El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El futur del govern del PP a Castella i Lleó queda en mans de Vox
  • CA

El PP ha guanyat les eleccions autonòmiques a Castella i Lleó per la mínima. Després de la derrota del 2019, Alfonso Fernández Mañueco ha aconseguit 31 procuradors, dos més que en els anteriors comicis. D’aquesta manera, el candidat conservador recupera el lideratge en detriment del PSOE de José Luis Tudanca, que passa de 35 a 28 procuradors, cinc menys dels que tenia fins ara. Cs és la força clarament perdedora —i a punt de desaparèixer—, passant de 12 procuradors a només un, mentre que Podemos perd un escó i es queda amb 2. En clau nacional, aquests resultats són un avís per a les formacions que ocupen la Moncloa perquè han suspès l’examen.

Els clars vencedors de la nit són, de forma indiscutible, Soria ¡YA! dins del moviment de l’España Vaciada i els ultres de Vox. Els de Sòria han estat els més votats a la seva circumscripció, aconseguint 3 dels 5 procuradors en joc. L’extrema dreta, per la seva banda, ha passat d’un procurador a 13, i es converteix ara en força clau per a la formació govern o per a garantir la governabilitat de la comunitat.

L’auge de l’extrema dreta posa en una situació complicada els populars, després que amb aquestes eleccions anticipades busquessin aconseguir una majoria absoluta per no haver de dependre de cap altra formació. El tret els ha sortit per la culata i els resultats els deixen en una posició d’absoluta dependència de l’extrema dreta. Durant la campanya, Pablo Casado ha estat ambigu sobre els possibles pactes amb Vox per tal de conservar el govern a la comunitat, però la intervenció de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha estat per abonar aquesta possibilitat. El PSOE ha fet una campanya fent referència als perills de l’extrema dreta, però la seva veu d’alerta no sembla que haig estat escoltada.

En una compareixença passades les deu de la nit, Mañueco ha defensat la victòria del PP i ha dit que pensa formar un govern “per a tots”. Mañueco ha assegurat que el seu objectiu és formar un govern eficient i estable perquè té “el suport majoritari per governar dels ciutadans de la comunitat amb diàleg i acord, entenent el missatge de les persones d’aquesta terra”. El popular ha avançat que iniciarà un procés de diàleg per formar govern “amb totes les forces polítiques que tenen presentació”. En clau nacional, Mañueco ha dit que el seu govern vol donar “estabilitat a Espanya”.

A la seu del PP per aquesta nit electoral, en un hotel cinc estrelles de Salamanca, s’hi han acostat militants del PP amb banderes d’Espanya. Tot i haver recuperat el lideratge de la comunitat, en l’ambient es percebia la victòria escassa que els deixa ara en una dependència clara d’un partit, Vox, que és contrari a l’estat de les autonomies i per tant xoca amb el discurs a favor de la Constitució que mantenen els populars. Mentre el candidat del PP a Castella i Lleó pujava sol a l’escenari, Pablo Casadao feia una piulada a Twitter celebrant els resultats i anunciant un nou “canvi de cicle” a Espanya “imparable”.

La incògnita és saber si PP i Vox s’avindran a fer un govern de coalició o en el seu defecte a pactar una suport per fora. Sigui com sigui, la crossa de Vox tindrà un preu que pot posar en tensió alguns debats superats pel que fa a drets i llibertats, com el de les dones o la immigració.

Vox reclama el “dret” a entrar al govern

Tot i la ronda de contactes que Mañueco ha dit que començara amb totes les forces polítiques, l’extrema dreta ja reivindica el seu lloc al govern de la comunitat. El president estatal de Vox, Santiago Abascal, ha reclamat el “dret” del partit a entrar a “formar govern” a la Junta de Castella i Lleó. A més a més, Abascal ja ha deixat anar un comentari amb tints d’exigència, en dir que al seu candidat se li veu “cara de vicepresident”, informa l’agència Europa Press.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pep a febrer 13, 2022 | 22:54
    Pep febrer 13, 2022 | 22:54
    El que fa la incultura.
  2. Icona del comentari de: Santiago Carrillo a febrer 13, 2022 | 23:06
    Santiago Carrillo febrer 13, 2022 | 23:06
    Aquest de UP, amb Jéssica Albiach al Parlament, només vol donar lliçons de politíca i a Castella-Lleó, només tenen un puto diputat/da. Sou una merda de partit què foteu cagar. A Catalunya només serviu per tocar la pera als grups nacionalistes. El comentari és un poc escatològic però m'ha sortit així, tal com raja.
  3. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 14, 2022 | 07:58
    ciutadà febrer 14, 2022 | 07:58
    Era previsible. C.i L son l'Espanya profunda.
  4. Icona del comentari de: Ricard a febrer 14, 2022 | 08:30
    Ricard febrer 14, 2022 | 08:30
    Ciudadanus=Vox=Ciudadanus=PSC. Sembla ser que algú creu que té una "taula de diàleg" parada amb Vox...
  5. Icona del comentari de: Guim a febrer 14, 2022 | 08:31
    Guim febrer 14, 2022 | 08:31
    D'on creieu que triomfen els cops d'estat que porten dictadures? On era la capital de l'Espanya feixista en plena guerra? No n'heu sentit mai l'expressió, Espanya és Castella i ser espanyol és ser castellà o castellanitzat. Doncs aquí teniu el resultat.
    • Icona del comentari de: Hipocritas a febrer 14, 2022 | 09:32
      Hipocritas febrer 14, 2022 | 09:32
      Pero tú y tus políticos vivís del resto del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa