Les actes descriuen l’agra batussa entre independentistes i unionistes a la Mesa del Parlament

Les declaracions de la presidenta de la cambra, Laura Borràs, generen anticossos als membres del PSC

Sense novetat al front parlamentari. La Mesa i la Junta de Portaveus continuen essent un ring de boxa amb amenaces judicials i advertiments respecte del Tribunal Constitucional dels partits unionistes als independentistes. Així ho constaten les actes de les primeres reunions de Mesa i Junta, celebrades el 16 i 26 de març, a les quals ha tingut accés El Món. Uns documents on es recrimina l’actitud “partidària” de la presidenta Laura Borràs i amb els que es comprova com Vox prepara el terreny de la lawfare contra les intencions independentistes de la cambra. Destaca, a més, que tot i just que són les primeres reunions, ja es marca el terreny de joc que hi haurà entre els dos blocs parlamentaris.

La batussa és evident i el teva meva entre Borràs i els membres socialistes de la Mesa és més que destacable. Com exemple, la primera reunió de Mesa celebrada el 16 de març i que es va allargar poc més d’una hora. De fet, aquesta reunió era pràcticament de tràmit amb un ordre del dia bàsicament administratiu. La Mesa havia de “prendre coneixement” de les actes de proclamació de candidats, l’ocupació dels grups parlamentaris, horaris de la cambra, expedients de contractació o bé tramitacions pendents de l’anterior legislatura.

Però el caire gris de la reunió va esdevenir més vermell del debat acalorat en arribar al punt batejat com “altres qüestions”. Segons recull l’acta, el secretari primer, el socialista Ferran Pedret va obrir una doble ofensiva. Per una banda, va deixar pal·lès que “no va compartir el discurs de la presidenta en acabar la sessió constitutiva del Parlament”. A parer de Pedret, va constituir un “mal senyal del funcionament de la cambra a l’actual mandat”. “Hi va advertir un to escassament institucional, ja no independentista, sinó partidari”, va afegir Pedret.

Per altra banda, Pedret va retreure a la presidenta que es comuniquin les reunions conegudes com a “mesa indy”, és a dir, les trobades de dilluns dels membres independentistes de la Mesa, com els republicans Anna Caula i Ruben Wagensberg i el cupaire Pau Juvillà. Pedret es va queixar amb contundència -com recull l’acta- que “es doni publicitat a aquesta mesa”. Una situació que “fa un flac favor a la institució”.

Les actes de la Mesa i Junta de Portaveus a les que ha tingut accés El Món/QS

Davant la doble invectiva, Borràs no es va arronsar. L’acta relata que la presidenta va advertir a Pedret que “no volia fer cap comentari sobre la seva al·locució”, però ja posats li va contestar que “en cap cas va tenir caràcter partidari, si des cas de part de la democràcia”. Sobre la seva funció com a presidenta, Borràs va afirmar que “mantindria el seu perfil institucional que es requereix en la seva posició” i que era “plenament conscient del paper que li correspon”. Així mateix, Borràs va defensar a capa i espasa la Mesa indy i va negar donar-li la publicitat que el secretari socialista de la Mesa asseverava que tenia. “S’inscriu en la dinàmica pròpia del diàleg entre grups parlamentaris, en aquest cas de l’espai independentista”, va defensar Borràs, “per consensuar diferents temes”.

Però la discussió continua. No contenta amb aquesta resposta, la vicepresidenta segona, la també socialista Eva Granados, remarca les observacions del seu company de files a la Mesa. En aquesta línia, recomana que “caldria evitar que hi hagi faccions o òrgans paral·lels a la Mesa” i tanmateix li recorda que la “figura de la presidència s’ha de situar per sobre la dinàmica de grups”. Borràs torna a entrar al debat i nega que s’hagi produït cap alteració en el funcionament de la Mesa i insisteix que la Mesa indy és una “reunió habitual entre representants dels grups parlamentaris”.

La discussió però provenia de tres dies abans. Una altra acta, de la reunió del 23 de març, mostra com havien passat baixos i s’havia tancat en fals. En aquella reunió de Mesa, Granados va posar sobre avís Borràs arran de les seves declaracions a la premsa sobre el “personal de confiança del parlament”. Atès el que reflecteix l’acta, tant Granados com Pedret carreguen els neulers contra la manera que va apuntar els canvis a la secretaria general de la cambra i del relleu del lletrat major. Segons els socialistes, Borràs va generar “inquietud” perquè aquest càrrecs “en cap cas s’han de nomenar per confiança política”. Borràs però no es va estar de respondre i li retreu a Pedret la seva “sobreinterpretació del terme confiança” que no només és confiança política.

Pedret continua la gresca i li recrimina que entri en “determinades argumentacions”. Així mateix, li retreu a la presidenta que no sigui “conscient que són les seves actuacions les que determinen el context”. Borràs no afluixa i busca el cos a cos i li respon amb un sec “sé el que em dic i per què ho dic”. Així mateix li recorda “altres declaracions públiques en què un altre grup, va insinuar que seria portada als Tribunals en cas de no convocar la sessió d’investidura”. Molesta, Borràs va cloure la sessió demanant “la màxima cura amb les interpretacions que es fan”.

La continuïtat de la pressió va continuar el mateix dia 26 de març, en aquest cas a la Junta de Portaveus. De fet, era la primera junta i en només un quart d’hora ja es va deixar definit com seria el camp de joc de la legislatura parlamentària. Tot arran de la delegació del vot del diputat de Junts, Lluís Puig. Si bé el PSC, PP i Ciutadans alerten que s’oposen a la delegació, Vox fa un pas més enllà i alerta quina serà la seva dinàmica: portar-ho tot als tribunals. Així ja anuncia que la seva voluntat de reconsiderar el vot delegat ja està pensat i preparat per dur-lo al Tribunal Constitucional.

Comentaris

  Ricard 07/05/2021 9:10 am
  Normal. Als dependentistes s'els acaba el xollo i la llibertat s'albira per a tots els catalans..
  24
  19
  Respon
  LAURA FOR PRESIDENT 07/05/2021 8:15 am
  Que gran la Laura Borrars, per fi tenim una presidenta del parlament com cal, no com el tita freda del Torrent, que era un covard. Els sociates, granados i companyia, ja han vist el que els espera, com a madriz.
  62
  30
  Respon
   Confusió 07/05/2021 9:56 am
   Però el president legítim i etern no era Puigdemont, el que va perdre les darreres eleccions?
    Cap confusió 07/05/2021 2:16 pm
    La confusió es teva, parlo del president del parlament, no de la generalitat, Borras vs Torrent, ho entens ara?
  Català 07/05/2021 7:35 am
  Aneu-vos barallant. al capdavall és l'única cosa que sabeu fer.
   Ricard 07/05/2021 9:11 am
   Un català que ha de dir que és català?
  Sense vergonya 07/05/2021 7:25 am
  Us imagineu si la presidenta del Congrès espanyol actués com la senyora Borràs? Catalunya està assolint els màxims nivells d'incompetència i de ridícul.
   Un d’esquerra del nord-est del centre 07/05/2021 12:48 pm
   Us imagineu a la mesa del congreso d’Is pain tenir, com tenim aquí, una vicepresidenta amb cara de vinagre, i de dreta-centre i una miqueeeeta d’esquerres ?. I quan dic de centre em refereixo al centre d’Is pain.
    JACKS 07/05/2021 1:56 pm
    Us imagineu un poble català unid per la mateixa fi, no com ara que la mitat son del país veí, i es creuen amb el dret de canviar-nos ? Si no fos pels barris de la perifèria, immigrants no adaptats a Catalunya ( generalizar es perrillos), militares, policías, guardia civils i funcionarios varios, de l’estat Español, seríem el 82% i no el 52%
   Ricard 07/05/2021 9:12 am
   Ho comprenc. La professionalitat és poc "espanyola".
  Angels 07/05/2021 1:26 am
  Que mas quisieras vosotros tener una Presidenta de el Parlamento de la categoria, inteligencia, cultura y curriculum, Ni comparacion con los politicos y presidentes q teneis vosotros, una ciadrilla de inutiles manporreros. Hastelo mirar erudito de mierda
  76
  11
  Respon
  Luisnomeacuerdo 06/05/2021 11:58 pm
  La lazipija se esta ganando su inhabilitación a marchas forzadas, luego será la hora de llorar como la buena fascista independentista que es.
  17
  265
  Respon
   Angels 07/05/2021 1:16 am
   Ni te acuerdas ni te enteras falton de mierda. Como te lo explicaria para q lo entiendas si eres un garrulo toca huevos. y un unsulto a la inteligencia. Los INDEPENDENTISTAS son todo lo contrario a vuesta mente enfermiza. Los facistas nazis/franquistas, ladrones ( El Campechano y su tropa) . En conclusion eres un masoquista ñordo q defiendes a indeseables . Me das pena como persona facha fastigos
   121
   16
   Respon
    Anònim 07/05/2021 9:59 am
    Àngels, que no saps ni escriure el teu nom, tros d'inculta amb potes. Fots mania a les mosques amb comentaris com aquest, i deixes als catalans com uns insultadors i intolerants sense estudis. Calla d'una punyetera vegada i dedica't a fer quelcom positiu, com ara llegir! Doc.
     Strangerthing 07/05/2021 12:53 pm
     InDOCumentat, ves a missa a combregar.
    Juli Vert 07/05/2021 8:37 am
    Els twus comentaris posant de manifest el nivell de labteva intolerància ademea de insultar ala demés. Aixo nomes te in adjectiu, faixisme. El probelma ws que us penseu que sou el súmmum de la democràcia.
     Ricard 07/05/2021 9:12 am
     A tot arreu la gent s'escalfa.
  Ridícul 06/05/2021 10:52 pm
  El Parlament està sota comandament d'una impostora. Mai un president s'havia comportat d'una forma tan partidista i tan poc professional. Aquesta senyora només fa que desprestigiar la institució.
  11
  165
  Respon
   JCV 07/05/2021 1:02 pm
   Estàveu massa acostumats a que us reverenviecin i us diguessin . S'ha acabat! Si no us sembla bé, ja ho sabeu. Vull dir que, si quan vàreu venir a Catalunya la porta d'entrada feia metre d'amplada, aquesta porta encara té les mateixes mides per la sortida. O sigui que quan no us agradi ja ho sabeu: Carretera i manta.
   Un impostor 07/05/2021 12:55 pm
   Tots som impostors, perquè ens toca pagar impostos.
   Ricard 07/05/2021 9:13 am
   Una impostora votada pel Parlament? Curiosa impostora.
   2021 07/05/2021 7:35 am
   Els països democràtics de debò tenen parlaments on es poden exposar i debatre totes les idees, atès que els parlamentaris representen els seus votants. Únicament es veten aquelles idees ja condemnades per la carta universal de drets humans. Per exemple, es vetaria la idea de fer fora els jueus o el marroquins, perquè el dret internacional ja mira de tallar els feixismes. La resta de temes s'han de debatre i si això és perseguit, com ha passat a Catalunya, és que no és un parlament sinó una estafa, un teatre que surt molt car. Pallasses ignorants com l'Arrimadas i els seus cartellets ens van sortir cares i destrossen la credibilitat del parlament. Que un jutge castigui un parlamentari perquè no li agraden les seves idees, és propi del feixisme perquè es carrega la separació de poders. Hi ha gent amb tan poca cultura democràtica que creu normal o fins i tot celebra que es vulguin carregar a Borras. Com si la manca de drets no fos una cosa que els acabarà atrapant també a ells algun dia. Feixistes i ignorants a parts iguals.
   Angels 07/05/2021 1:25 am
   Que mas quisieras vosotros tener una Presidenta de el Parlamento de la categoria, inteligencia, cultura y curriculum, Ni comparacion con los politicos y presidentes q teneis vosotros, una ciadrilla de inutiles manporreros. Hastelo mirar erudito de mierda
    Juli Vert 07/05/2021 8:39 am
    Que no saps escriure en català? Una mica raro, tot plegat.
     Ricard 07/05/2021 9:14 am
     Estem inundats de castellanistes de tot l'Estat que no escriuen en català i que ens posen a parir per ser catalans. Ja pot anar repetint el missatge....
  Dui 06/05/2021 10:25 pm
  Dui
  Diu 06/05/2021 9:39 pm
  Diu
   Gonzalo 07/05/2021 8:30 am
   Saben aquel que DUI...?
    A Gonzalito 07/05/2021 9:16 am
    Soy el Gonzalito y mi mama la mama gatis.

Nou comentari