El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El judici als mossos destapa el pla dels serveis d’informació per arrestar Puigdemont a Alemanya
  • CA

L’Audiència Nacional tancarà aquest dijous el judici contra els mossos Carlos i Xavier. Tots dos acompanyaven el president Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya, el 25 de març de 2018. Ara seuen al banc dels acusats per un suposat delicte d’encobriment pel que els hi reclamen tres anys de presó i els mateixos d’inhabilitació. El sumari i els interrogatoris celebrats durant les dues brevíssimes jornades del judici oral han servit per entendre peces del puzle de l’estratègia de l’Estat espanyol per capturar Puigdemont. La tesi de la defensa és que als “serveis secrets espanyols” els “interessava” que l’euroordre de detenció fos tramesa per Alemanya. Una conclusió que l’advocat ha posat negre sobre blanc en el seu escrit de defensa i exposarà en les seves conclusions, a la vista de la documentació aportada en el sumari i les declaracions a sala dels responsables policials espanyols.

En concret, segons la tesi de l’advocat dels dos mossos, “membres dels serveis secrets espanyols s’havien desplaçat a finals d’octubre de 2017 a Brussel·les seguint les passes de Puigdemont, evidentment també ses van desplaçar a Hèlsinki i tenien ubicat al president, però no van comunicar a la policia finlandesa on es trobava, com tampoc van comunicar a la policia sueca quan va entrar en el seu territori, ni a la danesa quan hi va entrar”. “En canvi, si van posar en coneixement de la policia alemanya (BKA), que el senyor Puigdemont creuava la frontera danesa i entrava a Alemanya”, continua. “En definitiva”, conclou, “van escollir comunicar-ho a la policia alemanya ja que els ‘interessava’ que aquesta euroordre es dilucidés per les autoritats judicials alemanyes”.

La tesi de la defensa explicada negre sobre blanc a l’Audiència Nacional/QS

En aquest sentit s’ha expressat el comissari principal de la Comissaria General d’Informació, TIP 19.196, que va preparar la detenció. En la seva declaració davant l’Audiència Nacional, ha admès que van esperar a què entrés a Alemanya perquè fent el seguiment era el lloc més probable de pas del retorn cap a Bèlgica de Puigdemont perquè “així ho anava anunciant” el mateix president a través dels canals informatius o les xarxes. Ara bé, el que ha obviat és que el Centre Nacional d’Intel·ligència també va participar en l’operatiu tal i com admet la mateixa policia en un altre atestat. Però, el seu relat ha descrit com es van preparar per detenir-lo a Alemanya i com van preparar-ne el dispositiu, al marge que sabien que ho podien demanar als altres estats des que l’euroordre era operativa. “Tot sembla indicar que havien pactat la detenció en territori alemany perquè sabien que l’empresonarien”, comenten fonts de la defensa a aquest diari.

En detall, un informe policial del 4 d’abril del 2018, de la Brigada Provincial d’Informació de Barcelona, signat pel comissari José Ignacio Moreno, al que ha tingut accés El Món, desgrana per a l’Audiència Nacional part de la història sobre com la policia va preparar la detenció. En aquest atestat, al qual també ha tingut accés El Món, el comissari admet que el Cos Nacional de Policia va tenir la col·laboració del Centre Nacional d’Intel·ligència amb l’omnipotent Comissaria General d’Informació (CGI) del cos, així com diversos serveis policials europeus. De fet, la CGI de la policia espanyola va requerir i activar també els serveis internacionals del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, el CITCO.

Part de l’atestat de la Brigada d’Informació que explica la participació del CNI en la detenció de Puigdemont/QS

Però, el sumari del cas va més enllà. Concretament, un informe signat pel TIP 19.916 és més concís. De fet, admet que es va “ressenyar les comunicacions mantingudes entre la Comissaria General d’Informació i la BKA”, l’Oficina Federal d’Investigació Criminal Alemanya, el seu FBI. En aquest marc, el mateix informe determina que tot es va fer a través de l’oficina del SIRENE, un mitjà de contacte policial per a transmetre dades de persones buscades. En la mateixa línia, un altre informe de 18 d’abril de 2018, signat per la Comissaria General d’Informació amb número de sortida 201800005845, admet que es va establir un “dispositiu a la frontera de Dinamarca amb Alemanya per la policia alemanya del land d’Schlewsig-Holstein però amb la coordinació de la policia federal alemanya”. De fet, es van activar fins i tot, les forces especials de la policia.

En el mateix sumari, també hi consta “l’informe de detenció amb número VG 174702/2018” emès pel comissari Dirk Loding, que signa la tasca conjunta de detenció dirigida per la BKA a l’estat federat alemany d’Schleswig-Holstein. En aquest informe, el comissari –murri amb les paraules– fa un relat de l’operatiu i relaciona amb tot detall les unitats policials activades. Tot arran de la petició “d’auxili judicial” en base l’article 451 del Codi Penal on l’administració espanyola s’ocupa d’emfasitzar que Puigdemont i els seus acompanyants estarien encobrint un fugit per un delicte de “rebel·lió, terrorisme i homicidi” exposant tot el contingut de l’articulat.

L’arxiu del Sirene enviada a Alamenya per procedir a la detenció/QS

El comissari alemany explicita que van dur a terme la detenció “amb el suport de forces especials policials de la ciutat de Kiel i una dotació de la Bundespolizei, la policia federal alemanya”. En el mateix atestat, el comissari informa que “Puigdemont va ser traslladat a la presó de Neumüster per part de les forces especials de la policia”. Curiosament, el comissari es permet una vel·leïtat sobre el comportament dels detinguts tot i l’espectacular desplegament policial. “Durant tot el procés, el senyor Puigdemont es va comportar de manera tranquil·la i col·laboradora”, descriu. A més, subratlla que no va posar cap problema fins que no va arribar l’intèrpret d’alemany i que el mateix Puigdemont va enraonar tota l’estona amb els policies en anglès sense cap mena de problema.

Els diferents atestats i la declaració d’avui del comissari d’Informació determina de manera clara, i així ho conclou la defensa, que la detenció estava preparada, fins i tot el lloc. Només calia activar el SIRENE perquè la Comissaria General d’Informació del CNP, el CNI i la BKA alemanya ja tenien el pla preparat per actuar. L’interès espanyol era, segons la defensa, que Puigdemont “fos detingut a Alemanya perquè tot els semblava indicar que havien pactat en primer terme la detenció i donaven més possibilitats a una euroordre a Alemanya que no pas a Dinamarca, Noruega o Suècia”. D’aquí que cap policia d’aquests estats fos alertada de la presència de Puigdemont. Els documents policials avalen aquesta tesi.

Part de l’Informe de la CGI per explicar com va anar la detenció de Puigdemont/QS

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juliol 07, 2021 | 21:47
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) juliol 07, 2021 | 21:47
    ........... I es van quedar amb un pam de nas..
    • Icona del comentari de: Josep a juliol 07, 2021 | 22:08
      Josep juliol 07, 2021 | 22:08
      Saps quans cops vaig votar jo???? Tres.... Jaja Quina credibilitat tenia aquesta suposada victoria. Cap Ni Europa ens mira i si ens mira es malament.
      • Icona del comentari de: Xavi a juliol 08, 2021 | 00:53
        Xavi juliol 08, 2021 | 00:53
        Si ens mira tan malament que no paren de donar pel cul nyordia
      • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a juliol 08, 2021 | 13:51
        uno que vive en Tabarnia juliol 08, 2021 | 13:51
        es el teu somni humit
      • Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a juliol 08, 2021 | 17:56
        Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) juliol 08, 2021 | 17:56
        Josep, Ets la esposa de Manuel Valls ? Perquè això que escrius tu, a banda de ser impossible, només li he sentit dir-ho a ella mentre remenava l'estanquera.
  2. Icona del comentari de: David a juliol 07, 2021 | 22:03
    David juliol 07, 2021 | 22:03
    Al Judici, deien que seguien a Puigdemont per "apologia del independentismo", és a dir, per donar a conèixer les seves idees. Consideren l'independentisme com un delicte en sí mateix.
    • Icona del comentari de: Arxi a juliol 08, 2021 | 09:05
      Arxi juliol 08, 2021 | 09:05
      Dues coses em sorprenen del article..una això del centre nacional d'Intel.ligencia..que més aviat sembla una películ·la del Torrente..i totes aquestes persecucions i espionatge, per tota Europa, això no és malversació? Que els ha costat al espanyols tot aquest desplegament de pallassos? Això no s'hauria d'investigar...el tribunal de cuentas, que sembla que només s'interessa per els independentistes... això no els interessa? potser serà perquè és un tribunal franquista i no és imparcial...dic jo...
      • Icona del comentari de: Gavanenc a juliol 08, 2021 | 12:01
        Gavanenc juliol 08, 2021 | 12:01
        No et sorprenguis. Serien una pel·lícula Torrente i malversació en un estat democràtic i normal, no pas en un estat que du 43 anys fent una "transició" de la dictadura a la democràcia i encara no l'ha acabat (ha convertit aquesta situació transitòria en el seu règim), per això cada dia han de justificar que la "democràcia" és "plena", és "madura", és "homologada" i encara és "consolidada". Mai cap estat democràtic ha d'afegir, cada dia per a justificar-se, qualificatius a la democràcia, comencem per aquí.
    • Icona del comentari de: Joan de Canyamars a juliol 08, 2021 | 22:59
      Joan de Canyamars juliol 08, 2021 | 22:59
      Exactament com al temps franquista.
  3. Icona del comentari de: Pedro a juliol 07, 2021 | 22:33
    Pedro juliol 07, 2021 | 22:33
    Oh, horror.
  4. Icona del comentari de: Delfí Artós a juliol 07, 2021 | 23:06
    Delfí Artós juliol 07, 2021 | 23:06
    És així, les peces de tota la represàlia, trampes i venjança contra l'independentisme comencen a encaixar i a demostrar fefaentment que els propis espanyols amb la seva malvolença, estan desmuntat el seu sistema i el seu estat "de dret". L'esperança nostra és que la bola de les trampes i passades de rosca de l'estat espanyol, especialment la justícia lawfare i les forces d'ocupació, es faci tant gran que els estats europeus, altres de demòcrates i institucions europees i internacionals que guaiten cap in altre costat, o es fan els cecs, no ho puguin seguir fent i esclatin contra l'estat espanyol.
  5. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juliol 08, 2021 | 00:50
    Luisnomeacuerdo juliol 08, 2021 | 00:50
    Quico no te quieres enterar que el estado ha de luchar contra los fanáticos fascistas independentistas con todas las herramientas que tiene a su alcance, pero claro tu estas en las ñapas y de estas cosas no te enteras.
    • Icona del comentari de: pep a juliol 08, 2021 | 07:13
      pep juliol 08, 2021 | 07:13
      No entenc el comentari , aixo precisament es el que diu el Quico, que lluitan amb totes les seves armas.
      • Icona del comentari de: No miris d’entendre al Luisnomelavo, Pep… a juliol 08, 2021 | 08:48
        No miris d’entendre al Luisnomelavo, Pep… juliol 08, 2021 | 08:48
        … només s’entenen entre ells
        • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a juliol 08, 2021 | 11:52
          Lionel Mandrake juliol 08, 2021 | 11:52
          Luis desmemoriat i el doctor son curtets de gambals, algú els hi ha de dir que fanatisme és que uns insolidaris i temeraris en quarantena des d'un balcó d'hotel de Mallorca i brandant una estanquera diguin que estan "segrestats"; que uns ximples, també brandant l'estanquera agredeixin, persones per la seva opció sexual; que uns ultres es manifestin amb l'estanquera contra una revista humorística... o que un estat faci creure que és una "unidad" indivisible, mentre des de l'any 1587 se li han separat sense aturador una quantitat considerable de territoris.. o que utilitzi el lawfare, el tribunal de (passar) cuentas, les forces d'ocupació, el joc brut, clavegueres d'estat... contra gent innocent i a sobre no se n'adonin que a mig i llarg termini, de grat o per força, s'hauran de justificar davant l'opinió pública catalana i internacional. Nosaltres seguim el camí cap a la independència.
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 08, 2021 | 11:12
        Doctor Strangelove juliol 08, 2021 | 11:12
        L'important del que diu en Luisnomeacuerdo és la "puntilla" : fanàticos ..... Us costa tant entendre les coses! En fi. Doc.
        • Icona del comentari de: Ricard a juliol 08, 2021 | 11:48
          Ricard juliol 08, 2021 | 11:48
          Fanàtics són precisament els que en lloc de fer de policies fan altres coses passades pel sedàs de la xenofòbia. Els funcionaris públics han de fer la seva feina amb professionalitat, i no pensant en agravar o no les conseqüències penals de a qui han de detenir.
        • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a juliol 08, 2021 | 13:48
          uno que vive en Tabarnia juliol 08, 2021 | 13:48
          vaja! l,obtus dixit, sembla que no paeixes res de res, dons ves tragant
        • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a juliol 08, 2021 | 13:48
          uno que vive en Tabarnia juliol 08, 2021 | 13:48
          vaja! l,obtus dixit, sembla que no paeixes res de res, dons ves tragant
    • Icona del comentari de: @ nomeacuerdo a juliol 08, 2021 | 08:57
      @ nomeacuerdo juliol 08, 2021 | 08:57
      Si noi, ho tenim molt clar...i quan no té proves, les inventa, això ja ho sabem...el que no saben els dropos com tú, que el teu admirat estat és la riota i el cul del món!
  6. Icona del comentari de: Aquesta és la realitat a juliol 08, 2021 | 08:46
    Aquesta és la realitat juliol 08, 2021 | 08:46
    I tota aquesta novel·la policíaca quina importància té per la resolució dels problemes de Catalunya? Aquest senyor necessita inflar el seu ego a costa de relats que no fan moure cap molí. Aquí només es tracta de fer bullir l'olla.
    • Icona del comentari de: Ha, ha, ha a juliol 08, 2021 | 11:40
      Ha, ha, ha juliol 08, 2021 | 11:40
      La teva realitat i el teu ego son molt espanyols, cosa que t'impedeix adonar-te de les trampes i disbarats que fa l'estat espanyol en nom d'una unitat que és una fal·làcia com una casa. Des del 1587 Espanya ha tingut un munt de separatisme, per a qual cosa titllar Espanya d'unitat indivisible fa riure i és un Oxímoron.
      • Icona del comentari de: mesky a juliol 08, 2021 | 22:46
        mesky juliol 08, 2021 | 22:46
        Clavagueres i mes clavagueres. Franquisme, feixisme i monarquia contra Catalunya. Fastigós i vergonyós.
  7. Icona del comentari de: Lisa a juliol 08, 2021 | 09:09
    Lisa juliol 08, 2021 | 09:09
    Potser el CNI, es pensava que a Alemanya, encara governavan els nazis, i els ajudarien, com que a Espanya viu en el segle passat i continua amb els franquistes al poder, és deuen creure que tenen barra lliure...
  8. Icona del comentari de: Ricard a juliol 08, 2021 | 11:44
    Ricard juliol 08, 2021 | 11:44
    El fet de comunicar-ho expressament a la policia "que els interessava" vol dir que van negligir en no comunicar-ho a altres policies que haguessin estat capaces de fer l'esmentada detenció abans. Aquesta demora injustificada demostra una clara negligència professional, i una actuació amb una orientació judicial concreta i per tant interessada, aliena completament a les funcions del servei públic que han de ser exclusivament policials. En un sistema judicial "judicial" i no "turco-judicial" s'imposa l'apertura immediata de diligències per part de la fiscalia, amb vistes a establir l'acusació pertinent. Com es veu els castellans no fan res quan l'acusació pot anar contra castellans. I ho fan tot si els acusables són catalans. A això s'en diu XENOFÒBIA.
  9. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a juliol 08, 2021 | 16:59
    L'OBSERVADOR ASTORAT juliol 08, 2021 | 16:59
    “La unidad de S(pain)” ha servit per dignificar qualsevol indignitat. La repressió del procés sobiranista, ha estat el millor instrument del Règim-Claveguera del 78 (Borbònic-Franquista 2.0), hereu i continuador d’un Estat “Genocida-Feixista”, per restringir drets i llibertats i tapar totes les seves misèries de putrefacció i corrupció. S(pain) Irreformable !!!!
  10. Icona del comentari de: Espanistan a juliol 08, 2021 | 21:11
    Espanistan juliol 08, 2021 | 21:11
    haha que ridículos sois los cagañoles, siempre haciendo el pena por el mundo.
  11. Icona del comentari de: ' terrorisme i homicidi ' ...... Prop de Ñordos. a juliol 09, 2021 | 00:30
    " terrorisme i homicidi " ...... Prop de Ñordos. juliol 09, 2021 | 00:30
    Com veieu els Ñordos ........ Són inútils, farsants i xoriços fins per naturalesa fins al ridícul més gran ! .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa