La Fiscalia porta al Suprem Tamara Carrasco per la “perillositat” del seu Whatsapp

El ministeri públic acusa els jutjadors de distingir massa entre Facebook i Whatsapp

El cas de l’activista Tamara Carrasco tornarà a ser revisat per un tribunal. Aquesta vegada per la més alta instància jurisdiccional espanyola, el Tribunal Suprem. Tal i com havia avançat davant l’Audiència de Barcelona, el ministeri fiscal ha registrat el seu recurs davant la sala Penal per tal que revisi les dues absolucions que ha obtingut Tamara Carrasco, tant en primera instància, al jutjat 25 de Barcelona com l’Audiència de Barcelona. Curiosament, un dels protagonistes del recurs és la consideració del Whatsapp com a mecanisme de difusió o enaltiment a fi i efecte d’alterar l’ordre i la pau pública.

En el recurs, al que ha tingut accés El Món, el ministeri públic considera que hi ha motius formals i de fons per interposar el recurs. Per una banda, unificar la doctrina en la interpretació dels delictes d’ordre públic i, per altra costat, revisar la prova practicada i la seva consideració d’absolutòria. Precisament, un els punts que més emfatitza el fiscal en les catorze pàgines de l’escrit, és la importància del whatsapp, l’aplicació de comunicació instantània per valorar la conducta de Carrasco com a delictiva. De fet, cal recordar que Tamara va ser processada, primer per l’Audiència Nacional per terrorisme, per suposadament difondre un missatge de veu en un grup de whatsapp animant a la participació en una protesta el març de 2018. El cas es va rebaixar fins a desordres públics, gairebé després de dos anys confinada perimetralment a Viladecans com a mesura de seguretat.

La part del recurs sobre la tesi del Whatssapp/QS

Les dues absolucions es basen en una interpretació garantista i restrictiva de l’article 559 del Codi Penal, que es va introduir en la reforma del 2015, d’incitació a desordres públics, tal i com demanava la serva defensa, dirigida per Benet Salellas. La jutgessa, primer, i la sala segona de l’Audiència, després van renyar a la Guàrdia Civil per la seva investigació -per no poder acreditar d’on havien tret l’àudio- i per altra banda, en considerar que no incitava a cap desordre públic, que per altra banda, no es va produir. Ara la fiscalia insisteix en la seva tesi expansiva utilitzant com a clau de volta el whatsapp.

“Està demostrat”, escriu la fiscalia, “que a través dels missatges de whastapp (donada la facilitat de difusió que presenten), és possible convocar en molt poc temps un gran número de persones per portar a terme actes vandàlics que puguin afectar a les infraestructures d’un país o a les seves institucions més emblemàtiques”. “L’acusada”, continua, “sabia que el seu missatge arribaria a un gran nombre de persones, no només receptores dels seus whatsapps sino tercers als que els receptors (segur) enviarien el seu contingut”. Una explicació que segons el fiscal s’adiu amb el delicte de risc i perill abstracte que representa l’article 559 del Codi Penal.

Aquest tipus de missatge”, prosegueix el ministeri públic en el seu recurs, “ajuden a crear un entorn social violent i intimidatori que soscava l’ordre i la pau pública que han d’imperar en una societat com la catalana, que vivia moments de gran tensió social”. “Aquest tipus de conductes, insistim, presenten un gran perill perqupe són tot sovint el punt de partida en el procés cap a la violència real, com així ho demostren els fets registrats amb posterioritat”. Una velada referència a les protestes per la sentència del Procés. Aquesta interpretació del fiscal li ha suposat ja dues estirades d’orelles per part dels jutjadors que detecten una interpretació massa expansiva d’un delicte relativament nou i massa abstracte. En el recurs, el fiscal s’hi intenta tornar retreient als magistrats que exerceixen a Catalunya que fan massa diferència entre Facebook i Whatsapp, quan totes dues xarxes poden fer la mateixa difusió.

Tamara Carrasco i el seu advocat Benet Salellas, a la sortida del judi
Tamara Carrasco i el seu advocat Benet Salellas, a la sortida del judici

Comentaris

  Pere 13/09/2021 3:05 pm
  Continuem aixenplant la base
   Temps 13/09/2021 5:08 pm
   La base dels despropòsits, els atacs contra els drets humans i els drets més bàsics, per part dels aparells del clavegueram i el joc brut en forma lawfare de la justícia espanyola, s'eixampla com més va més. Ja falta menys per a que els estats democràtics del món no puguin evitar tocar el crostó i hagin de fer advertiments seriosos a l'estat espanyol.
  Cara al Sol de Junqueras.ez 13/09/2021 3:46 pm
  Fiscalia psoe.erc.podemos, pur franquisme.erc
   Al nostàlgic "cara al sol" 13/09/2021 5:02 pm
   Els comentaris de falsa bandera, com aquest, foten molta pena.
  Y tanto que se ampliará la base ( pero la constitucionalista) ,sobretodo con mierdas,cómo es la grandísima hp de la Núria Pla. 13/09/2021 3:56 pm
  Si tanto desea fuego, que empiezen quemándole la casa.
   Doctor Strangelove 13/09/2021 5:31 pm
   Poseu a google: núria pla futur, i veureu quin currículum més mediocre té la senyora, encara que pels del Nacional té un currículum fnatàstic, i no m'estranya el tal José Antich és batxiller com el de Waterloo! Es veu que a la UPC ho arrepleguen tot! Funcionaris espanyols que es volen carregar Espanya, quins pebrots! Que hi vagi ella a cremar contenidors! Doc.
    Lionel Mandrake 13/09/2021 7:18 pm
    Amb la teva experiència de vell científic nazi, Strangelove a tu et van millor i ets més dels màsters casados i dels màsters cifuentes, prou que ho sabem, tros de quòniam !
    Lionel Mandrake 13/09/2021 9:31 pm
    Tu ets més de màsters casados i cifuentes, és així Strangelove ?
  Y tanto que se ampliará la base ( pero la constitucionalista) ,sobretodo con mierdas,cómo es la grandísima hp de la Núria Pla.. 13/09/2021 3:57 pm
  Si tanto desea fuego, que empiezen quemándole la casa.
   Brother Canon Epson 13/09/2021 5:01 pm
   Amb comentaris poca-soltes com aquest, la "base" constitucional espanyola de l'ensarronada de la transició78 que dura 43 anys i encara no l'heu acabat, poc que l'eixamplaràs, pallús.
  Independence Process in Catalonia 13/09/2021 4:56 pm
  Quin escàndol, vull dir res de nou que l'escàndol continua, el lawfare de la justícia espanyola no té aturador. Espanya fot vergonya, qui vol pertànyer a un estat tan patètic ?
  Gloria 13/09/2021 5:13 pm
  Caspanyistan buscant talibans
  Tano 13/09/2021 6:49 pm
  "La fiscalia te lo afina" Es ben be veritat. Sempre tenen de buscar els tres peus al gat, del contrari aquesta genteta no es feliç. Ah, sigui veritat o mentida els es igual.
  Credibilitat 13/09/2021 7:20 pm
  Un dels fets que demostra la castració total del Govern de la Generalitat és que no pot ni vol defensar als represaliats. I ho hauria de fer, si vol un mínim de credibilitat.
  ton c. 13/09/2021 7:30 pm
  carai quin mal ha fet la presència multitudinaria de la Diada, borden com gossos rabiossos.
  Anònim 13/09/2021 10:21 pm
  El patufet ho arreglarà a la comuna del diàleg
  Ok Gal 13/09/2021 11:00 pm
  Un Tweet festiu és criminal. Els jutges, per tant, són un partit polític, i amb la connivència d’advocats i polítics tenim una organització criminal o màfia. Per si existeix algun advocat, fiscal o jutge o polític que no es vulgui implicar....
  Ricard 14/09/2021 9:22 am
  Si ets català un missatge privat te'l fan delicte. Si ets castellà no.
   Fermí 14/09/2021 1:58 pm
   M'agrada i es exactament aixó el que fan, ELS POT LA RABIA.
  GAVANENC 14/09/2021 2:20 pm
  Encara estedc flipant per el que va dir l?Audiencia Nacional sobre el escrit de que habia que matar la mitat de la població ñola......Ejercian su derecho de expresión.....Per cagar s'hi
  Sr. Floïd 14/09/2021 2:42 pm
  Al final la ingresaran al frenoparic a aquesta noia, es urgent que es possi en tractament mèdicñ.

Nou comentari