La CUP espera JxCAT

Els junters celebren una reunió interna per "concretar" propostes a ERC i CUP | Els cupaires esperen "resposta a un document de màxims"

Dimecres de reunió al Parlament. Però, com ja és habitual aquests dies post 14F, només entre ERC i la CUP. Els negociadors de les dues forces van, molt a poc a poc, cosint una proposta per tal d’articular un Govern independentista i amb visió d’esquerres. Però els cupaires s’estranyen del silenci dels junters. De fet, llevat de dues trobades inicials, encara no s’han reunit les dues formacions per parlar de propostes de Govern, i això que dijous passat els cupaires els van remetre un “document de màxims amb propostes per negociar i acordar”. Per la seva banda, Junts ha enllestit aquest dimecres un document per “concretar propostes per a les reunions amb ERC i la CUP”.

La temença i la ultradiscreció dels junters és mal averany de les negociacions. En aquest sentit, republicans i cupaires hi veuen una “tàctica de negociació que ja van viure durant les converses per la Mesa del Parlament”. En aquella ocasió, segons fonts de la CUP i d’ERC, no va ser fins “tres dies abans” que els junters “van posar en ferm la seva intenció de proposar Laura Borràs com a candidata a presidir la cambra, quan ja era vox populi“. Abans, només insistien en el “full de ruta estratègic”.

A la vista del que va passar amb la Mesa, els cupaires ja han posat en marxa els seus sensors. Així, els negociadors de la CUP han advertit als republicans que els acords que estan bastint després “no siguin descafeïnats per assolir l’acord amb Junts“. Alerten que els pactes en què estan treballant –dels quals ressalten “la lentitud” i la sensació de certes “resistències internes”– no siguin rebaixats sota la pressió dels junters per acordar i investir un Govern el proper 26 de març. La CUP avisa que “no està per orgues i que allò acordat amb ERC també s’haurà de defensar davant els junters”. En qualsevol cas, els cupaires ja han organitzat orgànicament el grup amb Dolors Sabater de presidenta i Eulàlia Reguant de portaveu.

Mentre els republicans i cupaires celebraven la seva segona trobada d’aquesta setmana, els junters s’endreçaven. El politburó de la formació preparava la feina de cara a les properes reunions. Fonts de la formació asseguren a El Món que aquest dilluns han “enllestit i concretat els principals objectius i temes per reunir-se amb ERC i la CUP” amb trobades telemàtiques. Un document en base la seva línia programàtica, el document que els va remetre la CUP i les línies que va plantejar ERC, com ara el “rescat social, el model policial i la recuperació del país”. Apunten que són “mesures generals i altres de concretes” que poden ser “punts d’unió dels independentistes”. Aquest dijous, Laura Borràs, visitarà els presos polítics de Lledoners, després de gairebé una setmana de ser escollida.

En tota aquesta biosfera, el vuitè passatger de la política catalana –la justícia espanyola– ha entrat amb força. Aquest mateix dimecres, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès a tràmit la querella de la fiscalia contra l’expresident del Parlament Roger Torrent i els membres sobiranistes de la seva Mesa, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado, per haver permès el debat de dues resolucions sobre autodeterminació i la monarquia. Una querella amb què la fiscalia els acusa de desobediència per haver admès a tràmit i permès que es debatés al ple el text de dues resolucions, una el 12 de novembre del 2019 i l’altra el 26 de novembre del 2019, tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè això podia vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional. La instrucció de la causa anirà a càrrec de la magistrada Maria Eugènia Alegret.

Aquesta decisió ha bellugat de nou les aigües als partits independentistes. Des de Josep Costa que “s’ha negat a reconèixer l’autoritat del TSJC” en decisions parlamentàries fins a la internacionalització de la querella que ha dut a terme Torrent. En qualsevol cas, els partits admeten, amb més o menys apassionament, que l’admissió de la querella mostra que la clau de volta d’aquesta legislatura serà la “defensa de la sobirania del Parlament”, com es reclama amb intensitat sobretot, des de la CUP i JxCAT. Sigui com sigui, el TSJC ha entrat en la negociació.

Comentaris

  Teresa 18/03/2021 7:00 pm
  L’estridència dels renills conjunts de l’unionisme (i de part d’ERC i PDeCat, no ens enganyem), cada cop que algú es refereix al MHP Puigdemont confirmen que, pels que no acceptem com a font de legitimitat el cop d’estat del 155, és el President legítim de Catalunya i el Consell per a la República que presideix, la única Autoritat Nacional lliure que tenim en aquest país. Sense que això desmereixi els esforços que, des de la Generalitat i organitzacions com l’ANC i l’AMI, CDR’s, etc. i de forma individual estan fent tants independentistes. Ben al contrari, sense la resistència de l’interior, el cop d’estat del 155 hauria estat guanyador i el lideratge del nostre president buit de contingut.
  Rsalva 18/03/2021 12:15 pm
  Crec q Erc s ha quedat amb el cul enlaire, la seva estrategia d estabilitat era fake pq volia i necessitava els comuns per apuntalarla. Si no pot fer govern evidenciara el seu fracàs i apareixera com el principal responsable. Ara Junts i la Cup el poden collar fort
   Si noi, 18/03/2021 4:29 pm
   qui porta 10 anys amb el cul pelat son els que han processat cap enlloc fins ara. Com canvian de nom tot sovint els coneixem com corruptgents.
  David. 18/03/2021 8:38 am
  La generalitat no té poder per a fer cap llei ni fer polítiques de dretes o esquerres. Ara mateix és una entitat inútil. Si els 3 partits catalans deixessin les tonteries i egos de banda es podria fer una símil de l'SNP escocès , però això no passarà. Sobretot ERC i cup volen divisió. El futur pinta molt gris. Com gris és qui serà el proper "president" de la generalitat ..... Un bartomeu a la generalitat per destruir-la des de dins.... Encara més.... El futur: Ni llengua, ni nació. I espanyols de segona per sempre.
  120
  33
  Respon
   Discursos falsos 18/03/2021 10:17 am
   Vostè fa un discurs que no té res a veure amb la realitat. Que hi ha limitacions importants és evident, però d'això a dir que la Generalitat no pot fer res... La Generalitat fa, i pot fer molt molt més, sobretot si deixem al marge els discursos populistes i demagògics dels impostors.
   33
   16
   Respon
  Teresa 18/03/2021 1:16 am
  Tant costa d'entendre que la Generalitat i el Parlament estan lligats de peus i mans i que, mentre duri l’ocupació del nostre país, la única possibilitat de coordinar la resistència és des de l’exterior ? Encara queda algú que no sàpiga que, ara per ara, el Consell per a la República és la única Autoritat Nacional fora de l’abast de les urpes colonials ? Què esperen ERC i la CUP per afegir-s’hi i preparar la formació d'un Govern Provisional ?
  240
  26
  Respon
   Juan Ripolles 18/03/2021 11:25 am
   Tant costa d'entendre que la Generalitat i el Parlament estan lligats de peus i mans i que, mentre siguem una CCAA , la única possibilitat de coordinar la resistència és des de Madrid ?? Encara queda algú que no sàpiga que, ara per ara, el Consell per a la República és una autentica farsa i mentida ,  fora de l’abast i fins i tot fora de l'abast de la coherencia , Què esperen ERC i la CUP per afegir-s’hi i preparar la formació d'un Govern Provisional de la CCAA de Catalunya ??
    resposta en jUan RipollEs 18/03/2021 12:12 pm
    Coordinar la resistència des de Madrid, dius ? Ho ho ho ! Quina "resistència" si ni tan sols es poden expressar en la nostra llengua ? Tot el que fan a Madrid és fer acatament al poder castellà, humiliar-se i humiliar-nos a tots els catalans. Tan inútil és l'activitat (per dir-ho d'alguna manera) dels nostres representants al "Congreso" com la famosa taula de diàleg, enganyifes per distreure'ns és el que són
     Juan Ripolles 18/03/2021 12:27 pm
     Baixeu del carro, per no dir un altre cosa, Catalunya es una CCAA i ho sera por los siglos de los siglos, amen...de que no es tiri pel dret, pero aixo aqui som tan babaus que no ho farem mai, es mes , recordeu que Navarra i el Pais Vasco tenen uns privilegis que nosaltres no els tenim i mentees sigui aixis, nossaltres no fotarem res de res !! apa a dormir !!
     107
     20
     Respon
   Afegirse als corruptgents? 18/03/2021 11:03 am
   Què ja no recordes els resultats? Va guanyar ERC, si a sobre sumem les CUP, majoria absolutíssima. Son els de JxSou que s'haurien de sumar als acords de ERC+CUP que fins ara son els únics que han negociat, els corruptes processistes segueixen putaramonejant com sempre, son processistes no independentistes.
   128
   250
   Respon
  David. 17/03/2021 11:00 pm
  PATÈÈÈTICS !!! La generalitat no té cap poder per a fer lleis ni de dretes ni d'esquerres. Només tindrem teatre , pèrdues de temps i victimisme durant 4 anys més. Entre aquests i els monyes de l'ANC estem arreglats !!! Mentrestant la llengua es seguirà extingint i els espanyols ens seguiran prenent el pèl.
  46
  38
  Respon
  Espectador 17/03/2021 10:30 pm
  Faran govern però està clar que servirà de poc i que no hi ha un acord estratègic. El principal problema serà per ERC però no amb JxC sinó amb la CUP, perquè tenen estratègies en el fons radicalment diferents. No veig un acord de fons; encara que es clar tampoc amb JxC. Em penso doncs que en breu arribarem al final del carrer, i ERC sobretot! no tindrà més remei que rectificar, encara que sigui per pura supervivencia
  64
  13
  Respon
  La Guineu sense Carasseta 17/03/2021 10:02 pm
  ¿ Qué enten la CUP per negociar?, ¿ fer el qu´ells diguin?. Escoltant Dolors Sabaté, jo diría que Walt Disney está superat.
  84
  33
  Respon

Nou comentari