Mala peça al teler en l’organigrama de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra de Girona. Una sentència ha donat la raó a un agent d’ordre públic i ha estimat el seu recurs arran d’un canvi de disposició horària i de grup que va acabar amb un incident amb un comandament. La magistrada Asunción Loranca, del jutjat 1 del contenciós administratiu de Girona, ha parat els peus al director general de la Policia, Pere Ferrer, i a la comissaria general de Planificació Tècnica, per les formes i fons i ha anul·lat la decisió que havien pres. Una resolució que arriba després d’un contundent recurs presentat pels advocats del Sindicat de Policia de Catalunya (SPC).

Una unitat d'ARRO dels Mossos fa guàrdia/Mossos
Una unitat d’ARRO dels Mossos d’Esquadra, àrea a la qual pertany el mossos que ha denunciat un tracte discriminatori / CME

La resolució, força dura i a la qual ha tingut accés El Món, destaca que l’agent ha pogut acreditar el tracte injustificat gràcies a la gravació que va dur a terme de la conversa amb el sergent que li va comunicar els canvis. El jutge remarca i renya a la policia catalana perquè s’ha acreditat, gràcies a la gravació, que no hi havia cap raó pel trasllat de l’agent. “La sort de l’agent és que va fer un Villarejo [el comissari jubilat de la policia espanyola gravava totes les seves converses] i ha pogut acreditar la discriminació”, comenten fonts jurídiques coneixedores del cas. 

Un canvi i unes baixes

Segons la sentència, el mosso d’esquadra va ser obligat a un canvi de grup i d’horari. Abans, l’agent treballava dues de cada quatre setmanes, i una setmana treballava en el torn de matí i l’altra, en el torn de tarda, inclosos els dissabtes i els diumenges. Però la història va canviar el 20 de gener del 2021 quan, de “forma verbal”, li va ser comunicat pels seus  superiors que havia de passar al grup de reforç de la unitat ARRO de Girona. El motiu era que havia acumulat absències de treball per baixa mèdica en els darrers dos anys i que aquest canvi “l’ajudaria millorar la seva salut”. 

Un motiu que no quadrava a l’agent afectat, perquè l’any 2020 va estar de baixa 25 dies i d’aquests, 14 van ser per possible Covid. A més, el 2019 no va tenir baixes rellevants i majoritàriament ho van ser per accident laboral. Al cap i a la fi, els altres companys acumulaven més baixes. El mosso entenia que no se li donaven les veritables raons del canvi, i més quan no se li va oferir cap canvi voluntàriament. Per altra banda, la nova ubicació suposava una complicació extra per a la conciliació familiar, ja que a càrrec té els pares, amb minusvalidesa. 

Davant el recurs, Interior va respondre que tenia capacitat i poder per ordenar el canvi basat en el poder d’autoorganització. Així mateix, l’administració va al·legar que la nova destinació estava motivada per “motius professionals” en el benentès que l’agent podria “aportar liderat i coneixements basats en la seva llarga trajectòria”.

Part de la sentència que dona la raó a l'agent de l'ARRO de Girona gràcies a una gravació
Part de la sentència que dona la raó a l’agent de l’ARRO de Girona gràcies a una gravació

La jutgessa no s’ho creu i les gravacions contradiuen la versió oficial

Ara bé, la jutgessa destaca en la seva resolució que hi ha coses que no quadren. En primer lloc, que l’informe de la Comissaria General Tècnica, a través de l’intendent Domingo Boyer, sobre la motivació del canvi és posterior a la notificació verbal del nou destí del mosso. I la magistrada fa un pas més enllà en recriminar sense embuts que les raons posades negre sobre blanc per l’administració s’assemblen com un ou a una castanya a les arguïdes de manera verbal. “Les raons exposades a l’informe no es compadeixen amb el contingut de la gravació aportada pel mosso”, escriu la jutgessa. 

De fet, a les transcripcions de la gravació es constata que la justificació del relleu eren les “baixes laborals” i com “perjudicaven als companys”. Ara bé, curiosament, la gravació mostra com l’inspector que comunica el nou destí no sap ni com es diu de cognom l’afectat, ni el nombre de baixes que ha tingut el darrer any –que suposadament justificaven la decisió–, ni cap comparativa amb els companys.

La transcripció de la conversa del mosso amb el comandament denunciat

Inspector: Us hem fet venir perquè us canviem de quadrant, passeu al grup de reforç, us ho volíem dir personalment i el motiu és el següent: un cop hem mirat els grups de treball hem vist que no se si és l’horari que feu que pesa molt, aquest horari de setmana sí, setmana no, amb els canvis que teniu i tot això, ets una persona que faltes molt a la feina, de forma destacada en relació els altres. I això ja s’ha repetit, es porta repetint temps. Aleshores, hem pres aquesta determinació de passar-vos un temps a reforç, és un horari més estable.

(…)

Agent: Però si no sap la meva situació personal, que ja ho ha dit. Com em dic jo de nom? 

Inspector: Jo el conec a vostè per Bieto.

Agent: No sap ni com em dic, aleshores no sap la meva situació personal i resulta que m’està aconsellant de la meva situació personal”

Inspector: A veure (nom)…

Agent: Em pot tutejar i em dic …., a partir d’ara ja sap que em dic …..

Inspector: Doncs …., doncs vostè al grup no hi pot tornar amb les situacions que està tenint de baixes. Ara li busquem un nou horari per intentar si podem reconduir-lo a un millor horari, millor salut. Que no pot ser? Doncs seguirà en aquest horari. Cap problema.

Agent: Està clar que el problema el tinc jo 

Inspector: Al grup no tornarà fins que la seva situació millori. 

Agent: Els números me’ls pot dir? 

Inspector: Números? Quins números?

Agent: De les hores que diu que he estat molt per sota dels altres. 

Inspector: No, no li puc dir

Agent: No ho han mirat? 

Inspector: Sí, sí, ho hem mirat però no li puc dir

Agent: O sigui no sap quin nombre tinc jo 

Inspector: No sé quin nombre té”. 

La jutgessa hi veu una arbitrarietat

Davant de la conversa, la jutgessa subratlla que “res” del que es diu a la conversa es recull en la resolució administrativa que finalment li comunica el nou destí. De fet, critica que el motiu “preferent” del canvi fos aportar lideratge i, en canvi, l’inspector ni hi fes referència. Fins i tot remarca que l’excusa “d’aportar lideratge” és “òrfena de provança documental” i apunta que la decisió és arbitrària. En aquest sentit, la jutgessa insisteix que tampoc validaria el canvi de destí un argument com l’aportació de “liderat, coneixements i experiència al grup de reforç”. 

“La potestat d’autoorganització és el principi rector per millorar la prestació dels serveis però això no justifica que es pugui incórrer en arbitrarietat adoptant decisions sense justificar que responen a una necessitat real i objectiva”, conclou la jutgessa. Per això, la magistrada resol deixar sense efecte el canvi i reintegrar l’agent al grup on estava destinat. La sentència ha caigut com un veritable calbot a l’estructura de comandament de l’ARRO. Fonts internes de la unitat asseguren que la resolució atura una “tendència” dels comandament a fer “el que volen amb els quadrants dels agents”.

Més notícies
L'autopista AP-7 / ACN

Interior anuncia més radars per reduir accidents a l’AP-7

Notícia: Interior anuncia més radars per reduir accidents a l’AP-7
Comparteix
El conseller també ha demanat a l'Estat que redueixi el límit de velocitat a 110 km/h
Notícia: Interior anuncia més radars per reduir accidents a l’AP-7 - Mobile
Vehicles de bombers

Un mail de la cúpula d’Interior afebleix l’acusació del cas Bombers

Notícia: Un mail de la cúpula d’Interior afebleix l’acusació del cas Bombers
Comparteix
Un correu de la número dos de la conselleria va permetre continuar comptant amb l'empresa Iturri quan ja s'investigava l'embolic
Notícia: Un mail de la cúpula d’Interior afebleix l’acusació del cas Bombers - Mobile
Una agent dels Mossos en una fira de seguretat / Mossos

Dues agents més dels Mossos denuncien abusos del metge d’Interior investigat

Notícia: Dues agents més dels Mossos denuncien abusos del metge d’Interior investigat
Comparteix
El facultatiu, que ha estat detingut, va continuar exercint durant gairebé dos anys tot i les acusacions
Notícia: Dues agents més dels Mossos denuncien abusos del metge d’Interior investigat - Mobile
El comissari Josep Maria Estela, cap dels Mossos / ACN

Els Mossos defensen que la policia “sempre” ha de tenir eines com Pegasus

Notícia: Els Mossos defensen que la policia “sempre” ha de tenir eines com Pegasus
Comparteix
El comissari en cap de la policia catalana, Josep Maria Estela, justifica el seu ús amb l'aval dels jutges per combatre el crim organitzat
Notícia: Els Mossos defensen que la policia “sempre” ha de tenir eines com Pegasus - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mse a juny 06, 2022 | 16:59
    Mse juny 06, 2022 | 16:59
    No vols ser un pària de la policia, doncs haver estudiao

Nou comentari

Comparteix