El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Front Polisario acusa Espanya de “legitimar la repressió” del Marroc

El Front Polisario ha criticat aquest dissabte el govern espanyol per avalar el pla d’autonomia del Marroc per al Sàhara Occidental, i ha assegurat que, d’aquesta manera, Espanya “dona suport a l’ocupació” i “legitima la repressió” contra el poble sahrauí, informa l’agència Europa Press. “La posició expressada pel govern espanyol (…) no té credibilitat, serietat, responsabilitat i realisme, perquè és una desviació perillosa, contradiu la legitimitat internacional, dóna suport a l’ocupació, (…) i pretén legitimar la repressió, crims de guerra (…) i el saqueig de riqueses que el Marroc continua emprant contra el poble sahrauí”, ha dit en un comunicat.

A més, el Polisario ha lamentat que aquest canvi d’opinió “sembla ser” el resultat “d’intensos mesos de xantatge marroquí” contra Espanya per restablir les relacions diplomàtiques “al seu estat anterior”. La nova posició del govern espanyol ha estat qualificada pel Polisario com a “molt perillosa” per mostrar-se “en clar suport a l’enfocament unilateral” del Marroc, “en contradicció amb el dret internacional”. Al comunicat, ha recordat a Espanya que organitzacions internacionals com l’ONU, la UE o la Unió Africana no reconeixen “cap sobirania marroquina” sobre el Sàhara Occidental. La nova posició d’Espanya ha generat un xoc entre els dos socis de govern, PSOE i Unidas Podemos.

“Esperàvem que Espanya, per imparcialitat i sentit de les seves responsabilitats legals i històriques, acompanyés les dues parts i el nou enviat personal (de l’ONU) per revitalitzar el procés polític. És lamentable que Madrid opti, una vegada més, per sotmetre’s al xantatge marroquí i dissipar les esperances que existien, alimentant la tensió, l’escalada i empenyent cap a més despropòsits”, ha detallat el Polisario.

Espanya, “responsable del patiment del poble sahrauí”

D’altra banda, el grup ha assegurat que Espanya “no es pot desfer unilateralment de les seves responsabilitats jurídiques” envers el Sàhara Occidental i el seu poble, ja que és “una potència administradora del territori” en espera de la descolonització del mateix. També ha assenyalat Espanya com el “principal responsable del patiment del poble sahrauí”, per “la ferida sagnant” que el país va deixar el 1975.

El Front Polisario ha fet una crida a les forces polítiques espanyoles i “a tots els pobles d’Espanya” per pressionar el govern espanyol perquè “corregeixi aquest error lamentable”, i obliguin així l’Executiu a “assumir les seves responsabilitats originàries”.

Aquestes declaracions han tingut lloc després que aquest divendres s’hagi donat a conèixer una carta que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha enviat al rei Mohammad VI, en què ha assegurat que avala com una “base seriosa i creïble” el pla d’autonomia del Marroc per al Sàhara Occidental per trobar una solució al conflicte.

L’antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental va ser ocupada pel Marroc el 1975 malgrat la resistència del Front Polisario, amb qui es va mantenir en guerra fins al 1991, quan les dues parts van signar un alto el foc amb vista a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, però les diferències sobre l’elaboració del cens i la inclusió o no dels colons marroquins ha impedit fins ara la seva convocatòria.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: ALF a març 19, 2022 | 10:10
  ALF març 19, 2022 | 10:10
  Marroc i els espanyols són el mateix.
 2. Icona del comentari de: Ricard a març 19, 2022 | 10:42
  Ricard març 19, 2022 | 10:42
  Aquí hi ha la mà dels EUA; aquells que volen una "Espanya" "unida" (Trump eixit). Recordin el reconeixement que el Marroc va fer d'Israel... Doncs Castella està retribuint el Marroc per prescripció nord-americana. I Algeria s'ho empassa també. Deuen estar molt fumuts. Una mostra més de la insignificància castellana.
 3. Icona del comentari de: Ferran a març 19, 2022 | 10:47
  Ferran març 19, 2022 | 10:47
  Al trilero mayor del reino entronizado al dictado por el dictador franco, ahora le interesa el tema del gas, y Marruecos puede ser pieza importante en sus planes...
 4. Icona del comentari de: Flamenca a març 19, 2022 | 12:31
  Flamenca març 19, 2022 | 12:31
  El Front Polisàrio té raó. És possible que algú hagi manat a Sánchez prendre aquesta vil decisió; en qualsevol cas lliga amb la història imperial d'Espanya, des de que Carles de Gant es va fer anomenar Rey de Romans per accedir al Sacre Imperi, subornant als electors alemanys, això si, amb diners que no eren d'ell -el primer xoriç "defensor de la fe veritable" que volia i aconseguí bastir un imperi on mai es fes de nit, imperi que, a través de ses catòliques majestats, com s'anomenaven els reis "emperadors" (abans de fer-se comissionistes en "restaurar-se" la monarquia amb la dinastia franquista) va passar del dia de 24 hores de sol a la nit més fosca -en perdre totes les colònies a base de derrotes. Sort pels emancipats al seu dia, tot i que es van emancipar quan ja els havien esquilmat. Ara la darrera derrota es basa en la traició a un poble que s'abandonà a la seva sort tot i haver formar part de les "províncies africanes"; abandonat a un país que no és precisament un model assimilable als que Espanya presumeix de pertanyer. Espanya parla de la unitat territorial dels dos països (?), per cert, al contrari que la ONU i la UE. Ves per on, Espanya decideix on cal posar fronteres, com el Trump i Israel. Cal fotre el camp com més aviat millor (i desitjar que el Sahara assoleixi la independència, a pesar d'Espanya).
 5. Icona del comentari de: Espanya = Rússia a març 19, 2022 | 16:54
  Espanya = Rússia març 19, 2022 | 16:54
  Gent del Front Polisari, se us han venit a canvi que el Marroc no entregui els immigrants, (així els pot apallissar I fer passar gana) I que, deoment no vulgui el rei del Marroc recuperar Ceuta I Melilla. S'han venut el poble que havien de protegir. Si que Espanya s'acosta a Rússia
 6. Icona del comentari de: omega a març 20, 2022 | 17:14
  omega març 20, 2022 | 17:14
  Espanya, “responsable del patiment del poble català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa