El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Entitats i sindicats insten a desobeir la sentència contra la immersió
  • CA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ratificat aquest divendres la sentència que imposa un 25% de castellà a les escoles catalanes, el que suposa un cop a la immersió lingüística. El tribunal ha donat deu dies a la Generalitat per notificar que ha rebut la resolució i dos mesos més per fer-la complir. Després de conéixer-se aquesta decisió s’han desencadenat les reaccions d’entitats com Òmnium Cultural, sindicats com l’USTEC i de polítics com el president Pere Aragonès.

L’entitat presidida per Jordi Cuixart ha demanat que “s’ignori la sentència” en defensa del model d’escola catalana. “Cal que es protegeixi el professorat, l’alumnat i es garanteixi la cohesió social”, assegura l’entitat en una piulada a Twitter on demana desobediència a la sentència. Per la seva banda, Cuixart ha assenyalat en una altra piulada que “no es pot acatar una sentència que ataca l’escola, la llengua i la convivència”, pel que ha cridat a “protegir les mestres i blindar un consens bàsic” que sigui “exemple de cohesió i orgull de país”.

En paral·lel, la portaveu del sindicat USTEC, Iolanda Segura, ha exigit “no acatar” aquesta sentència i en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies ha instat el Govern a “acordar una estratègia” per fer front a una decisió que respon a “criteris ideològics i no pedagògics”. Segura creu que tant Educació com la Generalitat s’han de responsabilitzar de les decisions que prenguin al respecte i “defensar el professorat perquè no quedin desemparats” en cas de no complir la resolució.

El sindicat reclama al Govern que es celebri una nova cimera com ja s’ha fet quan han sortit sentències individuals com la de Canet de Mar o la de Vila-seca que obliguen els centres a fer un 25% de classes en castellà. “Educació ha d’explicar què pot passar per tenir tota la informació sobre la taula”, ha exigit Segura, que a banda ha assegurat que ha faltat “valentia” per protegir el català.

Per la seva banda, el president del Govern ha explicat que el seu executiu treballa en un “desplegament normatiu que reafirmi el model d’escola catalana”. En una piulada, ha criticat la sentència del TSJC i ha avisat que no permetran que es posi “en risc” la cohesió social. “El català no es toca i l’escola catalana tampoc. Prou d’atacs a la llengua, a l’ensenyament i al país sencer”, ha reblat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: CAT a gener 21, 2022 | 22:29
    CAT gener 21, 2022 | 22:29
    Tenim dos mesos doncs per aixecar la declaració d'independència i fer-la efectiva
    • Icona del comentari de: Aigualit a gener 22, 2022 | 12:16
      Aigualit gener 22, 2022 | 12:16
      Hua, hua i hua, no hi han collons. Vinga CAT tu el primer, a primera linea. Apa, a gaudir.
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 22, 2022 | 00:57
    Gonzalo gener 22, 2022 | 00:57
    Venga, campeones, a ver quién es el primer profesor que se salta la sentencia del TC. Palomitas, palomitas!
  3. Icona del comentari de: ciutadà a gener 22, 2022 | 09:51
    ciutadà gener 22, 2022 | 09:51
    Ho faran complir encara que sigui a canonades. I els altres països diràn que és un afer intern i llestos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa