La CUP vol la “màxima participació” en el plebiscit sobre els pressupostos

La CUP vol anar amb totes les garanties de cara a la recta final de la negociació dels pressupostos de la Generalitat amb el govern d’ERC i JxCAT. Per això, la formació vol “la màxima participació” en la votació i, sobretot en el debat, de la militància sobre si han de presentar una esmena a la totalitat als comptes dissenyats pel conseller Jaume Giró. De fet, els números seran presentats aquest dimarts al Parlament, quan fa una mica més d’una setmana que els cupaires tenen el document, de 946 pàgines, lliurat pel departament d’Economia com a base penúltima de les converses per aconseguir els pressupostos del 52%.

Amb els números estudiats, fet que ha suposat un ingent esforç per part de la CUP –només tenen deu diputats i pocs tècnics– els cupaires, coordinats per la diputada Eulàlia Reguant, han elaborat una memòria de mancances, millores i conceptes sobrers. I no volen tenor en compte només el “minut i resultat de la negociació pressupostària”, sinó el balanç de compromisos complerts des que es va encetar la legislatura de la presidència de Pere Aragonès.

Per copsar la voluntat de les bases, la CUP va anunciar aquest cap de setmana la convocatòria de les assemblees de militants per decidir sobre el seu suport als pressupostos del 2022. En base a dos criteris, principalment. En primer terme, si els comptes compleixen expectatives; i en segon lloc, si han aconseguit algun dels objectius tangibles del pacte d’investidura i possible governabilitat. Els cupaires, però, volen “la màxima participació” de la seva militància en la decisió. Per això han permès a les 15 assemblees territorials organitzar els seus conclaves del 12 al 15 de novembre amb l’opció de fer-les presencials o telemàtiques. Un calendari i un sistema flexible que facilita la participació.

Fonts dels cupaires remarquen que gairebé la totalitat de les territorials les celebraran de manera telemàtica per tal de “facilitar l’assistència al debat i les explicacions”. Cal tenir present, que “els únics militants que podran votar a l’urna virtual seran els que hagin participat en el debat, és a dir, s’hagin inscrit a la seva assemblea”. Una manera f’assegurar una gran participació i fomentar el debat intern. De fet, l’Assemblea Oberta Parlamentària dels cupaires, celebrada el darrer divendres d’octubre, va servir per constatar el nivell d’ebullició de les bases respecte el balanç de la legislatura i, de retruc, dels pressupostos.

Dubtes sobre com plantejar la pregunta

Ara bé no serà fins demà que la direcció cupaire, en una reunió al més alt nivell, no acordarà el contingut i les regles de la votació virtual. És a dir, com serà la pregunta o les preguntes que es formulin a la militància per prendre una decisió, o bé si ha de ser una pregunta arbre. En aquest sentit, han de decidir si la pregunta és en concret sobre l’esmena a la totalitat –amb les quatre opcions clàssiques: sí, no, abstenció o en blanc– o bé si es formula una pregunta més interpretable, que doni més marge als negociadors de cara els poc més de deu dies que resten per al debat a la totalitat, un cop s’hagin admès a tràmit els pressupostos al Parlament.

En tot cas, la decisió de presentar una esmena a la totalitat no permetria una negociació posterior més detallada, tot i que el sostre d’ingressos i despeses ja quedaria fixat, si hi ha un altre grup parlamentari que facilita la tramitació dels pressupostos. Una situació també probable a la vista dels cants de sirena del PSC i els Comuns al Govern Aragonès. Una opció que, per cert, tant el president com el seu conseller d’Economia , descarten radicalment, en l’objectiu de mantenir la idea del “Govern del 52%”. “Si ara no hi ha suport, ja no cal cap qüestió de confiança d’aquí un any, perquè quin sentit tindria que no te la donin ara i després la vulguin debatre?”, comenten fonts del Govern. De fet, tant ERC com Junts han defensat avui l’argument que cal que la CUP faciliti els pressupostos.

D’aquesta manera, les territorials de l’Alt Ter, Baix Llobregat, Barcelona, Catalunya Central, El Camp, Maresme, Nord Oriental, País Valencià, Penedès, Ponent, Terres de l’Ebre, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Pirineu i Aran i Exteriors (que ha demanat fer-la el 15), analitzaran, debatran i votaran si fan confiança als pressupostos. De fet, serà una prova de cotó per constatar si fan confiança al Govern del 52%.

Comentaris

  Català Novembre 08, 2021 | 19:20
  Si, home. I tornareu a empatar a 1.515, eh?. Apa i que us bombin!
  ignacio Novembre 08, 2021 | 19:21
  montarán sus asambleas, todo cristo se liará su canuto, se beberán unas cervecitas y bien colocados procederán a votar lo q les salga d las narices, porque a esta gente el bienestar de la gente se la suda. Y lo jodido es q somos rehenes de esta gentuza, para bien o para mal.
  Luisnomeacuerdo Novembre 08, 2021 | 20:42
  Mmm mmm conque ojitos mira a milhaus la fanática fascista independentista, se habrán duchado hoy para salir en la foto, porque con los de esCUPidera nunca se sabe....mejor llevar mascarillas.
  Octubrista Novembre 08, 2021 | 21:08
  La CUP es partirà en dues (com a mínim) organitzacions: la una, independentista. L'altra, s'integrarà dins la Comuna Pudenta o ERC. És profecia
  Eclestone Novembre 08, 2021 | 22:28
  Com pot ser que una altra vegada algo tant important com els presupostos del pais depengui del que 'votin' 4 arreplegats?
  Marejar la perdiu Novembre 08, 2021 | 22:49
  Com més ineptes hi participin millor. La CUP al Parlament de Catalunya té un historial difícil de superar a nivell d'incompetència, i de fer-se gols en pròpia porteria.
  Gonzalo Novembre 09, 2021 | 13:21
  Preguntarle a estos piojosos sobaqueros de la cup sobre economía, es como preguntar a los laZisnaZis sobre democracia.

Nou comentari