El Govern explicarà a l’estranger que els indults són una “solució parcial” i no “la fi del conflicte”

Alsina creu que Puigdemont jugarà "un rol rellevant" en acció exterior, però sense "tuteles" a la conselleria

El Govern explicarà a l’estranger que els indults als nou líders del procés són només una “solució parcial“, però no “la fi del conflicte” entre Catalunya i Espanya. En una entrevista a l’ACN, la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha explicat que l’executiu traslladarà a “institucions públiques i privades” de fora que la mesura de gràcia en cap cas és un punt i final. Segons ella, les persones “informades” a l’estranger saben que hi ha una “voluntat àmplia” de catalans que volen l’autodeterminació. Alsina creu també que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont jugarà “un rol important” en l’acció exterior a l’hora d’explicar “la causa catalana”, però ha descartat que exerceixi “tuteles” al seu departament.

Per la titular d’Exteriors, els indults només “solucionen en part la situació de presó de les nou persones” que estan complint la condemna del Suprem, i “no és una coincidència” que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, els anunciés només unes hores abans de la resolució del Consell d’Europa contrària a mantenir-los entre reixes. “No és casualitat el moment en el qual es produeixen, per les múltiples pressions internacionals a nivell polític i judicial”, concreta. Alsina ha qualificat de “rebregades” al govern espanyol i al poder judicial tant l’informe de l’òrgan supranacional dilluns passat, com les euroordres als exiliats fallides fins ara.

De fet, sosté que la decisió del Consell d’Europa és “una de les principals victòries a l’esfera política” europea per a l’independentisme, i ha recordat que l’òrgan “va més enllà de la UE”. Encara que el text final no ho expliciti, Alsina considera que les recomanacions que l’informe fa a Espanya demanen, “de facto”, que apliqui una amnistia per a totes les causes relacionades amb el procés.

El paper de Puigdemont i l’1-O a l’estranger

La consellera creu que no només el Govern “ha d’explicar què passa a Catalunya i per on ha de venir la solució del conflicte” a l’estranger, sinó també ho han de fer Puigdemont i la resta d’exiliats. La voluntat d’Alsina és “coordinar-se i col·laborar”, però “el Govern ho farà amb el rol de Govern”, i Puigdemont “com a expresident, exiliat i eurodiputat”. Cadascú ho ha de fer, ha continuat, “des de la seva posició”, i sense “tuteles” per part de ningú.

Sobre l’argumentari que hauria d’emprar l’independentisme a l’estranger, creu que a l’exterior “els interessa més” què passarà a partir d’ara amb el procés que l’1-O. Segons ella, el referèndum “ha portat reticències”, però no pel fet que no fos autoritzat per l’executiu de Rajoy, sinó “perquè el club d’estats és molt conservador i té tendència a voler sempre l’status quo”. De fet, l’exdelegada de la Generalitat als EUA ha afegit que “ha quedat clara la voluntat de l’independentisme de ser un moviment democràtic i buscar el pacte de manera reiterada”, mentre que “la unilateralitat ha vingut per part del govern espanyol”.

Comentaris

    Atenció Tribunal de Comptes !!!!!! 28/06/2021 11:28 am
    Malversació a la vista .... !!!!!!

Nou comentari