El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espanya nega a l’ONU la discriminació del català a la justícia i a la policia

L’Estat espanyol considera que ja fa prou per intentar que jutges i policies entenguin el català. Així ho assegura en la rèplica a l’informe sobre minories nacionals a Espanya que va elaborar el relator especial sobre minories nacionals, Fernand De Varennes, de les Nacions Unides l’any 2020. Un contrainforme amb què la Moncloa nega la discriminació dels catalanoparlants en àmbits com la justícia o la seguretat pública. Tots dos informes han estat analitzats en el curs de Dret Internacional que s’ha impartit en la 54 edició de la Universitat Catalana d’Estiu que aquest agost s’ha celebrat a Prada, El Conflent. 

La denuncia del relator es basava en el fet que no hi ha cap obligació legal per tal que policies o jutges destinats arreu dels Països Catalans coneguin el català. La resposta espanyola es fonamenta en considerar que el coneixement del català entre els funcionaris de justícia o de les policies espanyoles destinades a Catalunya és un “mèrit” i no una obligació. En tot cas, Espanya es vanta de fer cursets de català als funcionaris nouvinguts i fins i tot, de donar ajudes per estudiar-lo. I a més a més renya el relator i l’acusa de menystenir el castellà, del qual el govern de Pedro Sánchez destaca “el valor de la llengua comuna com un instrument de participació a la comunitat política”. A més, la resposta espanyola carrega contra el relator per no aportar cap dada o estadística concreta que sostingui les seves queixes i afirmacions. 

Part de la rèplica de l'Estat espanyol a l'informe del relator sobre minories nacionals on apunta les mesures que acreditarien que el català no es discrimina a la justícia ni als estaments policials espanyols/QS
Part de la rèplica de l’Estat espanyol a l’informe del relator sobre minories nacionals on apunta les mesures que acreditarien que el català no es discrimina a la justícia ni als estaments policials espanyols/QS

La “preocupació” detectada pel relator de l’ONU per la llengua

Segons l’informe de De Varennes, existeix una “preocupació” per la llengua que “es va plantejar reiteradament en reunions amb organitzacions de la societat civil i d’una altra índole de les Illes Balears, el País Basc, Catalunya, Galícia i el País Valencià”, que van deixar en el relator de l’ONU “la sensació, en particular a les esferes de l’educació, l’aplicació de la llei i el poder judicial, que hi ha una desconnexió entre l’al·legada condició d’idiomes cooficials i el grau en què realment s’utilitzen i s’aplica la legislació.”

En aquest sentit, el dossier posa com a exemple que “es va assenyalar que els jutges i els agents de l’ordre [estatals], com la Policia Nacional, no estan subjectes a cap requisit de coneixement d’un idioma cooficial, ni tan sols quan exerceixen les seves funcions en una comunitat autònoma on es parla un idioma cooficial”. “S’ha indicat”, continua el relator, “que això dona lloc a un nombre considerable de queixes i a frustració en algunes d’aquestes comunitats, així com desafortunats malentesos i fins i tot a la denegació de l’accés als serveis públics o a discriminació en aquest accés”.

L’Estat replica que ofereix cursets de català als policies 

La Moncloa, però, veu totalment injustificades les conclusions del relator sobre el dret dels catalanoparlants a la justícia, a les comissaries o a les casernes de la Guàrdia Civil. De fet, queda sorprès que De Varennes no tingui present que l’Estat fa cursets de català per als funcionaris nouvinguts o bé que hi hagi un servei d’intèrpret judicial o que el promogui considerant un “mèrit” el seu coneixement. Així mateix, posa en dubte les dades de queixes de ciutadans aportades pel relator en el seu estudi. 

“En relació amb les afirmacions contingudes en aquest informe, i per tal de tenir una visió completa de la realitat espanyola, resulta imprescindible deixar constància igualment que l’article 3.2 de la Constitució espanyola estableix el dret de tots els espanyols a fer servir la llengua espanyola oficial de l’Estat, el castellà, i el deure de conèixer-la”, contesta Espanya. “Pel que fa l’ús de les llengües oficials a l’administració de justícia”, continua el govern espanyol, “convé deixar constància de les iniciatives posades en pràctica per fomentar entre els membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat el coneixement de les llengües cooficials espanyoles”.

“Així”, justifica la Moncloa en resposta a l’ONU,  “la Policia Nacional proporciona ajuts als seus membres per estudiar les llengües cooficials”. “Igualment, la Delegació del govern a Catalunya ha proposat a la conselleria de Cultura de la Generalitat impulsar un conveni per impartir cursos de català a agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, destinats o nouvinguts a Catalunya”, afegeix. “A més, per a certs llocs en comunitats autònomes amb llengua cooficial es valora el coneixement d’aquesta llengua com a mèrit per a la selecció de candidats”, argüeixen. “Tot això se suma al suport que per a la pràctica de diligències de policia judicial s’ofereix amb documents redactats en llengües cooficials, tant per a la víctima com per al suposat autor del delicte”, indiquen.

Els nous membres del CNP en la jura del càrrec al Complex de la Zona
Els nous membres del CNP en la jura del càrrec al Complex de la Zona Franca de Barcelona

El català, un mèrit i no un requisit en la justícia

La resposta de l’Estat també carrega els neulers contra les advertències del relator en referència a l’ús del català a l’administració de justícia. Així, la Moncloa al·lega “l’article 231 de la Llei orgànica 6/1985, d’1 de juliol, del Poder Judicial (LOPJ)” per afirmar que “no s’obstaculitza l’ús de les llengües oficials a l’administració de Justícia”. “Al contrari”, addueix, “aquest ús està permès, llevat que aquesta oposició es manifesti per alguna de les parts en el procediment i doni lloc a indefensió contrària al principi de la tutela judicial efectiva”.

“Així mateix”, prossegueix la resposta, “el coneixement de les llengües oficials es té en compte com a mèrit a l’hora d’acordar la provisió de places de president dels tribunals superiors de justícia i de les audiències”. D’altra banda, el govern espanyol “destaca la inclusió expressa del dret a la traducció i interpretació a la Llei d’Enjudiciament Criminal i a la Llei d’Enjudiciament Civil”. “Això implica”, continua el contrainforme, “una sèrie de drets dels investigats que no parlin el castellà o la llengua oficial en què es desenvolupi l’actuació, és a dir, les llengües cooficials d’algunes comunitats autònomes”. En aquest marc assenyala “l’assistència per un intèrpret que utilitzi una llengua que l’investigat comprengui durant totes les actuacions del procediment i en les converses que mantingui amb el seu advocat, així com el dret a la traducció escrita dels documents que siguin essencials per garantir l’exercici del dret a la defensa”. És més, recorda que les despeses que generen aquestes garanties són sufragades per l’administració “amb independència del resultat del procés”.

En tot cas, l’administració espanyola lamenta que el relator subratlli en el seu informe que la situació del català a l’administració de justícia i als estaments policials comporti malestar. De fet, el relator De Varennes ressalta que aquesta situació “dona lloc a un nombre considerable de queixes i a frustració en algunes d’aquestes comunitats”. “Cal preguntar-se, una vegada més, si aquest suggeriment té el suport d’alguna dada, estadística, etc”, retreu durament el govern espanyol menystenint les conclusions de l’informe. 

Més notícies
La façana de la seu europea de l'ONU, a Ginebra (ACN)

Espanya es va barallar amb l’ONU per la minoria nacional catalana

Notícia: Espanya es va barallar amb l’ONU per la minoria nacional catalana
Comparteix
La UCE repassa un informe del relator de les Nacions Unides i la virulenta resposta espanyola
Notícia: Espanya es va barallar amb l’ONU per la minoria nacional catalana - Mobile
La longitudinalitat, clau en l'atenció primària / ACN

Denuncien discriminació per parlar català a un CAP de Sabadell

Notícia: Denuncien discriminació per parlar català a un CAP de Sabadell
Comparteix
L'ICS ho ha justificat per la necessitat de cobrir places amb persones sense coneixement del català
Notícia: Denuncien discriminació per parlar català a un CAP de Sabadell - Mobile
La delegació de Berlín promou la llengua catalana (GOVERN)

Ofereixen més de 1.300 cursos de català pel setembre

Notícia: Ofereixen més de 1.300 cursos de català pel setembre
Comparteix
El Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix més de 28.500 places
Notícia: Ofereixen més de 1.300 cursos de català pel setembre - Mobile
La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró | ACN

L’agonia del català a la justícia: només un 6,2% de les demandes l’utilitzen

Notícia: L’agonia del català a la justícia: només un 6,2% de les demandes l’utilitzen
Comparteix
Les facultats de dret i la por a adreçar-se en català als jutges, dues de les causes de la presència residual del català als jutjats
Notícia: L’agonia del català a la justícia: només un 6,2% de les demandes l’utilitzen - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Manel a agost 27, 2022 | 20:56
  Manel agost 27, 2022 | 20:56
  Està clar que España sap que no poden permetre que aquests pudors de l'estat; policia, jutges i sobretot TSJC tinguin una visió cultural i desenvolupament mental més ampli que el que els hi dona haver-se criat en la casposa, podrida, feixista i xobinista españa.
 2. Icona del comentari de: Ricardo B. a agost 27, 2022 | 21:28
  Ricardo B. agost 27, 2022 | 21:28
  MORI ESPAÑA I EL SEU REI
  • Icona del comentari de: sant Kalashnikov: la fe única i veritable a agost 28, 2022 | 12:49
   sant Kalashnikov: la fe única i veritable agost 28, 2022 | 12:49
   Ja era hora que es comencessin a publicar missatges explicitant el desig profund i irrenunciable de molts catalans que estem tips irreversiblement d'hispaÑistán. Recordeu que no hi ha pitjor menyspreu a la vida que el fet que et diguin "bon noi". Mireu si és bo emmerdar-se les mans que al teatre -igual que a la vida- sempre cal desitjar "molta merda".
 3. Icona del comentari de: Anònim a agost 27, 2022 | 21:29
  Anònim agost 27, 2022 | 21:29
  Llàstima que aquells no van acabar amb tots ells...
 4. Icona del comentari de: Ricard a agost 27, 2022 | 21:48
  Ricard agost 27, 2022 | 21:48
  Castellans, "Espanya" no us pertany. No manipulin les coses en el nom de "Espanya". NO EN EL NOSTRE NOM!
 5. Icona del comentari de: Jo mateix a agost 27, 2022 | 22:08
  Jo mateix agost 27, 2022 | 22:08
  Madam guillotine, gran invent dels francesos . Aquí ens hagués anat bé
  • Icona del comentari de: Anònim a agost 28, 2022 | 10:22
   Anònim agost 28, 2022 | 10:22
   No van arreglar res,som més centralistes que els espanyols que ja és dir
 6. Icona del comentari de: Quina manipulació de llibre a agost 28, 2022 | 01:58
  Quina manipulació de llibre agost 28, 2022 | 01:58
  Que ningú es pensi que aquest assumpte es dirimeix a l'assemblea general de l'ONU, com suggereix la foto que acompanya l'article. Exercici per al lector: investigar què és un relator de l'ONU i les atribucions que té. Us sorprendreu el poc que pinten.
  • Icona del comentari de: Ricard a agost 28, 2022 | 11:11
   Ricard agost 28, 2022 | 11:11
   I què? Altera el concepte? No.
   • Icona del comentari de: Si, Ricardín a agost 28, 2022 | 14:03
    Si, Ricardín agost 28, 2022 | 14:03
    Altera totalment el procés. Llegeix una mica, va.
  • Icona del comentari de: ton c. a agost 28, 2022 | 11:51
   ton c. agost 28, 2022 | 11:51
   doncs potser que ens ho expliqui i així ens n´asabentarem tots, no troba?
   • Icona del comentari de: Cerca a agost 29, 2022 | 09:50
    Cerca agost 29, 2022 | 09:50
    Aprendràs més.
 7. Icona del comentari de: Maqueijan a agost 28, 2022 | 09:02
  Maqueijan agost 28, 2022 | 09:02
  Estat espenyol coya de feicistes i fills de la gran puta, menja merdss.
 8. Icona del comentari de: Independentista a agost 28, 2022 | 09:56
  Independentista agost 28, 2022 | 09:56
  Si us sembla ho admeteràn. Com hi ha món.....
 9. Icona del comentari de: Quants alumnestenen aquestes classes? a agost 28, 2022 | 11:36
  Quants alumnestenen aquestes classes? agost 28, 2022 | 11:36
  Espanya sap que l'únic que reben els policies, jutges, fiscals... són classes d'odi sobre Catalunya I contra tot el que sigui català. Oodi a, la diferència. El seu món ha de reduir-se I tancar-se dins el món castellà. Ss cal preguntar: quants policies, jutges van a classe de català?
  • Icona del comentari de: charnego a agost 29, 2022 | 09:36
   charnego agost 29, 2022 | 09:36
   Clases de odio en España ??...... solo tienes que ver los comentarios llenos de odio y desprecio en esta noticia por parte de los angelicales independentistas
   • Icona del comentari de: Joan de Canyamars a agost 29, 2022 | 13:41
    Joan de Canyamars agost 29, 2022 | 13:41
    Em sembla que t'has deixat els comentaris dels imperialistes espanyols amb això dels insults. deus tenir pa a l'ull.
 10. Icona del comentari de: Mentiders a agost 28, 2022 | 13:40
  Mentiders agost 28, 2022 | 13:40
  España sempre menteix, tot defensant el seu centralisme igualatori passa per sobre de qualsevol organisme. Utilitza tots els mètodes encara que siguin fora de llei i de veritat. El mal és que els surt bé. Merda
 11. Icona del comentari de: DBF a agost 28, 2022 | 14:59
  DBF agost 28, 2022 | 14:59
  A la merda amb la puta espanya.
 12. Icona del comentari de: Cagañistan a agost 28, 2022 | 15:01
  Cagañistan agost 28, 2022 | 15:01
  España es un país podrit que ja va firmar la seva mort fa temps.
  • Icona del comentari de: Varist a agost 28, 2022 | 16:20
   Varist agost 28, 2022 | 16:20
   Doncs comencem a matar-los.
 13. Icona del comentari de: Varist, ets un troll a agost 28, 2022 | 20:10
  Varist, ets un troll agost 28, 2022 | 20:10
  Vas buscant brega i es veu d'una hora lluny.
 14. Icona del comentari de: Vendetta a agost 28, 2022 | 21:07
  Vendetta agost 28, 2022 | 21:07
  Putaejpanyasempre orangunyols marxeu cap a la vostra sabana de matorrals
 15. Icona del comentari de: Si a agost 28, 2022 | 22:19
  Si agost 28, 2022 | 22:19
  El Govern155 també ho nega.
 16. Icona del comentari de: Kinet a agost 29, 2022 | 00:40
  Kinet agost 29, 2022 | 00:40
  Quan la policía li diu a un de parla catalana jable en epaño no ws discriminación?
 17. Icona del comentari de: Sup Marcos a agost 29, 2022 | 09:56
  Sup Marcos agost 29, 2022 | 09:56
  Es tan fácil como venir a comprobarlo, pero a nadie le interesa comprobar nada. Porque la palabra de uno contra la de otro no sirve para nada.
 18. Icona del comentari de: Joan de Canyamars a agost 29, 2022 | 13:38
  Joan de Canyamars agost 29, 2022 | 13:38
  Es evident que Espanya fa servir la tàctica de que la millor defensa és un bon atac. Dona com a normal que la llengua catalana, que afecta a una minoria de deu milions de persones, (aprox. 20% de la població d'Espanya) no és pot exigir als funcionaris del estat que estan servint als territoris on es cooficial. Els sembla que és més que suficient, oferir-los cursets voluntaris, mentre als usuaris dels serveis, es troben que no poden ni els deixen, expressar-se amb la llengua pròpia, al·legant que el castellà tenen l'obligació saber-lo. Les estadístiques del judicis que es fan en català, estan per sota del 5%. Això es la proba del imperialisme lingüístic imperant dels servidors públics del estat a Catalunya. Amb tot això, diuen que ja les protegeixen suficientment. Incomplint, fins hi tot l'art. 3 de la constitució espanyola, respecte a la especial protecció de les altres llengües del estat. No parlem de la policia i la G:C: això és de traca i mocador, si no els agrada que els parlis en català, t'insulten i t'amenacen i si et poses ferm defensant que tens tot el dret d'usar-lo i ells d'atendre't, et fotran una denuncia, amb la consegüent multa per resistència a l'autoritat. Espero que, per molt que es defensin, quedi clar que menteixen i que el Relator de l'ONU descriu exactament el que passa. I probablement, es queda curt.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa