El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès denuncia a l’ONU que Espanya no “protegeix” el català
  • CA

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha intervingut al Fòrum de les Minories de les Nacions Unides de Ginebra per alertar del “declivi del català” i denunciar el poc interès dels estats on es parla per reconèixer-lo i protegir-lo. “Itàlia, França i Espanya no li han donat el reconeixement i la protecció que qualsevol llengua al món mereix”, ha dit Aragonès en unes declaracions recollides per l’ACN. El president català ha assegurat als presents que hi ha un “clar consens” a Catalunya per “aturar la substitució de la llengua catalana per la castellana”.

Aragonès, que ha estat convidat a Ginebra pel Relator Especial de l’ONU sobre Qüestions de les Minories, Fernand de Varennes, ha mostrat la seva preocupació pel “futur” del català i ha s’ha compromès a “preservar la diversitat lingüística i assegurar que tothom pugui viure amb plenitud i normalitat a través de la seva llengua”. El dirigent republicà creu que el català està amenaçat per un “procés de recentralització política i econòmica, així com d’assimilació nacional, cultural i lingüística” que cal revertir per evitar la desaparició de la llengua.

Pare i fill en la manifestació de Som Escola en defensa de la immersió lingüística i l'escola en català / Jordi Borràs
Pare i fill en la manifestació de Som Escola en defensa de la immersió lingüística i l’escola en català / Jordi Borràs

Aragonès defensa el català com a instrument de cohesió

En el seu discurs, que ha començat en català i ha continuat en anglès, Aragonès ha defensat el “paper central” de la cultura i la llengua catalanes per garantir la “cohesió social del país”. El president de la Generalitat ha reivindicat que el català no és una llengua “minoritària” –té 10 milions de parlants–, sinó “minoritzada” o “marginalitzada”. Per això alerta que hi ha un “risc” important que el català perdi “espai” en el món audiovisual i digital. “Les comunitats lingüístiques minoritzades i les nacions sense estat com Catalunya constaten que les autoritats que les discriminen són les que regulen l’espai audiovisual”, ha dit.

La visita d’Aragonès al Fòrum de les Minories de les Nacions Unides de Ginebra es produeix dos dies després que el seu govern presentés un paquet de 100 mesures per fomentar l’ús social del català. “No hi ha temps per perdre”, va alertar Aragonès. El paquet de mesures, elaborades pels diferents departaments de la Generalitat, per posar “la llengua al centre de les polítiques” de salut, educació i cultura.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Venuts a desembre 01, 2022 | 13:28
    Venuts desembre 01, 2022 | 13:28
    Tú tampoc protegeixes el català, mal parit.
  2. Icona del comentari de: Català a desembre 01, 2022 | 13:39
    Català desembre 01, 2022 | 13:39
    Sr. President: amb tots els respectes, però vós viviu a la lluna.
    12
    Icona de dislike al comentari de: Català a desembre 01, 2022 | 13:39 11
    Respon
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 01, 2022 | 13:56
    Gonzalo desembre 01, 2022 | 13:56
    El dramita del jueves. La historia que emocionó a Steven Spielberg.
    • Icona del comentari de: Gavanenc a desembre 02, 2022 | 11:39
      Gavanenc desembre 02, 2022 | 11:39
      El "dramita" del dijous ? Quin xovinista espanyol més pallús i mala peça estàs fet. Aquest "dramita" us porta de corcoll als xovinistes espanyols des de fa més de tres segles i encara als catalans no ens heu anihilat del tot, ni assimilat a Espanya del tot, ni vertebrat del tot a Espanya. Potser aquest si que és el teu "dramita" permanent i per això tens i vomites tanta aversió, antipatia, rancúnia i malvolença contra tot allò que afavoreix i és positiu per als catalans. El vostre "prucés" de castellanització no l'heu pogut concloure, per això us irriteu tant i sempre foteu cares de pomes agres tipus Carrizosa, com el "prucés" de la dictadura a la "democràcia" un altre "prucés" espanyol incomplet, perquè des del 1978 no us ha interessat acabar-lo del tot.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, azote de supremacistas, castigo de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) a desembre 02, 2022 | 13:59
        Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, azote de supremacistas, castigo de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) desembre 02, 2022 | 13:59
        Lamento contradecirte, "Gavanenc", pero tu equivocación es mayor: España es uno de los países de Europa y del Mundo, sino el que mas, en donde se protege y cuidan mas sus Lenguas regionales; pero, los tiempos son lo que son y no perdonan... Los tiempos y las lenguas cambian y evolucionan; y en todos sitios existe una lengua oficial y mayoritaria; y no se puede volver atrás en la evolución... Sino, vamos todos a acabar hablando el Batua Euskera ese que se inventaron otros 4 Gatos y no entienden muy bien muchos hablantes de dialectos Euskeras aun existentes hoy día; porque seguramente, es lo mas parecido a los antiguos dialectos Iberos perdidos que son, en todo caso, la verdadera lengua de la mayoría de nuestros antepasados... C0i, si gritamos "Visca la terra lliure", vamos todos a hablar Ibero... Nadie prohíbe hablar ni usar el Catalán, pero la lengua mayoritaria, común y oficial es el Castellano/Español; y eso pasa en Italia, Alemania, Francia, Polonia, Holanda y en todos o casi todos los países del mundo; y N0 hay otro país probablemente que respete las lenguas minoritarias como España (y yo conozco unos cuantos bastante bien)... Querer forzar a la gente y a la sociedad, imponerles el uso del Catalán a todas horas y en todo, de forma dictatorial y abusando del resto del pueblo N0 va a estar nunca legitimado, N0 triunfará; y es incluso contraproducente para los interesados en salvaguardar la cultura y lengua catalanas... Y yo soy de los que quieren salvaguardar la lengua y la cultura, pero no imponerlas a otros, ni buscar huidas hacia adelante imperialistas y fantasiosas tipo Pasos Catalans y la Gran Catalunya, ni pan-Catalanismos falaces e inventados... "perdoneu, però Algú ho havia de dir!".
        • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a desembre 02, 2022 | 16:40
          Pere Llimonera i Citronell desembre 02, 2022 | 16:40
          Deja ya de usurpar mi Nombre para escribir sandeces de Falsa Bandera, TRoL separrata suprematra. El falso comentario Pere Llimonera i Citronell desembre 02, 2022 | 13:59 no es mio. La verdad verdadera TR0Lete usurpaNombres es que N0 hay "NaDa que CeLeBRaRcon tus malas copias mias... vetE a la playa, al Monte, a darse una vuelta en Bici, a ver un buen Documento DNI español, una peli española, o Leer un BueN LiBR0 de PetEte...Y Dale y dale y que salte... o vete a Alfa-Centauri, para salvar y luchar por los Chubutes, los Peluches. TroLetE no suplantes más mi nick, pedazo de aborto. Apa, Siau.
        • Icona del comentari de: Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, a desembre 02, 2022 | 16:49
          Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, desembre 02, 2022 | 16:49
          Aquest tros de quòniam del Llimonera és l'individu que algú va dir que l'havia trobat en un web militar espanyol ? Quins comentaris més patètics que escriu aquest sonat, al capdavall no tenen cap argument positiu per a engrescar catalans amb la seva fal·laç Espanya i a sobre escriu de forma desesperada collonades que no es creuen ni els seus. A veure si aprenen d'una vegada i s'assabenten que cap català vol ésser com ells ni ens interessen les seves ximpleries.
        • Icona del comentari de: Ramon a desembre 02, 2022 | 17:13
          Ramon desembre 02, 2022 | 17:13
          Guaita xovinista espanyol de pa sucat amb oli, escriure i restar tant ample, "España es uno de los países de Europa y del Mundo, sino el que mas, en donde se protege y cuidan mas sus Lenguas regionales [sic]; pero, los tiempos son lo que son y no perdonan..." Ha, ha, ha, ha. És una monumental mentida i menyspreu d'algú que no hi toca com tu, solament comparable a la poca-soltada de "l'emerito pachangero campechano" del 2001, ""Nunca fue la nuestra, lengua de imposición, sino de encuentro; a nadie se le obligó nunca a hablar en castellano: fueron los pueblos más diversos quienes hicieron suya, por voluntad libérrima, la lengua de Cervantes". No teniu cap argument ni vergonya per això un dediqueu tots els ultra xovinistes espanyols des dels borbons a la claca de trolls que pul·lulen per ací a intentar difondre rucades que us fan la riota de tothom. Escrius de forma vomitiva ximpleries que denoten que algú t'ha tocat l'ull de poll i estàs un mica nervioset i desassosegat. Una darrera cosa, allò que que no existeix no cal negar-ho tothora, tot el que vosaltres intenteu negar i blasmar per què odieu i no us heu pogut carregar després de segles d'envestir, existeix i encara som vius. Gràcies per posar-ho en evidència. Una darrera cosa, tros de lluç, totes les llengües del món son "regionales" pel fet que es parlen i s'han originat en diverses regions de la Terra, de moment encara no s'han trobat llengües parlades en "regions" de la Lluna o de Mart.
        • Icona del comentari de: Ricard a desembre 02, 2022 | 17:51
          Ricard desembre 02, 2022 | 17:51
          Com es pot ésser tant miserable i curt de gambals d'escriure la fal·làcia que "Espana es uno de los países de Europa y del Mundo, sino el que mas, en donde se protege y cuidan mas sus Lenguas regionales", i en acabar, tot seguit, fer creure que la llengua basca és "inventada" o que els Països Catalans, les "regiones" on es parla català/valencià, no existeixen ? És ben bé allò que abans s'atrapa un mentider que no pas un coix. Ha !, ha !, ha ! Aquest xovinista llimonera més que un Homo Sapiens sembla un Espannolus Horribilis Burrus que únicament sap escriure uns comentaris que no podria superar algú que intentés desprestigiar cínicament els espanyols i Espanya, atribuint-los bajanades. Si és que encara no ho havia fet prou avui en Llimonera se'ns ha ben retratat. Ha !, ha !, ha !.
        • Icona del comentari de: Anna a desembre 02, 2022 | 18:19
          Anna desembre 02, 2022 | 18:19
          Es pot superar el cinisme àcid llimoner d'en Llimonera ? La llengua espanyola una llengua amb més de 500 lleis i normes que obliguen els catalans a utilitzar-la, diu que no "s'imposa" i resta tant ample. La millor resposta a tot aquest xovinisme hiperespanyol és utilitzar sempre el català i reclamar la nostra llengua allà on ens la neguen quotidianament, des d'autoescoles (material didàctic, classes i exàmens), instruccions i manuals d'aparells, documents, fulls de sol·licituds, prospectes de medicaments, dependents de comerços, funcionaris espanyols, metges, canvis de llengua en classes programades en català, factures, etiquetatge de tota mena de productes, etc
  4. Icona del comentari de: No teniu vergonya a desembre 01, 2022 | 14:02
    No teniu vergonya desembre 01, 2022 | 14:02
    L'únicamanera de protegir el català és aixecant la DUI i esdevenir Estat Català. La resta és fum de traïdors
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 01, 2022 | 15:10
      Gonzalo desembre 01, 2022 | 15:10
      En Irlanda decían lo mismo. Jajaja!
      • Icona del comentari de: Gavanenc a desembre 02, 2022 | 11:49
        Gavanenc desembre 02, 2022 | 11:49
        Tu no coneixes la història d'Irlanda i encara menys la del gaèlic irlandès, per la qual cosa no opinis sobre la teva ignorància, tros de quòniam. A més a més saps perfectament que la situació ara, al segle XXI és la següent, a la Unió Europea hi ha 24 llengües oficials, entre les quals el Gaèlic Irlandès i també la llengua maltesa, llengua pròpia de Malta i cooficial a l'estat de Malta a l'ensems amb l'anglès... i els catalanoparlants gràcies al teu estat espanyol no podem "decir lo mismo".
  5. Icona del comentari de: En fi a desembre 01, 2022 | 14:54
    En fi desembre 01, 2022 | 14:54
    españa no protegeix el català, i erc protegeix el gobierno de españa
  6. Icona del comentari de: Ricard a desembre 01, 2022 | 15:43
    Ricard desembre 01, 2022 | 15:43
    No cal que ens protegeixin. Simplement cal que ens deixin tranquils.
  7. Icona del comentari de: joandoménec a desembre 01, 2022 | 16:43
    joandoménec desembre 01, 2022 | 16:43
    Que l'estat espanyol no protegeix la llengua catalana? Quines paraules tan toves d'un president de la Generalitat...L'estat espanyol no protegeix la llengua però falta afegir que la prohibeix, la persegueix, la divideix. És tan clar que no cal entrar en els fets concrets, fóra massa llarg per a un comentari.
  8. Icona del comentari de: Miquel a desembre 01, 2022 | 18:41
    Miquel desembre 01, 2022 | 18:41
    Los únicos culpables del declive del catalán son ustedes, los políticos catalanes. Su "defensa" del catalán se ha basado en el victimismo, la cobardía y la no concreción de la independencia. Siempre se quejan en plan victimismo, como si la culpa fuera de otro, o como si tuvieramos que esperar el permiso de alguien, o como si tuviera que ser otro Estado el que nos debería rescatar. Decimos que somos adultos y valientes como para ser independientes, pero nos comportamos de la manera opuesta (como debiles y cobardes). España, Francia e Italia no son los malos de la película ni los culpables de nuestra decadencia y desgracias, ellos solo defienden los intereses de su gente, cosa que ustedes (nuestros políticos independentistas) no han hecho nunca.
    • Icona del comentari de: Roger a desembre 02, 2022 | 11:24
      Roger desembre 02, 2022 | 11:24
      Quina barra que tens, Miquel, assabentat de què fa l'estat espanyols des del segle XVIII i el francès concretament des l'any 1700... La resta excuses espanyoles des de la prepotència i la supremacia. A més a més com pots ésser tant mentider i escriure que França i Espanya "defensen" sempre els interessos de "su gente", de fet ens estàs dient coses que ja sabem, que ambdós estats no consideren els catalans gent de la seva i doncs, els som un nosa i els cal eliminar-nos, cosa que intenten de fa segles. Miquel t'has ben lluït amb aquest comentari tant poca-solta i de caire ben botiflerot.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 02, 2022 | 11:41
      Gonzalo desembre 02, 2022 | 11:41
      En catalán, miguelito. Que sino eres un catalán de tercera. Jajaja! Otro tonto útil que se cree que lo van a aceptar en la secta. Jajaja!
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a desembre 02, 2022 | 13:25
        Pere Llimonera i Citronell desembre 02, 2022 | 13:25
        Ya te hemos dicho muchas veces que tú no eres catalán.
  9. Icona del comentari de: Independència a desembre 01, 2022 | 22:35
    Independència desembre 01, 2022 | 22:35
    Es catalunya qui ha de defensar el catala, o sigui vosaltres. Mare de deu.
    • Icona del comentari de: Sí a la independència a desembre 02, 2022 | 13:23
      Sí a la independència desembre 02, 2022 | 13:23
      És clar, amb les eines pròpies d'un estat. Però mentrestant què vols fer ? Que desaparegui del tot ? Els que volem defensar el català i els que podem fer més coses per la llengua, no en fem prou. Per a afavorir el català, es podrien promoure activitats econòmiques útils per a tota la població, que no suposin el suïcidi del català ni la hipoteca del nostre teixit social, ni del l'entorn urbà ni del patrimoni paisatgístic i històric... i el miserable turisme de masses a "l'espanyola" a qualsevol preu i sense cap límit, és un dels principals enemics i que paradoxalment "promouen" i incentiven tothora alguns connacionals nostres. L'estat espanyol naturalment no és ximple i promou també i afavoreix i ofereix incentius fiscals i de tota mena als especuladors del turisme. Despertem-nos !
  10. Icona del comentari de: Gavanenc a desembre 02, 2022 | 10:47
    Gavanenc desembre 02, 2022 | 10:47
    Amb Espanya no hi ha res a fer, és un estat que ens va sempre a la contra i que està en contra dels interessos dels catalans. Com és possible que al segle XXI encara hi hagi catalans que no se n'adonin ? Síndrome d'Estocolm ? En front d'aquesta denuncia del President de Govern català, l'estat espanyol farà com sempre fa, dirà qualsevol cosa i l'ONU i els estats democràtics s'ho creuran... i no canviarà res. Ens cal la independència per a tenir si més no un estat a favor i el més important l'eina que si l'utilitzem bé pot ajudar i molt a canviar la situació. La resta res, fum i donar "munició" per a que l'inefable i patètic Gonzalo i els seus col·legues xovinistes espanyols en facin mofa i encara hi suquin pa en forma de claca de l'estat espanyol. Despertem-nos !
  11. Icona del comentari de: fat boy a desembre 02, 2022 | 10:55
    fat boy desembre 02, 2022 | 10:55
    El catala es protegeix fent rodes de premsa en xarnego a Barcelona.
  12. Icona del comentari de: Delfí Artós a desembre 02, 2022 | 11:16
    Delfí Artós desembre 02, 2022 | 11:16
    Andorra i la Unió Europea confien de poder arribar a un acord d’associació a final del 2023. Aquesta seria una ocasió bona per a poder introduir la llengua catalana com a oficial a la Unió Europea. Andorra podria demanar en els negociacions començades de fa temps, que la seva llengua oficial esdevingués també llengua oficial a la UE. Malgrat que els habitants d'Andorra no arriben al nombre de parlants del maltés (cal recordar que a Malta hi ha dues llengües oficials, la pròpia, el maltès i l'anglès), una de les menys parlades de les oficials a la UE, podria defensar que la llengua pròpia i oficial d'Andorra és alhora la d'alguns d'eurodiputats i que dins de la Unió Europea és parlada i utilitzada per molts de ciutadans de la UE, cooficial en territoris "espanyols", Catalunya (sense el nord), el País Valencià i les illes Balears; i alhora pròpia a la Catalunya septentrional, dins de l'estat francès, administrativament departament dels Pirineus Orientals i a la ciutat d'Alguer a la República d'Itàlia. De fet la llengua catalana ja és oficial al Consell d'Europa on Andorra n'és un dels 46 estats membres. Gràcies a Andorra, i a aquesta oficialitat, els catalanoparlants que fan demandes i denúncies, de violacions de drets reconeguts pel Conveni europeu de Drets Humans, davant del Tribunal Europeu de Drets Humans TEDH (Òrgan judicial internacional del Consell d'Europa situat a Estrasburg), poden fer les gestions necessàries en catalana llengua i el Tribunal els respon en aquesta llengua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa