El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Causa General’, un curós inventari de la repressió
  • CA

De tant en tant, cal fer memòria. I si la memòria és escrita millor. D’aquí que un dels títols que ha aparegut als aparadors de les llibreries darrerament comenci a convertir-se en imprescindible. L’autor, el reconegut periodista d’El Punt Avui, Jordi Panyella (Barcelona, 1966), l’ha titulat Causa General: La repressió de l’Estat espanyol contra el moviment per la independència de Catalunya (2009-2021) (Angle Editorial, 2022). Un treball rigorós, minuciós i també entretingudament interessant sobre l’ofensiva repressiva cap a l’independentisme des de fa més de deu anys.

El risc d’una aventura com la de Panyella amb aquest llibre és que podia semblar un catàleg de processos, un pamflet antirepressiu o un simple homenatge. Res més lluny. El llibre és un veritable treball de camp, amb entrevistes personals, una feina de picapedrer per descriure fil per randa, amb un relat ràpid, distret, captivador i àgil de 2.562 les persones represaliades per l’Estat espanyol. El volum també recorda les 1.066 persones que van rebre per part del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil el Primer d’Octubre de 2017.

Portada del llibre Causa General
Portada del llibre Causa General

Panyella parteix d’una premissa diferent, tant temporal com de fons. De fet, situa l’inici de la causa general el 2009, a la consulta d’Arenys de Munt. Un escenari que resumia en certa manera el Procés: un advocat de l’Estat -ara portaveu de Vox- que intentava aturar-la; l’extrema dreta manifestant-se, la tebior dels partits i la urna. I tot just després la sentència ribot del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, el juny de 2010. A partir d’aquí, periodisme en estat pur on s’hi nota un treball sistematitzat, de filtratge de dades, de combinacions i capacitat de relació.

El llibre revela retrats personals que atorguen els detalls del concepte de causa general. Escorcolls prospectius, pressions policials, atestats fantasiosos, absurditats incriminatòries o casos que clamen al cel per injustos. “És una carpeta oberta on s’hi van ficar papers i papers”, comenta l’autor mentre fa la guàrdia en un dels enèsims judicis a l’Audiència de Barcelona sobre un xicot al que li demanen fins a 7 anys i mig de presó per les protestes postsentència.

Però un dels punts forts del llibre és que constat un element imprescindible del que és una causa general. El gruix d’històries, de casos i d’experiències constata la transversabilitat de la repressió contra l’independentisme que tant arriba a grans lideratges polítics -com és el cas dels presos polítics- a funcionaris o nois que no havien tingut cap vel·leitat política fins el Primer d’Octubre de 2017. Els casos recollits també acrediten la repressió com “injustificada”, un element imprescindible per a una causa general.

Panyella posa nom i cognoms a les víctimes de l’A por ellos!, amb traça i amb la santíssima trinitat del subjecte, verb i predicat dels fets i una crítica latent a l’ofensiva dels poders per acabar un moviment rebregat com l’independentisme. Un llibre necessari per entendre la sociopolítica catalana actual. Un inventari que situa les coses i les circumstàncies. Llegir-lo és repassar una història diària, a vegades cridanera, a vegades, soterrada, que hauria de posar tothom en guàrdia. La conclusió, però, de tot plegat és inquietant. La màquina repressiva no s’atura, és insadollable. Una realitat que, segons Panyella, només pot acabar omplint les presons.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 12, 2022 | 16:23
    Pere Llimonera i Citronell febrer 12, 2022 | 16:23
    La única represión es la del 'feixisme' supremacista anti-Democrático que pretende anular y aniquilar socialmente y laboralmente a aquellos catalanes o de otras regiones de España, que se oponen, o simplemente N0 opinan igual, a l a parroquia del Nacional Catalanismo secesionista supremata y su Dogma de Fe... la represión de los que buscan excluir el Español/Castellano de la vida social, la administración y la Educación en toda Catalunya para romper el País y provocar la secesión de Catalunya; ignorando los derechos políticos y civiles de mas del 65% de Catalanes que tienen al Español/Castellano como lengua Materna... Esos son los represaliados y los que sufren el racismo, la xenofobia, al Régimen y a sus secuaces...
    • Icona del comentari de: Hiperventilat a febrer 12, 2022 | 17:52
      Hiperventilat febrer 12, 2022 | 17:52
      Baixa de la Figuera.
  2. Icona del comentari de: Ni oblit ni perdó a febrer 12, 2022 | 16:27
    Ni oblit ni perdó febrer 12, 2022 | 16:27
    També cal exposar públicament els noms dels repressors i col•laboracionistes.
  3. Icona del comentari de: Angels a febrer 13, 2022 | 09:32
    Angels febrer 13, 2022 | 09:32
    Ja tens un represo, el Llimonera, quin servell, Deu meu
  4. Icona del comentari de: És evident que la justícia reprimeix la delinqüència a febrer 13, 2022 | 15:43
    És evident que la justícia reprimeix la delinqüència febrer 13, 2022 | 15:43
    Narcotràfic, estafes, crims, màfies, corrupció i la resta del codi penal. No cometeu delictes, indepes, i no us reprimirà la justícia. Les queixes sonen a la mare del Vaquilla: "mi hiho e mu bueno y n'ha hesho ná malo".
    • Icona del comentari de: Josep M. a febrer 13, 2022 | 20:58
      Josep M. febrer 13, 2022 | 20:58
      Quina justícia ? la teva ? la roja i gualda ? Apa, ves i que et moqui la iaia tot explicant-he la història real des del 1714. Si no us trobeu bé a casa nostra, marxeu corrents a la vostra, però si us hi trobeu bé, doncs respecteu la idiosincràsia catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa