El Món
La descoberta d’una peça secreta descol·loca el jutge de la causa 23-S

El jutge instructor de l’operació Judes, la causa per terrorisme contra membres de CDR detinguts el 23 de setembre de 2019, no sap per on sortir-se’n. D’aquí que hagi demanat socors al ministeri públic per sortir de l’atzucac en què l’han posat les defenses. Tot arran d’una causa general i secreta des de fa quatre anys, la 4/2017, que ha nodrit part d’aquesta instrucció tal i com han detectat els lletrats defensors d’Alerta Solidària.

La sospita es va fer pal·lesa en les darreres indagatòries celebrades. La defensa va interposar un recurs reclamant tenir accés a aquesta intrucció que contè centenars de registres telefònics i prova que ha servit per bastir les acusacions contra els investigats del 23S. El jutge instructor s’hi va negar, però els advocats, amb Xavier Monge al capdavant, va recórrer a la sala d’apel·lacions, que finalment, aquesta setmana li ha donat la raó.

La nova providència del jutge instructor de la causa Judes i 23S sobre la descoberta de la causa secreta demanant ajuda al ministeri fiscal/Quico Sallés
La nova providència del jutge instructor de la causa Judes i 23S sobre la descoberta de la causa secreta demanant ajuda al ministeri fiscal/Quico Sallés

En una meritòria interlocutòria els magistrats de la sala II tocaven el crostó al magistrat del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, i li recordaven i ordenaven que tenia l’obligació de deixar veure tota la prova recollida contra els investigats a les seves defenses i l’accés a les gravacions telefòniques complertes.

El jutge ara ha hagut de recórrer al ministeri fiscal per aclarir el futur de la instrucció. En una nova providència, a la que ha tingut accés El Món, del passat 18 de gener, demana que la resolució de la sala sigui tramesa al ministeri públic a fi i efecte que “manifesti el que al seu dret tingui per convenir el tràmit a seguir”. És a dir, que l’informi de que faria la part que ha articulat tot el relat de l’acusació davant la possibilitat que es posi en evidència una investigació prospectiva de l’independentisme.

La reacció de les defenses no s’ha fet esperar. En un nou escrit, breu, curt i al peu d’aquest 22 de gener, la resposta del lletrat dels implicats és clara advertint-lo que no li queda més remei al jutge que complir el que li ha ordenat la sala. “No està previst a la Llei d’Enjudiciament Criminal aquest tràmit”, li etziba l’advocat. A més, afegeix que “davant allò que ha resolt la superioritat no hi ha cap altre tràmit que donar compliment íntegrament i de manera immediata la seva part dispositiva sense més dilació”. Un avís a navegant per tal que el jutge faci el que li ordena la llei sense marejar més la perdiu i aporti a les defenses aquells indicis incriminatoris que fins ara se li ha negat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Slava a gener 21, 2022 | 22:36
    Slava gener 21, 2022 | 22:36
    Aquesta xusma es pensa que pot fer i desfer i el que s'hauria de fer es portar a aquesta colla davant de la justicia europea.
  2. Icona del comentari de: Ferran a gener 22, 2022 | 08:40
    Ferran gener 22, 2022 | 08:40
    San Martín le acaba de llegar a otro. Últimamente es frecuente....

Nou comentari

Comparteix