Llum verda als nous magistrats del TC amb bronca al Congrés

El Congrés ha aprovat el nomenament dels quatre nous magistrats del Tribunal Constitucional que li tocava designar i que van ser proposats per l’acord entre el govern espanyol i el PP. Són Enrique Arnaldo, candidat proposat pel PP i vinculat al FAES d’Aznar que ha generat moltes tensions; Concepción Espejel, també pel PP; Inmaculada Montalbán, a proposta del PSOE, i Juan Ramón Sáez Valcárcel, per Podem. Tots han estat elegits en una votació secreta i telemàtica. Arnaldo ha sortit escollit per 232 vots. Espejel per 237. Montalbán i Valcárcel per 240. Ho ha fet, però, amb discencions internes i envoltats de polèmica. La votació ha deixat tocada la relació de Pedro Sánchez amb ERC i els seus socis de Podem.

“Se li està donant entrada a personatges reaccionaris orgullosos de ser-ho. Arnaldo és el paradigma de la vergonya”, ha lamentat el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián. La CUP, per la seva banda, s’ha dirigit a Podem i els ha dit que és “trist” veure la fi del “cicle del 15M”: “Avui mor la possibilitat de qualsevol canvi a Espanya”. Per la seva banda, el diputat de Junts Josep Pagés ha dit que “no poden donar als independentistes cap lliçó de constitucionalisme, perquè el que faran avui és una vergonya per qualsevol demòcrata”.

Vuit diputats díscols

El resultat de la votació posa de manifest que hi ha hagut vuit diputats díscols. Entre ells, un dels diputats que ha votat en contra ha estat Odón Elorza, del PSOE, a qui han acompanyat i Gloria Elizo i Maria Pita, de Podem. Aquestes dues diputades han publicat un article a El Periódico de España argumentant la seva decisió de no donar suport a Arnaldo. També hi ha hagut tres díscols que no han aprovat el nomenament d’Espejel. El Grup Socialista havia ordenat els seus diputats a votar els quatre magistrats de la terna en compliment de l’acord assolit entre PSOE, Podem i PP per renovar el Constitucional, però Elorza ha trencat la disciplina de vot.

Les designacions dels nous membres del Constitucional han obtingut el suport de les tres cinquenes parts de la cambra necessàries, però el govern espanyol no ha comptat amb el vot dels seus socis. ERC, Bildu i BNG han marxat de l’hemicicle durant el debat, el PNB ha votat en blanc, i Junts i la CUP hi han votat en contra. Cs, per la seva banda, ha votat en contra de la designació d’Arnaldo i a favor de la d’Espejel.

A banda, la cambra també ha aprovat els nous membres del Tribunal de Comptes sorgits de l’acord entre PSOE I PP i ha designat Ángel Gabilondo com a Defensor del Poble.

Comentaris

  Tano Novembre 11, 2021 | 18:01
  Els tindria de caure la cara de vergonya, però com que no en tenen, no els pot caure. Xusma
  JordiP Novembre 11, 2021 | 19:22
  Paset a paset anem inevitablement cap un nou autoritarisme d'Estat.
  Lisa Novembre 11, 2021 | 20:32
  amb aquest personatge sinistre, això és anar de Guatemala a Guatepeor... si el Casado, diu que és un bon jutge, ja ens podem imaginar del peu que calça.. ho diu un que no li va caldra anar a clase per obtenir màsters... tot una garantia....
  Anònim Novembre 11, 2021 | 20:41
  Primer y único artículo de la Constitución Española: Vosotros escribid el articulado que queráis, que nosotros intrepretaremos lo que nos de la gana.
  jul Novembre 11, 2021 | 20:47
  Que es esto de jueces progresistas y conservadores?, los jueces no tendrían que tener ninguna afiliación politica que vergüenza de Democracia
  Comuna de franquistes, Generalisima COLAU DE FRANCO Y DE ASENS.SS Novembre 12, 2021 | 07:11
  ASENS CARA AL SOL, PUR FRANQUISME COMUNA.COLAU.HEIL

Nou comentari