Fa més de tres anys que Joel Muñoz conviu amb la incertesa de quin serà el seu futur. Aquest activista independentista de 23 anys, més conegut a les xarxes com a Xelj, va ser detingut ara en fa tres en el marc de la operació policial Green Hat, sorgida després del referèndum de l’1-0, i s’enfronta a una pena de presó de fins a 18 anys i a una multa de 10.800 euros. La fiscalia l’acusa de quatre delictes: dos delictes continuats de revelació de secrets i dos de danys informàtics, i opta per la condemna més greu prevista per a cadascun d’ells. Així doncs, la suma de les penes ascendeix a gairebé dues dècades de presó, una condemna més greu, fins i tot, que la d’Oriol Junqueras. 

Els fets el vinculen, segons l’acusació, amb accions fetes entre el 17 de desembre de 2017 i el 27 de febrer del 2018 contra les webs de la Fundación Ferrocarriles Españoles, el Centre Superior d’Investigacions Científiques(CSIC), una web de l’Associació de Comerciants d’Estella, la Societat Espanyola d’Epidemiologia, la Revista Espanyola de Capital Risc, les Cortes de Castilla-La Mancha, el ministeri d’Interior, Fhecor Ingenieros Consultores i el Tesoro Público. Ell, però, nega totes les acusacions, i considera que l’operació va ser orquestrada pel ministre popular Ignacio Zoido per detenir-lo. “El deep state està pressionant la fiscalia perquè em condemni”, assegura el Joel, que no té gaire esperança que la causa s’acabi arxivant. “Tinc el millor pèrit i el millor advocat, però aquest empeny de l’Estat em fa pensar que és complicat que acabi bé”, afegeix. 

La primera detenció

El Joel recorda la sorpresa que es va endur en despertar-se i trobar nou guàrdies civils que havien vingut des de Madrid expressament per detenir-lo. “Esperava una multa i en comptes d’això van venir agents de la unitat de delictes telemàtics, de la UCO i fins i tot un membre del CNI”, relata el Joel, que lamenta que hagin posat la seva vida “en pausa” fins que arribi el judici. “Com que no hi ha data de judici no sé si això s’allargarà mesos o anys”, explica l’activista, que reconeix que hi ha dies que fins i tot aconsegueix oblidar-se de la situació. “L’ésser humà és capaç de normalitzar-ho tot”, apunta. La seva família és conscient de l’acusació des del començament, però el Joel prefereix suavitzar la situació sempre que pot: “Intento que no pateixin, però tot i així ells saben que l’Estat espanyol funciona així i és difícil sortir-se’n”. 

Sense data de judici, 3 anys després

Per ara, en Joel i el seu advocat, Marc Relaño, estan pendents que els donin el material informàtic que els agents van requisar en l’escorcoll per tal de fer un contraperitatge que els ajudi a preparar les conclusions. S’ha acabat la fase d’instrucció, però encara no hi ha interlocutòria d’obertura de judici oral ni data de judici, més de tres anys després de la detenció

El Joel lamenta la poca repercussió mediàtica que ha tingut el seu cas malgrat la gravetat de la pena a la qual s’enfronta. De fet, assegura que a banda dels CDR de Valls, cap entitat s’hi va interessar en els primers anys: “L’única repercussió que tenia era la que generava jo a Twitter”. Ara, el grup de suport del Joel està dirigit per l’entitat Via Independència, que es va posar en contacte amb l’activista per tal d’ajudar-lo a aconseguir finançament per sufragar el cost de la defensa, que fins llavors havia estat pagant ell mateix. Òmnium Cultural també ha difós recentment un vídeo on l’entitat dona a conéixer el cas del Joel i demana suport a la campanya de signatures per portar la llei d’amnistia al Congrés.

Caixa de solidaritat

Per tal de fer front a les despeses de la defensa, que ja sumen més de 15.000 euros, el grup de suport del Joel ha creat una pàgina per recollir diners gràcies a la venda de samarretes, elaborades per Ca La Lluita. Amb aquests diners el Joel podrà pagar l’advocat mentre espera que la Caixa de Solidaritat es faci càrrec d’una part de les factures. Fonts del grup de suport de l’activista asseguren que encara estan negociant amb l’Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat, i neguen que el cas hagi estat aprovat.

En canvi, fonts de l’Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat, asseguren a EL MÓN que el cas de Joel Muñoz està “aprovat”, ja que el consideren “un cas claríssim de persecució política”. El pagament s’ha endarrerit per “tràmits administratius” que s’estan fent amb l’advocat, ja que els honoraris es paguen directament als lletrats, un cop certificades les diligències en què ha intervingut i aplicats els barems de la Caixa de Solidaritat.

Comentaris

  X2 Març 28, 2021 | 12:54
  Aquestes fiscalies de feixistes s'haurien de tancar i jutjar les seves irregularitats
  155
  12
  Respon
  Ricard Març 28, 2021 | 13:11
  Si ets rus no et toquen. Si ets català va diferent.
  Pajaritu Març 28, 2021 | 14:27
  En el siglo pasado los terroristas usaban armas, ahora usan teclados. Al trullo concel sedicioso, YA. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  2
  147
  Respon
   uno que vive en Tabarnia Març 28, 2021 | 15:42
   tu no usas ni las neuronas, hace años que estan de vacaciones, CATETO
   Al pajaritu le Gustau los güevos? Març 28, 2021 | 18:23
   Pues ya sabes...
  INDEPENTISTAS CANSAT QUE EL MANIPULI LAS 2 PARTS Març 28, 2021 | 14:47
  No hem queda molt clar quins secretes a revelats, pero tots saben que la ficalia depen del gobern central y qui ha pactat perque surti endevan els presuports? Perque no pregunteu a ERC per tot aixo? Perque interese fotra merde en una vanda cuand ERC tambe esta inplicat?
  107
  61
  Respon

Nou comentari