Carles Puigdemont, president de la Generalitat a l’exili, tenia un “pla d’acció exterior” per internacionalitzar la causa catalana. Un document titulat Proposta de Pla Estratègic d’Acció Exterior del Consell per la República Catalana 2020-2024 que establia els objectius estratègics internacionals de l’entitat a través de la figura del president a l’exili, Carles Puigdemont. El document, però, va ser interceptat per la Guàrdia Civil arran de la instrucció del cas Volhov del jutjat 1 de Barcelona, que investiga el “finançament internacional del Procés” així com l’estructura del Tsunami Democràtic. En concret, la interceptació va ser a partir d’una actuació de la Unitat de la Policia Judicial de l’institut armat que, amb l’ajuda de Cellebrite , empresa de seguretat informàtica israeliana, va extreure el pla del telèfon mòbil de Josep Lluís Alay, cap de l’oficina del president Puigdemont.

El pla consta d’onze pàgines, a les quals ha tingut accés El Món, en què es reconeixen “mancances” i es defineixen “tres objectius estratègics” i els instruments per al Consell de la República a fi de “treballar la credibilitat exterior per millorar la reputació en l’escena internacional”. Convencions, trobades internacionals, diplomàcia pública, premsa o la “creació d’una comunitat d’interessos amb públics estrangers més enllà d’icones, seguidors a Facebook o campanyes virals” són algun dels elements que proposen els estrategs de Waterloo.

El document es divideix en set apartats en què s’analitzen els objectius, “la diplomàtica i el rol del Consell per la República Catalana”, els “criteris de desplegament” i les “temàtiques a tractar” així com elements “filosòfics” i “analítics” i els elements operatius que es desglossen en “tres objectius estratègics”. En definitiva, el pla que havia de ser aprovat pel Consell de Govern de la institució “contempla la creació i el desenvolupament d’una estratègia de diplomàcia com a instrument plural i transversal mitjançant objectius estratègics i actuacions”. L’objectiu d’aquest pla consistia a fer entendre la “institució com una porta al món i la millor eina d’acció exterior per representar tota la diversitat del moviment republicà, amb totes les forces polítiques independentistes de representació parlamentària i les entitats independentistes més representatives de la societat civil”.

En aquesta línia, el “full de ruta” proposava “criteris de desplegament” com la creació de grups de treball, utilitzar eines clàssiques com ara programes de visitants i centrar “temàtiques estratègiques i d’interès que marcaran els països i les àrees geogràfiques d’actuació prioritari”. De tota manera, deixa clar que “l’entorn natural del Consell és la Unió Europea”. En definitiva, defineix la “missió” com “guanyar reconeixement i legitimitat a escala internacional tot teixint una xarxa de contactes estables amb l’exterior per tal de donar a conèixer el Consell i la seva raó de ser, fer efectiu el mandat de l’1-O”.

El document inclou un estudi de Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats, el clàssic DAFO. En concret, com a debilitats inclou “l’autocensura, l’equip limitat de recursos humans, la confusió de la marca o la manca de xarxa de relacions internacionals”. Com a fortaleses s’hi addueixen una “causa legítima i democràtica”, “el reconeixement internacional de l’independentisme català i dels membres del Govern a l’exili” i “un equip motivat, multidisciplinari i multilingüe”. Com a amenaces, el document alerta de les “fake news“, “atacs i campanyes de desprestigi contra el Consell i els seus membres” o el fet de percebre Catalunya com a “conflicte”. En l’àmbit de les oportunitats, indica la “localització geogràfica estratègica” i la “potencialitat del Govern a l’exili”.

Els “objectius estratègics” definits en són tres. En primer terme, “rellançar el dret a l’autodeterminació al segle XXI i promoure el reconeixement internacional de la República catalana”. Un objectiu amb actuacions com “monitoratge” dels “processos d’autodeterminació actius al món”, la “publicació a llarg termini d’un llibre blanc sobre el cas de Catalunya com a subjecte del dret a l’autodeterminació”, “col·laboracions anuals amb dos think tanks“, “assistir a dos fòrums internacionals” i “impulsar l’organització d’un fòrum internacional anual on es reflexioni sobre el dret a l’autodeterminació” o “promoure una activitat anual de diplomàcia ciutadana”.

Portada de l’informe interceptat per la Guàrdia Civil/QS

En segon lloc, donar a conèixer el Consell en l’esfera internacional mitjançant “la participació i presència activa en fòrums, esdeveniments i iniciatives internacionals” i participar dels “grans debats globals”. En aquest àmbit, plantegen “visites a l’exterior”, “seminaris d’intercanvi” i “aliances amb homòlegs internacionals”. I en tercer terme, “posicionar el consell als mitjans de comunicació internacionals” a través de diverses accions com trobades amb corresponsals o articles d’opinió.

El document, al qual la Guàrdia Civil dona una importància com la del famós Enfocats –un PDF que va servir per bastir el relat del Procés– s’ha inclòs com a document en la causa separada que investiga a Josep Lluís Alay. Una investigació que, per cert, no té el vist i plau de la fiscalia, que l’ha titllada de “prospectiva” i n’ha demanat l’arxiu. En qualsevol cas, la interceptació per part de la Guàrdia Civil dels plans d’internacionalització de la causa catalana ha donat informació de primera mà a l’Estat de quin és el plantejament i el full de ruta previst per Waterloo per fer de la causa catalana un actor internacional.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a setembre 03, 2021 | 21:14
  Ricard setembre 03, 2021 | 21:14
  Si no tens estat això passa. Però no oblidem que fins i tot Angela Merkel va ser espiada pels nord-americans. Però si tens estat els estrangers s'han de disculpar i te'n deuen una. Si no tens estat a sobre et persegueixen legal i il-legalment. Així doncs cal tenir un estat. Endavant President!
 2. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a setembre 03, 2021 | 21:32
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) setembre 03, 2021 | 21:32
  Reprodueixo un paràgraf de la reflexió de Toni Comin que publica avui Vilaweb: "El Consell va néixer per culminar el procés d’independència iniciat l’octubre del 2017. El Consell certament no ho pot aconseguir tot sol, però sense el Consell aquest objectiu esdevé impossible. Ningú fora del Consell no pot mantenir viva la legitimitat derivada del referèndum de l’1-O, sense la qual el procés d’independència s’hauria acabat. Si el Consell és avui l’última esperança de molts independentistes és perquè –tot i les seves limitacions i els seus errors, tot i les seves febleses i les seves fragilitats, que ningú no nega– continua essent avui l’eina més vàlida per a defensar la declaració d’independència i fer plenament efectiu el mandat de l’1-O."
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 04, 2021 | 11:21
   Doctor Strangelove setembre 04, 2021 | 11:21
   Com va dir Bohr: "un idiota sempre troba algú més idiota que li fa cas". El convers i vividor d'en Comín t'ha trobat a tu! Doc.
   • Icona del comentari de: Dr. Aún no crees que es él? a setembre 04, 2021 | 13:00
    Dr. Aún no crees que es él? setembre 04, 2021 | 13:00
    Por el nivel de chorradas y soflamas populistas, ignorantes y xenófobas, te diría quizás que es Comin en modo “privado”..
 3. Icona del comentari de: Vendetta a setembre 03, 2021 | 21:35
  Vendetta setembre 03, 2021 | 21:35
  Tot fum anaven de farol com va dir la ponsati, res de control de terrotiro ke es el 1 ke an de fer
 4. Icona del comentari de: Isabel a setembre 03, 2021 | 21:46
  Isabel setembre 03, 2021 | 21:46
  No veo ninguna novedad en ese plan. Todo eso lo sabiamos ya, me parece.
 5. Icona del comentari de: Gerard de sarria a setembre 03, 2021 | 22:17
  Gerard de sarria setembre 03, 2021 | 22:17
  Els irlandesos van pactar amb Alrmsnia durant les dues guerres per fotre a l Imperi britànic. Trobo que van fer molt bé. Tot per la causa de la llibertat. Quan un és lliure ja decideix amb qui es casa
 6. Icona del comentari de: Enric Grau a setembre 03, 2021 | 23:24
  Enric Grau setembre 03, 2021 | 23:24
  Quin fàstic tot plegat. Som un país de inútils i il·luminats. Estic fart de bajanades.
 7. Icona del comentari de: Victor a setembre 03, 2021 | 23:50
  Victor setembre 03, 2021 | 23:50
  I què té d'ilegal tot això ? Fer política segons les teves idees pot ser subjecte d'investigació per part de la Guardia Civil ? qui s'ha d'explicar és l'Estat espanyol.
 8. Icona del comentari de: Qui us paga, us mana a setembre 04, 2021 | 00:55
  Qui us paga, us mana setembre 04, 2021 | 00:55
  El President legítim fa una feina exel•lent. Ho confirma aquesta crònica sobre el seu document privat, robat i filtrat intencionadament per l'enemic, per provar si així pot anullar una estratègia d'alliberament. Per que no doni fruit. Per que primer el partit, pagat pel BoE. Qui us paga, us mana.
 9. Icona del comentari de: Si a setembre 04, 2021 | 01:02
  Si setembre 04, 2021 | 01:02
  El que esta clar, és que aquí hi ha algú fent feina, i d'altres intentant rebentar-la.
 10. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a setembre 04, 2021 | 01:20
  Luisnomeacuerdo setembre 04, 2021 | 01:20
  Se les veía tan felices al trío lalala, ahora ya no lo están tanto sabiendo que no van a poder volver a su país, España en bastantes años. Es lo que tiene juagar a se jjorge wasinton.
 11. Icona del comentari de: Stop al feixisme PP.PS de la UE.HEIL MERKEL a setembre 04, 2021 | 07:27
  Stop al feixisme PP.PS de la UE.HEIL MERKEL setembre 04, 2021 | 07:27
  La pancarta dela manifestacio 11S ha d'esser contra la UE, "PROU FEIXISME UE.MERKEL, ELS CATALANS NO SOM ELS TEUS JUEUS PER APALLISAR". Cal centrar la lluita contra la UE, el puntal del franquisme PSOE.PP.COMUNS d'españa
 12. Icona del comentari de: Josep a setembre 04, 2021 | 08:30
  Josep setembre 04, 2021 | 08:30
  FUM, FUM, FUM
 13. Icona del comentari de: Jacme I a setembre 04, 2021 | 09:00
  Jacme I setembre 04, 2021 | 09:00
  Hem de seguir de prop, com desgastar el govern feixista espanyol, ells no paren de fotre als nostres interessos amb mitjans comprats amb els nostres impostos, per mi el consell es l'esperança, perquè es lleial amb els principis basics del 1-O i fins ara res de la maquinaria dels fatxes escanyols la pogut aturar. Dit això i parlant de desgastar, quant sento dites als nostres polítics de "rellançar economia" o similars, crec que es el punt on ens estem equivocant, ¿qui recauda els nostres impostos? ¿que en fan?, el estat opresor a començat ha agafar un crèdit enorme amb la UE, amb la modificació que ells mateixos van fer recentment de la seva constitució, ¿que pasará si no poden pagar-ho, en uns anys? aquest es un dels camins que porten a Itaca.
 14. Icona del comentari de: Fer bullir l'olla a setembre 04, 2021 | 09:04
  Fer bullir l'olla setembre 04, 2021 | 09:04
  Waterloo és un centre de fake news i de venda de fum. Si entres en aquesta dinàmica estaràs molt entretingut, però potser no aconseguiràs res que sigui real.
  • Icona del comentari de: Per a
   Per a "fer bullir l'olla" setembre 04, 2021 | 11:50
   Vols dir real com ara les propostes, solucions i bon voluntat per ambdues parts de la "taula de diàleg"?
  • Icona del comentari de: Ja a setembre 04, 2021 | 12:01
   Ja setembre 04, 2021 | 12:01
   Si, he? I el Govern de vichy Catalan què és per a tú, bullidor d'olles?
 15. Icona del comentari de: Un seguidor de Fuigpelmon a setembre 04, 2021 | 11:12
  Un seguidor de Fuigpelmon setembre 04, 2021 | 11:12
  Vaya vaya con el Pelomocho del maletero, lo llamaremos a partir de hoy " camarada Fuigpelmonvic" Juajuajuajua Juajuajuajua! En fin, este ya no vuelve para aquí el resto de sus días, que alivio. Con el New York times haciendo un mega artículo, Europa entera pondrá bajo la lupa al Fuigpelmon por haber establecido contacto con los super amigos rusos.... Europa ens mira... Game over
 16. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 04, 2021 | 11:24
  Doctor Strangelove setembre 04, 2021 | 11:24
  Atenció, no em direu que aquest tres no semblen éssers de Mordor! Doc.
 17. Icona del comentari de: Democracia a setembre 04, 2021 | 11:32
  Democracia setembre 04, 2021 | 11:32
  Soc independentista i de Puigdemont, pero negociar amb Russia, Xina i qualsevol d'aquestos no em sembla gens be, hem de romandre al bloc occidental. Si Russia o Xina ens volen ajudar no es per que respectin els drets humans o per que siguin molt bons es simplement per treure profit economic i sobretot per fotre als seus rivals occidentals, Usa, UE, Otan... d'on Espanya es membre
 18. Icona del comentari de: RAMON A a setembre 04, 2021 | 11:38
  RAMON A setembre 04, 2021 | 11:38
  L enemic del meu enemic es el meu Amic
 19. Icona del comentari de: Merkel una criminal neo,nazi a setembre 04, 2021 | 13:31
  Merkel una criminal neo,nazi setembre 04, 2021 | 13:31
  Per la independencia wmb qui no es pot negociar es amb la FEIXISTA UE de la Hitlerana Merkel.PP.HITLER, que aplaudia l'atunyinament de vells catalans el 1 d'octubre. UE NAZISME PUR I DUR
 20. Icona del comentari de: Carles a setembre 04, 2021 | 13:48
  Carles setembre 04, 2021 | 13:48
  Res d'estrany. Poc concret i sòlid. D'altra banda, que la GC espiï el mòbil del Sr. Alay em sembla que deu ser del tot il·legal a Espanya. Això sí que és estrany, que l'estat espanyol no respecti les seves lleis, oi? No havia passat mai.
 21. Icona del comentari de: Josep Maria a setembre 05, 2021 | 22:02
  Josep Maria setembre 05, 2021 | 22:02
  La Guardia Civil va interceptar aquesta informació que tot apunta a que no servirà de res. Però qui més haurà col·laborat a escampar-la entre l'unionisme ets tu. He llegit tota la crònica amb cara de fàstic, pensant en el nefast i viciós que pot arribar a ser el periodisme. No discuteixo si es tenia de publicar o no. Em limito a declarar que m'ha fet venir basques.

Nou comentari

Comparteix