El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El PSOE juga la carta de la por a Vox a Burgos, antiga capital franquista
  • CA

El PSOE ha jugat la carta de la por a Vox a la recta final de la campanya a Castella i Lleó. I ho ha fet curiosament a Burgos, ciutat lleial als sublevats durant la guerra civil espanyola i on es va establir la poderosa Junta de Defensa Nacional. L’1 d’octubre de 1936 Francisco Franco prenia possessió del seu nou càrrec de Generalísimo a la Capitania General de Burgos. Ha plogut molt des d’aleshores i actualment a la ciutat hi governa el PSOE. En un míting al Monasterio de San Juan, un monument del segle XI, el candidat socialista Luis Tudanca ha tingut aquest dijous el suport de dos pesos pesants del partit, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’expresident, el castellanolleonès José Luis Rodríguez Zapatero. Els oradors han tirat de Vox per animar a omplir les urnes al que diuen que és “l’únic partit de la igualtat” i han subratllat contínuament als drets de les dones.

Sánchez ha aprofitat la seva intervenció a Burgos per treure pit de la “democràcia” espanyola, justament el dia en què se sap que The Economist ha deixat de considerar el país com una “democràcia plena”. El president del govern espanyol s’ha basat en els avenços en drets socials, alguns dels quals aconseguits en l’època de José Luis Rodríguez Zapatero, com el matrimoni homosexual. “En un país amb una democràcia consolidada com el nostre el 90% d’espanyols no tindria cap problema en tenir un fill homosexual, som un país que estima la diversitat, som exemple, l’avantguarda en polítiques que va posar en marxa Zapatero”.

Sánchez ha donat per fet que el PP vol fer un govern amb els ultres a Castella i Lleó a partir del 13-F i ha considerat que hi pot haver un retrocés. El líder socialista s’ha escolat breument per la qüestió territorial per defensar l’estat de les autonomies assegurant que les comunitats s’encarreguen d’àmbits importants per a la vida de les persones “com la sanitat o la dependència”.

L’expresident Zapatero, present al míting, s’ha abonat al discurs de la por a Vox i ha retret al PP que pugui decidir després del 13-F “abraçar-se a l’extrema dreta negacionista dels drets de les dones, de la història, de la ciència”. Davant aquest escenari, Zapatero ha animat a votar diumenge “pel partit de la igualtat en tots els àmbits” en lloc d’una “dreta que no sap o nova i que el que ha fet ha estat només atacar al govern d’Espanya cada dia injustament”. Després de Zapatero, el candidat socialista a Castella i Lleó, Luis Tudanca, ha sortit a defensar la trajectòria dels socialistes en la lluita “per la democràcia” i ha denunciat “la indiferència” davant els discursos de Vox. “No farem ni un pas enrere per tornar a l’Espanya que ja no existeix i a la que no estem dispsoats a tornar”, ha sentencat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa