El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un sector de Junts aposta per Giró com el “Trias per a Madrid” i s’enfrontarà en primàries a Nogueras
  • CA

Junts per Catalunya ha posat en marxa la seva maquinària de cara les eleccions estatals convocades per sorpresa per al 23 de juliol, com ha anunciat en una compareixença aquest dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Tot indica que l’actual cap de llista, Míriam Nogueras, voldrà repetir com la veu dels juntaires a Madrid, però membres i associats de la formació també apostarien per l’exconseller d’Economia Jaume Giró. De fet, Giró ha estat un dels protagonistes de la precampanya i de la campanya arreu del territori. “Té ascendència sobre un bon gruix de la formació i podria ser un Xavier Trias per a la llista de Madrid”, indiquen fonts de la formació que han calculat la capacitat de Giró per encapçalar la candidatura.

Poc després de publicar-se la notícia d’El Món sobre els plans de Giró, l’executiva del partit ha filtrat que tant l’exconseller com Nogueras optaran a les primàries de Junts per a les eleccions del pròxim 23 de juliol. La cúpula del partit es reunia aquesta tarda per fer una valoració dels resultats de les municipals i preparar la segona meitat de l’any, que agafa volada després de l’anunci de Pedro Sánchez.

Puigdemont dona suport a Nogueras

Aquest dilluns membres de la direcció i tècnics de la formació feien càbales per complir amb el reglament de cara triar el futur candidat, però els terminis són justos. Per tant, s’escurçarien els tràmits i fins i tot, sospesen fer una votació virtual, per triar de manera telemàtica els membres de la llista. En tot cas, el president a l’exili i fins fa menys d’un any president del partit, Carles Puigdemont, ha publicat un tuit amb una fotografia de Nogueras i un rètol electoral amb ell mateix i la frase “Eleccions? Cap problema, nosaltres estem preparats”. Un senyal inequívoc de qui seria la seva candidata favorita. Membres de la direcció de la formació esperaven la celebració de l’executiva d’aquesta tarda per saber si Giró feia el pas d’anar a primàries.

Giró preparava la candidatura de cara a desembre

Càrrecs territorials i sectorials de Junts veuen el nom de Giró com un bon esquer per a l’electorat que, per exemple, s’ha vist atret en les eleccions municipals a Barcelona. En síntesi, candidats territorials han constatat el seu ganxo en diferents actes, trobades, reunions i xerrades de campanya pura de les eleccions locals. Fins i tot, veuen en la seva figura un complement perfecte per fer tiquet amb Nogueras. Com dos estils de fer política –i dues famílies diferents del partit– a Madrid. “Ja se sap que una cosa és el votant i l’altra, l’afiliat”, comenten fonts de la formació que no veuen malament l’opció d’unes primàries per Giró.

L’exconseller va ser un dels defensors de mantenir la formació dins el Govern amb ERC durant la consulta interna per si decidir si Junts continuava al Palau de la Generalitat compartint el consell executiu que presideix Pere Aragonès. De moment, no hi ha cap decisió presa al respecte pel sotrac que ha suposat l’anunci de l’avançament electoral pel 23 de juliol emès aquest matí. Al capdavall, Giró ja feia temps que sospesava fer el pas i presentar candidatura per a Madrid però, això sí, pensant en el calendari de desembre. Ara, la precipitació de les eleccions l’enxampa amb el peu canviat i li escurça els terminis que s’havia proposat, però manté la seva intenció de mirar de ser candidat al Congrés. En qualsevol cas, quadres territorials i membres de l’executiva veuen en Giró un “bon candidat” però, insisteixen, que la darrera paraula la té la militància.

Més notícies
El conseller d'Economia, Jaume Giró, atenent els mitjans de comunicació davant la Ciutat de la Justícia, amb el seu advocat, Jordi Pina, després de presentar una denúncia pels àudios de Villarejo / Mireia Comas
Giró es querella als jutjats de Madrid contra Cospedal i Fernández Díaz
Notícia: Giró es querella als jutjats de Madrid contra Cospedal i Fernández Díaz
Comparteix
L'exconseller d'Economia se suma a Sandro Rosell, els Sumarroca, el comissari Narcís Ortega i Joan Pau Miquel, directiu de la BPA
El conseller d'Economia, Jaume Giró, a la Ciutat de la Justícia, en la presentació de la seva denúncia pels àudios de Villarejo / Mireia Comas
Giró renega dels pressupostos d’ERC i veu “factible” que el PSC els aprovi
Notícia: Giró renega dels pressupostos d’ERC i veu “factible” que el PSC els aprovi
Comparteix
L'exconseller diu que els comptes que negocia el Govern no són els seus i que Junts té a punt el seu decàleg de propostes
La diputada de Junts Míriam Noguera retira una bandera espanyola del Congrés / Congrés
Picabaralla entre Batet i Nogueras per “l’ofensa” a la bandera espanyola
Notícia: Picabaralla entre Batet i Nogueras per “l’ofensa” a la bandera espanyola
Comparteix
La presidenta del Congrés i la diputada de Junts intercanvien retrets per carta per la polèmica retirada de la bandera abans d'una roda de premsa
Nogueras (JxCat) rebutja unes eleccions com a resposta a la sentència de l’1-O
Notícia: Nogueras (JxCat) rebutja unes eleccions com a resposta a la sentència de l’1-O
Comparteix
La portaveu adjunta al Congrés afirma que sempre hi ha hagut "unitat" amb els republicans

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Aixequeu la DUI o plegueu a maig 29, 2023 | 19:39
    Aixequeu la DUI o plegueu maig 29, 2023 | 19:39
    Els independentistes no votem eleccions castellanes.
  2. Icona del comentari de: Giró el mitjò a maig 29, 2023 | 20:04
    Giró el mitjò maig 29, 2023 | 20:04
    Trias ha pogut capitalitzar el descontent amb Colau, per ser el menys nociu i també per la memòria de com el van descavalcar les clavegueres de l'estat amb mentides que la mateixa Colau va aprofitar. Pensar que la gent ha votat per esperit neoconvergent és ser molt burro. Giró no és Trias, ni pot pretendre aglutinar el que unes municipals. Aquest tio és un cregut salvapàtries.
  3. Icona del comentari de: RAMON A a maig 29, 2023 | 20:12
    RAMON A maig 29, 2023 | 20:12
    El giro dona tres voltes a tots els altres de junts.
    • Icona del comentari de: RAMON A LA M. a maig 29, 2023 | 20:35
      RAMON A LA M. maig 29, 2023 | 20:35
      Per això es diu giró, perquè només serveix per donar voltes.
    • Icona del comentari de: Juntsercup, no ens la tornareu a fotre. a maig 29, 2023 | 23:10
      Juntsercup, no ens la tornareu a fotre. maig 29, 2023 | 23:10
      Però esta al servei dels partits d'obediència castellana, com tots els que hi ha ara mateix Catalunya. Els votarà sa pm.
    • Icona del comentari de: Gerard de sarria a maig 30, 2023 | 01:43
      Gerard de sarria maig 30, 2023 | 01:43
      I tant. I en Duran i Lerida tambecara que es l hora de desenterrar cadavers. Es el moment Vintage.
  4. Icona del comentari de: Maria a maig 29, 2023 | 20:19
    Maria maig 29, 2023 | 20:19
    A Espanya a no hi hem de fer res. No cal malbaratar bons polítics. Anar a Madrid és anar a morir. Independència ja!
  5. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 29, 2023 | 22:36
    Doctor Strangelove maig 29, 2023 | 22:36
    Recordo que na Nogueras no té ni el batxillerat, per això l,ha triat el batxiller de Waterloo! Ell vol ser el que tingui més estudis, encara que siguin pocs????Doc.
    • Icona del comentari de: JordiP a maig 30, 2023 | 12:01
      JordiP maig 30, 2023 | 12:01
      Òndia, quina visió limitada, nen? Santa Llúcia te la conservi. Els he vist més aguts, la veritat.
  6. Icona del comentari de: JMMR a maig 30, 2023 | 07:17
    JMMR maig 30, 2023 | 07:17
    Què hi vol anar a fer a Madrit?
    • Icona del comentari de: Acrata. a maig 30, 2023 | 08:47
      Acrata. maig 30, 2023 | 08:47
      Que què hi vol anar a fer a Madrid?. Doncs a ostentar un càrrec ben retribuït i llavors a gaudir d'una cómoda jubilació. Et sembla poc?.
  7. Icona del comentari de: vendetta a maig 30, 2023 | 09:28
    vendetta maig 30, 2023 | 09:28
    a ejpanya ni aigua no voteu us kedeu sense menjadores, boicot total a eleccions nyordes
  8. Icona del comentari de: GIRO.CAIXABANK, LLADRE.es a maig 30, 2023 | 10:31
    GIRO.CAIXABANK, LLADRE.es maig 30, 2023 | 10:31
    GIRÓ DE CAIXA.LLADRES es el lladre dels catalans que tenim patrimoni. GIRO ROBA ALS CATALANS COM MAI, un ATRACADOR VITAL. Ens va robar els impostos de Caixabank el molt bandido español. Junts, per 1uen vol robar?
  9. Icona del comentari de: JordiP a maig 30, 2023 | 12:07
    JordiP maig 30, 2023 | 12:07
    Home, la Noguera no va malament, tot i que és millorable. Tanmateix, el Giró és galàpag amb moltes conxes i té molta mili, un prestigi considerable i una autoritat económica que fa respecte. A més, considerant que probablement el nou Gobierno serà del PP, l'energia política d'en Giró ens pot fer molta falta. Donades aquestes circumstàncies, potser val més encomanar la feina parlamentària a en Giró. La Noguera haurà d'esperar a haver triomfat com a consellera o quelcom similar.
  10. Icona del comentari de: JordiP a maig 30, 2023 | 12:09
    JordiP maig 30, 2023 | 12:09
    Atenció al pajaritu! Si els resultats del 23 de juliol donessin una gran majoria a partits independentistes (en coalició, per separat o amb programa independentista comú), serà el moment de negociar l'autodeterminació, o directament la República de Catalunya. I aquí presumo que la Noguera no hi arriba. Encara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa