Jordi Sànchez: “Tenim un acord a punt de tancar”

El president de JxCAT insisteix que “queden serrells que no suposen cap obstacle” per donar forma a un govern independentista

“A data d’avui, les converses avancen satisfactòriament, tenim un marc molt avançat per pensar que en els propers dies hi pot haver un acord”. Així ho ha anunciat el president de JxCAT, Jordi Sànchez, en una roda de premsa per explicar com avancen les negociacions amb ERC per investir Pere Aragonès i formar un nou executiu. Sànchez, però, ha reconegut que “encara queden aspectes importants per tancar” però que “en cap cas poden ser l’excusa per no tancar aquest acord. De fet, tenim un acord a punt de tancar”, ha assegurat. De fet, Sànchez ha remarcat que hi ha un “acord programàtic” molt avançat en el pla social i econòmic, malgrat que queden alguns serrells com el paper que ha de tenir el Consell per la República en la direcció estratègica del procés o l’estructura de Govern.

Els junters asseguren que han estat “pacients”, i pensen que “en sortirem més reforçats que mai, el conjunt de l’independentisme”. Però Sànchez fa una petició: “De la mateixa manera que nosaltres hem acceptat l’estratègia de la taula de negociació, que s’accepti –per part d’ERC- que des del primer dia que tinguem un govern, les forces independentistes treballem de manera de terminada per construir una solució al fracàs possible de la taula de diàleg si el PSOE segueix mantenint la seva actitud. Entenem que el diàleg i la confrontació democràtica no són contraproduents ni antagònics”. ERC i la CUP van acordar un termini de dos anys per veure els resultats de la taula de diàleg, i els Junters demanen que “des del primer dia” hi hagi sobre la taula una estratègia que garanteixi que “estiguem en condicions de preparar nous escenaris, i és aquí on ERC i Junts estem treballant perquè si lamentablement d’aquí a dos anys el diàleg és inexistent, no haguem perdut dos anys en la lluita per l’autodeterminació”, ha dit Sànchez.

Sobre l’estructura de Govern, Junts assegura que “estaríem en disposició de revertir l’acord del 2018, avui a la tarda podríem signar aquest acord si haguéssim resolt això. Però és cert que ERC, amb tota la legitimitat, ens ha fet una altra proposta. Però no estem encara en la mirada de discutir si una conselleria ha de ser per ERC o per Junts”, ha dit el president dels junters. Ara bé, els republicans no semblen diposats a invertir el pacte del 2018, perquè Salut, Ensenyament i Economia quedarien a mans de Junts, mentre que els republicans reivindiquen una altra estructura de l’executiu. De fet, Sànchez ha confirmat que ERC els ha retornat el comentari sobre la resposta a la proposta d’estructura de govern que havien fet els republicans, però no ha volgut donar detalls de les valoracions.

Preguntat sobre si el Consell per la República ha estat un gran escull, Sànchez ha estat contundent: “Nego categòricament que Junts hagi plantejat mai en cap conversa una tutela per part de cap organisme ni tercera persona -Carles Puigdemont- sobre el president de la Generalitat o el Parlament. Ni hem proposat ni proposarem mai fer petita la primera institució del país, i per descomptat estem treballant aquest acord amb la voluntat que mai més es tornin a produir esdeveniemtns de sorolls i deslleialtats de la legislatura anteriir”.

Pel que fa a l’estratègia a Madrid, Sànchez ha dit que “és evident que cada partit tindrà vida pròpia” a Madrid, però ha demanat “una estratègia de coordinació, tenint en compte que som conscients que nosaltres només tenim 4 diputats a Madrid”.

Comentaris

  un altre 07/05/2021 5:06 pm
  Com rabien i supuren odi els españoletos paletos ,aixo vol dir que gobern independentiste a la vista i catalunya endavant!!!!
   Gonzalo 07/05/2021 5:23 pm
   Endavant...seguro????? Y en 18 meses.. Andapandanchia......!!!!!!
  Gonzalo 07/05/2021 4:49 pm
  Lo único que está cerrado es tu posiblidad de circular libremente....eso sí...tu ojete...cerradito...cerradito....
  ER de nyordos 07/05/2021 4:16 pm
  Vols dir que fins i tot el més retardat mental no s'adonara que els estas prenen lo pel? Apa digues la puta veritat ja home que al final no et creura ni la mama. Cal dir el que hi ha, els d'Er son un nyordos fastigosos q posen presidents i els voten els pressopostos d'espanya a canvi de res, NYORDOS!!! i que si no hagues estat pels inutils del PPeDETCat ara serieu força majoritaria, o sia q el mitja cerilla convoqui ereccions o que se'n vagi a llepar-li al cul al del GaL que ja tenen lo cul pelat i lo pitjor ja esta fet.
  17
  10
  Respon
  No hi ha pressa. 07/05/2021 2:11 pm
  Tantes excuses i tanta incompetència ja cansen. És evident que JxCAT allarga les negociacions pel seu interès, i pel guirigall d'opinions internes. El país queda en segon terme.
  20
  16
  Respon
   Lazis a presó 07/05/2021 6:58 pm
   Aquest delinqüent el que ha de fer és tornar a la seva habitació a la presó. Quina cara de mala persona, a veure si agafa la Covid i el perdem de vista, i si pot ser que li encomani al covard de Puchimon
    Peter smich 07/05/2021 7:22 pm
    Tu t'hauries de morir, cabron de merda, i petín duran tot un any i sense poder dormir.
  Catalunya dead 07/05/2021 1:54 pm
  Catalunya, la comunitat d,espanya mes cara per viure i on mes impostos i mes allts Hi ha... Vosaltres mateixos....
  Juan Ripolles 07/05/2021 12:58 pm
  El president de JxCAT insisteix que “queden serrells que no suposen cap obstacle” per donar forma a un govern independentista, per tant la primera messura que pendrem es deixar de pagar impostoa a Espanya i aixis els Catalans NO pagarem el CUPO VASCO.
  Los Dos Jorgitos siguen en el candelero 07/05/2021 12:09 pm
  Aunque por separado. El Chordi Cuchart haciendo chistes sobre una supuesta amnistía y el Chordi Chánchez sobre gobernar y otros disparates.

Nou comentari