! Un altra vegada contan amb els dits?
   Os presento al nostrat sonat 15/02/2021 3:35 pm
   Es impossible que aquest comentari surti d'algu de JxC, diuen que els no indepes ja han marchat amb el PDcat, els que quedan deuen prioritzar la independència a l'eix dreta/esquerra, no? Es un pobre troll de'n Tàcito que només busca dividir als independentistes que hem guanyat amb vots i escons. Aviat tornareu a la caserna i a la caverna...
  Botg 15/02/2021 3:25 pm
  33 i 11
  Bot 15/02/2021 3:24 pm
  Les xifres són manipulades, només si sabésseu lo fàcil que és manipular
   Os presento a un hidalgo 15/02/2021 3:37 pm
   Es impossible que aquest comentari surti d'algu de JxC, diuen que els no indepes ja han marchat amb el PDcat, els que quedan deuen prioritzar la independència a l'eix dreta/esquerra, no? Es un pobre troll de'n Tàcito que només busca dividir als independentistes que hem guanyat amb vots i escons. Aviat tornareu a la caserna i a la caverna...
  Ramon 15/02/2021 3:04 pm
  En xifres absolutes el resultat és pèssim. Pèssim, però conseqüència lògica i inevitable de tenir TV3 i Catalunya Ràdio (ja no diguem la resta de mitjans audiovisuals) sota control del tripartit. Amb pràcticament tot l'espai mediàtic adormint o combatent la causa nacional alhora que atiant fins el paroxisme qualsevol causa progre, sumat a la guerra bruta així com a errades pròpies -com ara el trencament amb el PdCat-, la resistència és un miracle. Tanmateix, ja dic, en xifres absolutes, un horror. Prop d'un milió de vots menys dels que vam arribar a tenir. "Eixamplament de base", sí, segur.
   Os presento al nostrat Ramon el fatxa 15/02/2021 3:38 pm
   Es impossible que aquest comentari surti d'algu de JxC, diuen que els no indepes ja han marchat amb el PDcat, els que quedan deuen prioritzar la independència a l'eix dreta/esquerra, no? Es un pobre troll de'n Tàcito que només busca dividir als independentistes que hem guanyat amb vots i escons. Aviat tornareu a la caserna i a la caverna...
    Nomar 15/02/2021 4:52 pm
    En Ramon és un pobre i patètic quintacolumnista o altrament dit comentarista espanyol de falsa bandera. No heu de caure tant fàcilment en el seu parany.

Nou comentari