Dos magistrats del TC asseguren que el Suprem ha vulnerat el dret de reunió dels Jordis

Les sentències tornen a dividir els magistrats

Finalment, aquest migdia s’han difós les sentències que resolen els recursos d’empara de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez davant el Tribunal Constitucional. Tal i com va avançar el mateix tribunal la setmana passada, la majoria de magistrats avalen les condemnes per sedició que s’enfilen a 9 anys de presó per l’actual líder d’Òmnium i l’actual sec. Ara bé, dos magistrats signen un contundent vot particular amb què argüeixen que han estat vulnerats els seus drets fonamentals, com el dret de reunió. Sengles sentències repliquen amb el mateix argumentari la vulneració de drets que els dos líders van al·legar haver patit tant en la vista oral com en la instrucció del cas.

Pel que fa Sànchez, la resolució de la que n’ha estat ponent el magistrat Santiago Martínez-Vares, afirma que la condemna en cap cas ha vulnerat els drets fonamentals de reunió, expressió i manifestació, perquè “va ser condemnat per mobilitzar la ciutadania a un alçament públic i tumultuari dirigit a desobeir la inaplicació de les lleis del Parlament Català declarades inconstitucionals pel Tribunal Constitucional, que impedien la celebració del referèndum il·legalment convocat perquè la convocatòria havia estat suspesa cautelarment”.

Així mateix, indica que amb aquesta convocatòria, compartida amb Cuixart, estava dirigida a impedir l’entrada de la Guàrdia Civil a la seu del departament d’Economia de la mateixa manera que la crida a “oposar-se al tancament de col·legis electorals pel Primer d’Octubre “va promoure l’oposició material a l’execució policial de les decisions del Tribunal Constitucional o d’altres tribunals “. Una actuació que segons els magistrats “justifica la seva conducta de 9 anys de presó” i que “va desbordar amb claretat els límits del que es pot considerar l’exercici legítim del dret de de reunió per l’exteriorització de la protesta o crítica arran de l’actuació dels poders públics”.

Pel que fa Cuixart, el ponent de la resolució, Juan José González Ribas, argumenta que el president d’Òmnium “no ha estat sancionat per efectuar una crida a la mobilització ciutadana, o per protestar davant de la prohibició del referèndum, ni tampoc per la proposta política que defensa, sinó per la simultània acceptació i incitació a l’incompliment de la Constitució, la llei i els mandats judicials emesos per tutelar-la”. Fins i tot, els magistrats del TC gosen dir que Manuel Marchena va fer una  interpretació correctora o restrictiva del tipus penal de la sedició per diferenciar-los d’altres com la rebel·lió. És més, els magistrats asseguren que “els comportaments esdevinguts l’1 d’octubre van implicar l’ús de prou força per neutralitzar els agents de policia que tractaven legítimament d’impedir la votació, emmarcats en un alçament multitudinari projectat de manera estratègica que es desenvolupa al llarg de tota la comunitat autònoma”.

Jutge predeterminat per llei

Pel que fa una de les vulneracions al·legades per tots els presos polítics, el dret a un jutge predeterminat per llei, el Constitucional està convençut que s’ha complert fil per randa. Així, a la sentència de Sànchez conclouen que la Sala Segona “no va incórrer en una arbitrària manipulació de la regla de distribució de competències, perquè part d’aquests fets van passar fora del territori català”. En el cas de Cuixart hi afegeix que aquest enjudiciament no ha infringit el dret a la doble instància penal nii de la utilització de la llengua catalana al judici. Tampoc consideren que s’hagin vulnerat els drets a la pressumpció d’innocència ni al d’imparcialitat dels jutges. En aquest sentit, conclouen que “el moviment independentista català no és objecte de persecució ni de tracte discriminatori de cap tipus, ni pel Tribunal Suprem ni per cap altra instància judicial o poder públic de l’Estat”.

De nou, un vot particular de dos magistrats

De la mateixa manera que van divergir de la majoria del ple en el cas de Jordi Turull i Josep Rull, els magistrats Juan Antonio Xiol i Maria Luisa Balaguer, han tornat a mostrar la seva disconformitat amb la desestimació del recurs d’empara. Però a més, hi afegeixen la vulneració del dret a reunió. D’aquesta manera, ambdòs magistrats consideren que s’haurien haver estimat el recurs d’empara per vulneració de dret a la legalitat sancionadora (art. 25.1 CE), en relació amb els drets a la llibertat personal (art. 17.1 CE), a la llibertat ideològica (art. 16 CE) , a més del de reunió (art. 21 CE), en imposar-li una sanció desproporcionada penalment.

Pel que fa al dret de reunió, els magistrats conclouen que el Suprem va donar una “resposta penal severa davant l’exercici -encara que fos extralimitat- d’aquest dret fonamental generant un efecte indesitjat de desànim sobre el mateix”. En aquest sentit, incideix que hauria estat possible realitzar un judici diferent més d’acord amb una “interpretació evolucionada i concordant amb la de el Tribunal Europeu de Drets Humans“. En aquest marc, conclouen que 9 anys de presó són exagerats i una pena “desproporcionada”.

Al capdavall, entenen que tant Cuixart com Sànchez, van portar a terme una “conducta d’un líder social”. En aquest sentit, emfatitzen que “les possibilitats de participació i interlocució al debat públic són especialment garantides per aquest dret de reunió”. De fet, els dos magistrats subratllen que la sentència del Suprem recull que els actes o protestes convocats per Cuixart i Sànchez es “van desenvolupar de manera pacífica, encara que tinguessin la finalitat d’obstruir l’efectivitat de resolucions jurisdiccionals”. Així mateix, emfatitzen que l’objectiu “no era propiciar un aixecament social que possibilités la declaració d’independència de Catalunya, sinó pressionar el govern de la Nació per a la negociació d’una consulta popular en aquest sentit”.

Comentaris

  JUSTICIA F4AN1UISTA, PRESO JA!!!! 08/06/2021 6:36 pm
  Supremo un tribunal f4an1uista contra la llibertat d'expressio i contra la constitució. Destitucio immediata i preso. FISCALIA respectin la constitucio. Lesmes, ARRIBA FRANCO Y EL CGPJ
  Lionel Mandrake 08/06/2021 6:08 pm
  Simply pretends the report says the opposite. Not just cheap spanish propaganda but active misinformation, Putin-style by Spanish Minister Gonzalez Laya.
  Pol 08/06/2021 5:24 pm
  Cal dir-ho, cal denunciar-ho, Prevaricar: "Desviar-se algú del propi deure, mancar a l’obligació del càrrec que exerceix." És pura prevaricació de càrrecs públics, els fiscals afinadors espanyols, el team de jutges Marchena i els informes i atestats inventats tacito, tots plegats van prevaricar, entre altres coses més gruixudes, en nom d'una suposada i fal·laç unitat d'Espanya. Recordem, a alguns despistats, que la unitat d'Espanya és una fal·làcia com una casa, nogensmenys us n'adonareu si consulteu l'elenc de territoris que "Espanya" ha perdut d'ençà el 1587 i en podeu traure alguna conclusió. No cal afegir-hi res més.
  Pura estratègia 08/06/2021 5:11 pm
  Mireu, que voleu que us digui? Quan va ser el moment tots anaven a la una, a veure qui la fotia més forta. Que vulneraven drets ho sabien TOTS des del primer minut, i ho varen fer igualment, sense exclusions, convençuts i eufòrics. Ara que hi ha sentor de clatellada, es divideixen?? Serà per no fer tant mala figura com a Tribunal oi?, no pas pels Jordis. O serà per allò de que les rates abandonen el vaixell? O serà...? Ves a saber que tenen al cap ara. Pensar be és bo, pensar malament es millor, pot salvar.
  29
  16
  Respon
   @ en Pura 08/06/2021 5:33 pm
   Sembla que descobreixis la sopa d'all. No cal que ens diguis res, denuncia-ho directament. No hem d'admetre tanta ignomínia del poder judicial espanyol, en nom d'Espanya.
  Delfí Artós 08/06/2021 5:06 pm
  Que mal parits i mentiders dir que manifestació del dia 20 de setembre del 2017 a Barcelona estava "dirigida" a impedir l’entrada de les forces espanyoles d'ocupació a la seu del Departament d’Economia, si hi van entrar sense cap problema (?!) a més tenien passadissos per a poder sortir. Tal com dir que Sanchez i Cuixart son "responsables" segons aquests impresentables membres de la (in)justícia espanyola en forma de lawfare espanyol, d'una crida a “oposar-se al tancament de col·legis electorals pel referèndum de l'1 d’Octubre del 2017" i encara, dir “van promoure l’oposició material a l’execució policial [forces d'ocupació] de les decisions del Tribunal Constitucional espanyol o d’altres tribunals espanyols...[sic]“. Cal recordar-los que organitzar i realitzar un referèndum sense permís de Madrid no és cap delicte segons el seu propi codi penal espanyol ? Cap agressió sense resposta pacífica i no violenta. Independència i salut.
  Jeroni Munyós 08/06/2021 4:46 pm
  Llibertat per als presoners polítics Jordi Cuixart, Jordi Sanchez, Jordi Turull, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Lunqueras, Dolors Bassa, Josep Rull i Raül Romeva. Retorn de tots els exiliats i que el lawfare, causa general i guerra bruta de la justícia espanyola i del tribunal de (passar) Cuentas espanyol contra l'independentisme català deixi deixin d'empaitar i fastiguejar els milers de catalans que pateixen represàlia de l'estat espanyol.
  Ramon 08/06/2021 4:07 pm
  Ja fa mooooolt de temps que, coneixent com coneixem com són els espanyols, vaig vaticinar que cinc minuts abans que proclamem la independència tenint ja ben lligadets reconeixements que ho farien irreversible, ells faran com que ens expulsen.
  Correcte 08/06/2021 3:58 pm
  Cop d'estat del Suprem? Si el TDHE diu que els marchenas s'han passat tres pobles amb els presoners catalans, hi haurà presó per aquests jutges?
   Pol 08/06/2021 5:14 pm
   Prevaricar: "Desviar-se algú del propi deure, mancar a l’obligació del càrrec que exerceix." És pura prevaricació de càrrecs públics, els fiscals afinadors espanyols, el team de jutges Marchena i els informes i atestats inventats tacito, tots plegats van prevaricar, entre altres coses més gruixudes, en nom d'una suposada i fal·laç unitat d'Espanya. Recordem, als despistats, que la unitat d'Espanya és una fal·làcia com una casa, consulteu l'elenc de territoris que "Espanya" ha perdut d'ençà el 1587 i traieu-ne alguna conclusió. No cal afegir-hi res més.
  Marchena,cop d'estat a la democracia UE 08/06/2021 3:33 pm
  El cas del Jordis es un cop d'estat als drets humans i capl que els jutgessiguin engarjolats per vida, a pa i sigua. Democracia o marchena y sus mariachis de Franco
   Marchena , un jutge que odia la d3mocracia 08/06/2021 3:55 pm
   Marchena va fer un sumarissim franquista contra el dret de manifestacio, i te collons que els jutges d'españa no demanin la seva preso per vida. Democracia o marchena, constitucio o marchena
  Ramon 08/06/2021 3:07 pm
  TVE-Sant Cugat era la República de Salo de l'antipujolisme. Però va acabar infectant TV3.
  22
  31
  Respon
  Ramon 08/06/2021 3:05 pm
  La Catalunya botiflera que ahir feia costat al tripartit és la mateixa que mig segle enrere feia costat a Samaranch de Procurador en Cortes perquè "algu farà".
  33
  19
  Respon
  Ramon 08/06/2021 2:58 pm
  Com no podia ser d'altra manera, TV3, amb tres de tripartit, ja té ordres d'informar molt de l'oposició de PP i Vox als indults reversibles a quatre dies del tercer grau per llei i per imposició d'Europa, perquè així els retrolegitimen. També té instruccions d'aprofitar per recordar les signatures demanades pel PP per dur l'Estatut al TC. Curiosament, de com el Defensor del Pueblo o sigui del govern Zapatero va fer exactament el mateix, o sia també dur l'Estatut al TC, TV3 amb tres de tripartit no en diu res. Però tranquils, que això ens ho arregla Espanya. De la taula no se'n traurà absolutament res i, tot i així, el PSOE es fotrà la mare de totes les patacades.
  Indult-insult 08/06/2021 2:40 pm
  Els jordis formen part de l'estratègia traïdora i claudicant dels botiflERCs. Ens voleu vendre a l'enemic.
  10
  94
  Respon
   Marianna 08/06/2021 5:28 pm
   El teu és un recaragolat comentari-insult a tots els demòcrates, al sentit comú i a la intel·ligència, com a mínim.
    Sentit comu democrata inteligència, és això? 08/06/2021 5:45 pm
    Abaçet amb els qui apallissen els teus veins, idigues que ho fas pel seu be. Pacta amb erc un govern claudicant i estafador.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 08/06/2021 2:26 pm
  Em dòna la sensació que alguns jutges i magistrats de la Judicatura Ñ, comencen a notar al clatell un alè fred, provinent del Tribunal de Drets Humans d'Estrasbourg.
   Jeroni Munyós 08/06/2021 4:51 pm
   D'Estrasburg i de tots els estats democràtics que no els hi cal afegir a la democràcia: "Orgànica", "Consolidada", "Madura", "Homologada" i "Plena" (de forats). Temps.

Nou comentari