El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un institut de Salt es declara insubmís al 25% de castellà

L’institut d’ensenyament secundari Salvador Espriu, de Salt, al Gironès, ha acordat mantenir íntegrament el seu projecte lingüístic, contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que el Tribunal Suprem ha ratificat i que implicaria impartir el 25% de classes en castellà a tots els centres públics i concertats de Catalunya. La resolució de moment no s’aplica, perquè l’Advocacia de l’Estat –que és que va presentar el recurs en època del govern del PP de Mariano Rajoy– no ho ha demanat. Però si arriba el dia que s’executa aquesta sentència, aquesta decisió del claustre del centre el convertiria en insubmís davant el TSJC.

Segons un comunicat difós pel mateix institut, la decisió es va prendre aquest dimecres. El text exposa la seva indignació pel fet que un tribunal es posicioni sobre “un afer estrictament pedagògic” i ho faci a més “sense els coneixements suficients” per a tenir rigor.

A més, asseguren que el projecte lingüístic de l’institut ja deixa “ben clars” els usos de cadascuna de les quatre llengües que s’ensenyen al centre, així com el “caràcter de complementació que té l’aprenentatge de diversos idiomes”. L’institut, defensen, aborda l’ensenyament de les llengües des de la perspectiva del seu “valor intrínsec” lligat a la literatura i la cultura. “Totes les llengües són objecte de respecte i el seu coneixement sempre serà positiu”, remarca el text.

Per últim, el document difós per l’institut en qüestió apunta que el català “és i ha de ser llengua vehicular” als centres de Catalunya perquè és la llengua pròpia i perquè, de les dues oficials, “és aquesta la que es troba minoritzada per causes històriques, geogràfiques, demogràfiques i sociològiques“. Per això l’institut ha de donar al català “el paper preeminent” que li pertoca i “contribuir al seu coneixement, al seu ús i a la seva supervivència”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: JG a desembre 19, 2021 | 08:59
  JG desembre 19, 2021 | 08:59
  insumisos y?
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 19, 2021 | 12:12
  Gonzalo desembre 19, 2021 | 12:12
  Me encanta cuando os ponéis en modo épico. Luego la bajada de pantalones es más vergonzosa.
 3. Icona del comentari de: Si a desembre 19, 2021 | 15:53
  Si desembre 19, 2021 | 15:53
  La valentia del poble sempre contrasta amb la covardia dels polítics venuts.
 4. Icona del comentari de: Proteger los derechos individuales a desembre 19, 2021 | 18:03
  Proteger los derechos individuales desembre 19, 2021 | 18:03
  Siempre estáis con la Libertad Individual de los catalanes, con lo que si una familia quiere que se aplique el 25% están en su derecho. De hecho, en la ley de Normalización lingüística de la Generalitat explica claramente que los alumnos tienen derecho a ser enseñados en Catalán y en Castellano. Esto lo pone ( buscarla por google, xenófobos ignorantes ) En la ley de normalización lingüística de La GENERALITAT… con lo que por favor, no seáis supremacistas y dejar que la gente tenga sus derechos y libertades, Xenófobos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa