El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència aparta la Generalitat del cas Vivet

Continua la batalla judicial del cas Marcel Vivet. El darrer episodi pot donar la volta com un mitjó a tot el procediment judicial, processal i polític encetat després de la condemna de l’activista badaloní a cinc anys de presó per atemptat a l’autoritat. La sala de l’Audiència de Barcelona que ha d’estudiar el recurs d’apel·lació ha decidit apartar del procediment a la Generalitat. Tot arran del fet que mosso afectat per la suposada agressió per la qual va ser condemnat Vivet ha canviat d’advocat, una decisió que ha pres perquè els advocats d’Interior han decidit recórrer la sentència per tal que Vivet esquivi la presó, al·legant, entre d’altres motius que la pena és “desproporcionada”.

En aquesta situació, en què el mosso no reconeix l’advocat del Govern, que els magistrats de l’Audiència entenen que la Generalitat ja no és part en el cas i no està legitimada per ser part del procés judicial. La decisió ha estat recorreguda per la Generalitat i encara pendent de resolució. Per altra banda, la sala tampoc ha volgut accedir a la petició d’identificació dels advocats de la Generalitat que havia demanat la defensa del Mosso denunciant.

El cas Vivet comença a tenir un caire d’un serial de Netflix que, a cada pas del procés judicial, s’entrebanca i genera una nova crisi. La situació actual deixa la Generalitat de Catalunya fora de joc. De fet, ara com ara els magistrats de la secció 21 de l’Audiència l’han expulsada del terreny de joc. Tot arrenca després de la sentència condemnatòria, amb la pressió política i social que va fer que la Generalitat presentés un recurs d’apel·lació. El recurs plantejava un canvi d’estratègia de la conselleria que passava per desmuntar l’agreujant “d’objecte perillós” utilitzat en l’aplicació del delicte i assenyalar la desproporció de la pena.

La part de la resolució de Marcel Vivet emesa per la sala del recurs d’apel·lació on dóna per apartada la Generalitat/Quico Sallés

Un canvi de fons que va portar a terme un dels primers espases dels advocats penalistes de la Generalitat adscrits a Interior, no pas els habilitats que fins ara havien portat el cas. De fet, aquests advocats, i també la causa del cas Vivet, van migrar d’Interior al gabinet de Presidència. Si la nova interpretació és estimada, evitaria que Marcel Vivet entrés a la garjola, en ser revisada la seva pena per delictes menors. El recurs va posar els pèls de punta i va empipar els mossos que, segons la sentència de la primera instància, van ser víctimes del pal de la bandera de l’activista. Un pal que hauria servit per lesionar un mentre de la Brigada Mòbil dels Mossos en la manifestació de Jusapol l’any 2019.

Davant aquest canvi de criteri, el mosso afectat va renunciar a la defensa de la Generalitat i va contractar un advocat particular per personar-se en el recurs d’apel·lació. L’advocat, José Antonio Bitos, considerava que hi havia “un conflicte d’interessos entre el recurs que presenten els lletrats de la Generalitat i la defensa dels seus drets com a agent”. Per tant, es va dirigir a la sala perquè els acceptés com a personats no només contra el recurs presentat per Marcel Vivet, sinó també contra el recurs que firmaven els serveis jurídics de la Generalitat, per poder fer al·legacions i impugnar en la segona instància.

Un dels arguments del mosso és preservar “la seguretat jurídica del cos i de tots els funcionaris de la Generalitat”. A més, considerava que hi havia una “deslleialtat professional”. En aquest marc, va reclamar que no només la Generalitat fos apartada del recurs i, del procediment, sinó que s’identifiqués els advocats de la Generalitat que signaven el recurs i la nova estratègia. Un detall que podria assenyalar una possible querella o denúncia per prevaricació. El passat 14 de setembre, a través d’una interlocutòria, la sala va admetre la personació del mosso i va apartar la Generalitat del procés judicial en considerar que ja no representa l’agent de la Brimo.

Ara, els advocats del Govern han interposat un recurs contra aquesta decisió, un recurs que la sala encara no ha resolt. La Generalitat al·lega que, com a responsable del treballador i funcionari públic, la institució ha de ser dins el procediment judicial. A més, segons fonts jurídiques d’Interior, l’agent encara no ha comunicat formalment que renunciava a la defensa de la Generalitat. De moment, la sala ha desestimat la petició d’identificar l’advocat de la Generalitat perquè tots actuen com un “sol cos”, però, això sí, de moment, la Generalitat està apartada del procediment fins que no es resolgui el recurs. De fet, El Mon avançava aquesta setmana un informe d’Interior presentat al Parlament on justificava la personació en el cas Vivet per “raons púrament tècniques”. Fins i tot, la cambra catalana ha aprovat aquesta setmana que el conseller Joan Ignasi Elena, el secretari d’Interior, Oriol Amorós, i el director general de la Policia compareguin per donar explicacions del culebrot de Marcel Vivet.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: JordiT a octubre 30, 2021 | 00:00
  JordiT octubre 30, 2021 | 00:00
  La gene acusa, despres es penedeix i ara es massa tard. No es juga amb la justicia.
  • Icona del comentari de: kodi a octubre 30, 2021 | 14:11
   kodi octubre 30, 2021 | 14:11
   El q? lo qualo?
 2. Icona del comentari de: Manel a octubre 30, 2021 | 00:02
  Manel octubre 30, 2021 | 00:02
  Aquest noi esta allà per defensar la República Catalana, tant o més que els polítics presos indultats, l´indult d´aquest noi i els altres 3.000 repressaliats hauria d´estar damunt la taula de monoleg amb l´estat, si més no per a donar visibilitat tot i que sabem que ERC no posarà la mateixa pressió per l´indult dels activistes que la pressió que exerceixen per els membres del seu partit.
 3. Icona del comentari de: JAMES BURTON a octubre 30, 2021 | 00:57
  JAMES BURTON octubre 30, 2021 | 00:57
  Normal , el Mosso no se fía del abogado de la Gene, y está en todo su derecho de tener un abogado privado que defienda sus intereses. Con la maniobra que hizo la Gene de cambiar los abogados a presidencia para "tenerlos controlados " creo que cualquier Mosso buscará un abogado privado que defienda sus intereses.
  • Icona del comentari de: I tant que tiene derecho! a octubre 30, 2021 | 11:23
   I tant que tiene derecho! octubre 30, 2021 | 11:23
   I mes si es un mosso piolin, un mosso de mentida, una merda de mosso recautxutat vull dir…
 4. Icona del comentari de: Un mosos, legal a octubre 30, 2021 | 01:12
  Un mosos, legal octubre 30, 2021 | 01:12
  Ja els hi esta be, a la Generalitat se li girara en contra tanta permisibitat amb els mossos, començant per el Trapero, una colla de mafiosos sense cap control, i al servei de la extrema dreta, es el preu a pagar per no filtrar els delinqüents que fitxen al cos.
 5. Icona del comentari de: uyuyui a octubre 30, 2021 | 07:20
  uyuyui octubre 30, 2021 | 07:20
  Osea que ... los abogados de ja generalidad golpista en vez de defender al mozo de escuadra ....defienden al delincuente.....es de locos ...
  • Icona del comentari de: A veure ecspanyordo… a octubre 30, 2021 | 11:28
   A veure ecspanyordo… octubre 30, 2021 | 11:28
   Que un cop d’estat es el que va fer el teu ídol polític i militar (s’ha de ser subnormal per lloà un ésser així) el nan d’un sol testicle, el paquito el Impedido. I després ho va provar el juanca palito enviant al merda del tejero. A veure si llegeixes una miqueta, tindràs mes cultura…
 6. Icona del comentari de: Siempre temas técnicos.. a octubre 30, 2021 | 08:17
  Siempre temas técnicos.. octubre 30, 2021 | 08:17
  - que se intentó hacer una separación de Catalunya de España está claro por todos, no? Eso es una secesión de un territorio de otro, verdad? Pues casualmente los condenaron por Sedición. - por que Puigdemont no vuelve a España? Pues lo mismo que ha estado la Etarra asesina de Ramon Romeo 30 años “exiliada” y Bélgica denegaba la extradición siempre por temas técnicos que los abogados de Puigdemont y de la Etarra, ( que son los mismos, por eso se fue allí Puigdemont). Esto es lo mismo, este chico si ataco a la autoridad, lo “salvarán” como están intentado, por temas técnicos, no por que no haya pegado a un Mosso. Como esto, todo. Catalán Populismo Xenófobo
 7. Icona del comentari de: Creando precedente; ni un sólo abogado que este en nómina de esta mierda de Govern golpista. a octubre 30, 2021 | 10:52
  Creando precedente; ni un sólo abogado que este en nómina de esta mierda de Govern golpista. octubre 30, 2021 | 10:52
  Estos desgraciados del Govern defienden antes a delincuentes que a las fuerzas de seguridad.
 8. Icona del comentari de: Creando precedente; ni un sólo abogado que este en nómina de esta mierda de Govern golpista. a octubre 30, 2021 | 10:52
  Creando precedente; ni un sólo abogado que este en nómina de esta mierda de Govern golpista. octubre 30, 2021 | 10:52
  Estos desgraciados del Govern defienden antes a delincuentes que a las fuerzas de seguridad..
 9. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a octubre 30, 2021 | 12:28
  Doctor Strangelove octubre 30, 2021 | 12:28
  Aquest Vivet és una autèntic mentider, va dir que era professor quan només és un simple monitor d'esplai. Per a què ens entenguem, un nini sense ofici ni benefici! Doc.
 10. Icona del comentari de: Un mosso legal a octubre 30, 2021 | 12:38
  Un mosso legal octubre 30, 2021 | 12:38
  Qui li paga l'advocat al mosso aquest?, segur que el sindicat franquista o Vox, perquè amb el que guanya un pelanyes com ell no pot pagar un advocat priovat.
 11. Icona del comentari de: Molt benjatiu aquest mosso a octubre 30, 2021 | 12:48
  Molt benjatiu aquest mosso octubre 30, 2021 | 12:48
  Tots els espanyols som iguals davant l justícia, quina farsa. La policia sempre té raó. Com va anar això del pal de la bandera? Quin mal li va fer al mosso (molt venjatiu, oi?) - els cops de porra també fan mal I mira que hi va haver gent amb blaus. No crec que la feina dels missos sigui pegar com pegaven. No hi ha gravacions?
 12. Icona del comentari de: Gonzalo a octubre 30, 2021 | 13:04
  Gonzalo octubre 30, 2021 | 13:04
  Grande el mosso. Lo que es increíble es que la generalidad ponga más interés en salvar al agresor, que en defender adecuadamente al funcionario público.
  • Icona del comentari de: Team A a octubre 30, 2021 | 18:08
   Team A octubre 30, 2021 | 18:08
   Es de pelicula de esteso y pajares , le van a poner al pobre Mosso un abogado que va a "defender" al acusado y no al Agente , es de risa , por eso cambiaron a presidencia a los abogados para "tenerlos controladitos", pues eso a lo mejor se les gira en contra y los Mossos cuando tengan cualquier juicio buscaran un abogado privado para defender sus intereses como es normal y no del político de turno .
 13. Icona del comentari de: Pecorino romano a octubre 31, 2021 | 01:24
  Pecorino romano octubre 31, 2021 | 01:24
  Esteu malalts nyo4dos, el marcel es una victima innocent dels meandertals vestits de mosso que ploriquegen davant del jutge perquè shan trencat una ungla agafant la porra, i la generalitat no pot formar part daquesta farsa indecent. Una cosa es que sigui una institucio de fireta i una altra ben diferent, que faci d'instrument de la lawfare que es practica contra la nostra nació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa