El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC acusa JxCat de “trencar un consens històric” a favor de la llengua
  • CA

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha acusat aquest dijous JxCat d’haver pres una decisió “irresponsable” davant la negativa a modificar la Llei de Política Lingüística. Vilalta ha lamentat que Junts s’hagi “resignat i allunyat definitivament del consens que ja existia” per fer el canvi normatiu com a eina per “protegir el català i el model de l’escola catalana”. “Lamentem que els pesi més el partit que el país, que prenguin decisions en funció dels interessos personals en lloc dels col·lectius de país com és el consens per la defensa de la llengua”. Vilalta ha dit que a ERC “li costa creure” que “per discrepàncies internes” trenqui el “consens històric molt ampli del 80%”.

Vilalta ha manifestat que la modificació és una eina imprescindible i que no és possible no tenir alternatives un mes i mig després. “JxCat no ha desenvolupat cap resposta, cap concreció que ajudi la ciutadania a poder defensar el model d’escola catalana, no només això, ha bloquejat la possibilitat de tenir consens”. “Aquest moment és trist perquè s’anteposen interessos de partit a de país, el tacticisme davant del consens de país, qui s’allunya del consens tampoc té proposta i deixen la llengua a l’escola a mercè dels tribunals”, ha afegit Vilalta.

Els republicans afirmen que malgrat l’anunci que ha fet JxCat encara no llencen la tovallola i pensen que hi ha marge per millorar el text que s’havia proposat inicialment. Per ara ERC contempla tots els escenaris i continuar treballant per aconseguir el consens necessari. Vilalta ha parlat de poder fer un pel extraordinari la setmana que ve o la següent per desbloquejar la situació.

La portaveu republicana ha dit que el missatge que envia JxCat amb la seva decisió és de “resignació” i han comunicat al país que “no val la pena intentar-ho pel català”. Vilalta ha dit que ERC no serà un partit que vulgui “desestabilitzar” l’actual Govern, quan se li ha preguntat si la diferència en un tema tan important com la llengua no genera consens entre els dos socis de Govern.

JxCat es despenja de l’acord

Aquestes manifestacions les ha fet Vilalta minuts després que JxCat hagi anunciat l’“acord unànim de la direcció del partit de no participar de cap reforma de la llei de Política Lingüística” per aturar l’execució forçosa del 25%, segons ha explicat el portaveu del partit aquest dijous, Josep Rius. Junts diu que ha decidit no acceptar la modificació de la llei perquè la mesura no disposa del “consens polític ni amb el sector” i tampoc “no ha impedit la decisió judicial que imposa el 25 % de castellà a les aules”. El partit presentarà en els propers dies una proposta, primerament al Govern, i posteriorment als partits i després a les entitats. Rius no ha especificat si la resposta que JxCat proposarà implica una modificació legal o bé apostar per la desobediència.

La direcció de Junts “comparteix la necessitat d’aturar la ingerència dels tribunals espanyols a les aules contra la immersió lingüística”, ha recordat Rius. Assegura Rius que la resta de formacions no ha acceptat les condicions que havien fixat per tal de donar suport al canvi normatiu: “Hem demanat sempre que les mesures a prendre es facin per consens, un consens no només polític, sinó també amb el sector i les entitats que defensen la llengua catalana: no es pot fer política d’esquena a les entitats educatives i lingüístiques”. 

Jéssica González (Comuns), Esther Niubó (PSC), Francesc Ten (JxCat) i Mònica Palacín (ERC) amb l’acord a la mà / Joan Antoni Guerrero

Les condicions fixades per JxCat no haurien estat “acceptades” per la resta de tres partits de l’acord inicial, ERC, PSC i Comuns, segons Rius, que ha assenyalat que, després de la interlocutòria de dilluns, “ha quedat demostrat que la reforma no servia per protegir la immersió, de fet el TSCJC ja coneixia la proposta de modificació quan va dictar la interlocutòria perquè Cambray l’havia presentat el dia següent de registrar-se al Parlament”.

Rius ha afirmat que “no és cert que una reforma de la llei de Política Lingüística serveixi per protegir la immersió lingüística” i ha advertit que el TSJC “la pot tornar a impugnar”. El portaveu ha dit que la formació ha mantingut “el silenci” per mirar de trobar consens des del 24 de març quan es va presentar la proposta de modificació i ha lamentat que els altres partits no hagin “respectat” aquesta opció. “Ens han acusat d’obstruccionistes i d’actuar amb deslleialtat: no acceptarem lliçons de cap partit i encara menys del PSC”.

Més notícies
Riera, Reguant i Cornellà al Parlament / ACN
La CUP pressiona ERC perquè “abandoni” la reforma de Política Lingüística
Notícia: La CUP pressiona ERC perquè “abandoni” la reforma de Política Lingüística
Comparteix
Els anticapitalistes aprofiten que Junts s'ha desmarcat de l'acord per reclamar als republicans que se sumin a la seva proposta per blindar el català
El portaveu de JxCat, Josep Rius / ACN
Junts es nega a modificar la llei de Política Lingüística per frenar el 25%
Notícia: Junts es nega a modificar la llei de Política Lingüística per frenar el 25%
Comparteix
El portaveu del partit afirma que no hi ha consens polític i tampoc entre les entitats
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, al Parlament / ACN
Cambray s’obre a enviar instruccions sobre la sentència del 25% per “protegir les direccions”
Notícia: Cambray s’obre a enviar instruccions sobre la sentència del 25% per “protegir les direccions”
Comparteix
El conseller reconeix que hi ha poc temps i reclama a Junts que no surti de l'acord per reformar la llei de Política Lingüística
El president del Govern, Pere Aragonès / ACN
Aragonès reclama “activar amb urgència” el pacte del català
Notícia: Aragonès reclama “activar amb urgència” el pacte del català
Comparteix
ERC considera que es poden fer canvis en el text proposat per modificar la Llei de Política Lingüística

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a maig 12, 2022 | 14:30
    Ramon maig 12, 2022 | 14:30
    Amb aquests guerres, com voleu que us votem els independentistes ? Aneu a cagar tots.
    • Icona del comentari de: Jeroni Munyós a maig 12, 2022 | 16:42
      Jeroni Munyós maig 12, 2022 | 16:42
      Ramon, si tot ho tinguéssim com cal, ja seriem un estat independent de fa dècades. Els polítics catalans no son pas arribats de l'espai sideral, son un reflex de la nostra societat. Haurem d'aconseguir la independència amb el "personal" que tenim. El què és de pallús és abandonar, no votar o encara pitjor per "rabieta" votar partits sucursalistes o directament espanyols, les quals coses a més de ridícules ( i típiques d'alguns catalans) és caure en els paranys de l'estat espanyol que intenten fer defallir, embolicar, enrarir i emprenyar, car tenen la paella pel mànec. Sense anar més lluny, el sistema educatiu del nostre país és vigent des l'any 1983... 39 després Espanya sense passar per les urnes ni cap consens i anti-democraticament via lawfare espanyol decideix tombar-lo. En un país normal no hi hauria la divisió que han aconseguit els jutges espanyols... És en els moments difícils és quan cal més serenitat, sentit comú i sentit d'estat. Malgrat tot jo seguiré votant una candidatura independentista.
      • Icona del comentari de: Ja et pots asseure a maig 12, 2022 | 17:29
        Ja et pots asseure maig 12, 2022 | 17:29
        Primer hauràs d'esperar que n'hi hagi alguna, perquè si creus que cap d'aquests partits treballen per la independència vas ben perdut.
      • Icona del comentari de: Ricard a maig 12, 2022 | 18:50
        Ricard maig 12, 2022 | 18:50
        Jeroni, subscric lletra per lletra el teu comentari.
      • Icona del comentari de: Bon exemple, el sistema educatiu a maig 12, 2022 | 21:18
        Bon exemple, el sistema educatiu maig 12, 2022 | 21:18
        Però no comptes amb els corruptgents, quan proposan algo a favor del País tot partit català els dona suport. Quan un altre partit ho proposa, ells sempre hi posen entrebancs. Prucessar cap enlloc però mantenint la mamella, aquesta és la divisa...
  2. Icona del comentari de: rd a maig 12, 2022 | 14:40
    rd maig 12, 2022 | 14:40
    erñ botiflers traïdors
  3. Icona del comentari de: Ebrenc a maig 12, 2022 | 15:08
    Ebrenc maig 12, 2022 | 15:08
    Junts pel Cash, ja estan de campanya electoral, el pais els hi importa ben poquet, només el postureig i anar fent promeses buides.
    • Icona del comentari de: De Roquetes vinc a maig 12, 2022 | 16:56
      De Roquetes vinc maig 12, 2022 | 16:56
      Xeic, ebrenc, no t'has de posar nerviós. La independència l'aconseguirem entre tots inclosos els del cash dels quals tu parles. Per una altra banda prefereixo la nostra dreta democràtica -és clar que tot és millorable- que no la dreta actual del país veí, fundada el 1976 per 7 ex-ministres de Franco i amb una escissió anomenada VoX, capaços de pagar comissions del 80% amb diners públics... Assossegat, xiquet, calma i bons aliments, que tenim molt de fato i faena per a fer, si volem aconseguir fer efectiva la independència. Ànims !
      • Icona del comentari de: Rosa a maig 12, 2022 | 20:26
        Rosa maig 12, 2022 | 20:26
        Jo prefereixo la dreta Catalana democràtica que l'esquerra catalana botiflera i en això ER no es diferencia dels Comuns i el PSC.
        • Icona del comentari de: Si nena, a maig 12, 2022 | 21:30
          Si nena, maig 12, 2022 | 21:30
          dreta catalana i corrupte... Que te'n beneficies de la corrupció? Tenir el carnet corruptgent et dona punts, com del Caprabo...
  4. Icona del comentari de: Stop al feixisme ERÑ.PSOE.GAL a maig 12, 2022 | 15:20
    Stop al feixisme ERÑ.PSOE.GAL maig 12, 2022 | 15:20
    Consenw historic amb el feixista ILLA I SANCHEZ? ERÑ FRANQUISME PSOE, ASSASSINS DEL GAL ACOM EL MARAGAL
    • Icona del comentari de: Anna a maig 12, 2022 | 16:58
      Anna maig 12, 2022 | 16:58
      Els comentaris de falsa bandera dels xovinistes espanyols de pena, no us funcionen, cerqueu altres arguments i deixeu de fer el pallús.
  5. Icona del comentari de: Una colla de ximples a maig 12, 2022 | 15:21
    Una colla de ximples maig 12, 2022 | 15:21
    Puigdemont i la seva tropa d'ineptes treballen sense descans per carregar-se tot el que és positiu per a Catalunya. La seva política és negativa i destructiva. No han aconseguit res de positiu pel país.
    • Icona del comentari de: Manel a maig 12, 2022 | 16:07
      Manel maig 12, 2022 | 16:07
      N canvi els de ER si, apa va, ves a cagar a la via, aquesta llei no serveix per res
      • Icona del comentari de: Si noi, a maig 12, 2022 | 18:45
        Si noi, maig 12, 2022 | 18:45
        Qui va fer una costellada de 3 respostes? Qui va suspendre la DUI en 8 segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat? 10 anys de prUcessisme cap enlloc corruptgent, i ara que fa poc més d'un any que tenim un presdent no corruptgent et queixes? Has estat en coma o ets un foll hipòcrita corruptgent???
    • Icona del comentari de: Junqueras.homrani, matances a destajo a maig 12, 2022 | 16:14
      Junqueras.homrani, matances a destajo maig 12, 2022 | 16:14
      Junqueras y hermano s'han forrat amb el covid i el pais, 18.000 vells assassinats per homrani.erñ, bon negoci de erñ
  6. Icona del comentari de: Independentista a maig 12, 2022 | 15:22
    Independentista maig 12, 2022 | 15:22
    Que els partits avantposen els seus intererssos als del País..... Quin descobrimeeeeeeent!. Tanmateix no patiu; la majoria del Poble son tan rucs que us seguirà votant. Pocs seran els que, com jo, es quedaran a casa quan hi hagi eleccions.
  7. Icona del comentari de: Teresa Camprubí, ex votant de Erc a maig 12, 2022 | 15:44
    Teresa Camprubí, ex votant de Erc maig 12, 2022 | 15:44
    Aquesta Marisol del junqueras, quan obra la dentadura, nomes escup odi i merda, es repugnant, es española. Pobre ERÑ amb aquest dictador junqueras, venut i entregat a España
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 12, 2022 | 16:32
      Anònim maig 12, 2022 | 16:32
      Tu no has votat a esquerra en ta vida, tens pinta de convergent del 33%
      • Icona del comentari de: Marta Solé a maig 12, 2022 | 17:48
        Marta Solé maig 12, 2022 | 17:48
        Heribert Barrera era un senyor. Ara un seminarista brut i español, NO GRACIES, putingueros de erc.psoe
    • Icona del comentari de: Maria Cinta a maig 12, 2022 | 17:20
      Maria Cinta maig 12, 2022 | 17:20
      Teresa, els comentaris de falsa bandera de xovinistes espanyoles com tu canten i us delateu d'una hora lluny.
      • Icona del comentari de: Temps de goososi ferrovial erñ a maig 12, 2022 | 17:44
        Temps de goososi ferrovial erñ maig 12, 2022 | 17:44
        Travesti anonim o maria cinta del gal.maragall, tu ets bandera del GAL.JUNQUERAS, oi, pesat llepaculs de ERÑ? SOU MISERABLES, SOU ESPAÑOLS, SOU ERÑ.CNI.GAL.155.SANCHEZ
    • Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a maig 12, 2022 | 18:49
      elMónCorruptgent.Cot maig 12, 2022 | 18:49
      Per què no heu publicat la meva resposta a la Teresa? Només deia que ha votat tants cops ERC com la Ferrussola. Després os queixeu de les "minses" subvencions de 6 xifres que rebeu un cop retallades, podeu pensar els motius. Falta de professionalitat, potser?
  8. Icona del comentari de: Fer veure garses per perdius? a maig 12, 2022 | 16:08
    Fer veure garses per perdius? maig 12, 2022 | 16:08
    Esteu fent el joc brut amb els socialistes españols. Us en haurieu de donar vergonya, traidors.
    • Icona del comentari de: 'joc brut amb els socialistes españols'??? a maig 12, 2022 | 18:55
      "joc brut amb els socialistes españols"??? maig 12, 2022 | 18:55
      Com regalar la DIBA a la també investigada per corrupció a Núria Marín dels PSC quan va guanyar ERC? Tu ets garça o perdiu? El que és segur és qu'ets becaria corruptgent amb poques llums, així os va...
  9. Icona del comentari de: Jm a maig 12, 2022 | 16:09
    Jm maig 12, 2022 | 16:09
    Aquests consens que vol aquesta dona de ERC… es per fotre el castella a kes escoles.. son uns pocavergonyes
  10. Icona del comentari de: Son corruptgents, què esperavau??? a maig 12, 2022 | 16:20
    Son corruptgents, què esperavau??? maig 12, 2022 | 16:20
    Ja es van carregar la taula de diàleg, des del primer dia ananti en contra sense oferir cap alternativa, un regalo per Ñ, ells 'volien' dialogar però els catalans no es posan d'acord. Ara fan el mateix. Son prUcessistes sortits del partit més corrupte de Catalunya, la independència els hi empota una merda, son nouvinguts del peix al seu coba.
    • Icona del comentari de: Ricard a maig 12, 2022 | 18:55
      Ricard maig 12, 2022 | 18:55
      Comentari de falsa bandera.
  11. Icona del comentari de: Angelblau a maig 12, 2022 | 16:28
    Angelblau maig 12, 2022 | 16:28
    Esquerra RENEGADA de Catalunya
  12. Icona del comentari de: Rosa a maig 12, 2022 | 16:29
    Rosa maig 12, 2022 | 16:29
    Què fills de la GP i mentiders són aquest d'ER!. Els que volen modificar la llei de política lingüística, per agenollar-se davant del jutges i trencar el consens històric són ells. Quan, a més, tothom els ha advertit des de bon començament que ni el blindatge que deia el Rufián ho era, (però van regalar el vot dels pressupostos a Sánchez) ni aquesta modificació que volen fer a la llei arreglarà res. Incapaços de fer complir la immersió, incapaços de posar-se d'acord amb els mestres, incapaços per fer complir ni tant sols el 75% del català que els jutges no qüestionen i per descomptat, incapaços de governar d'acord al que van prometre i van pactar. ER SOU UN POQUES VERGONYES INCOMPETENTS!
    • Icona del comentari de: Ho sento Rosa... a maig 12, 2022 | 21:25
      Ho sento Rosa... maig 12, 2022 | 21:25
      el teu amor platònic és un batxiller foll, casat amb una rumana, té 2 filles que també ha abandonat...
    • Icona del comentari de: Si nena, a maig 12, 2022 | 21:34
      Si nena, maig 12, 2022 | 21:34
      a part d'insultar a tort i a dret, saps argumentar? Tens la ESO o només el carnet corruptgent?
  13. Icona del comentari de: Cat a maig 12, 2022 | 16:31
    Cat maig 12, 2022 | 16:31
    Jo vull com a única llengua el català. Però dir no a tot i no fer res és com dir ja m'està bé la llei.
  14. Icona del comentari de: Ricard a maig 12, 2022 | 16:38
    Ricard maig 12, 2022 | 16:38
    El consens és de 1980 i no de 2022. Acovardir-se amb uns jutges no és digne d'un electe.
    • Icona del comentari de: Gavanenc a maig 12, 2022 | 17:13
      Gavanenc maig 12, 2022 | 17:13
      Tu ho ho dius, el problema és que encara no som un país independent i no podem fer valdre el consens vigent des l'any1983. Els espanyols, ara el 2022, 39 anys després han aconseguit mitjançant el poder judicial lawfare, tot saltant-se els poders legislatiu i executiu dos objectius espanyols i per via judicial espanyola : Trencar el consens dels catalans i alhora enfrontar partits i catalans... No hem de caure en els paranys espanyols tant fàcilment. Els espanyols fan servir tot el que tenen al seu abast, per a intentar fer-nos descarrilar, des de les clavegueres del seu deep state, fons reservats, informes tacitos, "operacions" ràtzies de les forces d'ocupació, fiscalia afinadora, espionatge il·legal... No es qüestió "d'acovardir-se" és qüestió de remar plegats per a aconseguir fer efectiva la independència i aconseguir un país normal amb un estat que defensi els interessos dels catalans, no pas dels espanyols és a dir dels ocupants.
      • Icona del comentari de: Maria a maig 12, 2022 | 20:32
        Maria maig 12, 2022 | 20:32
        I això s'aconsegueix posant el 25% del castellà que volen els jutges en una nova llei?. És el que vol fer ER, la comuna i el pesc. Tripartit de botiflers
        • Icona del comentari de: Pobre Maria, enamorada d'un batxiller foll... a maig 12, 2022 | 21:28
          Pobre Maria, enamorada d'un batxiller foll... maig 12, 2022 | 21:28
          Ja li has preguntat per què va suspendre la DUI i fugir deixant-ho tot enmerdat? L'amor et torna cec, com a les victimes del gigolo català...
  15. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 12, 2022 | 16:48
    Català a l'escola i arreu maig 12, 2022 | 16:48
    Quina barra que tenen els pocavergonyes del PPSOERC! Parlen de "consens històric a favor de la llengua" però no diuen de quina llengua!
    • Icona del comentari de: Si nena a maig 12, 2022 | 19:00
      Si nena maig 12, 2022 | 19:00
      A la Diputació de Barcelona tenim PSOE-Jx€, havia guanyat ERC però mantenir la menjadora del port de Barcelona, i d'altres guardioles eta molt més important, oi? La independència pot esperar...
  16. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a maig 12, 2022 | 17:02
    LLARENA dPENA maig 12, 2022 | 17:02
    Vilalta, sou vosaltres, els d'ESGUERRO, els que heu abandonat la llengua catalana. JxCAT la va pifiar fent el mateix que vosaltres, fent aquest acord de miserable rendició, com sempre. Els vostres "enemics" se l'han hagut d'empassar però, si més no, han rectificat. No sé que fará JxCAT amb aixó de la llengua però, segur que serà molt millor i positiu pel català i CAT que l'acord que heu fet amb el PSOE catalá i Podemos, atés que, com la resta de partits politics escanyols, el seu objectiu es carregarse.la i amb aquest acord, vosaltres, ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, col.laboreu amb moltes ganes i sensa un brí de vergonya.
  17. Icona del comentari de: I n d e p e n d è n c i a a maig 12, 2022 | 17:30
    I n d e p e n d è n c i a maig 12, 2022 | 17:30
    Ho sento no és pas un consens "històric", en tot cas és un consens "forçat" per una intromissió intencionada del poder judicial espanyol en forma de lawfare. Si el poder judicial espanyol s'ha adonat ara al 2022 que una llei, d'un sistema educatiu, del 1983, no "compleix" els "paràmetres" d'espanyolitat durant 39 anys, és que son curts de gambals o que a base d'anar foten sentències han aconseguit el seu objectiu espanyol.
  18. Icona del comentari de: ERÑ porqueria del GAL.CNI.PSOE a maig 12, 2022 | 17:31
    ERÑ porqueria del GAL.CNI.PSOE maig 12, 2022 | 17:31
    El consens per implantar el rufianesco mai ha existit, españolissims d'ERÑ. FARSANTS COM EL JUNQUERAS, fan fastics aquests esclaus del feixista Sanchez.cni.gal
    • Icona del comentari de: Quin IQ tens? a maig 12, 2022 | 19:02
      Quin IQ tens? maig 12, 2022 | 19:02
      Menor a 50% oi? Apren a escriure sense insults i et faràs Persona...
  19. Icona del comentari de: Nins i nines, niños y niñas a maig 12, 2022 | 19:08
    Nins i nines, niños y niñas maig 12, 2022 | 19:08
    Peret Aragones a on ets, patufet pel castellà?
  20. Icona del comentari de: joandoménec a maig 12, 2022 | 19:41
    joandoménec maig 12, 2022 | 19:41
    Aquesta senyora amb el seu somriure permanent és d'un cinisme immens.
    • Icona del comentari de: Si noi, a maig 12, 2022 | 21:13
      Si noi, maig 12, 2022 | 21:13
      Com la Ferrissola, somriures i expoli... Sort que Marta Vilalta no és corruptgent, no té missals andorrans...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa