El Món
Clatellot de l’Audiència Nacional al jutge instructor de la causa 23-S

Dura resolució de la sala Sala d’apel·lació de l’Audiència Nacional al jutge instructor de la causa del 23-S, basada en l’operació Judes. Finalment, els magistrats han estimat el primer dels recursos interposat per les defenses d’Alerta Solidària dels encausats del 23S per terrorisme, contra la decisió del Jutjat Central d’Instrucció núm. 6, Manuel García Castellón, de denegar diferents diligències d’investigació sol·licitades, bàsiques per sostenir les acusacions que fins ara el ministeri públic i els serveis d’informació de l’Estat han defensat. La sala li tocat el crostó recordant el dret de defensa i la igualtat d’armes de les parts.

En concret, i segons la interlocutòria, a la que ha tingut accès El Món, les diligències a les que es podran tenir accés fan referència a la causa instruïda sota les diligències Prèvies 99/2018, i que s’esdevé com la peça principal de la qual se’n deriva la persecució dels independentistes. De fet, la mateixa resolució deixa entreveure que també els lletrats podran accedir al gran sumari 4/17 on se sospita que hi ha el gran calaix de sastre de la investigació contra el Procés i els seus protagonistes. Una mena de causa general i prospectiva sobre persones implicades, suposadament en el Procés que fa més de quatre anys es manté secreta.

En particular, la interlocutòria reconeix el dret de les defenses a “accedir sense limitacions a les gravacions de les comunicacions intervingudes”. Fins ara només s’havien incorporat transcripcions parcials i traduïdes per la pròpia Guàrdia Civil. També se’ls reconeix el dret d’accedir a les resolucions judicials que van acordar aquelles intervencions telefòniques, les escoltes als domicilis i les valises de seguiment i micròfons als vehicles. Així, serà la primera vegada des de l’inici de la instrucció, en què les defenses podran accedir a elements que fins ara seguien sota secret en aquest principal, amb número de Diligències Prèvies 99/2018. “Era un escàndol”, asseguren fonts de la defensa que no amaguen la seva satisfacció per la resolució.

Pel que fa a la petició de les defenses de poder accedir al conjunt de la peça principal i, en particular, a tot allò que faci referència als encausats del 23S, la Sala d’apel·lacions no s’hi oposa. De fet, els magistrats obren la porta a què una vegada s’hagi pogut accedir a la documentació, les defenses puguin de nou sol·licitar veure les que restin, sempre en relació amb la peça principal de la qual dimana la que constitueix l’objecte del present procediment, amb el benentès que, tal com ja hem apuntat, el dret de defensa que invoca l’apel·lant podria implicar la necessitat d’accedir a actuacions que han tingut lloc en el si d’aquest procediment principal en la mesura en què les diligències allí practicades s’emprin com a elements incriminatoris en la present causa. És a dir, tot allò que s’hagi utilitzat a la causa del 23S -sigui de les diligències 99/2018 o 4/2017, les defenses hi tindran accés quan ho demanin.

Des d’Alerta Solidària emfatitzen que la resolució acredita “el bloqueig constant i total que el jutge instructor fa a les defenses de les encausades, i com després de més de dos anys de causa les irregularitats continuen”. Pels advocats, la resolució mostra que no s’han portat a terme les mínimes garanties processals d’un procés d’instrucció d’una dimensió tan gran com és una causa per terrorisme.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Patrick a gener 17, 2022 | 12:02
  Patrick gener 17, 2022 | 12:02
  Els aparells de l'estat espanyol porten anys inventant-se "atestats" i "informes" de la mena dels de tacito, els fan servir per a processos judicials farsa que no porten enlloc. Si no us n'adoneu que l'estat espanyol ens aplica des de fa anys el lawfare ("guerra" judicial) el qual consisteix en utilitzar el sistema legal, en aquest cas l'espanyol (amb paleses herències franquistes incloses) contra un enemic, perjudicant-lo, intentant desestabilitzar, fent-li perdre legitimitat, fent-li perdre temps, diners (despeses judicials, viatges, inhabilitacions, "tribunal de Cuentas"...) i per a intentar obtenir "victòries" en l'opinió pública espanyola. Si no ens adonem d'això, després de tantes proves i d'anys, no entendrem mai res i així podem estar-hi hores, dies, mesos i anys donant-hi voltes... és precisament allò que pretenen des d'Espanya. Cap agressió sense resposta pacífica i no violenta, però contundent. Treballem per a fer efectiva la independència.
 2. Icona del comentari de: Isaac a gener 17, 2022 | 13:11
  Isaac gener 17, 2022 | 13:11
  Bé pel clatellot, però això no ha impedit que hagin guanyat temps, i una versió dels fets que ha inundat tots aquests anys els mass media, dins la juricatura i molts estaments policials. És temps que els ajuda a desinflar (de forma barruera i injusta), i amortigua les possibles conseqüències de futures apelacions a estaments espanyols o europeus. El quit serà com treure'n profit de totes aquestes evidències de males praxis, injustícies i manipulacions, pq es pugui garantir que en un futur no hi hagi joc brut. Si Europa no obliga i vigila a cumplir uns mínims a la juricatura i gobern espanyols, sempre toparem amb el mateix mur (si es vol via pactada). L'alternativa sempre acaba sent la via unilateral, però la desinflada que han aconseguit juga al seu favor pq fa més difícil el consens clar i majoritari d'aquesta 2a vía.
 3. Icona del comentari de: Gavanenc a gener 17, 2022 | 15:30
  Gavanenc gener 17, 2022 | 15:30
  Els mateixos que l'any 2004, potser alguns encara no havíeu nascut, varen intentar fer creure des d'Espanya de forma premeditada, grollera i sense escrúpols que els atemptats del 11M a Madrid eren una acció d'E.T.A. ara no volen, ni els interessa investigar ni tenen cap interès ni intenció a escatir tots els dubtes dels atemptats del 2017 als municipis de Barcelona i Cambrils i saber-ne tota la veritat, sobretot per a evitar possibles nous atemptats. L'estat espanyol s'aprofita d'una "llei" del 1968 encara vigent a la democràcia "plena", "consolidada", "madura", "homologable"... per a no investigar sobre documentació i informació "classificada" com a secrets d'estat espanyol. Els més interessats haurien d'ésser els poders i aparells de l'estat espanyol així saber la veritat i desactivar totes les especulacions en un afer tant important, tal com és fa en els estats democràtics.
 4. Icona del comentari de: Ricard a gener 17, 2022 | 17:51
  Ricard gener 17, 2022 | 17:51
  Molts "clatellots" però la criminalització d'una justa posició política continua per terra, mar i aire, fins al punt que un fiscal impunement pot obrir la veda contra un advocat pels clients que té. Només en una dictadura passa això. I a sobre el govern regional vol negociar amb aquests miserables?
 5. Icona del comentari de: ESPANYA A L'ESCORXADOR a gener 18, 2022 | 01:29
  ESPANYA A L'ESCORXADOR gener 18, 2022 | 01:29
  Repugnant lo d'aquest país, està clar que tot l'aparell espanyol s'ha de portar a justicies internacionals amb nom i cognoms: policies, jutges, polítics i tota la xusma que fan d'espanya un país tercermundista.

Nou comentari

Comparteix