“Estratègia en paral·lel” al Govern, possible via de sortida al bloqueig entre ERC i JxCAT

Pere Aragonès evita en el seu discurs al Parlament el concepte "Govern en solitari"

Jornada d’escenes interpretables al Parlament. De passadissos, l’endemà de la cimera a tres convocada per la CUP. Tot i que tant republicans com junters treien ferro al protagonisme dels cupaires. “El dia abans ens havíem reunit, el que passa és que ho han jugat bé”, argüeixen. En qualsevol cas, tot i les evidents diferències, l’acord de mínims” comença a projectar certa expectativa per evitar eleccions. En concret, sobre el punt quatre del document signat per les tres formacions i que va servir de “reset” de les negociacions per evitar el bloqueig i que l’espantall de les eleccions deixés per uns moments de bellugar les ales.

Aquest punt determina que hi ha el compromís “d’assolir un espai per al debat de l’estratègia independentista més enllà del marc de la governabilitat”. Una expressió que ha implicat diverses interpretacions, totes marcades per una idea que a banda i banda de la majoria independentista no es cansen de repetir: “Ningú no vol eleccions”. Fonts dels junters veuen aquest acord com “un pas endavant”, en el sentit que sempre havien defensat una coordinació estratègica lligada al Palau de la Generalitat i ara aquest concepte es flexibilitza, com requeria ERC. De fet, era una condició que els republicans no volien, argüint que desestimaven qualsevol tipus de “tutela” sobre la presidència de la Generalitat.

Amb aquest punt nou, les formacions independentistes separen i posen “en paral·lel” l’articulació d’un Govern i la feina que ha de fer la coordinació estratègica, que amb el temps puguin “convergir”. Així, es pot enraonar sobre la configuració d’un Govern –en solitari o en coalició– i “paral·lelament” deixar que “l’òrgan de coordinació estratègica [conegut com Estat Major] vagi treballant“. És a dir, l’òrgan on s’integren els tres partits independentistes, Òmnium i ANC i, el Consell per la República, quan “aquest s’hagi reformat” tal i com es va anunciar el passat 29 de març.

Així, les formacions apunten que en un “termini raonable” puguin convergir Govern i estratègia, “un cop l’Estat Major funcioni amb normalitat i el Consell per la República s’hagi reformulat”. Com a exemple, des de Junts expliquen que es podria acordar investidura i Govern, i posteriorment aclarir el tempo amb què s’ha d’iniciar la taula de diàleg. De fet, l’òrgan de coordinació estratègica “ha de pensar què fer quan el marge de dos anys hagi acabat”.

Aragonès evita el concepte “Govern en solitari”

De moment, després de la reunió de dimecres aquest dijous s’ha respirat certa treva al Parlament. Com a punt destacable, tot i que no s’han celebrat oficialment reunions, el presidenciable Aragonès ha aprofitat la seva intervenció a la tarda davant el ple per reclamar un acord i no caure en el que ha titllat de “fracàs d’unes noves eleccions”. En el seu discurs, Aragonès ha parlat d’acord per avançar cap a la “independència, l’autodeterminació i l’amnistia”. Ha rebutjat les eleccions anticipades i s’ha compromès a “lluitar fins al darrer segon” per evitar els comicis.

En la defensa d’un acord i el rebuig frontal a unes eleccions -–deixant caure que malbaratarien la majoria independentista–, Aragonès no ha pronunciat ni una sola vegada, el concepte “govern en solitari” que la seva formació defensava des de dissabte. Aquest detall –o oblit, però Aragonès normalment no s’oblida les coses– es pot posar en relació en la cessió sobre la imbricació estratègica entre Palau i Waterloo que Junts ha deixat clar. “Queden encara dies”, apunten fonts dels equips negociadors. L’ambient, els gestos i els passadissos han mostrat com la boira s’ha començat a escampar.

Comentaris

  FUERA LA OLIGOCRACIA 14/05/2021 11:56 am
  Perque enganyeu al poble dient que esteu traballant per l'AUTODERTERMINACIO? Sabeu ven be que CATALIÑUNYA no te dret. Aixo ho diu KARL MARX. Explica quins terreitoris tenen dret de l' autodeterminacio, y CATALUNYA no compleix cap punt.
   Si noi, 14/05/2021 2:21 pm
   abans de que existis ehpaÑa i Marx, Catalunya ja era un País
  Tomppa 14/05/2021 10:14 am
  Fins quan els catalans voten els partits espanyols, no hi ha res a fer. Cal canviar els partits ple de botiflers a uns de nous ... i clarament, la independencia no ve de via d'esquerres ... cal acceptar-ho o ser espanyols per sempre.
   Si noi, 14/05/2021 2:25 pm
   tampoc sembla que la independència arribarà de la mà de corruptes processistes, prefereixen seguir processant cap enlloc de la mà d'un gurú batxiller foll com portan 10 anys fent-ho.
   FUERA LA OLIGOCRACIA 14/05/2021 11:57 am
   Que som español ens agradi o no.
  Estratègia paralela al Govern? 14/05/2021 9:49 am
  De que serveix votar parlamentaris i un Govern si paralelament, des de fora i sense ser electes, hi ha una estratègia paralela? Qantes linies paraleles calen per alimentar els egos dels perdedors? Com el Franquisme, el comunisme, o qualsevol país bananer que té el dictador rera les cortines?
   FUERA LA OLIGOCRACIA 14/05/2021 12:01 pm
   Per que aixo no es DEMOCRACIA es OLIGOCRACIA. Per que sigui democracia ela poders tenen esta separats y la representacion te da ser UNINOMINAL. Els representan tenen de tenir representats. Quins son els representat de JORGE MESSI es LEONEL MESSI.
  toni 14/05/2021 8:43 am
  Voleu dir que erc no es de fiar, quan tota la convergència té merda per tot arreu i sembla ser que els juntaires la cosa na vá amb ells ? Quí es el que posa traves de veritat ? Quí té por de perdre el poder ( petitet ) del relat ? Quí te por de perdre els mil.lers d'alts càrrecs convergents repartits a las institucions ? Quí es el que " marea la perdiz " ? Quí té més a perdre a repetició d'eleccions , erc o converjunts ? Quí vol més calarons i a emprat més la caixa de solidaritat per fer front a...... ?
  fideli 14/05/2021 6:53 am
  en pere, NO!
   Magdalena Martínez 14/05/2021 8:33 am
   En Peret, el fill adoptat pel PAPA junqueras de Sanchez.155, No gracies, no te 18 anys encara
  454 14/05/2021 1:32 am
  Botiflers ! Com voleu que us recolzin els independentistes ? Aneu a llepar culs dels Ñordos !
  Vendettaq 14/05/2021 12:17 am
  Botiflers esteu acabats el poble us jutjara
  Ramon 13/05/2021 10:57 pm
  A la del darrere l'obliga tant l'Islam com ERC, a dur aquesta indumentària tan i tan feminista.
  Ramon 13/05/2021 10:32 pm
  Però quina por teniu, republicans? Que no esteu eixamplant la base? I doncs? Millorarem resultats! L'independentisme millorarà resultats a cada nova convocatòria. Per força. Perquè esteu eixamplant la base. Tot el que feu va encaminat a què eixamplem la base. I doncs? Per què, el pànic a tornar a votar? Que no estàveu eixamplant la base?
  82
  55
  Respon
   Per pors... 14/05/2021 7:11 am
   Un poc honorable batxiller que va suspendre la DUI en segons i va fugir. Ara s'ha tornat foll, té el síndrome de la vedet comunista, vol seguir dirigint sense perdre la batuta tot hi haver perdut la legitimitat democràtica, només disposa de 32 escons en front de 42.
   73
   74
   Respon
  Pep 13/05/2021 10:13 pm
  Me da a mi el pálpito que iremos a elecciones. Aragonés se está pasando con tanto marear la perdiz y creo que lo hace adrede.
  Pere 13/05/2021 9:40 pm
  Sempre s'empesquen coses rares per enganyar al personal. Però ER no és de fiar. Tothom ho sap i el que no estigui al sac i ben lligat abans de formar govern després no existirà i ER es farà l'orni. Afortunadament l'acord que hi hagi l'hauran de votar les bases de Junts i espero que recordin totes les marranades que ha fet ER contra Junts i no es deixin enredar més.
  93
  24
  Respon
   Home!!! 14/05/2021 7:22 am
   Aragonés no ha pas suspès cap DUI, ni ha fugit. Des de l'1-O, qui no és de fiar, qui fa coses rares per enganyar al personal saltant-se el resultat electoral del 14F. Es tan democràtic que dirigeix un xiringuito particular que ningú ha votat, i vol imposar la seva "estratègia" als resultats electorals com un dictador, deu estar boig perque canvia continuament com si fós foll.
   60
   112
   Respon
    FUERA LA OLIGOCRACIA 14/05/2021 4:29 pm
    Mira com TORRAS y ningu es queixava

Nou comentari