El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El CNI treu ferro al risc de l’extrema dreta a l’estat espanyol tot i l’augment a Europa

Els serveis de seguretat i d’intel·ligència espanyols consideren que el risc de violència de l’extrema dreta a l’estat és “baix i contingut”. Un raonament que topa amb “l’augment dels atacs violents de l’extrema dreta a Europa”, que ells mateixos veuen. Així ho constata en el darrer Informe Anual de Seguretat Nacional 2022, un document que fa balanç de la seguretat de l’Estat i prospectiva de riscos futurs, que signa el Departament de Seguretat Nacional, organisme integrat per diversos ministeris i el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Un informe, aprovat el passat 17 d’abril després d’una reunió del dia 12 del mateix mes del Consell de Seguretat Nacional, presidit el monarca espanyol, Felip VI, conjuntament amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Per altra banda, l’informe ressalta que el CNI, els cossos i forces de seguretat de l’Estat i el poder judicial ha fet que grups com ETA, Resistenza Galega i el PCE (r)-Grups Antifeixistes Primer d’Octubre (GRAPO) s’hagin pràcticament desarticulat. Ara bé, avisa que formacions com ETA o entitats “satèl·lits” continuen la “batalla pel relat”. “Una estratègia que tracta d’imposar la seva versió sobre la violència i la deslegitimació de l’estat de dret”, argüeix el document, que es vanta que Austràlia o Nova Zelanda hagin incorporat ETA i GRAPO com a organitzacions terroristes per als pròxims tres anys.

Porta d'entrada a la seu estatal del CNI, a la carretera de La Corunya/CNI
Porta d’entrada a la seu estatal del CNI, a la carretera de la Corunya de Madrid /CNI

A Europa sí, a Espanya… no

El document reflecteix la tesi que si bé a Europa hi ha neguit per les actuacions violentes l’extrema dreta, a l’estat espanyol no cal patir. Els mateixos analistes afirmen que l’amenaça d’actuacions violentes de l’extrema esquerra “baixa” a Europa, la mateixa previsió que fan per a l’estat espanyol, on la posen al mateix nivell que l’extrema dreta o el supremacisme blanc. “Pel que fa a altres extremismes violents”, explica el document, “Europa ha estat testimoni d’un augment d’atacs violents d’extrema dreta impulsats per diferents ideologies associades, inclosa la teoria del gran reemplaçament, la supremacia blanca, el racisme, el nativisme i l’hostilitat cap a la immigració”. Una deriva que ha estat “facilitada en gran manera per les plataformes de comunicació en línia, el terrorisme d’extrema dreta s’ha tornat cada vegada més transnacional, amb una àmplia gamma de grups i individus que cooperen a tots els països i amb grups i individus d’idees afins”.

D’aquí que el mateix departament de Seguretat Nacional recomani “aprofundir en els factors polítics i socials, la naturalesa dels moviments i la tecnologia com a possibles impulsors d’aquest fenomen terrorista”. “D’altra banda”, continua el text, “l’amenaça del terrorisme d’extrema esquerra i el nihilisme anarquista a Europa es considera baixa en comparació amb altres tipus d’activitats terroristes, si bé per a l’arc mediterrani aquesta amenaça també continua constituint un motiu de preocupació”.

“En el cas d’Espanya“, detalla l’Informe, “l’amenaça que suposen els moviments extremistes violents tant d’extrema dreta com d’extrema esquerra, així com l’anarquisme insurreccional, és en un nivell baix i contingut“. Únicament circumscriuen “les crides a cometre accions radicals” en aquells casos que “aprofiten les circumstàncies polítiques, socials i econòmiques del moment a la recerca de visibilitzar el suport o el rebuig a la situació provinent d’una ideologia determinada”. Així, la intel·ligència espanyola considera que “la seva principal activitat se centra en la captació de nous membres, la difusió de la propaganda a través de les xarxes socials i el contacte amb organitzacions similars en l’àmbit internacional”. Així mateix, subratlla que “en l’últim període, no s’han produït atacs ni incidents rellevants procedents d’aquests grups”. En definitiva, i segons aquest document, el perill que els “extremismes violents” tant d’extrema dreta, esquerra o anarquisme insurreccional –que tant preocupen els serveis d’informació dels Mossos d’Esquadra– puguin actuar a l’estat espanyol és “baix”. Una dada que topa amb la preocupació que mostren quan expliquen l’actuació de l’extrema dreta a Europa i no per a l’extrema esquerra, que a Europa també la veuen com un risc “baix”.

Ballesteros i la directora del CNI, Esperanza Casteleiro en primer pla/Casa Real
Imatge de la reunió del Consell de Seguretat Nacional amb el director del Departament de Seguretat Nacional, el general Miguel Ángel Ballesteros i la directora del CNI, Esperanza Casteleiro en primer pla/Casa Real

ETA i el relat

En el mateix document, i seguint el mateix apartat d’extremismes violents, els serveis d’intel·ligència també analitzen l’estat actual de “l’amenaça que presenten les organitzacions terroristes ETA, Resistència Gallega i PCE(r)-GRAPO”. Una amenaça que qualifiquen de “residual”, atès que la tasca policial, judicial i del CNI ha propiciat “la pràctica desarticulació policial de totes aquestes organitzacions”. Ara bé, la seguretat de l’Estat manté la seva lluita contra aquestes organitzacions.

“Tot i això”, addueix el document, “les conseqüències de l’activitat d’ETA es mantenen, amb nombrosos atemptats sense aclarir, l’existència de membres de l’organització terrorista amb causes pendents amb la justícia espanyola que resideixen en altres països i la troballa de dipòsits d’ETA, de la localització dels quals l’organització terrorista no va donar detalls, l’abril del 2017, quan va comunicar la ubicació concreta de vuit dipòsits d’armes”. Així mateix, remarquen que “les seves organitzacions satèl·lits canalitzen la seva estratègia en allò que anomenen ‘batalla pel relat’ intentant imposar la seva versió sobre la violència i deslegitimar l’estat de dret”. En aquest sentit, destaquen que Austràlia i Nova Zelanda han renovat la inclusió d’ETA i GRAPO com a organitzacions terroristes als seus llistats nacionals de grups terroristes per a tres anys més.

Més notícies
Porta d'entrada a la seu estatal del CNI, a la carretera de La Corunya/CNI
El CNI presumeix de ser la mà negra de l’Estat en un document intern
Notícia: El CNI presumeix de ser la mà negra de l’Estat en un document intern
Comparteix
Un text explicatiu sobre els serveis secrets espanyols detalla que "és Estat, allà on l'Estat com a tal no pot accedir o no s'ha de fer present"
L'actual directora del CNI, Esperanza Casteleiro, amb la seva predecessora, Paz Esteban / Europa Press
Creixen els dubtes sobre quins membres del govern espanyol controlen el CNI
Notícia: Creixen els dubtes sobre quins membres del govern espanyol controlen el CNI
Comparteix
Una sentència del TC de maig del 2021 va anul·lar la composició de la Comissió Delegada per als Afers d’Intel·ligència i ara hi ha una opacitat total
Pegasus es va usar contra líders de l'independentisme
L’Audiència de Barcelona obliga a prendre declaració a la directora del CNI sobre Pegasus
Notícia: L’Audiència de Barcelona obliga a prendre declaració a la directora del CNI sobre Pegasus
Comparteix
Admès un recurs de Diana Riba i Josep Maria Jové
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en una roda de premsa | ACN (Bernat Vilaró)
ERC insta els partits a no pactar amb l’extrema dreta per guanyar alcaldies
Notícia: ERC insta els partits a no pactar amb l’extrema dreta per guanyar alcaldies
Comparteix
Els republicans impulsen un "compromís antifeixista" contra forces com Vox, PP o Valents, sense referir-s'hi explícitament

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a maig 01, 2023 | 19:52
    Jordi (Català i Suís) maig 01, 2023 | 19:52
    Dues remarques: 1a. el CNI se'n fot del Feixisme a Europa perquè ells en formen part; 2a. el CNI són Espanyols i pel fet d'ésser-ho són el Cul d'Europa, el pitjor d'Europa. Gent violenta, mentidera, sense paraula, vulgar, feixista, torturadora i criminals. Ho duen a la genètica. I la prova és haver declarat Patrimoni Nacional Torturar i Matar toros. O sigui que tot el que pugui dir un Espanyol és com si ho deia qualsevol Monstre que la Humanitat hagi pogut generar.
  2. Icona del comentari de: fat boy a maig 01, 2023 | 19:54
    fat boy maig 01, 2023 | 19:54
    "Si los militares se han levantado, yo me voy a acostar", Santiago Casares Quiroga. Han passat 86 anys i les coses continuen igual.
  3. Icona del comentari de: Anònim a maig 01, 2023 | 20:12
    Anònim maig 01, 2023 | 20:12
    L?estat espanyol el la extrema dreta
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 01, 2023 | 21:07
    Gonzalo maig 01, 2023 | 21:07
    Son unos chavalotes que hacen chascarrillos. coño!
  5. Icona del comentari de: David a maig 01, 2023 | 21:30
    David maig 01, 2023 | 21:30
    M'ho crec. Si pel que sembla ja tenen cert poder i fins i tot estan infiltrats en tot tipus d'organitzacions i institucions, no els caldrà la violència per a res.
  6. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 01, 2023 | 21:33
    Gonzalo maig 01, 2023 | 21:33
    Centro nacioná de inteligensia ein?
  7. Icona del comentari de: unga a maig 01, 2023 | 22:38
    unga maig 01, 2023 | 22:38
    Unga
  8. Icona del comentari de: Ells son extrema dreta a maig 01, 2023 | 22:39
    Ells son extrema dreta maig 01, 2023 | 22:39
    El CNI castellà és extrema dreta.
  9. Icona del comentari de: NazisDeMerda a maig 02, 2023 | 00:23
    NazisDeMerda maig 02, 2023 | 00:23
    Home a aquests desgraciats ja els hi va bé.
  10. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 02, 2023 | 06:42
    Doctor Strangelove maig 02, 2023 | 06:42
    El problema és l'extrema esquerra, això ho sap qualsevol demòcrata menys els quatre tarats que comenten per aquí! Doc.
    • Icona del comentari de: doc doc, hi ha algú? a maig 02, 2023 | 10:06
      doc doc, hi ha algú? maig 02, 2023 | 10:06
      Son el mateix, no vulguis prioritzar. I tots recolzats per gent com tú.
    • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a maig 02, 2023 | 10:14
      Lionel Mandrake maig 02, 2023 | 10:14
      Ets un gamarús, que creus que fas gràcia amb les teves poca-soltades. No ens facis trampes, ho saps perfectament que el xovinisme espanyol, i els renegats que els hi doneu suport a ulls clucs, sou incompatibles amb la democràcia. No solament amb la democràcia, per això anteposeu sempre "Espanya" malgrat que hagueu de fer trampes, practicar el lawfare i fer el ridícul internacional... a la democràcia, al sentit comú, als drets fonamentals, als drets humans, a la llibertat. No ens intentis aixecar la camisa amb les teves rucades.Doc
    • Icona del comentari de: Feixisdoc a maig 02, 2023 | 12:07
      Feixisdoc maig 02, 2023 | 12:07
      A aquest pobre ignorant només li manquen dues neurones i ara a més es un feixista renegat. ???
  11. Icona del comentari de: Pere a maig 02, 2023 | 10:07
    Pere maig 02, 2023 | 10:07
    És clar que es treuen "ferro", si uns i altres son dels mateixos. Desperteu-vos !
  12. Icona del comentari de: Anna a maig 02, 2023 | 10:45
    Anna maig 02, 2023 | 10:45
    No s'hi val a tanta ingenuïtat. El CNÍ i els poders fàctics espanyols no denuncien, ni han denunciat mai, mai l'extrema dreta perquè en fan part. L'essència del xovinisme espanyol és l'extrema dreta. Per això a l'estat espanyol hi ha un partit, de l'anomenat bipartidisme espanyol, fundat per 7 ex-ministres de franco i ningú s'ha immutat mai durant la democràcia "plena". Per això a les municipals de Barcelona del 2023 l'espanyolisme més tronat i pansit encara hi presenten candidatures espanyolistes, a banda de les lamentables, PP-vOx, "ciutadans" o "valents" anomenades "Falange espanola de las jons" [sic], per això els jutges de la cúpula del poder judicial espanyol en mode "justícia de l'enemic" anteposen sempre els drets fonamentals i la democràcia... a l'estúpida fal·làcia de la "unitat" "inseparable" d'Espanya; per això mantenen al segle XXI la dinastia dels borbons, la cosa més antitètica a una "monarquia" "parlamentària", per això amb el "prucés" que anomenen "transició del 78" -encara inacabat- mantenen les institucions (amb noms canviats i poca cosa més), símbols, maneres de fer fer, "costums"... pròpies del règim del 1939 / 1977 i que consideren "essències" insubstituïbles d'Espanya. Algú encara en dubta ? No denunciar tot això durant anys de silenci, ens ha fet i ens fa còmplices i titelles dels espanyols. Per dignitat, ens cal fer efectiva la independència.
  13. Icona del comentari de: Al matadero a maig 02, 2023 | 12:08
    Al matadero maig 02, 2023 | 12:08
    Basura ñorda
    • Icona del comentari de: Patrick a maig 02, 2023 | 12:40
      Patrick maig 02, 2023 | 12:40
      És diuen escombraries o brossa i escorxador, i fer servir la mateixa "tècnica" poca-solta de l'enemic, és a dir copiar-lo, ho trobo molt patètic. Menys perdre el temps, menys escriure ximpleries i més fer coses útils i necessàries per a aconseguir la independència
  14. Icona del comentari de: MHP a maig 02, 2023 | 14:11
    MHP maig 02, 2023 | 14:11
    Segons el titular d'aquesta noticia, els de Juntsxlapasta i esquerra renegada de caganers poden estar tranquils.
    • Icona del comentari de: A l'infiltrat Marc H.P. a maig 02, 2023 | 15:57
      A l'infiltrat Marc H.P. maig 02, 2023 | 15:57
      Òndia ! Aquesta és la conclusió de l'infiltrat a sou per l'estat espanyol. Encara no s'ha mira el seu país ? Quina barra que intentin encara donar lliçons al altres, els especialistes en fer trampes i fer accions il·legals amb els seus fons reservats i la "justícia" espanyola...
  15. Icona del comentari de: Jomateix a maig 06, 2023 | 11:17
    Jomateix maig 06, 2023 | 11:17
    La extrema dreta europea está a la esquerra del fanatisme turc i espanyol. La extrema dreta espanyola compren desde els creadors del gal que es fan dir socialistes mentres treballen amb cal viva fins a la falange o la jons. El germans espanyols i els germans musulmans son purria molt pitjor que la ultradreta actual a europa…es podríen comparar amb adolf amb la seva obsesió per minories racials o idiomatiques…i els seus actes de terrorisme i repressio contra aquest… El cni al igual que els servirá d inteligencia turcs están per servir a aquests fanatismes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa