El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Espanya es va barallar amb l’ONU per la minoria nacional catalana
  • CA

Espanya va carregar amb contundència i sense embuts contra el relator especial de les Nacions Unides sobre minories que havia redactat un informe sobre la situació de la minoria catalana -i la basca i la gallega- dins l’Estat. “Les qüestions de drets humans en relació amb les minories de vegades semblen una assignatura pendent”, escrivia Fernand de Varennes, el relator especial de minories que va estudiar la situació de les minories nacionals a Espanya. El govern espanyol va emetre una resposta en què “lamentava la manca de rigor de l’informe” i, per tant, afirmava que li “restava valor”.

Aquest contrainforme de la Moncloa ha estat analitzat en el curs de dret que s’ha celebrat en la 54 edició de la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada, (El Conflent) durant tota la setmana. Especialment, per Alfonso González Bondia, professor de Dret Internacional de la Universitat Rovira i Virgili, on va ser degà de la Facultat de Ciències Jurídiques del 2011 al 2015, i exdirector general d’Afers Europeus i Mediterranis de la Generalitat de Catalunya. El contrainforme espanyol tenia la intenció de tapar l’escletxa oberta en la jurisdicció europea per les conclusions del relator, que indicaven que Espanya feia passar més per l’adreçador judicial els catalans involucrats en el Procés que no pas d’altres ciutadans. Espanya nega que hi hagi cap minoria nacional a l’Estat i apunta que només la comunitat gitana es podria integrar en aquest concepte.

El professor González Bondia, en la seva màster class a l'UCE/Quico Sallés
El professor González Bondia, en la seva màster class a l’UCE/Quico Sallés

Un treball de camp

L’informe del relator Fernand de Varennes va ser possible arran d’una visita a Espanya entre el 14 i el 25 de gener del 2019. De Varennes es va reunir amb magistrats del Tribunal Suprem, amb senadors, amb diputats del Congrés, amb el Defensor del Poble, amb l’aleshores Fiscal General de l’Estat, amb autoritats i també amb els Síndics de Greuges de Catalunya, Andalusia, Euskadi i Galícia, a més de membres d’organitzacions no governamentals (ONG) i representants de les comunitats amb indicis de ser considerades minoritàries, així com alts funcionaris de diversos ministeris.

Un cop realitzades les visites i el recull de dades, el relator va emetre les seves conclusions amb un seguit recomanacions i observacions per ajudar l’executiu i l’administració espanyola així com també altres actors pertinents a “fer efectius els drets humans de les minories”. Entre d’altres qüestions com l’accés als serveis públics, analitzava l’educació, l’ús dels idiomes de les minories, la participació de les minories a la vida pública i els esforços per combatre el discurs d’odi i altres formes d’intolerància adreçades a les minories, com ara la islamofòbia i l’antigitanisme. L’informe també incloïa una secció sobre la comunitat sorda i l’ús de les llengües de signes a Espanya.

Testimonis gràfics de la visita del relator especial a Espanya, com amb l'exfiscal general de l'Estat Maria José Segarra
Testimonis gràfics de la visita del relator especial a Espanya, com amb l’exfiscal general de l’Estat Maria José Segarra

Catalans, una minoria nacional?

De Varennes estableix en el seu document una noció del concepte minoria. Així, descriu com una minoria ètnica, religiosa o lingüística la que “constitueix menys de la meitat de la població en tot el territori d’un Estat, els membres del qual comparteixen característiques comunes de cultura, religió o llengua, o una combinació d’alguna d’aquestes”. En aquest sentit, afegeix que “una persona pot pertànyer lliurement a una minoria ètnica, religiosa o lingüística sense cap requisit de ciutadania, residència, reconeixement oficial o qualsevol altre estatus”.

L’aplicació en el seu informe de la seva definició és força clara: “el català, el basc i altres grups lingüístics que poden constituir una majoria numèrica en algunes regions del país, però el nombre del qual continua sent inferior a la meitat de la població total de l’Estat, també es consideren minories d’acord amb aquesta definició de treball“. El relator admet que les 17 comunitats autònomes han contribuït en gran mesura a una participació política més efectiva de les minories més importants del país, com les minories basca, catalana i gallega, i han proporcionat mitjans per reconèixer i aplicar els drets d’aquestes minores en esferes com l’idioma i la cultura”. 

Part de l'informe del relator on destaca el concepte de minoria nacional
Part de l’informe del relator on destaca el concepte de minoria nacional

Immersió i l’1-O

Ara bé, el relator avisa que “no obstant això, les qüestions de drets humans en relació amb les minories de vegades semblen una assignatura pendent“. Com a exemple, hi posa “els continus desafiaments o llacunes en diverses qüestions intersectorials, com l’idioma de l’ensenyament, així com qüestions pròpies de les minories establertes des de fa molt de temps, o de les arribades més recentment, en relació amb la naturalesa dels seus drets com a minories“.

El relator també inclou els efectes del Primer d’Octubre i fa constar “informes que donen compte d’un augment perceptible del discurs d’odi, el vilipendi, el vandalisme, les amenaces físiques i fins i tot les agressions contra membres de la minoria catalana i, en menor mesura, altres minories nacionals“. “Alguns informes semblen indicar que les autoritats no estan reaccionant prou a aquestes denúncies ni estan iniciant actuacions judicials sobre això, contribuint així indirectament a crear una atmosfera de creixent intolerància contra les minories i d’exaltació nacionalista”, sentencia. “Si bé el relator especial no es pot pronunciar sobre la veracitat de les denúncies, observa que, entre els membres d’aquestes minories, així com entre els membres de les comunitats de migrants i les persones afrodescendents, hi ha una considerable desconfiança a la policia i fins i tot a el poder judicial”, subratlla.

Espanya s’indigna amb el relator de l’ONU

Aquestes conclusions van fer reaccionar l’Estat espanyol de manera molt crítica. “Espanya considera necessari deixar constància del seu desacord amb algunes de les categories conceptuals utilitzades pel relator, Sr. De Varennes, així com aclarir alguns aspectes del seu informe que reflecteixen una comprensió incompleta de la realitat legislativa i jurisprudencial espanyola, així com de la seva aplicació pràctica”, alerta la resposta de la Moncloa. És més, assegura que “Espanya lamenta la manca de rigor en l’elaboració de l’informe, que conté apreciacions subjectives o afirmacions que no tenen el suport de dades, informacions contrastades o arguments; tot això resta valor a les conclusions que conté.”

Segons el contraatac d’Espanya, De Varennes s’equivoca en el seu concepte de minoria que “sempre ha comportat controvèrsia”. “El relator”, continua la resposta espanyola “avança un concepte merament numèric de minoria (grup de persones que comparteixen ètnia, religió o/i llengua i que representen menys de la meitat de la població d’un Estat) que, en la seva extrema simplicitat, prescindeix absolutament del context, inclosa la història, comporta el risc d’arribar a conclusions absurdes, i no aclareix el valor afegit que el concepte de minoria aporta a la protecció dels drets humans de les persones que la integren”. “Tot això, a més dels dubtes que suscita la determinació del nombre d’integrants d’una suposada minoria –que constitueix alhora el seu element definidor– a partir de dades fiables”, addueix. “Per totes aquestes raons, Espanya reitera el seu desacord amb la definició proposada pel relator i aplicada a l’informe resultant de la seva visita a Espanya el gener del 2019“, conclou.

Part de la resposta d'Espanya al relator de l'ONU/Quico Sallés
Part de la resposta d’Espanya al relator de l’ONU/Quico Sallés

“No existeix una majoria com a ens diferenciat de les minories que esmenta el relator, sinó que la majoria és una suma d’aquestes anomenades minories i de moltes altres. Els membres de les minories són membres de la majoria”, argüeix l’Estat. En aquest sentit, critica amb força els dubtes que expressa el relator sobre la condemna dels líders del Procés per sedició. “El relator s’atreveix a insinuar, sense aportar cap prova, que la pertinença a una suposada minoria catalana o, en tot cas, la procedència catalana dels condemnats ha tingut alguna influència en la sentència del Tribunal Suprem de 14 de octubre del 2019“, respon iradament Espanya. “En aquest procés s’han jutjat fets, ni idees, ni ideologies”, assevera. Tota una declaració d’intencions que Rodríguez Bondia, en la seva anàlisi presentada a la UCE, interpreta com el “sobreesforç de l’Estat espanyol per intentar demostrar que no ha vulnerat cap dret fonamental a la minoria catalana, encara que ho faci desprestigiant el rigor dels òrgans de les Nacions Unides”.

Més notícies
Josep Costa, en una imatge de quan era diputat de JxCAT
David Zorrakino / Europa Press
(Foto de ARCHIVO)
04/4/2019
Costa arriba a l’ONU en la seva lluita contra la repressió de l’Estat
Notícia: Costa arriba a l’ONU en la seva lluita contra la repressió de l’Estat
Comparteix
L'exvicepresident va presentar una demanda l'abril de 2021
La sala de vistes ambv Boye, Elbal, Fidel Cadena, Andreu Van den Eynde, Benet Salellas, Simon i Paul Bekaert aquest matí/Quico Sallés
El concepte de “minoria nacional” es cola al tribunal de Luxemburg
Notícia: El concepte de “minoria nacional” es cola al tribunal de Luxemburg
Comparteix
Acaba la vista al TJUE i comença el compte enrere per l'exili
El magistrat Manuel Marchena
El Suprem, forçat a pronunciar-se sobre la “minoria nacional catalana”
Notícia: El Suprem, forçat a pronunciar-se sobre la “minoria nacional catalana”
Comparteix
El Grup d'Advocats Independents presenten recurs de reforma per la recusació de magistrats que ha tombat el tribunal
Josep Costa
Costa denuncia la conspiració de l’Estat contra la minoria nacional catalana
Notícia: Costa denuncia la conspiració de l’Estat contra la minoria nacional catalana
Comparteix
Dur recurs de reforma de l'exvicepresident del Parlament pel seu processament
L’ANC demana a la Comissió Europea que protegeixi els drets de la minoria catalana
Notícia: L’ANC demana a la Comissió Europea que protegeixi els drets de la minoria catalana
Comparteix
Paluzie demana que l'informe sobre l'estat de dret a Espanya inclogui les aportacions de la societat civil catalana

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ES SENZILL a agost 25, 2022 | 23:22
    ES SENZILL agost 25, 2022 | 23:22
    Espanya demostra dia a dia lo miserable i criminal que es, odien els catalans i els volen destruïr. I encara hi ha ximplets que poden defensar un estat així? Obrim ja els ulls, aixequem la DUI, busquem una o dues aliances internacionals que valguin la pena i anem a per totes i el que sigui. Ens trobaran defensant el nostre pais.
  2. Icona del comentari de: CAT a agost 25, 2022 | 23:23
    CAT agost 25, 2022 | 23:23
    Quin estat pot fer això als seus propis ciutadans?? No es una alarma que el català sent una llengua de l'estat no es pugui parlar ni al seu parlament? Acabem ja amb la farsa aquesta d'espanya.
  3. Icona del comentari de: El aquelarre de Prada és nacionalista a agost 26, 2022 | 01:05
    El aquelarre de Prada és nacionalista agost 26, 2022 | 01:05
    No té cap mena de valor. A l'article es parla de minories en general però no de "minories nacionals" com indica el titular. I és que per a l'ONU Catalunya, per exemple, no és una nació, és una regió espanyola on hi ha minories, com hi ha a altres regions espanyoles.
    11
    Icona de dislike al comentari de: El aquelarre de Prada és nacionalista a agost 26, 2022 | 01:05 27
    Respon
    • Icona del comentari de: Ricard a agost 26, 2022 | 13:27
      Ricard agost 26, 2022 | 13:27
      No enganyem. Les regions que Vostè esmenta estan pensades sovint per eradicar les minories, i no pas per protegir-les de la majoria depredadora castellana. Castella és criminal des de sempre, i les minories estem indefenses en la permanent agressió de la que som objecte. Per això ens hem de defensar, arreu, sempre, amb tota intensitat. "Espanya" NO EN EL MEU NOM. Defenseu els interessos castellans només, contra la resta!
    • Icona del comentari de: Anònim a agost 26, 2022 | 18:55
      Anònim agost 26, 2022 | 18:55
      La teva ignorància sobre el que és una nació i el que es un estat, es ben evident. A Europa hi ha 23 nacions sense estat, cosa que vol dir que són o han sigut un país en algun moment. Espanya mai ha sigut un país, es una pila de països colonitzats i prou, però té un estat Per exemple, el país valencià, el país basc (fixa't que fins i tot ho diu el nom) Catalunya, Andalusia, Galícia, Astúries, canàries, Balears, Escòcia, país de Gales, Tirol, Bavaria, Sardenya, el Vèneto, la Toscana, Sicília, Flandes.... Ho entens o necesites un plànol?
      • Icona del comentari de: La teva ignorància sobre el que és una nació i el que es una regió, es ben evident @Anònim a agost 26, 2022 | 20:00
        La teva ignorància sobre el que és una nació i el que es una regió, es ben evident @Anònim agost 26, 2022 | 20:00
        Una nació sense estat no és una nació moderna de debò. Nacions que componen la UE: Alemanya, Bèlgica, Croàcia, Dinamarca, Espanya, França, Irlanda, Letònia, Luxemburg, Països Baixos, Suècia, Bulgària, Eslovàquia, Estònia, Grècia, Malta, Polònia, República Txeca, Àustria, Xipre, Eslovènia, Finlàndia, Hongria, Itàlia, Lituània, Portugal i Romania. Exemple de regions europees: València, Euskadi, Catalunya, Andalusia, Galícia, Astúries, Canàries, Balears, Escòcia, Gal·les, Tirol, Bavaria, Sardenya, Vèneto, Toscana, Sicília, Flandes.... Totes aquestes regions pertanyen a alguna de les nacions anteriorment esmentades. Ho entens o necessites un plànol, listillo @Anònim?.
  4. Icona del comentari de: Català a agost 26, 2022 | 04:29
    Català agost 26, 2022 | 04:29
    Mol bé. I què li ha passat a l'Estat Espanyol?. Res. Ni li passarà; tots els estats es defensen entre ells, però tots- menys l'Espanyol- dissimulen, guarden les aparences.
  5. Icona del comentari de: Quin nivel... a agost 26, 2022 | 07:38
    Quin nivel... agost 26, 2022 | 07:38
    Spain is different
  6. Icona del comentari de: Ferran a agost 26, 2022 | 07:46
    Ferran agost 26, 2022 | 07:46
    Podría verlo hasta un ciego... Y al gobierno del estado central con la caspa y rabia (que no razones) que le caracterizan,solo sabe contestar histéricamente vertiendo baba.
  7. Icona del comentari de: Pilar a agost 26, 2022 | 08:55
    Pilar agost 26, 2022 | 08:55
    “En aquest procés s’han jutjat fets, ni idees, ni ideologies”... 9 anys als Jordis per pujar damunt d'un patrol per desfer una manifestació. Si pujar damunt d'un patrol són 9 anys, quants anys els hi haurien de caure a l'R78 pels morts del 17A??
  8. Icona del comentari de: Ok GAL a agost 26, 2022 | 08:57
    Ok GAL agost 26, 2022 | 08:57
    Què curtets, justament per jutjar els fets estan jutjant idees i minories. Són fatxes sense remei ni escapatòria.
  9. Icona del comentari de: JO a agost 26, 2022 | 09:32
    JO agost 26, 2022 | 09:32
    És Espanya, no hi ha res més a dir
  10. Icona del comentari de: jg a agost 26, 2022 | 12:12
    jg agost 26, 2022 | 12:12
    si ellos tienen onu , nosotros tenemos dos que razon tenia don francisco....
  11. Icona del comentari de: MHP a agost 26, 2022 | 13:05
    MHP agost 26, 2022 | 13:05
    Resposta de España totalment coherent, no se quin es el problema
    • Icona del comentari de: Anònim a agost 28, 2022 | 09:58
      Anònim agost 28, 2022 | 09:58
      El problema sou la gent com tu Marc Hernández…
  12. Icona del comentari de: Ricard a agost 26, 2022 | 13:22
    Ricard agost 26, 2022 | 13:22
    Els castellans solen barallar-se amb tothom, per histèria nacionalista. Fins i tot ho fa amb amb un pais tan modest com Kosova. No res de nou. Per cert no m'agrada dir-ne Espanya si és Castella. Jo pago l'Estat espanyol. I no té dret a fer res en el meu nom. NO EN EL MEU NOM!
  13. Icona del comentari de: Miserables a agost 26, 2022 | 13:49
    Miserables agost 26, 2022 | 13:49
    Després hi van anar en Jordi Sànchez, l'Aragonès i ls Reguant a dir-los a la ONU que tot estava arreglat i que no es preocupin que ells cobren per fer d'esclau i protegir el estado terrorista español contra la minoria catalana segrestada per españistan.
  14. Icona del comentari de: JordiP a agost 26, 2022 | 19:33
    JordiP agost 26, 2022 | 19:33
    Minoria? 1 - La població de Catalunya vé a ser el 19% de la de tota Espanya, 2 - Malgrat totes les pressions, intimidacions, negres auguris i amenaces, més de dos milions de catalans van anar a votar el 1-0-17. 3 - En aquest pseudoreferèndum, deduint del cens l'abstenció habitual i estimant l'abstenció producte de la por, es va obtenir un aclaparador percentantge de "sí a la independència". 4 - Malgrat la "inexistència" d'aquest pseudoreferèndum "il·legal", la farsa de judici i la justícia paral·lela que va inventar Marchena, així com l'enorme nombre de processats en base a novel·les de traició (dites "sumaris") elaborades per les FFCCSE (aixó no és persecució, no) i el desproporcionat expoli económic als "cabecillas de la traición", elecció rere elecció resulta guanyador el percentatge de partidaris de la separació de Catalunya. 5 - N'hi ha prou amb visitar els media editats a Catalunya per adonar-se de que hi ha una intenció aplastant a les polítiques del Gobierno espanyol respecte als factors diferencials i socials de la societat catalana; especialment envers l'ensenyament, la llengua, la cultura, les institucions de seguretat i els medis de masses. 6 . I darrerament aquesta pressió s'estén a la llibertat i autonomia del Parlament democràtic català. Obviament, la dimensió de la minoria catalana pot semblar petita als governants castellans, però al territori català és més de la meitat de la població; Madrid ho sap i per això s'oposa ferotgement a qualsevol acció de comentari internacional al respecte. Catalunya vol majoritàriament accedir a la independència i seguir així al camí que des de 1800 han seguit totes les demés colònies de l'Estat castellà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa