Un institut de Manresa, insubmís a la sentència del TSJC contra el català

Un institut de Manresa s’ha declarat insubmís a la sentència del Tribunal Superior de Justícia que tomba la immersió lingüística. Aquest institut desobeirà formalment les sentències que obliguen a un 25% de les hores lectives en castellà. Es tracta de l’IES Lacetània, que -segons avança El Mundorebutja oficialment canviar el seu projecte lingüístic després de la denúncia d’una família que demanava les classes en castellà pel seu fill.

És el primer institut que es declara insubmís després de rebre la denúncia d’una família, però prèviament un institut de Salt ja va acordar en claustre no canviar el seu projecte lingüístic en cas que arribés una petició i una sentència que la secundés. Es tracta de l’institut Salvador Espriu, al Gironès, que va acordar al desembre mantenir íntegrament el seu projecte lingüístic contra la sentència del TSJC ratificada pel Tribunal Suprem que clava un cop a la immersió a tots els centres públics i concertats. La resolució per a tots els centres de moment no s’aplica, perquè l’Advocacia de l’Estat –que és qui va presentar el recurs en època del govern del PP de Mariano Rajoy– no ho ha demanat. Però si arriba el dia que s’executa aquesta sentència, aquesta decisió del claustre del centre el convertiria en insubmís davant el TSJC, igual que l’institut de Manresa.

Davant els atacs a la immersió, el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, va prometre protecció per les escoles i els mestres que es neguessin a aplicar aquesta resolució judicial. El Govern, de fet, va aprovar donar empara als claustres que es declaressin insubmisos al TSJC. Cambray va explicar a principis de desembre com funcionarà el nou pla d’Educació per combatre l’imposició del 25% de castellà a les escoles catalanes. El conseller va posar com a exemple el grup de P5 de Canet de Mar, i va dir que en aquesta classe arribarà un nou docent, de manera que a l’aula hi haurà dos professors per garantir els drets lingüístics de la resta d’alumnes. Preguntat per si la classe es farà en català i un professor li farà la classe en castellà de manera paral·lela a aquest infant, Cambray va dir que aquesta és una decisió que ha de prendre cada escola afectada per aquest tipus de sentència, però va voler deixar clar que “el sistema educatiu català no separa per raons de gènere, raça o llengua“.

Comentaris

    Clarito, Clarito. Gener 14, 2022 | 13:21
    El Director y los profesores golpistas supremacistas a la puta calle e inhabilitados para cualquier cargo publico; eso sí cobraran más por asesores personales de los políticos.
      al clarito Gener 15, 2022 | 09:58
      Si, i que t'hi posin a tú de substitut, perquè per el que es veu tens molta cultura, i una pedagogia inigualable perquè els pobres que caiguessin a les teves mans és converteixin en quinquis...

Nou comentari